Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Λίγο πριν τα…κάλαντα της Πρωτοχρονιάς!

Γλυκόπικρες ιστορίες κρύβουν για τον ΠΑΟΚ παιχνίδια, που έχει δώσει κατά το παρελθόν, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου.

Το τελευταίο παιχνίδι για τη χρονιά του 1980 (28 Δεκεμβρίου) ήταν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι γηπεδούχοι κατέκτησαν τη νίκη χάρη (κυρίως) στη διαιτησία του Αθηναίου Μπαλή, αλλά και του επόπτη Ρούκου, που, σε αρκετές περιπτώσεις, είχε ανακόψει αναίτια με υποδείξεις οφσάιντ τους επιθετικούς των φιλοξενούμενων. Ακόμη και το γκολ του Νοβοσέλατς (21΄), που είχε κρίνει την αναμέτρηση, κακώς είχε μετρήσει, αφού είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ του Αλστρομ στον Αποστολίδη, που δεν είχε καταλογιστεί. Και δεν ήταν μόνο αυτά. Στο 61΄ ο Μπαλής εξάντλησε όλη την αυστηρότητά του πάνω στον Γούναρη, το οποίο απέβαλλε με απευθείας κόκκινη κάρτα για μαρκάρισμα στον Γαλάκο. Αντίθετα, οχτώ λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου είχε προκλητικά αφήσει ατιμώρητο τον Βαμβακούλα, μετά από βάναυσο χτύπημα στον Κωστίκο (είχε δοκάρι στο 17΄). Η συγκεκριμένη (μη) απόφαση του διαιτητή είχε εξοργίσει τον Γκιούλα Λόραντ, ο οποίος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είχε αποχωρήσει από τον πάγκο της ομάδας του. Κατά τα άλλα, μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής, η ομάδα του Κάζιμιρ Γκόρσκι «φιγουράριζε» στην κορυφή με 22 βαθμούς, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ με 18 βαθμούς στην τέταρτη θέση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΗΚΕ

Η ιστορία έμελλε να επαναληφθεί δεκαέξι χρόνια αργότερα. Στις 21 Δεκεμβρίου 1996 ο διαιτητής Χατζής του συνδέσμου Καρδίτσας ακύρωσε πεντακάθαρο γκολ του Καπετανόπουλου ως υποτιθέμενο οφσάιντ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τελική επικράτηση της ομάδας του Μπάγεβιτς (το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης είχε πετύχει ο Καραπιάλης). Στον πάγκο του ΠΑΟΚ βρίσκονταν ο Χρήστος Αρχοντίδης, ο οποίος, σε κάποια στιγμή δεν άντεξε να ακούει από την εξέδρα την αντεθνική ιαχή και γύρισε προς τους οπαδούς του Ολυμπιακού, φτύνοντάς τους! Το βράδι τα μέλη της αποστολής έτυχαν υποδοχής στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης από ΠΑΟΚτσήδες, που είχαν εξοργιστεί και εκείνοι, με όσα είχαν συμβεί στο φαληρικό γήπεδο.

ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΣ ΣΤΟ… ΒΟΛΟ

Η δύση της χρονιάς του 1995 είχε βρει τον ΠΑΟΚ γηπεδούχο στο… Βόλο για τη ρεβάνς κυπέλλου με τον Φωκικό. Το παιχνίδι της 20ης Δεκεμβρίου είχε διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, μια και ο Δικέφαλος εξέτιε την τελευταία αγωνιστική της ποινής, που του είχε επιβληθεί μετά τη διακοπή στο εντός έδρας ντέρμπι πρωταθλήματος με την ΑΕΚ. Μάλιστα, οι ζημιές, που είχαν προκληθεί στο ματς της 6ης Νοεμβρίου 1995 στις εγκαταστάσεις του γηπέδου ήταν τόσο μεγάλες, που ο Βουλινός (διένυε τις τελευταίες μέρους ως μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ) εξέταζε την προσωρινή μεταφορά της έδρας της ομάδας του στις… Σέρρες.

