Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Οι πολλές απαιτήσεις του Λουτσέσκου από τον επιθετικό κι η ειδική περίπτωση του Σαμάτα

Δημοφιλή

Ράζβαν Λουτσέσκου και φορ! Μία ιδιαίτερη σχέση που συζητιέται από εκείνες τις πρώτες ημέρες του 2017 όταν ο Ρουμάνος προπονητής συνεργάστηκε και με τον Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς. Από τότε πέρασαν πολλοί, αλλά το θέμα… τι απαιτεί από τον φορ του ο Λουτσέσκου, παραμένει και συζητιέται το ίδιο έντονα.

Φέτος, ο ΠΑΟΚ βασίζεται στα φορ στον Αλί Σαμάτα, ενώ από πίσω του έρχεται ο Μπράντον Τόμας και ο Στέφανος Τζίμας. Αλήθεια είναι ότι ως απόδοση ο Ισπανός κάνει καλύτερα ματς από τον Τανζανό, ενώ ο νεαρός Έλληνας δεν έχει παίξει ιδιαίτερα. Ο Μπράντον παίζει από πέρσι και γνωρίζει τις απαιτήσεις του προπονητή έχοντας και διαφορετικά στοιχεία στο παιχνίδι του, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι ο Σαμάτα δυσκολεύεται. Μήπως όμως δεν δυσκολεύτηκε ο Πρίγιοβιτς; Μήπως δεν δυσκολεύτηκε ο Άκπομ που δήλωσε κάποια στιγμή: «Με τον προπονητή δεν μιλούσαμε, στο τέλος όμως κατάλαβα πόσο σημαντικός ήταν;». Τα ίδια και ο Τσόλακ, ο Σφιντέρσκι, φυσικά και ο Νέλσον Ολιβέιρα. Γιατί άραγε; Όλοι ήταν τόσο κακοί παίκτες;

Προφανώς και όχι! Οι απαιτήσεις του Λουτσέσκου για να βγει σωστά το τακτικό του παιχνίδι είναι εκείνες που δυσκολεύουν τους παίκτες, Για να δουλέψει η ομάδα-μηχανή του, ο Ρουμάνος ζητάει πολλά από τον φορ και οι παίκτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν εξ αρχής. Κάπως έτσι αγχώνονται, τους παίρνει από κάτω, δεν σκοράρουν και μετά έρχεται η ανασφάλεια. Το ίδιο γίνεται με όλους, μέχρι που κάποιοι εξ αυτών το βρίσκουν, ανταποκρίνονται, αρχίζουν να σκοράρουν και μετά αντιλαμβάνονται πόσο καλύτεροι και πιο ολοκληρωμένα παίζουν στη θέση.

Ρωτήσαμε τον Λουτσέσκου στο τελευταίο ματς: «Μήπως ζητάτε πάρα πολλά από τον φορ και κάπως έτσι τα νούμερα του Σαμάτα -για παράδειγμα- μένουν χαμηλά;

Απάντησε με σιγουριά: «Ναι είναι αλήθεια. Ζητάω πολλά. Να επιστρέψουν, να κλείσουν χώρους και να δώσουν συνοχή, όπως και στην επίθεση, να υποστηρίξουν την πρώτη πάσα και την ανάπτυξη είτε η μπάλα έρχεται από τα πλάι, είτε από το κέντρο». Δεν κρύφτηκε. Αυτά ζητάει και σε φάση άμυνας και στην επίθεση, όπως βέβαια τους θέλει και εντός περιοχής όταν η ομάδα πλησιάζει σε αυτή.

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΤΑ

Ο Τανζανός που πραγματικά παίζει με φιλότιμο και προσπαθεί να ανταποκριθεί, ήρθε αργά στον ΠΑΟΚ. Μπήκε χωρίς προετοιμασία μέσα στην περίοδο αγώνων. Η πίεση για γκολ ήρθε από νωρίς, εκείνος όμως έπρεπε πρώτα να καταλάβει που βρίσκεται. Να προσαρμοστεί τακτικά και να ξεπεράσει τον πρώτο τραυματισμό του. Το άγχος για γκολ μεγάλωνε, η ομάδα δεν μπορούσε να τον περιμένει και έτσι φθάσαμε σε μερικά πολύ προβληματικά παιχνίδια. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου είπε γι΄ αυτή την περίπτωση: «Είναι πολύ καλός παίκτης. Δεν είχε τον χρόνο με κάποιες ατυχίες, αλλά και με την πίεση που υπάρχει γενικότερα στην ομάδα. Του ζητάω πολλά γιατί είναι ικανός να τα κάνει, όπως και από τον Μπράντον που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί. Ο Σαμάτα είναι και πολύ καλό παιδί και υποστηρίζει την ομάδα, ενδεχομένως να ήταν και παραπάνω υποστηρικτικός σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Ίσως οι παίκτες από πίσω να έπρεπε να είναι λίγο πιο κοντά του. Κάποιες φορές έχουμε έναν παίκτη στην περιοχή, αλλά θέλουμε περισσότερους. Έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών, έχει διαφορετικά ο Τάισον, άλλα ο Κωνσταντέλιας. Ο Σαμάτα είναι χρήσιμος και λειτουργικός σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε».

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση… Σαμάτα στον ΠΑΟΚ έχει μέλλον. Ο Τανζανός καταλαβαίνει τον προπονητή του. Νιώθει τι ζητάει, το αποδέχεται και βάζει το «εγώ» του κάτω από το εμείς, γι αυτό και σιγά-σιγά παίρνει αυτοπεποίθηση και καταφέρνει να βρίσκει δίχτυα, αφού συμμετέχει και σε όλα τα άλλα που πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι και λίγα.

ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΠΡΟΣ Ο ΤΑΝΖΑΝΟΣ

Μέχρι τώρα ο Σαμάτα έχει παίξει στα 17 από τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ. Ο Τανζανός έχει συμπληρώσει 816 λεπτά συμμετοχής αν και κανένα του ματς δεν είναι 90λεπτο. Έχει σημειώσει τρία γκολ σε μόλις εννιά τελικές προσπάθειες, ενώ θυμίζουμε τις άτυχες στιγμές με τα οριακά οφσάιντ κόντρα σε Άιντραχτ και Παναιτωλικό. Οι 9 τελικές είναι λίγες και είναι δείγμα ότι ψάχνεται να συμμετέχει όπως πρέπει στο παιχνίδι της ομάδας.

Από εκεί και πέρα, ακόμη και τα πατήματά του στο γήπεδο, φανερώνουν ότι προσπαθεί και κινείται εκτός περιοχής, κάτι που επίσης πρέπει να ισορροπήσει.

Έχει πραγματοποιήσει 65 πάσες, εφτά σέντρες έχει μία ασίστ, και μόλις τρία κλεψίματα σε έναν ακόμη τομέα που σαφώς πρέπει να βελτιώσει ως ο πρώτος αμυνόμενος της ομάδας, Έχει 17 φάουλ υπέρ και 20 κατά και μία μόλις κίτρινη.

Η αίσθηση που δίνεται είναι ότι ο Σαμάτα πήρε μπρος και την επόμενη φορά που θα αναλύσουμε το παιχνίδι του, όλα θα είναι πολύ πιο ανεβασμένα.


Τελευταία νέα

Πρόβλημα με τον Γιόνι Ότο στην τελική ευθεία

Τρεις αναμετρήσεις απέμειναν στον ΠΑΟΚ για την ολοκλήρωση της σεζόν και τρεις ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τιμωρίας...

Στην ίδια κατηγορία