Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Μια ομάδα που… κουμάντο κάνει ο κόσμος της

Δημοφιλή

Μετά από ένα χρόνο απουσίας, ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στη φάση των «16» του UEFA Conference League, έχοντας πάρει το απευθείας εισιτήριο, τερματίζοντας πρώτος στον 8ο όμιλο της διοργάνωσης. Το περασμένο καλοκαίρι ο Δικέφαλος ξεπέρασε το εμπόδιο τριών αντιπάλων, Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, Χάιντουκ Σπλιτ και Χαρτς για να εισέλθει στους ομίλους. Στους ομίλους οι «ασπρόμαυροι» έμειναν αήττητοι και κάνοντας εντυπωσιακά πράγματα εντός κι εκτός έδρας τερμάτισαν δικαίως στην πρώτη θέση. Το μεσημέρι της Παρασκευής (23/2) ολοκληρώθηκε η κλήρωση για τους «16», με τον ΠΑΟΚ να βρίσκει στο δρόμο του την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Αξίζει να αναφερθεί, αρχικά, πως η Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι η μοναδική, που στα μπαράζ κατάφερε να αποκλείσει ομάδα από το Europa League. Η Ντιναμό τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της στο UEFA Conference League πίσω από την αήττητη Βικτόρια Πλζέν και στα μπαράζ ήρθε αντιμέτωπη με την ισχυρή Ρεάλ Μπέτις. Μπορεί η ισπανική ομάδα να ήταν το φαβορί, όπως όλες οι ομάδες που υποβιβάστηκαν από το Europa League, ωστόσο η Ντιναμό πήρε μια σπουδαία πρόκριση. Οι Κροάτες έκαναν εξαιρετικό παιχνίδι στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» και πήραν τη νίκη με 0-1. Στη χθεσινή ρεβάνς δυσκολεύτηκαν, αλλά η ισοπαλία (1-1) ήταν αρκετή για να πάρουν το εισιτήριο για τους «16».

Στο πρωτάθλημα, πάντως, έχει χάσει «έδαφος», καθώς είναι στην τρίτη θέση πίσω από Ριέκα και Χάιντουκ Σπλιτ. Η επίθεση της Ντιναμό είναι από τα δυνατά της στοιχεία στο κροατικό πρωτάθλημα, έχοντας 37 γκολ ενεργητικό σε 33 αναμετρήσεις. Επιπροσθέτως, υπάρχουν πέντε διεθνείς ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του Σεργκέι Γιακίροβιτς, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία υπολογίζεται στα 71 εκατομμύρια ευρώ.

Η επικείμενη αντίπαλος του ΠΑΟΚ είναι μια σχετικά νεανική ομάδα, αφού ο μέσος όρος ηλικίας είναι στα 25.3 έτη. Τα παρατσούκλια του κροατικού συλλόγου είναι Modri ή Plavi (Οι μπλε) και Purgeri (Οι πολίτες). Το περασμένο καλοκαίρι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ αποκλείστηκε από την ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League με συνολικό σκορ 4-3.

H κροατική ομάδα ιδρύθηκε στις 26 Απριλίου 1945, με τη συγχώνευση των τριών ομάδων του Ζάγκρεμπ που υπήρχαν πριν τον πόλεμο: της Γκρατσιάνσκι (HŠK Građanski) πρωταθλήτριας Γιουγκοσλαβίας τα έτη 1923, 1926, 1928, 1937 και 1940, της Κονκόρντια (HŠK Concordia) πρωταθλήτριας Γιουγκοσλαβίας τα έτη 1930 και 1932 και της ΧΑΣΚ (HAŠK) πρωταθλήτριας Γιουγκοσλαβίας το 1938.

Το 1967, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ θριάμβευσε στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, παρόλο που δεν θεωρείται από τις μεγάλες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τον Ιούνιο του 1991, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ μετονομάστηκε σε ΧΑΣΚ Γκρατσιάνσκι, ενώ το 1993 άλλαξε το ονομά της σε Κροάτια (Croatia) μέχρι το 2000 που ξαναπήρε το παλιό της όνομα.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ κατέχει 24 τίτλους πρωταθλήματος, δηλαδή τον μεγαλύτερο αριθμό τίτλων στο κροατικό ποδόσφαιρο. Η ομάδα είναι επίσης η πιο επιτυχημένη στο Κυπέλλο Κροατίας, εμφανιζόμενη μέχρι στιγμής σε 23 από τους 29 τελικούς του Κυπέλλου, 16 από τους οποίους έχει κερδίσει! Επιπλέον, ο σύλλογος κατέχει επίσης το ρεκόρ για τους περισσότερους τίτλους Σούπερ Καπ Κροατίας, έχοντας κερδίσει επτά από τα 11 τρόπαια που διεκδίκησε. Επιπλέον, η ομάδα κατάφερε να πετύχει το νταμπλ 12 φορές!

