Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα έχει ζήσει όλα κόντρα σε Γάλλους

Δημοφιλή

Παραμονές του ιστορικής σημασίας ματς του ΠΑΟΚ με τη Μαρσέιγ για τα προημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ, η FORZA ανατρέχει σε πρώτα παιχνίδια του Δικεφάλου κόντρα σε γαλλικές ομάδες.

Το καλοκαίρι του 1992 ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Θωμάς Βουλινός είχε προσλάβει στην τεχνική ηγεσία τον Λιούμπομιρ Πέτροβιτς, ο οποίος ένα χρόνο νωρίτερα είχε οδηγήσει τον Ερυθρό Αστέρα στην κατάκτηση του κυπέλλου πρωταθλητριών κόντρα στη Μαρσέιγ.

Η σεζόν δεν είχε αρχίσει καλά για τον ΠΑΟΚ, που, παραμονές του ταξιδιού του στο Παρίσι, όπου θ’ αντιμετώπιζε την Παρί Σεν Ζερμέν για τον α΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, είχε ηττηθεί στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ με 4-0. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε τραυματιστεί ο Καπετανόπουλος (το κάταγμα στον 5ο αυχενικό σπόνδυλο τον είχε αφήσει εκτός δράσης για ένα μήνα), με αποτέλεσμα να μακρύνει ακόμη περισσότερο η λίστα απόντων για την πρώτη σύγκρουση με τους Γάλλους. Οι Λεοντιάδης και Μπορμπόκης ήταν τιμωρημένοι με κάρτες από την προηγούμενη σεζόν (ο Πέτροβιτς τους ήθελε μαζί του στο Παρίσι για να μην χάσουν προπονήσεις, αλλά εκείνοι δεν ακολούθησαν), ο (ομογενής) Αναστασιάδης δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ οι Ηλιάδης και Δημόπουλος προέρχονταν από τραυματισμούς. Άλλοι δύο παίκτες, οι Μήτογλου και Πλίτσης είχαν επίσης ενοχλήσεις, αλλά προθυμοποιήθηκαν να συμπεριληφθούν στην αποστολή, που αποτελούνταν από μόλις δεκαπέντε ποδοσφαιριστές.

Παρ’ όλα τα προβλήματα απουσιών, που αντιμετώπιζε παραμονές του αγώνα, ο Λιούμπομιρ Πέτροβιτς φρόντιζε για την τόνωση του ηθικού των παικτών του. «Μην τρομάζετε, η Παρί δεν είναι αχτύπητη» τους έλεγε κατά τη διάρκεια ανάλυσης-μέσω βίντεο-του παιχνιδιού της Παρί.

M’ ENΕΣΗ ΕΠΑΙΞΕ Ο ΓΚΑΜΠΡΙΤΣ

Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης ο Γκάμπριτς είχε υποστεί διάστρεμμα και χρειάστηκε να κάνει ένεση ξυλοκαΐνης, προκειμένου να μπορέσει ν’ αγωνιστεί (στον πάγκο κάθονταν ο Πουρλιοτόπουλος).Οι πολλές αναγκαστικές απουσίες οδήγησαν τον Πέτροβιτς σε αλχημείες, προκειμένου να καταρτίσει ενδεκάδα. Ετσι, ο Χιονάς είχε παρουσιαστεί σε ρόλο αριστερού μπακ κι ο Καλογερόπουλος σε θέση αριστερού χαφ.

Πριν καλά συμπληρωθεί το πρώτο 25λεπτο, η Παρί βρίσκονταν μπροστά στο σκορ με 2-0, χάρη σε κεφαλιές του Γουεά (14΄, 24΄). Τα πράγματα φάνηκαν να χειροτερεύουν για τον ΠΑΟΚ στο 63΄, όταν έμεινε με δέκα παίκτες εξαιτίας της αποβολής του Αλεξίου, ωστόσο το 2-0 παρέμεινε μέχρι το τέλος.

«Είναι κρίμα που δεν θα έχουμε τον Αλεξίου στη ρεβάνς. Η πρόκριση θα κριθεί στην Τούμπα» δήλωνε μετά το παιχνίδι ο Πέτροβιτς, ο οποίος είχε παρατάξει τον ΠΑΟΚ με τους Γκάμπριτς, Χάβο, Μαλιούφα, Χιονά, Αλεξίου, Λαγωνίδη, Οικονομίδη, Τουρσουνίδη, Τζούρτζεβιτς, Μαγκντί (88΄ Πλίτσης)και Καλογερόπουλο (81΄ Δερμιτζάκης).

ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

Εκείνη την εποχή κυριαρχούσε στην πολιτική επικαιρότητα το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Και η διοίκηση της ΠΑΕ αποφάσισε να υπάρχει, στις φανέλες των παικτών, ο16άκτινος ήλιος της Βεργίνας, προκειμένου να περάσει τα σχετικά μηνύματα σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. «Εχουμε πάρει τη σχετική έγκριση από την ΟΥΕΦΑ. Δεν μας ενδιαφέρει αν χάσουμε χρήματα από μια διαφήμιση, που θα βάζαμε στη φανέλα. Κάνουμε αυτήν την κίνηση για τους φιλάθλους μας, για όλο τον κόσμο της Μακεδονίας» δήλωνε ο Θωμάς Βουλινός.

ΕΠΕΙΔΟΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΤΣ

Στις εξέδρες του Παρκ ντε Πρενς είχαν βρεθεί περίπου 500 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ (συνολικά είκοσι χιλιάδες ήταν θεατές, ανάμεσά τους κι ο Μισέλ Πλατινί). Μετά το τέλος του αγώνα οπαδοί της γαλλικής ομάδας είχαν επιτεθεί σε λεωφορεία, αλλά και σε αυτοκίνητα ΠΑΟΚτσήδων, προκαλώντας σημαντικές υλικές φθορές (σπασμένα τζάμια, σκασμένα λάστιχα), ακόμη και στο λεωφορείο της αποστολής της ομάδας. Με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε προαναγγείλει την καταγγελία των επεισοδίων στην ΟΥΕΦΑ, προβάλλοντας επιπλέον το αίτημά της για παροχή αποζημιώσεων σε όσους είχαν υποστεί ζημιές.

Την επομένη του αγώνα της 16ης Σεπτεμβρίου 1992 ο Πέτροβιτς έκανε προπόνηση στους παίκτες του σε γήπεδο του Παρισιού και στη συνέχεια τα μέλη της αποστολής περιηγήθηκαν στους χώρους της Ντίσνεϊλαντ…

*Περίπου 500 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ είχαν βρεθεί στις εξέδρες του Παρκ Ντε Πρενς, ενώ συνολικά είκοσι χιλιάδες ήταν οι θεατές του αγώνα με την Παρί, ανάμεσά τους κι ο Μισέλ Πλατινί

ΝΙΚΗΤΗΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ

Η κλήρωση του α΄ γύρου για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1982-83 είχε αναδείξει αντίπαλο του ΠΑΟΚ τη Σοσό.

Δύο χρονιές νωρίτερα, η γαλλική ομάδα είχε κάνει εντυπωσιακή πορεία στη διοργάνωση, φθάνοντας μέχρι την ημιτελική φάση, όταν και είχε αποκλειστεί από την Αλκμααρ.

Ο Χάιντς Χέερ, που δεν είχε στη διάθεσή του τον τραυματία Δαμανάκη, είχε παρακολουθήσει… κρυφά, την προπόνηση της Σοσό την παραμονή του αγώνα. Για τον Γερμανό προπονητή αποτελούσε πρόβλημα το γεγονός ότι ο αγώνας της 15ης Σεπτεμβρίου 1982 ήταν ο πρώτος επίσημος της σεζόν (η πρεμιέρα του πρωταθλήματος είχε οριστεί τέσσερις ημέρες αργότερα), συνεπώς η ομάδα του δεν ήταν ακόμη έτοιμη για εκείνο το ευρωπαϊκό ραντεβού. Κι αυτό φάνηκε στη διάρκεια του παιχνιδιού, με τον κόσμο στις εξέδρες να φωνάζει στα μισά του β΄ ημιχρόνου «σβήστε τα φώτα», απογοητευμένος από την εμφάνιση των γηπεδούχων. Τη λύση είχε δώσει τελικά στο 74΄ ο Δημόπουλος, σκόρερ του μοναδικού τέρματος του αγώνα.

Για τους νικητές είχαν αγωνιστεί οι Φούρτουλα, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ιωσηφίδης, Σίγγας, Ψαρράς, Τρίμχολντ (74΄ Γκουερίνο), Γεωργόπουλος (66΄ Βασιλάκος), Δημόπουλος, Κούδας και Κωστίκος.

«Οι παίκτες μου φάνηκε ότι υποτίμησαν τη Σοσό, παρασυρόμενοι από το γεγονός ότι είναι προτελευταία στο πρωτάθλημά της μετά από έξι αγωνιστικές» δήλωνε μετά το ματς ο Χέερ, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν είμαστε ομάδα, που θα παίξουμε για το 0-0 στη ρεβάνς, αλλά θα επιδιώξουμε να πετύχουμε κι εκεί γκολ».

