Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μεγάλο αφιέρωμα σε Κωνσταντέλια και Κουλιεράκη

Δημοφιλή

Εκτενή αναφορά στους δύο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, που φέτος έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου κάνει ιστοσελίδα του εξωτερικού. Τόσο ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, όσο και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας κάνουν μια απίθανή σεζόν με τα «ασπρόμαυρα», έχοντας κερδίσει με την αξία τους μία θέση στην ανδρική ομάδα του Δικεφάλου.

Η σελίδα «totalfootballanalysis» ασχολήθηκε με τα ταλέντα που υπάρχουν στην ελληνική Super League, κάνοντας αναφορά στους δύο ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου, αλλά και τους Βαγιαννίδη (Παναθηναϊκός) και Έσε (Ολυμπιακός). Ο κεντρικός αμυντικός του Δικεφάλου χαρακτηρίζεται ως «η επιτομή ενός σύγχρονου αμυντικού», ενώ ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ αναφέρεται ως ένας «συναρπαστικός παίκτης που θα γίνει μεγάλο όνομα στο ελληνικό ποδόσφαιρο». Αρχική γίνεται αναφορά στον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη, παρουσιάζοντας εκτενώς πληροφορίες για τον τρόπο παιχνιδιού του.

«Ο πρώτος παίκτης που θα δούμε σε αυτό το κομμάτι ανάλυσης είναι ο 20χρονος, αριστεροπόδαρος κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ, Κωνσταντίνος Κουλιεράκης. Ο Έλληνας αμυντικός έχει ξεχωρίσει τη φετινή σεζόν με τις εμφανίσεις του ως αριστερός σέντερ μπακ στο σύστημα 4-2-3-1 του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Πρώτον, βλέπουμε πόσο εντυπωσιακός είναι ο Κουλιεράκης στην κατοχή. Ο 20χρονος διαθέτει υπέροχο εύρος πάσας, το οποίο αξιοποιεί άριστα όταν ο ΠΑΟΚ ψάχνει να χτίσει επίθεση. Έχει κατά μέσο όρο 9,6 μακρινές πάσες ανά 90 και είναι συχνά ο παίκτης που θέλει να μεταφέρει την ομάδα από την άμυνα στην επίθεση.

Εδώ, μπορούμε να δούμε τον Κουλιεράκη να παίζει μια μεγάλη, προοδευτική πάσα στην πλευρά του Τάισον, ο οποίος τρέχει πίσω από την αντίπαλη αμυντική γραμμή. Ο αμυντικός του ΠΑΟΚ έχει μέσο όρο 8,06 μακρινές πάσες ανά 90 με βαθμολογία ακρίβειας 49,6% . Το εκτεταμένο εύρος πασών του Κουλιεράκη αποδεικνύεται ευεργετικό για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να ξεκινάει επιθέσεις και σε μια πιο προωθημένη θέση, όπως μπορούμε να δούμε. Αυτό βοηθά τον ΠΑΟΚ να ξεκλειδώνει τις επίμονες άμυνες με μακρινές πάσες και σημαίνει ότι ο κεντρικός αμυντικός μπορεί να υπαγορεύει τον ρυθμό του αγώνα από την πίσω γραμμή.

Επιπλέον, διανέμοντας ακριβείς πάσες σε χαφ ή εξτρέμ πιο ψηλά στο γήπεδο, μπορούν να μεταφέρουν αποτελεσματικά την ομάδα από την άμυνα στην επίθεση, παρακάμπτοντας τις γραμμές πίεσης των αντιπάλων και δίνοντας τον τόνο στις επιθετικές κινήσεις.

Ο Κουλιεράκης είναι επίσης προνοητικός ως προς τις ικανότητές του να κουβαλάει μπάλα. Σε αυτό το παράδειγμα, μπορούμε να τον δούμε να μεταφέρει την μπάλα στο μισό του αντιπάλου ενώ χρησιμοποιεί τον στενό έλεγχο και τη δύναμή του για να εξασφαλίσει ότι οι αντίπαλοι δεν μπορούν να τον απομακρύνουν. Ο Κουλιεράκης χρησιμεύει ως διέξοδος για την έναρξη των επιθέσεων και την πρόοδο του παιχνιδιού στον αγωνιστικό χώρο.

