Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ανάλυση: Το power game στη διαιτησία κι η νέα εποχή Φρόιντφελντ

Δημοφιλή

Η διαιτησία για το πρωτάθλημα της SuperLeague και πάλι στο προσκήνιο, αλλά με… πάρα πολύ παρασκήνιο. Το power game συνεχίζεται με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και τον Έλληνα φίλαθλο να περιμένει κάτι καλύτερο, κάτι πιο δίκαιο ώστε και το πρωτάθλημα να επηρεάζεται όσο γίνεται λιγότερο. Πώς όμως φθάσαμε στην επιλογή Φρόιντφελντ;

Η επιλογή Μπένετ δεν τράβηξε για τη θέση μια και αποδείχθηκε ότι ο συγκεκριμένος δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να εγγυηθεί την παρουσία αρκετών και καλώς ξένων στα πιο μεγάλα ματς της SuperLeague. Η απόφαση Μπαλτάκου να αντικατασταθεί ο Μπένετ εν μέσω της σεζόν είχε και έχει ρίσκο, ενώ όπως αναμένονταν έγινε αποδεκτή με τεράστιες εντάσεις και μεγάλη τοξικότητα από τις δυνάμεις που επιδιώκουν κάτι τέτοιο κάθε μέρα κάθε στιγμή.

Προσέξτε τι έκανε και πάλι η πλευρά του Ολυμπιακού, έχοντας μόνιμη συμμαχία και με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός: Αρχές του μήνα ο Μαρινάκης απειλούσε: «Αν δεν αλλάξουν όλα άμεσα και δεν αποφασιστούν με την ευκαιρία της διακοπής, δεν πρόκειται να οριστούν από την Λίγκα τα παιχνίδια του Πρωταθλήματος που ακολουθούν. Άλλη αγωνιστική με Μάνταλους δεν μπορεί να παιχτεί».

Κι όταν η ΕΠΟ με τον πρόεδρό της αποφάσισαν την αλλαγή έτσι ώστε πράγματι να μην έχουμε άλλους ορισμούς από τους… αντικαταστάτες του Μπένετ, όταν προτάθηκε και ανακοινώθηκε ο επόμενος, ο Ολυμπιακός αναρωτιόνταν γιατί δεν περίμεναν και άλλο την UEFA ώστε να στείλει τις προτάσεις και… μετά να γίνει η αντικατάσταση; Μία λογική του παραλόγου, μία Ολυμπιακή λογική που απέδειξε και πάλι ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η δημιουργία τοξικού κλίματος και όχι η ουσιαστική λύση με στόχο την βελτίωση της κατάστασης.

Αλήθεια είναι ότι υπήρχε αυτό το σχέδιο ώστε η UEFA να επιμεληθεί και να προτείνει μία λίστα με 2-3 υποψήφιους που θα κρίνονταν εδώ από την ΕΠΟ. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, όμως, δεν προχώρησε σε αυτό το βήμα. Δεν πρόλαβε, δεν τα κατάφερε. Ο Τάκης Μπαλτάκος πήρε την πρωτοβουλία, έκανε τις επαφές του, επέλεξε τον Σουηδό Φρόιντφελντ που ήταν γνωστός σε όλους και είχε ανάλογη προϋπηρεσία στη χώρα και εννοείται ότι μαζί με όλα τα άλλα εξασφάλισε τη συναίνεση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Ήταν και αυτή μία απαραίτητη προϋπόθεση.

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Είναι γνωστό ότι η πλευρά του ΠΑΟΚ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση του Μπένετ, ειδικά από την ημέρα μετά το ΠΑΟΚ-Άρης που ήρε την εμπιστοσύνη της προς τον συγκεκριμένο. Είναι γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ περίμενε και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου για να θέσει θέμα Καπέλα, του υπευθύνου εκπαίδευσης και ορισμών VAR. Πριν από τη διαδικασία αλλαγής η πλευρά του ΠΑΟΚ γνωστοποίησε τους συγκεκριμένους όρους που έβαζε για να στηρίξει την όποια επιλογή. Ήταν τέσσερις συγκεκριμένοι:

  1. Να είναι αποδεκτός ο νέος αρχιδιαιτητής από την UEFA, καθώς ο κ. Μπένετ δεν ήταν και δεν βοηθήθηκε ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.
  2. Να προβλέπεται στην σύμβαση του η επιλογή, ανά πάσα στιγμή, αποζημίωσης χρονικής διαρκείας τριών μηνών.
  3. Να προχωρήσει η αλλαγή του υπεύθυνου VAR κ. Καπέλα με πρόσωπο της εμπιστοσύνης του νέου αρχιδιαιτητή.
  4. Να ορίζονται ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι του Big-4, αλλά και στα παιχνίδια του Άρη.

