Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βαρέλα και Ίνγκασον, μια αμφίρροπη μάχη

Δημοφιλή

Αν στο ξεκίνημα της σεζόν κάποιος έλεγε πως το φινάλε του πρώτου γύρου θα έβρισκε τον Ινγκασον βασικό, ελάχιστοι θα τον πίστευαν. Και αυτό, δεν έχει να κάνει ούτε με κάποιου είδους απόλυτης ψήφου εμπιστοσύνης στον Βαρέλα, αλλά ούτε και με την κατηγοριοποίηση του Ινγκασον ως αναπληρωματικού. Με τους Κρέσπο και Βαρέλα να έχουν δέσει, μετρώντας τριψήφιο αριθμό παιχνιδιών ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο, η παραμονή του Αφρικανού στο κέντρο της άμυνας έμοιαζε η λογική επιλογή. Η σεζόν δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τον Βαρέλα, με την αγωνιστική του εικόνα να απέχει από αυτή της περσινής – σχεδόν αψεγάδιαστης είναι η αλήθεια – σεζόν που έκανε. Ο πρώτος τραυματισμός του Βαρέλα έφερε τον Ινγκασον στο αρχικό σχήμα, με τον Αφρικανό να επιστρέφει με το που τέθηκε στη διάθεση του Αμπέλ Φερέιρα.

Ο δεύτερος τραυματισμός του Βαρέλα, που θα τον άφηνε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης, έμοιαζε ως η μεγάλη ευκαιρία του Ινγκσον, μέσω της οποίας μεγάλος κερδισμένος δεν θα ήταν άλλος πλην του… Φερέιρα. Είναι διαφορετικό να ευελπιστείς πως ο αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός θα μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και άλλο να το βλέπεις σε βαθμό που αρχίζει και έρχεται στο προσκήνιο η μονιμοποίησή του.

Με 12 αγωνιστικές να έχουν παιχτεί, οι δυο τους έχουν ουσιαστικά μοιραστεί τον πρώτο γύρο, με τους αριθμούς που προκύπτουν από την παρουσία του καθενός εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου να βοηθούν προς την έκδοση των πρώτων συμπερασμάτων τόσο για την αποτελεσματικότητά τους όσο και για τον τρόπο παιχνιδιού του καθένα.

Αξίζει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, στο διάστημα που ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να αποκτήσει τον καθένα. Οι «ασπρόμαυροι» έκαναν «επένδυση» και στις δυο περιπτώσεις, πληρώνοντας χρήματα ανάλογα με την αγωνιστική ταυτότητα και την ηλικία του καθένα.

Ο Φερνάντο Βαρέλα αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ ανήμερα των 29ων γενεθλίων του. Ο Δικέφαλος κατέβαλε σχεδόν 1,3 εκ. ευρώ για να αποκτήσει έναν κεντρικό αμυντικό που γνώριζε από πρωταθλητισμό, ήξερε καλά τι σημαίνει να είσαι σε μια ομάδα με ένα πρόεδρο άκρως απαιτητικό (έχει ζήσει τον περιβόητο Τζίτζι Μπεκάλι) και ερχόταν για να πάρει φανέλα βασικού.

Ο Σβέριρ Ινγκασον αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ όταν διένυε το 25ο έτος της ηλικίας του, έχοντας πολλές παραστάσεις, σεζόν με γεμάτες συμμετοχές και παρουσία στην εθνική ομάδα της Ισλανδίας. Η δική του γενιά Ισλανδών βάζει πλώρη για τη τρίτη διαδοχική παρουσία σε τελική φάση μεγάλη διοργάνωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξία της παρουσίας του στην εθνική. Οι δυο τους συνθέτουν ένα δίδυμο άκρως ανταγωνιστικό, με τον Ισλανδό να έχει – τη δεδομένη στιγμή – ένα μικρό προβάδισμα.

Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΝΔΟΥ

Με τη βοήθεια του wyscout, την πλατφόρμας καταγραφής αγωνιστικών δεδομένων μέσω στατιστικής αλλά και video, στην οποία είναι συνδρομητής και ο ΠΑΟΚ, εστιάζουμε στη κατηγορία μονομαχίες.