Κατά τη διάρκεια του χρόνου που η Ντιναμό αγωνιζόταν στο σύστημα του Γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ήταν πρωταθλήτρια της Γιουγκοσλαβικής Πρώτης Λίγκας εννέα φορές. Η ομάδα είχε κερδίσει, παράλληλα, οκτώ εκδόσεις Κυπέλλου Γιουγκοσλαβίας Συνολικά ο σύλλογος κέρδισε 68 επίσημους εγχώριους τίτλους και ένα ανταγωνιστικό διεθνές τουρνουά. Ο τίτλος του πρωταθλήματος το 2014-15 συγκαταλέγεται στις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του συλλόγου, καθώς το κατέκτησε η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ούσα αήττητη, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία του Κροατικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Προπονητής της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι ο Σεργκέι Γιακίροβιτς με καταγωγή από την Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Βρίσκεται στο σύλλογο από το περασμένο καλοκαίρι κι έχει δώσει μέχρι στιγμής 31 παιχνίδια, όντας προπονητής της Ντιναμό. Ο 47χρονος έχει ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα το 2017 από την Σεσβέτ και στη συνέχεια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των Γκόριτσα, Μάριμπορ, Ζρίνσκι και Ριέκα. Ο Γιακίροβιτς προτιμά να χρησιμοποιεί τον σχηματισμό 4-2-3-1, όπως και ο Ράζβαν Λουτσέσκου.

Το στάδιο Μαξιμίρ είναι ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Πήρε το όνομά του από τη γύρω γειτονιά του Μαξιμίρ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στάδια της χώρας με σημερινή χωρητικότητα 25.912 θέσεων και μέγιστη δυνατή χωρητικότητα 35.423. Είναι το γήπεδο της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και χρησιμοποιείται από το 1990 από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Κροατίας για τις περισσότερες διεθνείς διοργανώσεις.

Χτίστηκε το 1912, ενώ ανακαινίστηκε το 1948, το 1998 και το 2011. Οι εγκαταστάσεις του μπορούν να μετατραπούν σε σκηνή συναυλιών που έχει χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει μουσικές παραστάσεις. Το Στάδιο Μαξιμίρ έχει τέσσερις εξέδρες: βόρεια, ανατολική, δυτική και νότια. Μια σημαντική ανακαίνιση του γηπέδου τον Ιούνιο του 2011 οδήγησε στην εγκατάσταση νέων θέσεων και στη δημιουργία μεγαλύτερης απόστασης μεταξύ των καθισμάτων. Λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε το Ζάγκρεμπ στις 22 Μαρτίου 2020, η ανατολική κερκίδα δεν ήταν ανοιχτή για τους θεατές.

Οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι αρκετά γνωστοί στη νότια Ευρώπη, ενώ έγιναν ακόμη πιο γνωστοί, μετά τα όσα θλιβερά έγιναν στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι. Μπορεί η Ντιναμό να αποκλείστηκε από τα προκριματικά του Champions League από την ΑΕΚ το προηγούμενο καλοκαίρι, ωστόσο οι χούλιγκανς της ομάδας διέσχισαν όλη την Ελλάδα και έφτασαν στην πρωτεύουσα, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με φίλους της Ένωσης. Από τις συμπλοκές υπήρξε ένας νεκρός φίλος της ΑΕΚ, ενώ δεκάδες οπαδοί της Ντιναμό μπήκαν στη φυλακή. Μάλιστα, η UEFA τιμώρησε τους οπαδούς της Ντιναμό, οι οποίοι πλέον απαγορεύεται να μεταβούν σε εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια για τη σεζόν 2023-2024.

Δείτε το ρόστερ της παρακάτω:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ολλανδός στο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός

Γνωστοί έγιναν οι διαιτητές της 9ης αγωνιστικής των Play Off της Super League, με τον  Ολλανδό, Λίντχαουτ Αλάρντ να...

Στην ίδια κατηγορία