Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Ζητάτε έλεος από το φονιά;»

Δημοφιλή

Σαράντα ολόκληρα χρόνια πριν. Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 1982 κι ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τη φάση των «16» του κυπέλλου μπροστά σε 20 χιλιάδες φιλάθλους.

«Θα πάρουμε την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι. Με τον κόσμο μαζί, τι να φοβηθούμε;» δήλωνε με σιγουριά ο Χρήστος Δημόπουλος την παραμονή του αγώνα. Αλλά και στο ημίχρονο, όταν το σκορ ήταν ακόμη στο «φτωχό» 2-1, ζητούσε από τους συμπαίκτες του να του δίνουν την μπάλα και να παίζουν από την πλευρά του.

Εκείνο το απομεσήμερο του Φεβρουαρίου ένιωθε τεράστια αυτοπεποίθηση ο Δημόπουλος, ο οποίος διένυε τη δεύτερη σεζόν του στον ΠΑΟΚ, που ήταν και η περίοδος της καθιέρωσης του. Ηταν, τότε, που οι οπαδοί του Δικεφάλου τον… βάφτισαν «φονιά» εξαιτίας της εκτελεστικής του δεινότητας.

Την παραμονή του αγώνα ο Χάινς Χέερ δεν γνώριζε αν θα μπορούσε να υπολογίζει στις υπηρεσίες του Κωστίκου, που αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού. Τελικά, ο Κωστίκος, όχι μόνο έπαιξε (άντεξε μέχρι το 70΄, όταν και αντικαταστάθηκε από τον Τριανταφυλλίδη), αλλά ήταν και από τους καλύτερους των γηπεδούχων.

Από την ΑΕΚ είχε απουσιάσει ο Καραβίτης, που είχε συμπληρώσει κάρτες. Στον πάγκο της αθηναϊκής ομάδας βρίσκονταν ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διαδεχθεί τον Γερμανό Χανς Τιλκόφσκι, επιστρέφοντας στην ΑΕΚ για μια δεύτερη θητεία μετά τη σεζόν 1977-78.

Μόλις στο 9΄ ο Κούδας άνοιξε το σκορ, αλλά γρήγορη ήταν κι η «απάντηση» της ΑΕΚ, που έφθασε στην ισοφάριση με τον Μαύρο στο 24΄. Στην αμέσως επόμενη φάση ο Δημόπουλος έδωσε ξανά το προβάδισμα στους γηπεδούχους, κάνοντας το 2-1, που ήταν και το σκορ ημιχρόνου. Το διάστημα 53΄-74΄ήταν «μαγικό» για την ομάδα του Χέερ, που πέτυχε τέσσερα γκολ, με σκόρερ τους Δημόπουλο (δύο), Γκουερίνο και Σίγγα.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ παραληρούσαν στις εξέδρες, καλώντας τους παίκτες της ομάδας τους να δείξουν έλεος προς τον αντίπαλο. «Μη ζητάτε έλεος από το φονιά!» απαντούσε ο Δημόπουλος (μια ημέρα μετά αναχωρούσε για το Μεσολόγγι, όπου έπρεπε να παρουσιαστεί στο κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων). Και συμπλήρωνε: «Στο πρώτο ημίχρονο δεν ήμασταν τόσο καλοί, δεχόμενοι και ένα γκολ. Αντίθετα, στο β΄ μέρος ανεβάσαμε πολύ την απόδοση μας».

ΠΑΟΚ: Παντέλης, Γούναρης, Αλαβάντας, Σίγγας, Ιωσηφίδης, Δαμανάκης, Ψαρράς, Γεωργόπουλος (46΄ Γκουερίνο), Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος (70΄ Τριανταφυλλίδης).

ΑΕΚ: Οικονομόπουλος, Τζιράκης (80΄ Παραπραστανίτης), Στυλιανόπουλος, Μανωλάς, Νικολάου, Γεωργαμλής, Αρδίζογλου, Μπαλλής, Ράντονιτς (46΄ Χατζηιωαννίδης), Θώδης, Μαύρος.

ΓΥΡΙΣΑΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ, οι παίκτες του ΠΑΟΚ επέστρεψαν στο ξενοδοχείο, μια κι ο Χέερ ήθελε να έχει όλη μαζί την ομάδα και να εξετάσει το πώς θ’ αντιμετώπιζε τα προβλήματα τραυματισμών που είχαν προκύψει (Γούναρης, Γεωργόπουλος) ενόψει του εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος με την Καστοριά. Οσο για τον Δημόπουλο, επέστρεψε έγκαιρα από το Μεσολλόγι, διαμορφώνοντας και το τελικό 1-1 στο ματς της Καστοριάς.

«ΕΠΑΙΞΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ… ΠΑΤΗΣΕ»

«Ξαφνιαστήκαμε στο πρώτο ημίχρονο. Η ΑΕΚ τόλμησε αυτό που αποφεύγουν όλες οι ομάδες στην Τούμπα. Επαιξε ανοιχτά και την… πάτησε, επιδιώκοντας το γκολ με τους ίδιους με εμάς όρους, ενώ εμείς την περιμέναμε σε θέση άμυνας» δήλωνε ο Χάινς Χέερ μετά τη λήξη του αγώνα. Κι ο Γερμανός προπονητής του ΠΑΟΚ συμπλήρωνε: «Αυτό που σε ανησυχεί κυρίως σε τέτοια παιχνίδια είναι να μη δεχτεί γκολ η ομάδα σου. Στο ημίχρονο ζήτησα από τους παίκτες μου να ξεχάσουν το γκολ της ΑΕΚ κι αυτοί πέτυχαν κάτι ακόμη καλύτερο. Εκαναν πέντε σουτ για γκολ και ευστόχησαν στα τέσσερα! Η ΑΕΚ έκανε ένα ακόμη λάθος. Προσπαθούσε να μας σταματήσει με τεχνητά οφσάιντ, τα οποία εμείς εξουδετερώσαμε με μεγάλη ευκολία».

