Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα… πάρτι με Παναθηναϊκό

Δημοφιλή

Ποιες είναι οι ευρύτερες σε σκορ εντός έδρας νίκες του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού για το πρωτάθλημα;

Το ντέρμπι της σεζόν 2002-03 διεξήχθη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος μπροστά σε 30 χιλιάδες φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος με δύο γκολ (10΄ και 23΄, το δεύτερο με πέναλτι) έθεσε από νωρίς τις βάσεις του θριαμβευτικού 4-1. Οι «πράσινοι» αναθάρρησαν για λίγο, όταν στο 33΄ μείωσαν με το αυτογκόλ του Γιασεμάκη, αλλά τα πάντα κρίθηκαν στο φινάλε του α΄ ημιχρόνου. Όταν, δηλαδή, στο 41΄ ο Σπάσιτς πέτυχε το 3-1 και στο 44΄ ο Μπασινάς πήρε πρόωρα το δρόμο προς τα αποδυτήρια, έχοντας αντικρίσει κόκκινη κάρτα. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 57΄ με αυτογκόλ του Χένρικσεν.

Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ

Οι δύο ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες σε πρεμιέρα πρωταθλήματος και 27 χρόνια νωρίτερα. Η Α΄ εθνική της σεζόν 1975-76 άρχιζε στις 5 Οκτωβρίου και ο ΠΑΟΚ προέρχονταν από τις δύο αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1-0, 6-1). Η Τούμπα δεν είχε περισσότερους από 20 χιλιάδες φιλάθλους, οι οποίοι χάρηκαν την καλή εμφάνιση και τη νίκη της ομάδας τους με 3-1. Για τον Δικέφαλο είχε «καθαρίσει» ο Γκουερίνο, ο οποίος σκόραρε δύο φορές (37΄, 56΄). Σκόρερ των γηπεδούχων ήταν κι ο Σαράφης (84΄), ενώ το γκολ της τιμής για τους φιλοξενούμενους είχε σημειώσει ο Γραμμός (88΄). Στο τέλος της σεζόν η ομάδα του Γκιούλα Λόραντ είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα.

ΕΚΑΝΕ ΤΟ ….ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ

Στον αγώνα της 28ης Φεβρουαρίου 1988 ο Παναθηναϊκός έκανε το …λάθος να προηγηθεί στην «καυτή» Τούμπα (κάτι λιγότερο από 40 χιλιάδες κόσμου στις εξέδρες) με το γκολ του Ζάετς στο 9΄. Δεν πέρασαν πέντε λεπτά, και η ομάδα του Μιχάλη Μπέλλη είχε κάνει την ανατροπή με τα γκολ του Μπορμπόκη (10΄) και του Αλεξανδρίδη (13΄). Αλλά δεν σταμάτησε εκεί, αφού στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Σκαρτάδος, που διαμόρφωσε το τελικό 4-1 σκοράροντας δύο φορές (34΄, 75΄).

ΜΕ ΛΙΓΟ ΚΟΣΜΟ, ΑΛΛΑ…

Το ντέρμπι της σεζόν 1993-94 συγκέντρωσε τον λιγότερο κόσμο, που έχει καταγραφεί σε παιχνίδι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού από το 1970 και μετά. Η αποχή των οπαδών, ως αντίδραση στο πρόσωπο της διοίκησης του Θωμά Βουλινού, είχε ως αποτέλεσμα να διατεθούν μόλις 6.278 εισιτήρια. Στο ματς της 11ης Δεκεμβρίου 1993 η ομάδα του Ολεγκ Μπλαχίν είχε ένα εντυπωσιακό πρώτο τέταρτο, όταν προηγήθηκε 2-0 με τα γκολ των Χάβου (9΄) και Λούχοβι (15΄). Η ομάδα του Ιβιτσα Οσιμ ξαναμπήκε στο παιχνίδι με το γκολ του Βαζέχα (38΄), ενώ στο 62΄ απέκτησε και το αριθμητικό πλεονέκτημα μετά την αποβολή του Γιάννη Αναστασιάδη. Δέκα λεπτά, όμως, πριν το φινάλε ο Λούχοβι πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του γκολ, διαμορφώνοντας το 3-1.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΆΡΗ

Περίπου 20 χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες συγκεντρώθηκαν στις εξέδρες του «Κλ. Βικελίδης» για να παρακολουθήσουν, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, το ντέρμπι της σεζόν 1980-81 (η Τούμπα παρέμενε κλειστή εξαιτίας κατάρρευσης της θύρας 8). Η ομάδα του Λόραντ δεν είχε κάνει καλή εκκίνηση στο πρωτάθλημα, αλλά κόντρα στον Παναθηναϊκό παρουσιάστηκε αναγεννημένη. Ο Γιώργος Κούδας ήταν σε σπουδαία ημέρα και οδήγησε τον ΠΑΟΚ εκ του ασφαλούς στο 4-2. Ο ίδιος είχε σκοράρει δύο φορές (15΄, 61΄), ενώ γκολ είχαν πετύχει και οι Βασιλάκος (25΄) και Αλεξανδρίδης (78΄). Για τους φιλοξενούμενους είχαν σκοράρει οι Δεληκάρης (62΄) και Αντρεούτσι (85΄).

*Το ματς της 22ας Ιανουαρίου 1978 ήταν ιδιαίτερο για τον Χρήστο Τερζανίδη, αφού, μετά από εννέα χρόνια θητείας στον Δικέφαλο, επέστρεφε στην Τούμπα ως αντίπαλος, όντας παίκτης του Παναθηναϊκού. Ο Σαράφης (29΄) κι ο Κούδας (46΄) έδωσαν διαδοχικά προβάδισμα στους γηπεδούχους και μόνο προσωρινά ο Γιαννακούλας (μείωσε στο 60΄) έδωσε ελπίδες στους «πράσινους». Μόλις τρία λεπτά μετά ο Σαράφης ξαναβρήκε τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, διαμορφώνοντας το τελικό 3-1, που θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερο, βάσει της εικόνας του αγώνα.

ΤΟΝ «ΤΕΛΕΙΩΣΕ» ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ντέρμπι στα χαρτιά αποδείχθηκε το προ επταετίας ματς μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, αφού το τέλος του α΄ μέρους βρήκε τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ με 3-0.

Η ομάδα του Ιγκόρ Τούντορ προέρχονταν από ανεπιτυχή αποτελέσματα (εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό με 2-0, ισοπαλία με 3-3 στο Καυτανζόγλειο κατά του Ηρακλή, ισοπαλία χωρίς σκορ στην Τούμπα με την Κράσνονταρ για το Γιουρόπα Λιγκ), αλλά στο παιχνίδι της 25ης Οκτωβρίου 2015 είχε «καταπιεί» τον Παναθηναϊκό, με τα τέρματα των Μπερμπάτοφ (28΄ πέναλτι), Ροντρίγκες (31΄) και Βίτορ (42΄). Για τους φιλοξενούμενους είχε μειώσει ο Καρέλης (στο 74΄ με πέναλτι).

ΤΙΜΗΤΙΚΟ 3-0 ΓΙΑ ΠΑΟ

Το ματς της 25ης Απριλίου 1979 ήταν κρίσιμος βαθμολογικά, αφού ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός ισοβαθμούσαν στην 4η θέση και κυνηγούσαν την έξοδο τους στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ο αγώνας αποτέλεσε επιθετικό μονόλογο των γηπεδούχων, που άργησαν να ανοίξουν το σκορ μόνο εξαιτίας της πολύ καλής απόδοσης του Βασίλη Κωνσταντίνου κάτω από τα δοκάρια. Δύο λεπτά πριν τη λήξη του α΄ μέρους ο Κερμανίδης βρήκε τελικά τον δρόμο προς τα δίχτυα και ο ίδιος παίκτης διπλασίασε το σκορ στο 62΄. Δέκα λεπτά αργότερα ο Ορφανός έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ομάδας του.

Τέλος, πριν πέντε χρόνια (Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017), με τα γκολ των Πέλκα (8΄, 51΄), Κουλούρη (68΄ με πέναλτι) και Πρίγιοβιτς (77΄) η ομάδα του Λουτσέσκου είχε επικρατήσει με 4-0.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το τελικό 3-0 είχε διαμορφωθεί ήδη από το πρώτο ημίχρονο, χάρη στα τέρματα των Ενρίκε (18΄), Λέοβατς (27΄) και Σάχοφ (35΄).

 



Τελευταία νέα

Χαλκιάς: «Εγώ δεν απαντώ, εγώ είμαι ΠΑΟΚ!»

Kαλεσμένος στο Στούντιο 4 το απόγευμα της Παρασκευής, ο Ορέστης Χαλκιάς (σ.σ εκ των πρωταγωνιστών του «Maestro») μίλησε αναφορικά...

Στην ίδια κατηγορία