Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Τζίμας: Ένας «εκτελεστής» στα θρανία!

Δημοφιλή

Τις καθημερινές μαθητής και τα Σαββατοκύριακα «εκτελεστής»! Αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τίτλος ενός βιβλίου για τη ζωή του Στέφανου Τζίμα, τον 17χρονο μαθητή της Β’ λυκείου, που μπήκε ξαφνικά στη ζωή των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων και ειδικά των φίλων του ΠΑΟΚ.

Το ερώτημα που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και ανάλυσης είναι το κατά πόσο στο σημείο όμως που έχει φτάσει σήμερα ο Στέφανος Τζίμας μπορεί να κρατήσει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη -δηλαδή και μαθήματα και ποδόσφαιρο- σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Οι υποχρεώσεις είναι πολλές και μοιάζει να είναι σχεδόν αδύνατο. «Προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν γίνεται συνεπής στις υποχρεώσεις μου, να σέβομαι τους καθηγητές και το σχολείο μου για όλα όσα μου προσφέρουν. Το να εκπαιδεύομαι σωστά και να τα καταφέρνω εξίσου καλά και στο σχολείο είναι ένα στοίχημα που έχω βάλει με τον εαυτό μου και θέλω να το κερδίσω», είχε πει πριν από λίγους μήνες όταν πέτυχε δύο γκολ στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ Β – Αναγέννηση Καρδίτσας μπροστά στα μάτια του Στέφανου Αθανασιάδη, που με 106 γκολ έχει γράψει τη δική του ιστορία στην Τούμπα, όπου ο πιτσιρικάς Τζίμας έκανε το «μπολ μπόι» στα παιχνίδια του!

Η μέρα του Στέφανου ξεκινάει νωρίς το πρωί…

Το ξυπνητήρι χτυπά λίγο μετά τις 7 π.μ. Το σχολικό θα περάσει να τον πάρει από το σπίτι του για το σχολείο, όπου θα ξεκινήσει η μαθητική ρουτίνα. Κουδούνι στις 8.30 και… μάθημα. Κάθεται στο θρανίο του μαζί με τους υπόλοιπους συμμαθητές του. Κάποιες φορές παίρνει άδεια για την προπόνηση του ΠΑΟΚ και επιστροφή πίσω στο σχολείο. Ένας κανονικός… μαραθώνιος.

Το σχολείο στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης είναι… «ασπρόμαυρο», το γνωρίζουν παιδιά άλλων ομάδων που φοίτησαν τα προηγούμενα χρόνια (Σχορτσιανίτης, Βέλλιος, Παπανικολάου, Λαγός, Πετκάκης, Χρυσικόπουλος, Χαντάβα κ.α.), αλλά πέραν των πειραγμάτων, εννοείται πως δεν συναντήσαν κανένα πρόβλημα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Στο οργανόγραμμα και τη δομή των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών πέραν από τους διοικητικούς παράγοντες, τους προπονητές, τους γυμναστές, ιατρούς, εργοφυσιολόγους, θα συναντήσει κάποιος και μια θέση με τον εξής τίτλο: «Υπεύθυνη φοίτησης των μαθητών».

Η Ιωάννα Χαραλάμπους, κάτοχος του πτυχίου από το Φιλοσοφικό – Παιδαγωγικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, εδώ και μια δεκαετία είναι στο συγκεκριμένο πόστο το οποίο έχει περιγράψει ως μια πρόκληση. «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και σε όλες τις πτυχές τους. Για μας ο ποδοσφαιριστής, πλέον, δεν είναι απλά ένα ταλέντο, αλλά είναι και ένας μαθητής. Οφείλουμε να δείξουμε σεβασμό στο δικαίωμα τους στη μάθηση και να μη θυσιάσουμε τα σχολικά τους χρόνια στο βωμό του πρωταθλητισμού, αλλά να τους δείξουμε ότι αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν. Δεν είναι δύο αντίθετοι δρόμοι, αλλά είναι δύο παράλληλοι δρόμοι, αρκεί να υπάρχει θέληση. Στον ΠΑΟΚ παρέχουμε καθημερινά όλα τα εκπαιδευτικά μέσα, που τους βοηθούν ώστε να ανταπεξέλθουν στις σχολικές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με το επίπονο προπόνησης που καλούνται να ακολουθήσουν καθημερινά».