Περίλυπος ο Τσαϊκόφσκι, δήλωνε: «Ο ΠΑΟΚ ήταν μια θαυμάσια ομάδα με καλή φυσική κατάσταση και φοβερό ρυθμό. Δεν… υπάρχει ρεβάνς, εκτός κι αν γίνει το θαύμα και εμείς πιάσουμε την απόδοση του ΠΑΟΚ».

Ο Γιώργος Κούδας, αρχηγός του ΠΑΟΚ, έλεγε μετά το ματς: «Δεν περίμενα ότι η ΑΕΚ θα έκανε τόσα πολλά λάθη. Είχαμε, στις φάσεις των γκολ, και την τύχη με το μέρος μας». Και συμπλήρωνε: «Από ένα σημείο και μετά η ΑΕΚ ανοίχτηκε στο β΄ μέρος για να σκοράρει και εμείς αξιοποιήσαμε τις αντεπιθέσεις. Στη ρεβάνς μπορεί να είμαστε εμείς, που θα βρεθούμε στη θέση, που βρέθηκε σήμερα η ΑΕΚ. Κάθε ματς έχει τις ιδιαιτερότητές του».

Στο δεύτερο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ «σφράγισε» την πρόκριση, φέρνοντας ισοπαλία με 2-2.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

Η συντριβή της Τούμπας έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη αναταραχή στους κόλπους της ΑΕΚ. Μια ημέρα μετά, σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ (με πρόεδρο τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο), αποφασίστηκε, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, να τεθούν οι παραιτήσεις των μελών τη διοίκησης στη διάθεση του υφυπουργού Προεδρίας, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, Γιώργου Κατσιφάρα. Στην Ενωση κατήγγειλαν, με κοινοποίηση και προς τη ΦΙΦΑ, «τα απαράδεκτα που συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο», δηλώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε υποχρεωτικά στο πρωτάθλημα, όχι γιατί πιστεύουμε σ’ αυτό, αλλά γιατί είμαστε εξαναγκασμένοι από το νόμο». Επιπλέον, είχε κατατεθεί ένταση κακής διαιτησίας κατά του Δημήτρη Τσολάκη (του συνδέσμου Σερρών), τον οποίο, βέβαια, ο Τσαϊκόφσκι είχε συγχαρεί μετά το ματς της Τούμπας… Σε απολογία, ακόμη, είχε κληθεί ο Τζιράκης για φραστικό επεισόδιο που είχε με τον Κροάτη προπονητή.

«ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΠΑΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ 60 ΛΕΠΤΑ»

Μετά τον αγώνα της Τούμπας, η αποστολή της ΑΕΚ δεν επέστρεψε στην Αθήνα, αλλά διανυκτέρευσε στη Θεσσαλονίκη. Και την επόμενη ημέρα αναχώρησε για την Καβάλα, μια και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 1982 αντιμετώπισε στη Δράμα την τοπική Δόξα.

«Είμαστε μια ομάδα χωρίς φρεσκάδα και αντοχή, παίζετε μπάλα για 60 λεπτά και μετά η απόδοσή σας πέφτει στο μηδέν! Δεν περίμενα να κερδίσετε τον ΠΑΟΚ, αλλά τουλάχιστον να μπορείτε να κυκλοφορήσετε την μπάλα» έλεγε ο Τσαϊκόφσκι στους παίκτες του (κάθε ένας θα έπαιρνε πριμ από 80 χιλ. δραχμές σε περίπτωση νίκης στο ματς κυπέλλου της Τούμπας) μετά το 6-1. «Λείπει η φρεσκάδα, όχι η αντοχή» απάντησε ο Μαύρος, ενώ ο Μπαλλής είχε μια δική του εξήγηση: «Δεν τρέχουμε όλοι, για αυτό και το βάρος πέφτει σε ορισμένους». Ο Τσαϊκόφσκι ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και προς τον Οικονομόπουλο, λέγοντάς του: «Δεχόσουν τα γκολ σαν να σου εκτελούσαν πέναλτι!». Στον αγώνα πρωταθλήματος που ακολούθησε στη Δράμα, κάτω από την εστία είχε καθίσει ο Χρηστίδης, ενώ άλλοι τρεις παίκτες (Καραγκιοζόπουλος, Παραπραστανίτης και Καραβίτης) μπήκαν στην αρχική ενδεκάδα σε σχέση με τον αγώνα κατά του ΠΑΟΚ.

*Στο παιχνίδι της Τούμπας είχαν διατεθεί 19.550 εισιτήρια και οι εισπράξεις έφθασαν τα 5.576.000 δραχμές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Κανσέλο: «Μου εύχονται θάνατο στην αγέννητη κόρη μου»

Ο Ζοάο Κανσέλο κατήγγειλε προσβλητικά και σκληρά σχόλια που δέχθηκε εκείνος και η οικογένειά του στα κοινωνικά δίχτυα μετά...

Στην ίδια κατηγορία