Επιπλέον, η ικανότητά του να μεταφέρει την μπάλα εκτός άμυνας βοηθά τον ΠΑΟΚ να παρακάμψει το αντίπαλο πρέσινγκ και να σπάσει αποτελεσματικά τις γραμμές πίεσης. Μπορεί με ντρίμπλα να περάσει από παίκτες που πιέζουν και να ανοίξει χώρο για συμπαίκτες πιο ψηλά στο γήπεδο. Αυτή η δυναμική κίνηση όχι μόνο επεκτείνει το αμυντικό σχήμα του αντιπάλου, αλλά παρέχει επίσης πρόσθετες επιλογές πάσας και γωνίες στους συμπαίκτες του.

Επιπλέον, αν κοιτάξουμε τα δεδομένα παραπάνω, μπορούμε να δούμε ότι ο Κουλιεράκης θα μπει στο αντίπαλο μισό για να κάνει κοψίματα και τάκλιν. Με μέσο όρο 3,74 κοψίματα ανά 90′, ο νεαρός αμυντικός δεν καλείται να το κάνει πολύ συχνά σε ό,τι αφορά την αμυντική του δουλειά, καθώς ο ΠΑΟΚ δείχνει να κυριαρχεί στην κατοχή, αλλά σίγουρα παραμένει σε εγρήγορση και γνωρίζει τη θέση του στον αγωνιστικό χώρο.

Εδώ, μπορούμε να δούμε πόσο ψηλά θα πιέσει ο Κουλιεράκης για να εμποδίσει τους αντιπάλους να περάσουν στην επίθεση όταν κερδίσουν την κατοχή. Ο ΠΑΟΚ θέλει να κολλήσει πίσω τους αντιπάλους του, δηλαδή αν χάσει την κατοχή, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ανακάμψει σε μια επικίνδυνη περιοχή.

Η αθλητικότητά του τού επιτρέπει να καλύπτει γρήγορα το έδαφος και η σωματική του δύναμη σημαίνει ότι είναι δύσκολο για τους αντιπάλους να τον παρακάμψουν. Σε αυτήν την περίπτωση, τοποθετείται καλά για να εξασφαλίσει ότι θα πάρει το πόδι στην μπάλα και θα ανακτήσει την κατοχή ψηλά στον αγωνιστικό χώρο για τον ΠΑΟΚ.

Συνολικά, ο Κουλιεράκης αποτελεί την επιτομή ενός σύγχρονου αμυντικού. Είναι ήρεμος και συγκροτημένος στην κατοχή και έχει εκτεταμένο εύρος πάσας. Ωστόσο, δεν πτοείται από το αμυντικό του έργο και είναι δυνατός στις μονομαχίες, παίρνοντας σωστές αποφάσεις σε όλη τη διάρκεια». Επιπροσθέτως, γίνεται εκτενή αναφορά και στον Γιάννη Κωνσταντέλια, ο οποίος χαρακτηρίζεται μαζί με τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη ως τα μεγαλύτερα ταλέντα της ελληνικής Super League.

«Επιστρέφουμε στον ΠΑΟΚ για να αναλύσουμε τον 21χρονο Γιάννη Κωνσταντέλια. Ο νεαρός μέσος μπορεί να παίξει είτε ως δέκα είτε ως εξτρέμ. Έχει ως επί το πλείστον αναπτυχθεί στο αριστερό άκρο αυτή τη σεζόν, όπου μπορεί να κάνει ανεστραμμένα τρεξίματα με το αγαπημένο του δεξί πόδι.

Μπορούμε να δούμε από το heatmap ότι ο Κωνσταντέλιας αρέσκεται να εκτελεί από τον άξονα και στο αριστερό μισό χώρο. Έχει μια θαυμάσια ικανότητα να παρασύρεται σε μικρούς χώρου για να δέχεται την μπάλα, καθιστώντας απίστευτα δύσκολο για τους αντιπάλους να παρακολουθούν τις κινήσεις του. Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να δει κανείς παρακάτω. Επιπλέον, ο 21χρονος έχει τόσο καλό έλεγχο που μπορεί να φέρει την μπάλα υπό έλεγχο και να χρησιμοποιήσει το πρώτο του άγγιγμα για να αποφύγει την πίεση της αντίπαλης ομάδας με σχετική ευκολία.

Ο Κωνσταντέλιας βρίσκεται σε καλή φόρμα τη φετινή σεζόν, σημειώνοντας 13 γκολ μέχρι στιγμής και με τέσσερις ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Τα γκολ του προήλθαν από xG 9,03, υποδηλώνοντας ότι ο 21χρονος είναι ικανός να σκοράρει τις χαμηλότερες ποσοστιαίες ευκαιρίες που του έρχονται.

