Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ωρα για ρεβάνς μετά από 42 χρόνια

Δημοφιλή

Αν η εκδίκηση είναι ένα πιάτο, που τρώγεται κρύο, τότε ο ΠΑΟΚ θα επιδιώξει σήμερα να πάρει ρεβάνς από την Αϊντραχτ για τον προ 42 χρόνων αποκλεισμό του στο κύπελλο κυπελλούχων.

Τη σεζόν 1981-82 οι δύο ομάδες είχαν κληρωθεί στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, με τους Γερμανούς να επικρατούν εντός έδρας με 2-0 στον πρώτο αγώνα, αποκτώντας προβάδισμα στα προγνωστικά ενόψει της ρεβάνς της 30ης Σεπτεμβρίου 1981 στο γήπεδο της Τούμπας.

Στο πρωτάθλημα είχαν διεξαχθεί οι πρώτες τέσσερις αγωνιστικές κι ο ΠΑΟΚ ισοβαθμούσε στην πρώτη θέση με τους Παναθηναϊκό και Πανσερραϊκό (η κάθε ομάδα είχε από έξι βαθμούς).

Παρά το 2-0 του πρώτου αγώνα, ο προπονητής της Αϊντραχτ καθόλου δεν επαναπαύονταν. Ετσι, πριν τη ρεβάνς της Τούμπας ο Λόταρ Μπούχμαν είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με την υπόλοιπη αποστολή της γερμανικής ομάδας, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το εντός έδρας ματς πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ κόντρα στη Δόξα Δράμας (οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο ημίχρονο, αλλά στο β΄ μέρος οι γηπεδούχοι έφθασαν στο 3-1).

«Παρατηρώντας τον κόσμο στο πέταλο, κατάλαβα τι μας περιμένει στο ματς της Τετάρτης» έλεγε ο Μπούχμαν, έστω κι αν στις εξέδρες δεν βρίσκονταν περισσότεροι από δεκαπέντε χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ. Και συμπλήρωνε: «Σε ατομική απόδοση, ξεχώρισα τον Κούδα. Το 2-0 του πρώτου αγώνα είναι ένα καλό σκορ, αλλά δεν μας εγγυάται την πρόκριση».

Λίγα μέτρα πιο πέρα, ο προπονητής του Δικεφάλου, Χάινς Χέερ έλεγε: «Ο κόσμος πρέπει να δείξει υπομονή, η ομάδα έχει αλλάξει εντελώς σε αγωνιστικό στυλ και πρόσωπα σε σχέση με πέρσι. Ο αγώνας της Τετάρτης θα είναι ή ο τελευταίος ή ο πρώτος από τους μεγάλους, που μας περιμένουν στη σεζόν…». Ας σημειωθεί ότι ο Χέερ είχε ολοκληρώσει την προετοιμασία των παικτών του με πρωινή (11.00) προπόνηση στην Τούμπα την ημέρα του αγώνα!

Οσο για την Αϊντραχτ, είχε κάνει την τελευταία της προπόνηση στην Τούμπα την παραμονή του αγώνα, έχοντας ως ηχητική υπόκρουση 100 φωνακλάδες ΠΑΟΚτσήδες, που είχαν ανέβει στην ταράτσα γειτονικής του γηπέδου πολυκατοικίας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ομάδας τους…

Ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ στο 38΄ με τον Κωστίκο, ο οποίος στο 60΄ διπλασίαζε τα τέρματά του, ισοφαρίζοντας έτσι το σκορ του πρώτου αγώνα. Στο διάστημα, πάντως, 46΄-60΄, οι γηπεδούχοι είχαν χάσει έξι (!) κλασικές ευκαιρίες για γκολ και την ευκαιρία να «καθαρίσουν» από νωρίς την υπόθεση της πρόκρισης.

Στη διαδικασία των πέναλτι (μπροστά από τη θύρα 4, όπως είχαν επιλέξει οι γηπεδούχοι) πρώτοι εκτελούσαν οι Γερμανοί. Από πλευράς ΠΑΟΚ είχαν ευστοχήσει, κατά σειρά, οι Κωστίκος, Γκουερίνο, Γούναρης και Σίγγας, μέχρι που ο Δημόπουλος, κι ενώ η Αϊνραχτ προηγούνταν με 5-4, δεν μπόρεσε να νικήσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να πάρουν την πρόκριση. Οι διαμαρτυρίες του Θόδωρου Αποστολίδη προς το διαιτητή ότι ο Παλ είχε κουνηθεί από τη θέση του, πριν την εκτέλεση του πέναλτι, είχαν πέσει στο κενό.

