Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΠΑΟΚ, η πρώτη ΠΑΕ

Δημοφιλή

Σαν σήμερα πριν 43 χρόνια ο ΠΑΟΚ έγινε η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που έγινε Ανώνυμη Εταιρία.

Οσοι ήθελαν να αγοράσουν μετοχές, είχαν προθεσμία να το κάνουν από την 1η μέχρι την 22η Ιουνίου 1979, προσερχόμενοι σε τραπεζικό υποκατάστημα, που βρίσκονταν στην πλατεία Αγίας Σοφίας (το μετοχικό κεφάλαιο μέχρι ποσοστού 40% θα καλύπτονταν από τον ερασιτέχνη). Οσο για την ονομαστική αξία της κάθε μετοχής, αυτή είχε καθοριστεί στις πέντε χιλιάδες δραχμές.

Η διοίκηση του Δικεφάλου προσέβλεπε στην αυξημένη διάθεση των μετοχών για τον επιπλέον λόγο της εισροής εσόδων στα ταμεία της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ είχε μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων (στο πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν είχε τερματίσει 4ος και στο κύπελλο είχε αποκλειστεί ήδη από τη φάση των 16) και η οικονομική ζημιά υπολογίζονταν στα πέντε εκ. δραχμές.

Η κάτω του αναμενομένου πώληση των μετοχών τις πρώτες ημέρες διάθεσής τους ανάγκασε τον Νίκο Βεζυρτζή (τότε έφορο της ομάδας) να δηλώσει: «Δυστυχώς διαπιστώνω απροθυμία από τους οικονομικά επιφανείς ΠΑΟΚτσήδες να αγοράσουν μετοχές. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τον απλό κόσμο, που δείχνει πρόθυμος να συμβάλει, έστω και από το υστέρημα του, στην επιτυχία του εγχειρήματος».

Ο πρώτος που διέθεσε ένα μεγάλο ποσό ήταν ο Πέτρος Καλαφάτης (αγόρασε 200 μετοχές καταβάλλοντας ένα εκ. δραχμές), ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε διατελέσει γενικός αρχηγός της ομάδας. «Ηρθε η ώρα να μάθει ο κόσμος ποιοι είναι αυτοί που αγαπούν τον ΠΑΟΚ, ποιοι θέλουν και μπορούν να διοικήσουν την ομάδα. Ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν χρήματα, κι όχι πενταροδεκάρες. Αυτοί που βγαίνουν μπροστά είναι και οι αρχηγοί της προσπάθειας» ήταν μερικές από τις δηλώσεις του, που φιλοξενούνταν στον Τύπο της εποχής.

Οσο πλησίαζε η καταληκτική ημερομηνία της 22ας Ιουνίου 1979, τόσο αυξάνονταν το ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών της υπό σύσταση εταιρείας. Πολύ δε περισσότερο μετά τη διευκρίνηση ότι τα έξι από τα δέκα μέλη της διοίκησης της ΠΑΕ θα προέρχονταν από αυτούς, που θα συγκέντρωναν το 51% των μετοχών. Τελικά, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας έκλεισε στα 22.250.000 δραχμές μετά την πώληση 4450 μετοχών. Μάλιστα, ο ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη ομάδα από όλες τις υπόλοιπες, που έκλεισε τον κύκλο εγγραφής μετόχων, όπως και η πρώτη ομάδα, που προχώρησε στη σύσταση ΠΑΕ.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, μετοχές συνολικής αξίας ενός εκ. δραχμών είχαν αγοράσει, εκτός από τον Καλαφάτη, και οι Γιώργος Παντελάκης, Βασίλης Σεργιαννίδης, Γιώργος Μαμιδάκης και Απόστολος Αλεξόπουλος. Μετοχές αξίας μισού εκ. δραχμών είχαν αγοράσει οι Βεζυρτζής, Χρ. Πετρίδης και Κουλουρής.

 

ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Τόσο ο Καλαφάτης, όσο κι ο Αλεξόπουλος, οι οποίοι ασκούσαν αντιπολίτευση στον Παντελάκη, ηγήθηκαν μιας συγκεκριμένης κίνησης ανθρώπων, οι οποίοι ζητούσαν να δοθεί χρονική παράταση τουλάχιστον πέντε ημερών στη διάθεση των μετοχών, με απώτερο σκοπό να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα για τη νέα εταιρία. Επιπλέον, είχαν κατηγορήσει τον Παντελάκη για το γεγονός ότι το δικαίωμα εγγραφής στον κατάλογο των μετόχων εξασφαλίζονταν μέσω μόνο ενός τραπεζικού υποκαταστήματος. Τελικώς, ο Παντελάκης δε συναίνεσε στην παράταση (υπέρ της δικής του θέσης ήταν κι ο Βεζυρτζής).

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (συνεδρίασε στις 18 Ιουλίου 1979) είχε την εξής σύνθεση: Πρόεδρος: Γιώργος Παντελάκης, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος οικονομικών: Χρόνης Πετρίδης, γενικός γραμματέας: Φούλης Μαρτινίδης, υπεύθυνος αγωνιστικού τμήματος: Νίκος Βεζυρτζής, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων: Γιώργος Κασιμάτης. Μια εβδομάδα αργότερα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του αρμόδιου υπουργού Αχιλλέα Καραμανλή για την ίδρυση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

 


Τελευταία νέα

Ξεμπέρδεψε και περιμένει το φινάλε ο ΠΑΟΚ Β

Με την νίκη στην έδρα του Αιολικού με 2-1, ο ΠΑΟΚ Β εξασφάλισε και μαθηματικά την παραμονή του στην...

Στην ίδια κατηγορία