Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η επιλεκτική-για τον ΠΑΟΚ-ευαισθησία της ΔΕΑΒ

Δημοφιλή

Η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) διαφημίστηκε από το υπουργείο Αθλητισμού ως το αναβαθμισμένο όργανο, που θα επιβάλει αυτοματοποιημένες διοικητικές κυρώσεις-χρηματικά πρόστιμα και ποινές για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών- σε περιπτώσεις φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς και οπαδικής βίας.

Στα μέσα του προηγούμενου μήνα, και ενόψει του ανοίγματος ξανά των γηπέδων μετά από δύο μήνες, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, όρισε και τη νέα σύνθεση της επιτροπής. Ποια είναι τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της;

Στις 18 Φεβρουαρίου ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό, γνωρίζοντας βαριά ήττα με 4-1. Η ατμόσφαιρα στην Τούμπα ήταν υποδειγματική, εξαιρουμένου του μεμονωμένου γεγονότος της πυροδότησης μιας κροτίδας στην κερκίδα. Παρ’ όλα αυτά, ο παρατηρητής της ΔΕΑΒ στο συγκεκριμένο παιχνίδι, Αριστείδης Μπέκος, που καθόλου δεν κρύβει και τα οπαδικά του αισθήματα, αγνόησε και το γράμμα, και το πνεύμα του νόμου, οδηγώντας τον ΠΑΟΚ σε ποινή μιας αγωνιστικής της Τούμπας,  η οποία εφαρμόστηκε στην πρεμιέρα των πλέι οφ, στο ντέρμπι με τον Αρη. Κι όμως, είναι ξεκάθαρη η διάταξη σχετικά με τη ρίψη αντικειμένου, σύμφωνα με την οποία η ποινή μιας αγωνιστικής χωρίς θεατές επιβάλλεται όταν η ρίψη αντικειμένου είναι ικανή να προκαλέσει σωματική βλάβη εντός του αγωνιστικού χώρου ή στα αποδυτήρια ή στη κερκίδα, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος του αγώνα. Κάτι που, προφανώς, δεν είχε ισχύ στην περίπτωση του ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αντέδρασε αμέσως, κάνοντας λόγο για μια «αδιανόητη, αυθαίρετη, καταχρηστική και ύποπτη η τιμωρία» για μια «κίνηση όχι κολάσιμη με βάση το νέο νόμο».

«Δεν το έκλεισε το γήπεδο του ΠΑΟΚ η ΔΕΑΒ, το έκλεισαν οι κροτίδες. Έπεσαν τρεις κροτίδες, ο νόμος είναι σαφής, η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι συγκεκριμένη» απάντησε λίγες ημέρες αργότερα ο Γιάννης Βρούτσης, συμπληρώνοντας: «Η Αστυνομία και ο παρατηρητής έκαναν φύλλα ελέγχου, στα οποία περιγράφουν πως έπεσαν τρεις κροτίδες και αντικείμενα μέσα στον αγωνιστικό χώρο». Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ προχώρησε σε αίτηση αναστολής της τιμωρίας, ζητώντας προσωρινή διαταγή, η οποία ωστόσο, όπως ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο, απορρίφθηκε.

ΜΑΧΕΣ ΟΠΑΔΩΝ, ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ, ΑΛΛΑ…

Θα περίμενε κανείς από τη ΔΕΑΒ να επιδείξει την ίδια αυστηρότητα στην επιβολή ποινών και στις μετέπειτα υποθέσεις, που την απασχόλησαν. Κι όμως, συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Μόλις τρεις ημέρες μετά το ντέρμπι της Τούμπας, πριν την έναρξη του δεύτερου ημιτελικού κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, δημιουργήθηκε… νέφος πάνω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από τα καπνογόνα και τους πυρσούς, που άναψαν οι φανατικοί οπαδοί των γηπεδούχων. Για τον παρατηρητή της ΔΕΑΒ… πέρα έβρεχε.

Λίγες ημέρες μετά, ο Διαγόρας υποδέχθηκε την Παναχαϊκή σε παιχνίδι για το νότιο όμιλο της Σούπερ Λιγκ 2. Σύμφωνα και με την έκθεση της τοπικής αστυνομίας, οπαδοί της Παναχαϊκής, έστω και σε περιορισμένο αριθμό, όταν μπήκαν στο γήπεδο, άρχισαν να πετούν καθίσματα προς τους οπαδούς του Διαγόρα, οι οποίοι «απάντησαν» με αντικείμενα, μπουκάλια και πέτρες. Νέα ένταση καταγράφηκε μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση διμοιρίας ΜΑΤ, που χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Ποια ήταν η απόφαση της ΔΕΑΒ; Μόνο πρόστιμο, 20 χιλιάδες ευρώ στο Διαγόρα Ρόδου και 15 χιλιάδες ευρώ στην Παναχαϊκή…

Πριν από δύο εβδομάδες (10 Μαρτίου), και πάλι σε αγώνα για το νότιο όμιλο της Σούπερ Λιγκ 2, το Αιγάλεω φιλοξένησε-στο δημοτικό γήπεδο της Καλλιθέας- τον Ιωνικό. Μετά τη λήξη της αναμέτρησης, οπαδοί του Αιγάλεω επιτέθηκαν σε δυνάμεις της Αστυνομίας με πλήθος από πέτρες, μάρμαρα, μπουκάλια και πλαστικά καθίσματα (!) από τις κερκίδες. Κι εδώ η τιμωρία από τη ΔΕΑΒ ήταν χρηματικό πρόστιμο (30 χιλιάδες ευρώ) κι όχι ποινή έδρας.

Εκτός από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Αρη, άλλα δύο ματς πλέι οφ και πλέι άουτ της Σούπερ Λιγκ έχουν διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών μετά από σχετικές αποφάσεις της ΔΕΑΒ. Πιο συγκεκριμένα, οι αναμετρήσεις Λαμίας-ΑΕΚ και Αστέρα Τρίπολης-Βόλου έγιναν χωρίς παρουσία κόσμου στις εξέδρες, μια και παραμονές των αγώνων διαπιστώθηκε ότι δεν λειτουργούσαν πλήρως οι κάμερες του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας των συγκεκριμένων γηπέδων. Στον αγώνα της Λαμίας με την ΑΕΚ, οπαδοί της Ενωσης βρέθηκαν σε ταράτσες γειτονικών του γηπέδου πολυκατοικιών, άναψαν πυρσούς, συνελήφθησαν, μέχρι που αθωώθηκαν των κατηγοριών κι έμειναν ελεύθεροι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

All in για την είσοδο στα Play-Off

Για την 5η αγωνιστική των Play Out της Basket League, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται το απόγευμα του Σαββάτου (27/4, 20:15)...

Στην ίδια κατηγορία