Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η χρονιά των μεγάλων αντιθέσεων

Δημοφιλή

Χρονιά μεγάλων αντιθέσεων για τον ΠΑΟΚ ήταν το 2022, ειδικά σε ό,τι είχε να κάνει με την ευρωπαϊκή παρουσία του, μιας και βίωσε θριαμβευτικές βραδιές, αλλά και αντίστοιχες σχεδόν καταστροφικές.

Η FORZA κάνει την «ασπρόμαυρη» ανασκόπηση του 2022, που πέρασε πλέον στην ιστορία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΚΟΥΡΤΙΤΣ

Στη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου δύο ήταν τα νέα πρόσωπα και τρεις οι αποχωρήσεις. Απόκτημα από τη Μορεϊρένσε ο Φ. Σοάρες, υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 4,5 χρόνων, ενώ ως δανεικός από τη Μαγιόρκα εντάχθηκε στο ρόστερ ο Σάστρε. Από την άλλη, ο Σφιντέρσκι αναχώρησε με προορισμό τις ΗΠΑ και την ομάδα της Σάρλοτ. Επιπλέον, λύθηκε η συνεργασία με τον Ροντρίγκο, ενώ ο ΠΑΟΚ… απαλλάχτηκε και από το συμβόλαιο του Εσίτι, ο οποίος μεταπήδησε στη Φερεντσβάρος.

Ο πρώτος προημιτελικός κυπέλλου στην Τούμπα (19 Ιανουαρίου) κόντρα στην ΑΕΚ άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς, αφού ολοκληρώθηκε ισόπαλος χωρίς σκορ. Τρεις εβδομάδες αργότερα (9 Φεβρουαρίου) δόθηκε η ρεβάνς στο Ολυμπιακό στάδιο. Στο 83΄ ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ (από το γκολ του Σιμόες), αλλά στο 90΄+5΄ ο Κούρτιτς ισοφάρισε, δίνοντας σκορ πρόκρισης, μια και ήταν σε ισχύ ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ. Και δύο λεπτά μετά ο Μίτριτσα διαμόρφωσε το 2-1 υπέρ των φιλοξενούμενων.

ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Το Φεβρουάριο ο Δικέφαλος πανηγύρισε άλλη μια σημαντική πρόκριση, ξεπερνώντας το εμπόδιο της Μίντιλαντ στο Κόνφερενς Λιγκ. Στο πρώτο ματς (17 Φεβρουαρίου) για τα πλέι οφ της διοργάνωσης έχασε με 1-0, αλλά μια εβδομάδα μετά υπερπήδησε στο γήπεδο της Τούμπας το εμπόδιο των Δανών, έστω κι αν χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι (5-3) για να το καταφέρει (ο Πασχαλάκης εξουδετέρωσε το πρώτο κιόλας χτύπημα των αντιπάλων). Στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης ο ΠΑΟΚ είχε προηγηθεί 2-0 με τους Αντρίγια Ζίβκοβιτς (20΄) και Αντρέ Βιεϊρίνια (26΄), αλλά οι Δανοί έστειλαν το ματς στην παράταση μειώνοντας στο 80΄ σε 2-1 με την κεφαλιά του Χεγκ.

Την παραμονή της ρεβάνς με τη Μίντιλαντ είχε ανακοινωθεί η επέκταση της συνεργασίας του ΠΑΟΚ με τον Ινγκι Ινγκασον μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

ΕΙΧΕ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗ ΓΑΝΔΗ

Με το γκολ του Γιάσμιν Κούρτιτς στο 58΄ ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-0 τη Γάνδη στην Τούμπα στο πρώτο παιχνίδι (10 Μαρτίου) για τους «16» του Κόνφερενς Λιγκ. Στη ρεβάνς του Βελγίου (17 Μαρτίου), με τα τέρματα των Χοσέ Κρέσπο (20΄) και Ντόουγκλας Αουγκούστο (77΄) επικράτησε 2-1 των Βέλγων και πήρε πανηγυρική πρόκριση για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Μεταξύ των δύο ματς με τη Γάνδη είχε μεσολαβήσει η πρεμιέρα των πλέι οφ του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει στην Τούμπα τον ΠΑΣ Γιάννινα με το γκολ του Τσούμπα Ακπομ στις καθυστερήσεις, ωστόσο έχασε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος είχε υποστεί ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού, ρήξη έσω μηνίσκου και κάκωση δευτέρου βαθμού στο έσω πλάγιο σύνδεσμο.

ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΣΕΪΓ

Στον πρώτο προημιτελικό του Κόνφερενς Λιγκ (7 Απριλίου) ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε στο Βελοντρόμ από τη Μαρσέιγ με 2-1, έχοντας σκόρερ στο 48΄ τον Ελ Καντουρί, που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Μια ημέρα μετά η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επέρριψε την ευθύνη στην αστυνομική διεύθυνση της Μασσαλίας για τις επεισοδιακές καταστάσεις εντός κι εκτός του Βελοντρόμ. Επιπλέον, στη ρεβάνς της Τούμπας δεν παραβρέθηκαν οπαδοί της Μαρσέιγ μετά το επίσημο αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου να μην διατεθούν εισιτήρια σε Γάλλους οπαδούς για λόγους δημοσίας τάξης. Στην κατάμεστη Τούμπα (27.648 εισιτήρια) οι παίκτες του Λουτσέσκου ηττήθηκαν με 1-0 και αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση. Ακολούθησε ο… λογαριασμός της ΟΥΕΦΑ, που συνολικά (και για τα δύο ματς με τους Γάλλους) είχε επιβάλει πρόστιμο 120 χιλ. ευρώ, μια αγωνιστική απαγόρευσης παρουσίας φιλάθλων του ΠΑΟΚ σε εκτός έδρας αγώνα με διετή αναστολή και κλείσιμο της Θύρας 4 για μια αγωνιστική.

ΔΙΑ… ΠΟΔΟΣ ΤΣΟΛΑΚ

Ισόπαλος με 0-0 είχε λήξει ο πρώτος ημιτελικός κυπέλλου στην Τούμπα με τον Ολυμπιακό, που είχε διεξαχθεί στις 21 Απριλίου. Εξι ημέρες μετά η ρεβάνς του «Καραϊσκάκης» πήγε στην παράταση, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ από το πέναλτι του Ελ Αραμπί στο 105΄, αλλά στο 108΄ ο Τσόλακ έκανε το 1-1, δίνοντας την πρόκριση στους «ασπρόμαυρους» για τον τελικό της διοργάνωσης. Ο Κροάτης φορ (είχε επιστρέψει στον ΠΑΟΚ για μια δεύτερη θητεία με την ασπρόμαυρη φανέλα μετά το δανεισμό του στη Μάλμε) είχε μπει στο παιχνίδι με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου της παράτασης στη θέση του Φιλίπε Σοάρες, ο οποίος έγινε αλλαγή στην αλλαγή (αντικατέστησε στο ημίχρονο τον Μπίσεσβαρ). Δυόμισι μήνες αργότερα ο Τσόλακ έφυγε οριστικά από την Τούμπα, παίρνοντας μεταγραφή στη Ρέιντζερς.

ΤΟ ΕΚΡΙΝΕ Ο ΛΑΟΘ

Η ολοκλήρωση των πλέι οφ (στις 17 Μαΐου νίκησε εντός έδρας τον Παναθηναϊκό με 2-0) βρήκε τον ΠΑΟΚ 2ο στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος. Τέσσερις ημέρες αργότερα οι δύο ομάδες έκλεισαν τη σεζόν με τον τελικό κυπέλλου στο Ολυμπιακό στάδιο, που βρήκε νικητές τους «πράσινους», χάρη στο πέναλτι του Αϊτόρ, που δεν άφησε αναξιοποίητο το «δώρο» του Ισπανού διαιτητή Λαόθ… Πρωτόδικα είχε επιβληθεί στον ΠΑΟΚ ποινή τριών αγωνιστικών της έδρας του και πρόστιμο 75 χιλ. ευρώ για τα επεισόδια στον αγώνα του Ολυμπιακού σταδίου, ωστόσο η τιμωρία δεν ίσχυσε κατόπιν σχετικής απόφασης της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ.

Εξάλλου, οι Πασχαλάκης, Κούρτιτς και Αουγκούστο (κατά σειρά) ψηφίστηκαν ως οι καλύτεροι της σεζόν από τους ίδιους τους παίκτες της ομάδας. Όταν, όμως, ακολούθησε η ετυμηγορία του κοινού, πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν αναδείχτηκε ο Κούρτιτς και τον ακολούθησαν οι Λύρατζης και Πασχαλάκης.

ΚΟΤΑΡΣΚΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ

Ο Νίκολας Κουαλιάτα, απόκτημα από τη Μοντεβιδέο Γουόντερερς με τετραετές συμβόλαιο άνοιξε στις 3 Ιουνίου την αυλαία των καλοκαιρινών μεταγραφών. Ποιοι ακολούθησαν; O Ράφα Σοάρες (τριετές) από την Γκιμαράες, ο Γιάννης Κάργας (επίσης τριετές) από τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Τιάγκο Ντάντας ως δανεικός από την Μπενφίκα για ένα χρόνο, ο Ντομινίκ Κοτάρσκι (τετραετές) από την Γκόριτσα, ο Αντρέ Ρικάρντο (επίσης τετραετές) από τη Φαμαλικό, ο Μπράντον Τόμας (συμβόλαιο ενός συν ενός χρόνου) από τη Μάλαγα, ο Κάλεντ Νάρεϊ (τετραετές) από τη Φορτούνα Ντίσελντορφ κι ο Ιβάν Νέσμπεργκ (τριετές) από τη Βαλερένγκα.