Όπως φάνηκε από τη διαδικασία, όλα τηρήθηκε και μένε να δούμε αν θα γίνει το ίδιο και στην πορεία της χρονιάς. Μέσα από το ρεπορτάζ έχει ξεκαθαρίσει ότι αν οποιαδήποτε από αυτές τις προϋποθέσεις ΔΕΝ τηρηθεί, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα αλλάξει στάση και θα άρει εκ νέου την εμπιστοσύνη της.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Υπήρχε περίπτωση να μην αντιδράσει ο Ολυμπιακός, ειδικά από τη στιγμή που αυτός δεν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων; «Όχι» είναι η απάντηση για έναν ποδοσφαιρικό Οργανισμό που αποδεικνύει πάντα (ειδικά με τον Κλάτενμπεργκ) ότι αν δεν «ελέγχει» την κατάσταση προκαλεί φασαρία, ενώ αν βρει επαφή και δίοδο… συνεννόησης, τότε είναι ικανοποιημένος και προχωράει. Εννοείται ότι με τον Σουηδό ο Ολυμπιακός δεν ήταν ευχαριστημένος (με ό τι αυτό και αν σημαίνει) και κάπως έτσι ο Μαρινάκης άρχισε πάλι τους έντονους μονολόγους με σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις και στα Μέσα Ενημέρωσης. Και όμως ο Ολυμπιακός και ο πρόεδρός κάτι είπαν για… ξεφτίλα για να πάρει τον λόγο ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: «Εκπροσωπώντας τον ΠΑΟΚ και τον κ. Σαββίδη, επιστρέφεται ο χαρακτηρισμός ως απαράδεκτος γιατί ποτέ δεν είχαμε συμφωνήσει, είχαμε επιφυλαχθεί να μιλήσω τότε με τον κ. Σαββίδη. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ξεφτίλα να εγκρίνουμε τώρα τον Σουηδό ενώ μάλιστα ήταν υποψήφιος το 2020 και δεν έχουμε κάτι να καταμαρτυρήσουμε εναντίον του ανθρώπου. Δεν ήταν δηλαδή ξεφτίλα η πρόσληψη του Κλάτενμπεργκ στη Λίγκα παρά τη θέληση ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Βόλου τότε».

Αυτή είναι και η αλήθεια. Ο ΠΑΟΚ στήριξε όπως όλοι αρχικά τον Κλάτενμπεργκ (τότε από λάθος είχε επιλεχθεί αυτός αντί του Σουηδού) στην πορεία όμως αποδείχθηκε ότι αυτός ο άνθρωπος απέκτησε πολλές και κακές ελληνικές συνήθειες με επαφές που οδήγησαν εκπροσώπους του Ολυμπιακού να τον αποθεώνουν και τον Μαρινάκη να τον προσλαμβάνει χωρίς λόγο και αντικείμενο στη Λίγκα. Ήθελε ο Ολυμπιακός έναν νέο Κλάτενμπεργκ, αλλά δεν του πέρασε.

ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΑΛΙΑ ΚΟΛΠΑ…

Ο νέος αρχιδιαιτητής θα πιάσει άμεσα δουλειά και έχοντας και την υποστήριξη της ΟΥΕΦΑ και του αρχιδιαιτητή της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Ιταλού Ροσέτι, θα ξεκινήσει με τους ορισμούς της 8ης αγωνιστικής, στην οποία δεσπόζει το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.

Το γεγονός ότι ο Σουηδός είναι ουσιαστικά πρόταση της ΟΥΕΦΑ, αποτελεί και μια εγγύηση ότι αυτή η επιλογή θα υποστηριχτεί με την έλευση καλών ξένων διαιτητών, κυρίως στα ντέρμπι του πρωταθλήματος, αν και μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί ότι τα μεγάλα… λάθη γίνονται στα άλλα παιχνίδια.

Ο ΠΑΟΚ κατέστησε σαφές ότι δεν είναι αρνητικός στην επιλογή του Φρόιντφελντ, κάθε άλλο, περιμένει ωστόσο να δει πως θα κυλήσουν τα πράγματα, καθώς ο Δικέφαλος είναι “καμένος” από τις διαιτησίες στις πρώτες 7 αγωνιστικές.

Όχι μόνο από τις αποφάσεις του Διαμαντόπουλου στο ΟΦΗ – ΠΑΟΚ με τον Ευαγγέλου στο VAR, όχι μόνο από την μεροληπτική διαιτησία του Παπαπέτρου στο ΠΑΟΚ – Άρης με τον Σιδηρόπουλο στο VAR, όχι μόνο με το απροκάλυπτο κόψιμο των επιθέσεων του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με την Κηφισιά από έναν βοηθό ονόματι Χριστόπουλο από την Ημαθία, όχι μόνο από την επιμονή του Μανούχο στο παιχνίδι με τον Βόλο να βρει παράβαση στο πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ, όχι μόνο από την προκλητική διαιτησία του Πορτογάλου στη Λεωφόρου.

Αυτό που έχει ξεχειλίσει το ποτήρι είναι οι προκλητικές διαιτησίες που έχουν οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ, που παίρνουν πέναλτι για μαρκαρίσματα έξω από την περιοχή ή για περιπτώσεις που δεν υπάρχει καν φάουλ, που οι διαιτητές ακυρώνουν αναίτια επιθέσεις και γκολ των αντιπάλων τους.

Απομένει να φανεί αν όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα θα τελειώσουν με την έλευση του Σουηδού αρχιδιαιτητή…


Τελευταία νέα

Πρόβλημα με τον Γιόνι Ότο στην τελική ευθεία

Τρεις αναμετρήσεις απέμειναν στον ΠΑΟΚ για την ολοκλήρωση της σεζόν και τρεις ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τιμωρίας...

Στην ίδια κατηγορία