Σε αυτήν καταγράφονται οι φορές που είτε ο παίκτης έχει κατοχή μπάλας και καλείται να την διατηρήσει, είτε προσπαθεί να ανακτήσει την κατοχή της μπάλας, διεκδικώντας την από αντίπαλο. Στις μονομαχίες, ο Σβέριρ Ινγκασον έχει μετρήσει κατά μέσο όρο 14 ανά 90λεπτο, ενώ ο Φερνάντο Βαρέλα 11,6 ανά 90λεπτο. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη, αλλά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας που έχει ο Ινγκασον έναντι του Βαρέλα, με τον Ισλανδό να είναι στο 62,6% και τον Αφρικανό στο 58%.. Ο Ινγκασον δείχνει να παίζει λίγο πιο ψηλά από τον Βαρέλα, γεγονός που τον «εμπλέκει» σε περισσότερες μονομαχίες. Το κοινό τους σημείο είναι ο ρόλος τους στις στατικές φάσεις, στις οποίες είναι απειλητικοί.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ «ΖΥΓΑΡΙΑ» 

Στη σύγκριση των επιδόσεων των Σβέριρ Ινγκασον και Φερνάντο Βαρέλα, μπήκε και το «πρίσμα» των αριθμών του Χοσέ Κρέσπο, που αποτελεί τον παρτενέρ τους.

Μιας και ήδη παρουσιάστηκε η σύγκριση που αφορά τις μονομαχίες, ο Κρέσπο έχει τις λιγότερες, με μέσο όρο ανά 90λεπτο 9,63, με το ποσοστό επιτυχίας να είναι το μεγαλύτερο, καθώς είναι στο 64%. Ο Ισπανός είναι εκείνος που μένει στη πλάτη είτε του Βαρέλα είτε του Ινγκασον, με τις μονομαχίες του να είναι λιγότερες καθώς είναι λιγότερες οι φορές που οι αντίπαλοι παίκτες φτάνουν σε αυτόν. Σε επίπεδο ανάκτησης κατοχής μπάλας, ο Ινγκασόν βγαίνει κατά κράτος νικητής, με 5,24 ανά 90λεπτο, έναντι 3,89 του Βαρέλα και 3,39 του Κρέσπο. Ο Ισλανδός είναι από τους παίκτες που βγαίνουν συχνά για να προλάβουν καταστάσεις. Σε επίπεδο μακρινής πάσας, το περσινό κεντρικό δίδυμο έχει την πρωτιά σε ποσότητα. Οι Βαρέλα και Κρέσπο έχουν ένα μέσο όρο σχεδόν 7 γεμισμάτων ανά 90λεπτο, με τον Ινγκασον να έχει αντίστοιχα 5 μακρινές πάσες. Στις συνολικές πάσες, οι αριθμοί των τριών έχουν μικρές διαφορές, όμως το ποσοστό επιτυχίας που έχει ο Ινγκασον είναι αυτό που ξεχωρίζει. Ο Ισλανδός έχει κατά μέσο όρο σχεδόν 48 πάσες, ο Βαρέλα 45 και ο Κρέσπο 44. Την ώρα που το ποσοστό επιτυχίας των Βαρέλα και Κρέσπο είναι στο 87% και 88% αντίστοιχα, ο Ινγκασον έχει 92%. Μπορεί αυτό να φαντάζει ως μια λεπτομέρεια, όμως σε βάθος χρόνου και εφόσον ο Ισλανδός το διατηρήσει, θα μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που πασάρει με μεγάλη ασφάλεια. Οσον αφορά τις εναέριες μονομαχίες, ο Ινγκασον βγαίνει νικητής στα σημεία έναντι του Βαρέλα, με τον πρώτο να έχει κατά μέσο όρο 5,09 μονομαχίες με 50% επιτυχία και τον δεύτερο να έχει 4,74 μονομαχίες με 42,9% επιτυχία. Ο Κρέσπο έχει μεν τις λιγότερες (3,39)αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας (59.1%).

ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδρομή των Φερνάντο Βαρέλα και Σβέριρ Ινγκασον στο θέμα του σκοραρίσματος. Μιλάμε για δυο κεντρικούς αμυντικούς οι οποίοι έχουν πετύχει συνολικά στην καριέρα τους, σε επίπεδο συλλόγων 43 τέρματα. Το εντυπωσιακό είναι οι μέσοι όροι τους είναι πολύ κοντά, με τον Ινγκασον να είναι νικητής στα σημεία όσο αφορά τον μέσο όρο. Ο Ισλανδός έχει 17 γκολ σε 243 αγώνες και ο Βαρέλα έχει 26 γκολ σε 404 αγώνες. Οι επιδόσεις τους σε μέσο όρο μεταφράζονται σε ένα γκολ ανά 14,29 αγώνες για τον Ινγκασον και ένα γκολ ανά 15,5 αγώνες για τον Βαρέλα.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:«ΣΕ ΤΟΠ ΕΠΙΠΕΔΟ Ο ΒΑΡΕΛΑ» 

Η FORZA απευθύνθηκε στο Νίκο Καραγεωργίου, προκειμένου να καταγραφεί η σκιαγράφιση των Φερνάντο Βαρέλα και Σβέριρ Ινγκασον. Ο άλλοτε κεντρικός αμυντικός και μετέπειτα τεχνικός, ανέφερε:

«Ως συνολική εικόνα, θα έδινα ένα πλεονέκτημα στον Φερνάντο Βαρέλα, με βάση τη συνολική εικόνα που έχει δείξει στο διάστημα που αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ, έναντι του Σβέριρ Ινγκασον, που νιώθω πως τώρα τον μαθαίνουμε αλλά και εκείνον μαθαίνει το περιβάλλον του.

Ο Βαρέλα, την πρώτη του χρονιά στον ΠΑΟΚ, δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που είχαμε όλοι. Ομως τα δυο επόμενα χρόνια που ακολούθησαν, έδειξε μεγάλη βελτίωση, ήταν κομβικός στη πορεία που έγραψε ο ΠΑΟΚ την τελευταία διετία, και θεωρώ πως με βάση τη συνολική του εικόνα, απέδειξε πως είναι ένας κεντρικός αμυντικός που μπορεί να αγωνιστεί σε τοπ επίπεδο.

Το μεγάλο του πλεονέκτημα πλην των αγωνιστικών προσόντων, έχει να κάνει με την αντίληψη της Ελληνικής πραγματικότητας. Εχει «δέσει», αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις. Δείχνει, επίσης να έχει δουλέψει πολύ στο διάστημα που βρίσκεται στην Ελλάδα. Δείχνει να δουλεύει πάνω στις λεπτομέρειες, διότι αυτές είναι που κάνουν την διαφορά όταν είσαι σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Πρέπει οι παίκτες να μπορούν να εκμεταλλεύονται το παραμικρό. Θα του έδινα προβάδισμα έναντι του Ινγκασον, από τον οποίο ακόμα περιμένουμε πράγματα.

Ο Ινγκασον δείχνει ακόμα μια διστακτικότητα. Δείχνει πως είναι ένα δυνατό παιδί, δίνει πολλές μάχες, και περίμενα να είναι καλύτερος στις μάχες που δίνει στον αέρα. Είναι λογικό να ψάχνει τα πατήματά του. Η θέση του κεντρικού αμυντικού θέλει να έχεις ρυθμό, να μπορέσεις να μάθεις και τον παρτενέρ σου. Σε αυτό το κομμάτι, είναι λογικό και αναμενόμενο να υπερτερεί ο Βαρέλα που ξέρει καλά τον Κρέσπο. Ο Βαρέλα έχει δείξει το ποιος είναι και από τον Ινγκασον περιμένω περισσότερα, τα οποία ελπίζω να μπορέσει να τα δείξει στο διάστημα που θα αγωνιστεί για να βγει κερδισμένος και ο ΠΑΟΚ. Από τον Ινγκασον υπάρχουν απαιτήσεις, όπως από κάθε παίκτη που αποκτά ο ΠΑΟΚ»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Δύσκολα με ΠΑΟΚ ο Μουκουντί

Ατομικό έκανε ο Αρόλντ Μουκουντί στην προπόνηση της ΑΕΚ, με τον Καμερουνέζο στόπερ να παραμένει εκτός ενόψει του ντέρμπι...

Στην ίδια κατηγορία