Οσο για τις ανανεώσεις; Οι Αντρέ Βιεϊρίνια και Ντιέγκο Μπίσεσβαρ επέκτειναν τη συνεργασία τους για ακόμη ένα χρόνο, ενώ οι Ζίβκο Ζίβκοβιτς και Στέφαν Σβαμπ υπέγραψαν τη διετή ανανέωση των συμβολαίων τους. Οι τελευταίοι, που ανανέωσαν ήταν οι Ντόουγκλας Αουγκούστο και Κώστας Κουλιεράκης.

ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ

Στις 27 Απριλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που αφορούσε στην έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην περιοχή της Τούμπας για το νέο γήπεδο, καθορίζοντας τις χρήσεις γης, επιχειρώντας, παράλληλα, την έγκριση Ρυθμιστικού Σχεδίου Εφαρμογής.

Στις 7 Ιουνίου υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για τη Νέα Τούμπα και μία ημέρα μετά δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τρεις εβδομάδες αργότερα (21 Ιουνίου) υπεγράφη η συμφωνία ανάθεσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στο σχήμα των εταιριών Salfo και Populous, της μελέτης του masterplan και του business plan για τη Νέα Τούμπα. Kαι στις 31 Αυγούστου οι άνθρωποι της ΠΑΕ παρέλαβαν το masterplan και τα τρία προσχέδια για το νέο γήπεδο από το παραπάνω σχήμα εταιριών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΤΑΤΡΑΚ

Με το χειρότερο δυνατό τρόπο άρχισε η σεζόν 2022-23 για τον ΠΑΟΚ. Στις 21 Ιουλίου έφυγε ηττημένος με 2-0 από τη Σόφια για το β΄ προκριματικό του Κόνφερενς Λιγκ και στη ρεβάνς της 28ης Ιουλίου παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη Λέφσκι (το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 56΄ από τον Τιάγκο Ντάντας), γνωρίζοντας τον πρόωρο αποκλεισμό από την Ευρώπη. Η ομάδα του Λουτσέσκου είχε ολοκληρώσει τη ρεβάνς της Τούμπας με εννέα παίκτες εξαιτίας των αποβολών των Ντόουγκλας Αουγκούστο και Αντρέ Βιεϊρίνια.

Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη, που κανείς δεν περίμενε να συμβεί, επηρέασε την πορεία του ΠΑΟΚ και στο πρωτάθλημα, όπου άργησε πολύ να σταθεροποιήσει την απόδοσή του, με συνέπεια να κλείσει τον πρώτο γύρο με μεγάλη απόσταση από την κορυφή της βαθμολογικής κατάταξης.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ

Ημέρα πένθους για ολόκληρη την «ασπρόμαυρη» οικογένεια, αλλά και συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν η Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, όταν ο Σταύρος Σαράφης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 χρόνων. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ο «Καίσαρας» υπηρέτησε πιστά την ιδέα του Δικεφάλου για δεκατέσσερα συνεχόμενα χρόνια ως ποδοσφαιριστής και για πολλά περισσότερα από διάφορες θέσεις στο σύλλογο. Μέσα στη χρονιά υπήρξε άλλη μια σημαντική απώλεια, αφού στις 27 Ιουνίου έφυγε από τη ζωή ο Τάκης Πανελούδης, που διετέλεσε, μεταξύ των άλλων, και πρώην πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Στις 16 Νοεμβρίου καταγράφηκαν αλλαγές στη διοίκηση της ΠΑΕ με νέα πρόσωπα τους Αναστασιάδη, Παπαδόπουλο, Χατζηαποστόλου και Μουτσάκη. Οι αλλαγές επικυρώθηκαν στη συνέλευση των μετόχων (12 Δεκεμβρίου), στη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστό ότι οι ζημίες για την εταιρική χρήση από 1 Ιουλίου 2021 μέχρι 30 Ιουνίου 2022, έφθασαν τα 13.439.000 ευρώ.

 

 

 


Τελευταία νέα

Ας ευχηθούμε να μην έχουμε μια νέα περίπτωση Κούτσια

Η χρονιά τελειώνει για τον ΠΑΟΚ και το ερώτημα είναι τι έχασε ή τι κέρδισε φέτος… Αυτό που σίγουρα έχασε,...

Στην ίδια κατηγορία