Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η Φρανκφούρτη μέσα από τα… μάτια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (pics)

Δημοφιλή

Σε λίγες ώρες ξεκινά η μάχη του Δικεφάλου στην Φρανκφούρτη κόντρα στην Άιντραχτ, για την 5η αγωνιστική των ομίλων του UEFA Europa Conference League, με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, να δημοσιεύει μερικές πληροφορίες σχετικά με την πόλη της Φρανκφούρτης.

Αναλυτικά η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ αναφέρει:

«Άλλοτε η μεγαλύτερη μεσαιωνική πόλη της Γερμανίας και γενέτειρα σπουδαίων ποιητών, φιλοσόφων και συνθετών, όπως οι Γκαίτε και Σοπενάουερ και πλέον το επονομαζόμενο γερμανικό …Μανχάταν, η Φρανκφούρτη είναι μια γοητευτική πόλη αντιθέσεων. Εκεί εδρεύουν τράπεζες, επιχειρηματικοί κολοσσοί και μεγάλα εμπορικά κέντρα, δίχως ωστόσο να βαίνει σε δεύτερη μοίρα ο πολιτισμός και η γερμανική παράδοση.

Προφανώς επιβάλλεται μια επίσκεψη στην Παλιά Πόλη (Altstadt), στην πλατεία Römerberg, με τα αναπαλαιωμένα σπίτια του 15ου και 16ου αιώνα, τα οποία μετά την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακατασκευάστηκαν τηρώντας πιστά τα αλλοτινά τους σχέδια.

Αν θέλετε απρόσκοπτη θέα της πόλης από ύψος 187 μέτρων, ανεβείτε στον Main Tower, το ψηλότερο κτίριο της Φρανκφούρτης (μέχρι την δεκαετία του ΄50, ψηλότερο κτίριο της Φρανκφούρτης ήταν ο καθεδρικός ναός της). Aκόμα καλύτερη ιδέα, είναι ένα γεύμα με θέα στον 53ο όροφο, στο Main Tower Restaurant and Lounge.

Στον ναό του Αγίου Βαρθολομαίου (ο καθεδρικός της πόλης ή, αλλιώς ο καθεδρικός του αυτοκράτορα), με τον πύργο του να υψώνεται στα 95 μέτρα, έχουν τελεστεί δέκα αυτοκρατορικές στέψεις ανάμεσα στο 1562 και 1792.

3.000 πίνακες ζωγραφικής, 600 γλυπτά, 4.000 φωτογραφίες, έργα των Ρέμπραντ, Μονέ, Πικάσο, Φράνσις Μπέικον… Το μουσείο Στέντελ (Städel Museum) ιδρύθηκε το 1815 από τον επιχειρηματία και τραπεζίτη Johann Friedrich Städel και είναι το παλαιότερο μουσείο της Γερμανίας.

To εντυπωσιακό κτίριο Römer (Ρέμερ) αποτελεί την έδρα των δημάρχων της πόλης από το 1405.

Ο βοτανικός κήπος Palmengarten φιλοξενεί πάνω από 13.000 διαφορετικά είδη χλωρίδας.

Το Goethehaus, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Γκαίτε το 1749, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως ανακατασκευάστηκε και είναι επισκέψιμο πια.

Στον ναό του Αγίου Παύλου (Paulskirche) έλαβε χώρα η Εθνική Συνέλευση το 1848, το πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Στην Φρανκφούρτη πίνουν μηλίτη – τον προτιμούν από την μπίρα! – και θεωρούν λιχουδιά την πράσινη σάλτσα Grüne Soße, που σερβίρεται με βραστά αυγά και πατάτες.

Από τις 27.11 έως και τις 21.12 λειτουργεί η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Φρανκφούρτης, μια από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς σε όλη τη Γερμανία. Το σκηνικό στην πλατεία του Αγίου Παύλου και στο κέντρο της παλιάς πόλης του Römerberg είναι αν μη τι άλλο, παραμυθένιο.

