Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Θεσσαλονίκη: Πρωταρχικός στόχος η προστασία του Σέιχ Σου

Η διαφύλαξη του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου και η προστασία του από πυρκαγιές αποτελεί βασική προτεραιότητα για όλους τους φορείς, όπως τονίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του δήμου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Παράλληλα, όλοι οι φορείς δήλωσαν έτοιμοι για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ενώ στη σύσκεψη τέθηκαν θέματα και προληπτικών ενεργειών για την καλύτερη προστασία του πνεύμονα της πόλης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του Σέιχ Σου. Παράλληλα χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων στους αντίστοιχους φορείς, για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, τονίζοντας πως αυτό πρέπει να συνοδεύεται με τους αναγκαίους πόρους για την επίτευξη του έργου.

«Πρωταρχικός στόχος η διαφύλαξη του Σέιχ Σου»

Ο κ. Αγγελούδης ανέφερε πως «η κλιματική αλλαγή μας έχει χτυπήσει εδώ και πολλά χρόνια την πόρτα εμείς είμαστε σε μια φάση που τα τελευταία 2-3 χρόνια ως χώρα έχουμε άρχισε να αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειας, ετοιμαζόμαστε, θα πρέπει αυτό να γίνεται καθημερινά. Γι’ αυτό το βάρος πέφτει στην άμεση επέμβαση και καταστολή κατά τόπους. Εμείς έχουμε το Σέιχ Σου, σημείο που την καλοκαιρινή περίοδο, ο πρωταρχικός στόχος που πρέπει να διαφυλάξουμε» και εξήγησε πως ο συντονισμός ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα ενώ είναι σημαντική η “ένωση” εθελοντικών ομάδων με τον κρατικό μηχανισμό. «Όσο αποτελεσματικό κι αν είναι ένα κράτος, πρέπει να ξαναδούμε το μοντέλο οργάνωσης σχεδιασμού και παρέμβασης. Εδώ έρχεται η Αυτοδιοίκηση και απαιτείται απελευθέρωση και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, αλλά και πόρων» τόνισε.

Αρναούτογλου: Ο τρόπος που έχει περάσει η κλιματική αλλαγή στον κόσμο δεν είναι σωστός
«Ο τρόπος που έχει περάσει η κλιματική αλλαγή στον κόσμο δεν είναι σωστός, δεν έχουν πληροφορηθεί σωστά οι πολίτες τι σημαίνει, δεν γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για να αλλάξει αυτό» τόνισε μεταξύ άλλων, στη δήλωση του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Σάκης Αρναούτογλου.

Ο Σάκης Αρναούτογλου παρουσίασε τις τρεις προτάσεις του για την αντιπυρική περίοδο που έχουν ήδη εγκριθεί από τον δήμαρχο και θα τεθούν προς ψήφιση σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα:

Να δημιουργηθούν μετεωρολογικοί σταθμοί περιφερειακά της πόλης και σε περιπτώσεις αυξημένης βροχόπτωσης και είναι αυξημένος ο κίνδυνος, θα πληροφορούν τους πολίτες με sms, για την επικίνδυνη στάθμη του νερού.

Οι καταιγίδες μπορούν αν προκαλέσουν πυρκαγιές. Τα ραντάρ έχουν νέο λογισμικό που ακόμη και στις ανατροφοδοτούμενες καταιγίδες μπορούν να δείξουν την κίνησή τους. Θα βοηθούσε να τοποθετηθούν αυτά τα ραντάρ ώστε η βοήθεια να αποστέλλεται συγκεκριμένα στις περιοχές που χρειάζεται κι όχι να απλώνονται σε όλη την πόλη οι ομάδες.
Να δημιουργηθεί μια σελίδα, όπως για παράδειγμα στην ιστοσελίδα του δήμου, που να ενημερώνει για την κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν την ποιότητα του αέρα που εισπνέουν κάθε μέρα πριν βγουν από το σπιτι τους.

Πυροσβεστική: «Ανάγκη για αποψίλωση ειδικής βιομάζας»

Από την πλευρά του ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Θεσσαλονίκης ανέφερε πως οι δασικές πυρκαγιές αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και απαρίθμησε τις δυνάμεις που έχει στη διάθεση του το σώμα της Πυροσβεστικής. «Η διοίκηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών είναι έτοιμη, 59 υδροφόρα οχήματα, 29 οχήματα και 80 βοηθητικά. Υπάρχουν 760 άτομα στο προσωπικό που είναι έτοιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή», τόνισε και πρόσθεσε πως «Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση και έχουν αποσταλεί τα έγγραφα σε αρμόδιους φορείς ώστε να μεριμνήσουν. Και φέτος θα υπάρχει ζεύγος μοτοσυκλετιστών πυροσβεστών στο Σέιχ Σου και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μνεία για αποψίλωση ειδικής βιομάζας από θεμέλιες νησίδες, εκτέλεση έργων προληπτικού καθαρισμού βλάστησης από δήμους μετά από υπόδειξη με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες».

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα πυροπροστασίας για το 2024»

Η δασάρχης Θεσσαλονίκης Φιλοθέη Μελά ανέφερε πως τα έργα στο Σέιχ Σου είναι σε εξέλιξη και ζήτησε από τον δήμο να έχει λόγο το δασαρχείο στο πως θα αξιολογούν τα κονδύλια για τα έργα αντιπυρικής προστασίας.

«Έχουμε στην περιοχή ευθύνης μας 10 από τους 12 δήμους του νόμου Θεσσαλονίκης εκτός Λαγκάδα και Βόλβης. Έχει αυξηθεί η χορτολιβαδική και απαιτείται περισσότερη χορτοκοπή. Έχουμε ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα πυροπροστασίας για το 2024. Η δασική υπηρεσία διαθέτει δασικούς δρόμους, πάνω από 150 χλμ αντιπυρικών ζωνών και πάνω από 76 κρουνούς διασπασμένους μέσα στο δάσος», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «έχουμε κάνει ήδη τη συντήρηση στο περιαστικό δάσος και στις ζώνες και συνεχίζουμε. Έχει ελεγχθεί η υδροδότηση και είναι έτοιμα προς χρήση».

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, του ΕΚΑΒ, του Γ’ Σώματος Στρατού δήλωσαν έτοιμοι να συνδράμουν όπου χρειαστεί, ενώ οι εκπρόσωποι της 3ης ΥΠΕ και του ΑΧΕΠΑ τόνισαν πως τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε καταστάσεις αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων, ακολουθώντας τα σχέδια “Περσέας” και “Σώστρατος”.

Αναφορά έγινε στα Θέατρα Γης και Δάσους, με τους φορείς να τονίζουν πως θα πρέπει να δημιουργηθεί δρόμος διαφυγής καθώς σε περίπτωση που είναι γεμάτα από κόσμο θα υπάρξει εγκλωβισμός των ατόμων στην κίνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Στην ίδια κατηγορία

Exit mobile version