Ούτε 100 δεν ήταν οι θεατές του αγώνα ρεβάνς με το Φωκικό, στον οποίο η ομάδα του Ντράγκαν Κοκότοβιτς είχε διπλασιάσει τις νίκες της (1-0 στο πρώτο ματς της Αμφισσας), επικρατώντας με 5-0. Τα γκολ, όλα στο δεύτερο ημίχρονο, είχαν πετύχει οι Γιουκούδης (πεν.), Τουρσουνίδης, Νόλης (δύο) και Ζουμπούλης.

Το διάστημα πριν τα Χριστούγεννα του 1998, η αποστολή του ΠΑΟΚ βρέθηκε για μια ολόκληρη εβδομάδα μακριά από τη βάση της. Στις 13 Δεκεμβρίου υποδέχτηκε στο… Αλκαζάρ τον ΟΦΗ (3-1), στις 16 του μηνός έδωσε νοκ άουτ παιχνίδι κυπέλλου στο Αίγιο και στις 20 του μηνός αντιμετώπισε στον Πύργο τον Πανηλειακό. Και χάρη σε δύο γκολ από αμυντικούς του παίκτες, τους Μπάντοβιτς και Τάκολα, η ομάδα του Αναστασιάδη είχε φύγει νικήτρια από την πρωτεύουσα της Ηλείας με 2-1. Με την ολοκλήρωση της 15ης αγωνιστικής ο ΠΑΟΚ ήταν 2ος με 29 βαθμούς, δύο λιγότερους από τον Ολυμπιακό.

ΣΤΟ ΞΗΡΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Στις 21 Δεκεμβρίου 1983 οι παίκτες του ΠΑΟΚ υποχρεώθηκαν ν’ αγωνιστούν στο ξερό γήπεδο της Νίκαιας, αντιμετωπίζοντας την Προοδευτική για την πρώτη φάση του κυπέλλου.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν δυσκολευτεί κόντρα στην ομάδα της Β΄ κατηγορίας, αλλά τελικά είχαν πάρει την πρόκριση χάρη στο γκολ του Κωστίκου στο 77΄ της αναμέτρησης. Σ’ εκείνο το ματς είχε κάνει μία από τις λίγες του εμφανίσεις με την ασπρόμαυρη φανέλα ο Στάθης Αποστόλου (προέρχονταν από τη Θύελλα Σερρών).

Επεισοδιακό ήταν το ματς της 27ης Δεκεμβρίου 1982 στο «Γ. Καραϊσκάκης» μεταξύ του Εθνικού και του ΠΑΟΚ. Εντός αγωνιστικού χώρου η ομάδα του Χάινς Χέερ ήταν καλύτερη και με τα γκολ των Τριανταφυλλίδη (38΄) και Δημόπουλου (56΄) είχε νικήσει με 2-1, αλλά οι γηπεδούχοι είχαν παράπονα από τον διαιτητή, ζητώντας πέναλτι σε μια φάση στο 89΄. Ο Πατρινός Βασίλης Μεσσαλάς, μάλιστα, φυγαδεύτηκε μετά το παιχνίδι με περιπολικό. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Παντελάκης διαμαρτύρονταν τόσο προς την ΕΠΟ, που είχε τιμωρήσει τον Κωστίκο, επειδή δεν είχε αγωνιστεί σε παιχνίδι της Εθνικής στα Γιάννενα (αν και ο διεθνής επιθετικός είχε ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου), όσο και προς την ΕΡΤ, που δεν είχε στείλει συνεργείο στο ματς του «Γ. Καραϊσκάκης».

*Την προπαραμονή του 1988 ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε την Καστοριά (πρώτη στη Β΄ εθνική) για το κύπελλο. Ο Μιχάλης Μπέλλης (είχε διαδεχτεί τον Λίμπρεχτς) παρουσίασε την ομάδα του με αρκετές αλλαγές, δίνοντας χρόνο σε αναπληρωματικούς, όπως οι Ρουσομάνης, Σερέτης και Τσιπλάκης. Το πέναλτι του Σκαρτάδου (29΄) και το αυτογκόλ του Γεωργάκα (39΄) έφεραν τους γηπεδούχους μπροστά με 2-0 στο σκορ, αλλά η ομάδα του Χρήστου Τερζανίδη μείωσε στο 84΄ με τον Ευαγγέλου. Και στη ρεβάνς της Καστοριάς προκρίθηκε με 3-1!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Οι περισσότεροι από δεκαπέντε χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες (14.960 εισιτήρια), που είχαν συγκεντρωθεί στην Τούμπα νωρίς το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου 1993, ήλπιζαν να πανηγυρίσουν την πρόκριση της ομάδας τους επί του Παναθηναϊκού στην προημιτελική φάση του κυπέλλου.