Deutsche Bank Park

Το ιστορικό στάδιο της Άιντραχτ Φρανκφούρτης – Waldstadion (1925–2005), Commerzbank-Arena (2005–2020) και πλέον Deutsche Bank Park – οικοδομήθηκε το 1925, ανακαινίστηκε έκτοτε ουκ ολίγες φορές (1937, 1953, 1974, 2005), διαθέτει αναδιπλούμενη οροφή, φιλοξενεί 51.500 θεατές σε αγώνες πρωταθλήματος και 48.500 θεατές σε διεθνείς αγώνες. Συγκαταλέγεται στα δέκα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Γερμανίας, συνδυάζει φουτουριστικό σχεδιασμό με έναν καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο, ενώ η παρακολούθηση ενός αγώνα σ’ αυτό αποτελεί οπωσδήποτε εμπειρία.

Έχει φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1974 και του 2006, τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1980, το Confederations Cup του 2005 και το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών του 2011. Θα είναι δε, ένα από τα γήπεδα του EURO 2024.

Το πρώτο γήπεδο άνοιξε τις θύρες του στις 21 Μαΐου 1925, μετά από τέσσερα χρόνια κατασκευής. Το συνολικό κόστος του ήταν 3,7 εκατομμύρια μάρκα (που ισοδυναμεί με 14 εκατομμύρια ευρώ σήμερα). Είχε χωρητικότητα 35.000 θεατών και το 1937 αυξήθηκε σε 55.000. Μόνο η κερκίδα στη βόρεια πλευρά ήταν κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα και είχε πρόσοψη σε πρότυπο αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

Είναι χτισμένο σε ένα πρώην στρατιωτικό πεδίο σκοποβολής.

Το πρώτο μεγάλο γεγονός που φιλοξένησε ήταν ο τελικός του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στις 7 Ιουνίου 1925, όποτε η Νυρεμβέργη νίκησε 1-0 την τοπική FSV Φρανκφούρτη.

Οι πρώτες σημαντικές αλλαγές στο στάδιο έγιναν μετά από έναν αγώνα μεταξύ της Άιντραχτ Φρανκφούρτης και της Νυρεμβέργης το 1953. Σχεδόν 70.000 εισιτήρια πωλήθηκαν σε ένα γήπεδο που χωρούσε 55.000 θεατές, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 200 οπαδοί να τραυματιστούν όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στο γήπεδο.

Ανακαινισμένο και διευρυμένο το Waldstadion άνοιξε ξανά στις 14 Μαΐου 1955 μετά από 19 μήνες κατασκευαστικών εργασιών. Ο πρώτος αγώνας της Μπουντεσλίγκα σ΄ αυτό το γήπεδο πραγματοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου 1963 (1–1 με την Καϊζερσλάουτερν).

Εκεί φιλοξενήθηκε ο αγώνας πυγμαχίας βαρέων βαρών μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι και του Καρλ Μίλντενμπεργκερ στις 10 Σεπτεμβρίου 1966, τον οποίο κέρδισε ο Άλι με νοκ άουτ στον 12ο γύρο μπροστά σε 22.000 θεατές.

Η δεύτερη μεγάλη ανακαίνιση του Waldstadion έγινε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Εκεί παρουσιάστηκε και η τελετή έναρξης.

Το 1978 βελτιώθηκαν τα αποστραγγιστικά έργα και ο χλοοτάπητας έγινε θερμαινόμενος.

Το στάδιο χρησιμοποιείται περιστασιακά και ως εναλλακτικός χώρος διεξαγωγής εντός έδρας αγώνων άλλων ομάδων, όπως της Μάιντς, ενώ το έχει χρησιμοποιήσει και η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Εκεί κέρδισε η Μπεσίκτας το Σούπερ Καπ Τουρκίας με 1–0 επί της Γαλατασαράι, εκεί παίχτηκαν και προκριματικοί αγώνες του EURO 2008 της Εθνικής Τουρκίας.

Από το 2008 το γήπεδο φιλοξενεί τον τελικό του German Bowl και τον τελικό αγώνα της γερμανικής Football League.

Το αθλητικό συγκρότημα, πέραν του κεντρικού σταδίου, περιλαμβάνει πισίνα, γήπεδα τένις, beach volley και αίθουσα χειμερινών σπορ.

Το στάδιο διαθέτει τον δικό του σιδηροδρομικό σταθμό, ονόματι Frankfurt Stadion, στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο».


Τελευταία νέα

Η πρωτιά του ΠΑΟΚ στα Play Off

Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που φέτος παρά το γεγονός πως τα φορ του δεν είχαν και τόσο συχνή...

Στην ίδια κατηγορία