Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κυριάρχησε της ΑΕΚ στη… Χαλκίδα

Δημοφιλή

Η κλήρωση της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου τη σεζόν 1980-81 είχε φέρει αντίπαλο του ΠΑΟΚ την ομάδα της ΑΕΚ. Και μετά το 1-0 της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ είχε το πλεονέκτημα ότι ο αγώνας ρεβάνς της 10ης Ιουνίου 1981 (σαν σήμερα πριν 41 χρόνια) δεν θα διεξάγονταν στη φυσική έδρας της Ενωσης (είχε τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές για τον επεισοδιακό αγώνα κυπέλλου με τον Αρη), αλλά στο γήπεδο της Χαλκίδας.

Στην πρωτεύουσα της Εύβοιας η αποστολή των «ασπρόμαυρων» είχε βρεθεί δύο ημέρες πριν το δεύτερο ημιτελικό με την ΑΕΚ, αφού ταξίδεψε εκεί απευθείας από την Αθήνα, όπου είχε νικήσει 2-0 τον Ατρόμητο για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Και στο ματς του Περιστερίου ο Φουντουκίδης είχε προφυλάξει αρκετούς βασικούς (Φούρτουλα, Ιωσηφίδης, Σάλαμον, Κούδας) ενόψει της ρεβάνς.

Η ΑΕΚ είχε χάσει στις τελευταίες αγωνιστικές τη μάχη του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό (τερμάτισε 2η) και είχε αφοσιωθεί στο στόχο της πρόκρισης στον τελικό.

Χαρακτηριστικά, ο προπονητής της ΑΕΚ Μίλτος Παπαποστόλου, παραμονές του αγώνα ρεβάνς στη Χαλκίδα, είχε ζητήσει από τους οπαδούς της ομάδας του «να φτιάξουν κι αυτοί μια Τούμπα! Αυτό το ζητώ για πρώτη φορά κι αυτό έχουν ανάγκη οι παίκτες της ΑΕΚ. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουν σε εμάς».

Εκείνη τη σεζόν η ΑΕΚ είχε την πιο παραγωγική επίθεση του πρωταθλήματος (63 γκολ), κόντρα στον ΠΑΟΚ, όμως, της έλειπε ο Μπάγεβιτς, πρώτος της σκόρερ με 12 γκολ. Είχε, βέβαια, στις τάξεις της τον Μαύρο, ο οποίος στο 8΄ του αγώνα ρεβάνς είδε τον Μανόλη Βαρδάκα να του ακυρώνει γκολ. «Είχα σφυρίξει φάουλ στον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ πριν το γκολ» έλεγε με κατηγορηματικό τρόπο ο Κοζανίτης διαιτητής μετά το ματς. Τα πάντα, ουσιαστικά, κρίθηκαν στο 51΄, όταν ο Δαμανάκης άνοιξε το σκορ. Λίγα λεπτά αργότερα, οι οπαδοί της ΑΕΚ το πήραν απόφαση και άρχισαν να αποχωρούν από το γήπεδο. Οι φιλοξενούμενοι ήταν κυρίαρχοι, πετυχαίνοντας και δεύτερο γκολ στο 81΄ με το Γεωργόπουλο (επτά λεπτά νωρίτερα ο Κωστίκος είχε δοκάρι).

Για τους νικητές (παρουσιάστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια, μια κι ήταν πρόσφατη η απώλεια του Γκιούλα Λόραντ) είχαν αγωνιστεί οι Φίλης (65΄ Φορτούλα), Γούναρης, Σάλαμον, Ιωσηφίδης, Σίγγας, Δαμανάκης, Κερμανίδης, Γεωργόπουλος, Γκουερίνο, Κούδας (66΄ Τριανταφυλλίδης) και Κωστίκος.

Για τους τυπικά γηπεδούχους είχαν παίξει οι Οικονομόπουλος, Μουσούρης, Παπραπραστανίτης, Μανωλάς, Νικολάου, Ρήγας, Κώττης, Θώδης (46’ Ελευθεράκης), Γκέσιος, Αρδίζογλου (61’ Παπαδόπουλος) και Μαύρος.


Τελευταία νέα

«Ασπρόμαυρο» το Άγιαξ-Εξέλσιορ (video)

Ο Λάζαρος Λάμπρου στο 53′ έδωσε το προβάδισμα κόντρα στον Άγιαξ, ο οποίος γλίτωσε την ήττα στο φινάλε. Ο...

Στην ίδια κατηγορία