Η ομάδα του Ολεγκ Μπλαχίν είχε αναδειχθεί ισόπαλη χωρίς σκορ στον πρώτο αγώνα και πόνταρε στη δύναμη της έδρας της για ν’ αποκλείσει τους «πράσινους» και να συνεχίσει την πορεία της τη διοργάνωση. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση στην Τούμπα ολοκληρώθηκαν χωρίς γκολ και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλτι. Ο πρώτος εκτελεστής από τους γηπεδούχους ήταν και ο μοιραίος. Ο Αλεξίου «σημάδεψε» το δοκάρι της αντίπαλης εστίας, και οι εννέα παίκτες που ακολούθησαν ήταν εύστοχοι, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να φύγει από τη Θεσσαλονίκη, έχοντας τσεκάρει το εισιτήριο της πρόκρισης (στο τέλος κατέκτησε το τρόπαιο, νικώντας, ξανά στα πέναλτι, την ΑΕΚ). Ο Αλεξίου, μάλιστα, είχε χάσει πέναλτι και στον αγώνα κυπέλλου της ίδιας σεζόν εναντίον του Ατρόμητου (για τη φάση των ομίλων). Για τους γηπεδούχους είχαν ευστοχήσει οι Λούχοβι, Λαγωνίδης, Καρασαββίδης και Τουρσουνίδης και για την ομάδα του Ιβιτσα Οσιμ (είχε σνομπάρει τους δημοσιογράφους και δεν είχε παραβρεθεί μετά τη λήξη του αγώνα στη συνέντευξηΤύπου) είχαν σκοράρει οι Βαζέχα, Χριστοδούλου, Φρατζέσκος, Σαραβάκος και Αποστολάκης. «Κάνατε το καθήκον σας μέσα στο γήπεδο. Μόνο η ατυχία σας στέρησε την πρόκριση» ήταν τα λόγια του Θωμά Βουλινού προς τους παίκτες του, δίνοντας στον καθένα πριμ 200 χιλιάδων δραχμών για την προσπάθεια που κατέβαλλαν στη διάρκεια των 120 λεπτών. Την ίδια ημέρα, η ΕΠΟ ζητούσε εξηγήσεις από τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το γεγονός ότι αρνήθηκε την είσοδο των τηλεοπτικών συνεργείων στο γήπεδο για να καταγράψουν τις σημαντικότερες φάσεις του αγώνα.

«ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗ ΦΥΓΕΙ»

Την έκτη συνεχόμενη νίκη του πετύχαινε ο ΠΑΟΚ στο ματς της 21ης Δεκεμβρίου 1997, επικρατώντας με 3-1 της Βέροιας. Η ομάδα του Αναστασιάδη είχε κλείσει το πρώτο ημίχρονο με 2-0 (Μαραγκός και Φρατζέσκος οι σκόρερ), αλλά στο β΄ μέρος χρειάστηκε η απόκρουση του Μιχόπουλου στο πέναλτι του Θωμά Τρούπκου για να μην επιτρέψει στους φιλοξενούμενους να μπουν ξανά στο παιχνίδι (είχε προηγηθεί χαμένο πέναλτι από τον Τουρσουνίδη, που βρήκε και τα δύο κάθετα δοκάρια της εστίας του Δέλλιου!). Σκόρερ για τους γηπεδούχους ήταν και ο Καπετανόπουλος. «Ο λαός του ΠΑΟΚ απαιτεί, κανένας να μη φύγει, με μεταγραφή» φώναζαν οι οπαδοί στις εξέδρες, ωστόσο, ένα μήνα αργότερα, ο Ζαγοράκης θα συνέχιζε την καριέρα του στη Λέστερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Στην ίδια κατηγορία

Exit mobile version