Στο χαμένο πέναλτι του Δημόπουλου επικράτησε, για λίγα δευτερόλεπτα, βουβαμάρα, για να ακουστεί στη συνέχεια η ιαχή «ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ»…

«Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στον ΠΑΟΚ για το μεγάλο παιχνίδι του. Εμείς ήμασταν τυχεροί. Το μόνο που εύχομαι στον Χέερ και στην ομάδα του είναι να έχουν, από εδώ και πέρα, την τύχη, που σήμερα τη στερήθηκαν» αναγνώριζε στις δηλώσεις του ο Μπούχμαν. Κι ο προπονητής της Αϊντραχτ συμπλήρωνε: «Μετά το 1-0, πραγματικά φοβήθηκα. Μετά το 2-0, πάντως, ο ΠΑΟΚ σαν να ήθελε να πάει το ματς στην παράταση. Αυτό που έχω να πω είναι ότι αν ο ΠΑΟΚ συμμετείχε στην Μπουντεσλίγκα και είχε σε κάθε παιχνίδι απόδοση σαν τη σημερινή, τότε θα τερμάτιζε μέσα στην πρώτη τριάδα!».

«Εμείς είμαστε οι νικητές, γιατί τους αντίπαλους τους κερδίσαμε, αλλά την τύχη κανείς δεν μπορεί να την κερδίσει» δήλωνε με παράπονο ο Βασίλης Γεωργόπουλος.

ΠΑΟΚ: Παντέλης, Σίγγας, Αλαβάντας, Αποστολίδης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Κούδας (91΄ Γκουερίνο), Δαμανάκης, Γεωργόπουλος, Τριανταφυλλίδης (75΄ Δημόπουλος), Κωστίκος.

Αϊντραχτ: Παλ, Νοϊμπέργκερ, Λόραντ, Τσα, Κέρμπελ, Πετσάι, Ναχτβάι, Φαλκενμάγιερ, Μπρόχερς, Λότερμαν, Οτο.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΧΕΕΡ ΓΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ

Ο Χάινς Χέερ αποκάλυπτε στις δηλώσεις του ότι ο Χρήστος Δημόπουλος (μετά το τέλος του αγώνα ξέσπασε σε κλάματα) δεν ήθελε να ήταν μέσα στους πρώτους πέντε εκτελεστές των πέναλτι. O Γερμανός προπονητής του ΠΑΟΚ, ωστόσο, πόνταρε στη φόρμα του νεαρού επιθετικού, που ήταν καθοριστικός στα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος, που είχαν προηγηθεί, σκοράροντας και στο Ηράκλειο εναντίον του ΟΦΗ (0-1), και στην Τούμπα κόντρα στη Δόξα Δράμας (δύο φορές), έστω κι αν είχε χρησιμοποιηθεί ως αλλαγή.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΕ ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η ώρα έναρξης της ρεβάνς είχε οριστεί για τις 18.00, με διαιτητή τον Ούγγρο Σάντορ Κούτι. Πριν το παιχνίδι ο Κούτι είχε αισθανθεί προσωρινή αδιαθεσία. Σε περίπτωση, που δεν ήταν σε θέση να σφυρίξει, θα τον αντικαθιστούσε ο επόπτης Χούτακ και δεύτερος βοηθός θα ήταν ο διεθνής… Αντώνης Βασσάρας.

*Το παιχνίδι είχε μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση στις 21.30 και το οικονομικό όφελος για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανέρχονταν σε 300 χιλιάδες δραχμές (άλλες επτά χιλιάδες μάρκα είχε αποκομίσει από την απευθείας μετάδοση του αγώνα στη Γερμανία). Στον παιχνίδι είχαν διατεθεί 23.503 εισιτήρια.

*Στον Τύπο της εποχής αναφέρονταν και η τραγική είδηση του θανάτου του 19χρονου φιλάθλου του ΠΑΟΚ, Παναγιώτη Πολίτη, που είχε χάσει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Αυστρία, κατά την επιστροφή του από τη Φρανκφούρτη, όπου είχε ταξιδέψει από τον Πειραιά για να δει την ομάδα του κόντρα στην Αϊντραχτ.


Τελευταία νέα

Κωνσταντέλιας: «Σήμερα το… ευχαριστήθηκα!»

Πολυτιμότερος παίκτης του ντέρμπι με την ΑΕΚ αναδείχθηκε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, σκόρερ δύο τερμάτων της ομάδας του. «Είχαμε χαρακτήρα. Από...

Στην ίδια κατηγορία