Είναι δίκαιο να πούμε ότι ο Κωνσταντέλιας λατρεύει την κατοχή. Έχει κατά μέσο όρο 6,51 ντρίμπλες ανά 90 και 3,0 προοδευτικές διαδρομές ανά 90, όπως συχνά θέλει να πάει ο ίδιος την ομάδα μπροστά. Είναι επίσης σε θέση να δημιουργήσει ευκαιρίες για γκολ για τον εαυτό του. Εδώ, παίρνει την μπάλα στο αντίπαλο μισό, καθώς ο ΠΑΟΚ ψάχνει να αντεπιτεθεί . Η πρώτη σκέψη του 21χρονου είναι να οδηγηθεί προς τα εμπρός στον χώρο για να πιέσει την αντίπαλη αντιπολίτευση.

Βλέπουμε εδώ ότι ο Κωνσταντέλιας συνεχίζει να προχωρά με ταχύτητα, χωρίς κανέναν από την αντίπαλη ομάδα να πλησιάζει. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ μεταφέρει την μπάλα μέχρι την άκρη της περιοχής του πέναλτι, προσαρμόζει τη θέση του σώματός του και στη συνέχεια σκοράρει ένα γλυκό σουτ στην πάνω γωνία.

Το προοδευτικό του στυλ παιχνιδιού σίγουρα προσθέτει δυναμισμό στην πρώτη γραμμή του ΠΑΟΚ, ειδικά σε καταστάσεις αντεπιθέσεων, όπου οι κινήσεις του με τη μεταφορά μπάλας και την επίθεση βρίσκονται σε ένα δικό τους πρωτάθλημα. Ο Κωνσταντέλιας έχει κατά μέσο όρο 4,64 μακρινές πάσες ανά 90 λεπτά και η παραπάνω οπτικοποίηση δεδομένων μας δείχνει από πού προέρχονται αυτές οι πάσες στο γήπεδο. Έχει το όραμα που θα περιμέναμε από ένα κλασικό νούμερο δέκα. Χρησιμοποιεί αυτό το όραμα όταν παίζει άουτ, ψάχνοντας να περάσει περίπλοκες πάσες στην περιοχή του πέναλτι.

Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ προσθέτει ένα επίπεδο απρόβλεπτου και δυναμισμού στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας. Η ικανότητά του να δίνει διεισδυτικές πάσες μπορεί να ξαφνιάσει τους αντιπάλους και να διαταράξει την αμυντική τους μορφή. Αυτό συνήθως αναγκάζει τους αντίπαλους αμυντικούς να προσαρμοστούν γρήγορα και δημιουργούνται κενά στην άμυνα που μπορούν να εκμεταλλευτούν ο Κωνσταντέλιας και οι συμπαίκτες του.

Επιπλέον, όπως έχουμε διαπιστώσει, μπορεί να μετακινήσει γρήγορα την μπάλα προς τα εμπρός σε προχωρημένες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να ξεκινήσει γρήγορες αντεπιθέσεις και να εκμεταλλευτεί τις στιγμές μετάβασης όταν η αντίπαλος είναι αποδιοργανωμένη αμυντικά.

Ο 21χρονος έχει γίνει εγγενές στοιχείο της επίθεσης του ΠΑΟΚ και καρπώνεται για το δυναμικό του στυλ παιχνιδιού. Είναι ένας πολύ συναρπαστικός παίκτης και πιθανότατα θα γίνει μεγάλο όνομα στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

H αναφορά της εν λόγω σελίδας ολοκληρώνεται με τους δύο ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως τα μεγαλύτερα ταλέντα. «Αν έπρεπε να διαλέξουμε, θα λέγαμε ότι ο Κωνσταντελιάς και ο Κουλιεράκης του ΠΑΟΚ είναι οι δύο πιο συναρπαστικοί νεαροί παίκτες του ελληνικού ποδοσφαίρου αυτή τη στιγμή», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά και παράλληλα γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενες μεταγραφές των δύο ταλαντούχων παικτών σε μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Μπάσκετ: Χωρίς Τάουνς κόντρα στο Μαρούσι ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ δίνει ματς- τελικό όγδοης θέσης, υποδεχόμενος το Μαρούσι στο Παλατάκι, με τον Στάθη Νερατζάκη να αποφασίζει να...

Στην ίδια κατηγορία