Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τζιοβίνκο, ένας… «υδραυλικός τσέπης»

Δημοφιλή

Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να κάνει μια οικονομική υπέρβαση και ο Ραζβάν Λουτσέσκου το πήρε «πάνω του» με την επιλογή του 34χρονου Ιταλού. Ο Ρουμάνος τον ξέρει πολύ καλά αλλά ήρθε η ώρα να τον μάθουμε… πριν τον δούμε.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς για την πορεία του Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο. Τα γκολ του, οι ασίστ του, η απόφασή του θα φύγει για την Αμερική στα… ντουζένια του, το στίγμα που άφησε στην ομάδα του Τορόντο έχοντας γράψει μια σειρά από ρεκόρ, η παρουσία του στην Αλ Χιλάλ με στόχο το Τσάμπιονς Λιγκ, που επετεύχθη και η επιστροφή του στην Ευρώπη αλλά όχι στην Ιταλία, όπως πολλοί θα περίμεναν.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ

Ο χαρακτηρισμός «υδραυλικός τσέπης» που προκύψει από την ευελιξία του με τη μπάλα στα πόδια, σε συνδυασμό με το ύψος του είναι μια… εκλαϊκευμένη «ταμπέλα» από το «ατομικό μυρμήγκι» που του δόθηκε κατά τα χρόνια της παρουσίας του στο MLS. Η θέση στο γήπεδο είναι πίσω από τον επιθετικό, και το… που ακριβώς έχει να κάνει με τον εκάστοτε προπονητή. Στην Ιταλία, στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, είχε έναν πιο ελεύθερο ρόλο, περισσότερο ως «10άρι», όμως όσο τα χρόνια περνούσαν, έγινε περισσότερο δεύτερος επιθετικός. Μπορεί κάποιος να πει πως οι διαφορές είναι μικρές, αλλά είναι και ουσιαστικές. Όσο περνούσαν τα χρόνια, ο Τζιοβίνκο δεν έμεινε μόνο στη δημιουργία φάσεων και στην προσπάθεια να «σπάσει» άμυνες, που είναι το ατού του.

Για να μιλήσουμε με δεδομένα ΠΑΟΚ, ο Δικέφαλος θα δώσει μίνιμουμ 15 παιχνίδια στην κανονική διάρκεια της σεζόν, αντιμετωπίζοντας ομάδες πίσω από τη μπάλα, «ταμπουρωμένες» κατά το κοινώς λεγόμενο. Ο Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο μπορεί να είναι η απάντηση σε αυτές, καθώς αυτό δείχνουν ο τρόπος παιχνιδιού και τα στατιστικά στην καριέρα του. Για να σπάσεις μια άμυνα χρειάζεται είτε πάσες που την «τρυπήσουν» είτε κίνηση με τη μπάλα στα πόδια. Κινούμενος στον χώρο μπροστά από τη μεγάλη περιοχή, ο Τζιοβίνκο είχε έναν μέσο όρο με 1,9 ντρίμπλες ανά 90λεπτο σε όλη του την καριέρα, με τις προσπάθειες να είναι λίγο περισσότερες την τελευταία διετία, στην Αλ Χιλάλ. Παρόμοιες ήταν οι επιδόσεις του στις πάσες – κλειδιά μέσα στη μεγάλη περιοχή. Ο Τζιοβίνκο έχει το ρόλο του δεύτερου επιθετικού κυρίως διότι δεν μένει μόνο στη δημιουργία αλλά και στο τελείωμα των φάσεων. Στην Αμερική μέτρησε ένα μέσο όρο 5,6 τελικών προσπαθειών ανά 90λεπτο. Ο Ιταλός προσπαθεί να τα κάνει όλα στο τελευταίο μισό του γηπέδου.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ

Στην Αλ Χιλάλ, ο Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο είχε «παρτενέρ» στην επίθεση τον Μπαφετιμπί Γκομίς. Οι δυο τους αγωνίστηκαν μαζί σε 76 αναμετρήσεις. Eφόσον έρθει στον ΠΑΟΚ, ο Ιταλός θα βρει τον Νέλσον Ολιβέιρα, και η αναφορά στον Πορτογάλο γίνεται κυρίως λόγω της παρόμοιας σωματοδομής και ύψους που έχουν οι δυο τους, καθώς είναι ισοϋψείς, αλλά δεν υστερούν σε ταχύτητα ή κίνηση εκτός περιοχής. Άλλωστε είναι δυο χαρακτηριστικά που τα θέλει ο Λουτσέσκου. Τους Γκομίς και Τζιοβίνκο τους βρήκε στην Αλ Χιλάλ, και ένα παρόμοιο δίδυμο έχει στο μυαλό του στον ΠΑΟΚ με τον Ιταλό και τον Πορτογάλο.

ΟΙ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Ο Τζιοβίνκο θα προστεθεί και στους εκτελεστές των στατικών φάσεων. Στην εποχή Λουτσέσκου, ο ΠΑΟΚ είχε πάρει διψήφιο αριθμό τερμάτων σε κάθε μια από τις χρονιές, χωρίς να μετρούν τα πέναλτι και τα απ’ ευθείας φάουλ, αλλά τα γκολ που ήρθαν με ασίστ από στημένη μπάλα. Ο Ιταλός «το ‘χει» και όσο περισσότερους διαθέτει μια ομάδα, τόσο καλύτερα για εκείνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

«Χάλκινη» η Κ18 βόλεϊ του ΠΑΟΚ!

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Κ18 βόλεϊ κοριτσιών του ΠΑΟΚ, στο Final-4 της ΕΠΕΣΘ, το οποίο διεξήχθη στο Ε.Γ....

Στην ίδια κατηγορία