Το παιχνίδι της Τούμπας δεν είχε τηλεοπτική μετάδοση, μια και η ΕΡΤ είχε προτιμήσει να καλύψει τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη σουηδική Έστερς για το κύπελλο πρωταθλητριών.

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΓΚΙΓΚΑΜΠ

Η τελευταία φορά, που ο ΠΑΟΚ έδωσε επίσημο παιχνίδι στη Γαλλία, ήταν στις 2 Οκτωβρίου 2014 (φωτ.), όταν, για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, είχε αντιμετωπίσει την Γκιγκάμπ. Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη είχε αρχίσει με ευρεία εντός έδρας νίκη (6-1) επί της Ντιναμό Μινσκ, αλλά κόντρα στην Γκιγκάμπ είχε κάνει κακή εμφάνιση, με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 2-0 (47΄, 50΄ Μαρβό). Για τους φιλοξενούμενους είχαν παίξει οι Γλύκος, Σκόνδρας(74’ Γκολάσα), Κατσικάς, Βίτορ, Ρατς, Τζιόλης(55΄ Μάρτενς), Τζανδάρης, Κάτσε, Σαλπιγγίδης, Μακ (62΄ Παπαδόπουλος) και Αθανασιάδης.

ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΖΕΡΛΑΝ

Tη σεζόν 1973-74 η περίφημη ομάδα του Λες Σάνον είχε αποκλείσει στον πρώτο γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων τη Λέγκια Βαρσοβίας και περίμενε την κλήρωση της 5ης Οκτωβρίου 1973 για να μάθει τον επόμενο αντίπαλο της. Στο δρόμο της βρέθηκε η κυπελλούχος Γαλλίας Λιόν, την οποία ο Σάνον είχε αντιμετωπίσει πολλά χρόνια νωρίτερα ως παίκτης της Μπάρνλεϊ. Ο Άγγλος προπονητής προσπαθούσε να… προσγειώσει τους παίκτες του, αλλά και το φίλαθλο κόσμο της ομάδας, μια και η πρόκριση επί των Πολωνών τους είχε ανοίξει την όρεξη για μεγαλύτερες επιτυχίες στην εξέλιξη της διοργάνωσης.

Πρώτο μέλημα των προπονητών των δύο ομάδων ήταν να μαζέψουν όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία για τον προσεχή αντίπαλο τους. Έτσι, ο τεχνικός της Λιόν Αϊμέ Μινιό έφθασε μέχρι τις Σέρρες για να παρακολουθήσει την εκτός έδρας αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Πανσερραϊκό (1-4), ενώ ο Σάνον είδε από κοντά την εκτός έδρας νίκη της Λιόν επί της Μετς με 2-0.

ΑΠΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΔΑ

Εστω και χωρίς τον Γιώργο Κούδα (κουβαλούσε ποινή από παλαιότερη τιμωρία του σε ευρωπαϊκό ματς) ο ΠΑΟΚ στάθηκε όρθιος στο Ζερλάν (στον αγώνα είχαν διατεθεί 25.532 εισιτήρια) αποσπώντας ισοπαλία με 3-3 (Λακόμπ 10′, Ντιναλό 51′, Ραβιέ 65′ – Ασλανίδης 44΄, Τερζανίδης 50′, Σαράφης 81′). Για τους φιλοξενούμενους είχαν αγωνιστεί οι Στέφας, Γούναρης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Ιωσηφίδης, Σαράφης, Τερζανίδης, Παρίδης, Αποστολίδης, Λάζος και Ασλανίδης.

Μεταξύ των θεατών ήταν κι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Δέδες, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση του προέδρου της ομοσπονδίας από τη δικτατορία το 1969. Και το μεσημέρι της επόμενης ημέρας η αποστολή του ΠΑΟΚ έτυχε αποθεωτικής υποδοχής στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης από ενθουσιώδεις φίλους του Δικεφάλου, που έβλεπαν μια δεύτερη σπουδαία πρόκριση της ομάδας προ των πυλών.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ο Μαργαρίτης μπαίνει στη χρυσή ιστορία του ΠΑΟΚ

Δεν σταματάει το κοντέρ για τον Βαγγέλη Μαργαρίτη, ο οποίος γράφει και πάλι ιστορία με το μπασκετικό τμήμα του...

Στην ίδια κατηγορία