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ

Στόχος του Στέφανου Τζίμα, όπως έχει αποκαλύψει η FORZA, είναι να συνδυάσει την ποδοσφαιρική καριέρα με το σχολείο και τη μόρφωση, εξάλλου θέλει του χρόνου να δώσει Πανελλήνιες και να περάσει σε κάποια οικονομική σχολή.

Λίγες μόνο ώρες μετά από το ιστορικό γκολ που πέτυχε στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ κόντρα στον Ιωνικό, ο Στέφανος πήρε το δρόμο για το σχολείο του. Η προπόνηση της πρώτης ομάδας ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της ίδιας μέρας, όποτε ο μαθητής της Β’ Λυκείου έπρεπε να περάσει τις πύλες του Αριστοτελείου Κολλεγίου στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Εκεί, οι συμμαθητές του υποδέχθηκαν τον ταλαντούχο επιθετικό του «Δικεφάλου» με ενθουσιασμό, το ίδιο και οι καθηγητές του. Μια φωτογραφία με τον καθηγητή του στον πίνακα έγινε viral.

Βλέπετε, ο Τζίμας αποδεικνύει στην πράξη ότι το σχολείο είναι πάντα η προτεραιότητά του. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι «ασπρόμαυροι» φρόντισαν να βελτιώσουν τις συνθήκες διδασκαλίας, καθώς μιλάμε για ένα παιδί που πηγαίνει στη Β’ Λυκείου, παραμένει να είναι άριστος μαθητής και όσοι τον γνωρίζουν είναι σίγουροι πως του χρόνου θα δώσει πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς θέλει να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με τις σπουδές.

Ο Στέφανος Τζίμας δεν είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής των ακαδημιών του ΠΑΟΚ που έχει περάσει από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, είχαν προηγηθεί ο Τζόλης, ο Κούτσιας, ο Κωνσταντέλιας, ο Κουλιεράκης, ο Τσαούσης, ο Παναγιώτου.

Ιδιοκτήτης του Αριστοτελείου Κολλεγίου είναι ο Χρήστος Γκροζούδης που έχει περάσει από το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ επί Γιώργου Μπατατούδη, ενώ υπήρξε και διευθυντής της «Δικέφαλος ΑΕ». Αποχώρησε μετά από μια επίθεση που δέχθηκε από αγνώστους λεωφορείο του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. «Αδυνατώ να συμμετάσχω σε αυτόν τον ΠΑΟΚ. Ας έρθουν αυτοί που κάνουν αυτές τις ενέργειες να βρουν τη λύση για τον ΠΑΟΚ. Το σχολείο μου το προσέχω παραπάνω και από την οικογένειά μου», είχε δηλώσει εκείνη την εποχή.

ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ…

Στον ΠΑΟΚ νιώθουν υπερήφανοι βλέποντας ουκ ολίγα παιδιά των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών, να συνδυάζουν την καριέρα τους με τη μόρφωση στο ανώτατο επίπεδο.

Για τους αθλητές ουδέποτε ήταν πανάκεια η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, γι’ αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους υπεύθυνους των τμημάτων υποδομής του ΠΑΟΚ για την (υπο)στήριξη τους σ’ όλα τα παιδιά τα οποία κοπιάζουν για πολλά χρόνια και δεν βλέπουν το ποδόσφαιρο ως τη μοναδική διέξοδό τους στην κοινωνία.

«Η συνεισφορά της μόρφωσης στον αθλητή είναι εξαιρετικά σημαντική, ήταν ανέκαθεν προϋπόθεση και βασική αρχή μας στην Ακαδημία. Η γνώση είναι δύναμη και η μόρφωση ισχυροποιεί προσωπικότητες. Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά που καταφέρνουν να τα συνδυάζουν και τα δύο με συνέπεια, είμαστε περήφανοι και για τα παιδιά που προσπαθούν με επιμονή, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρνουν. Το κέρδος θα φανεί στην πορεία της ζωής τους», λέει χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος.

Τρανή απόδειξη αποτελεί η φετινή ομάδα του ΠΑΟΚ Β’, όπου στο ξεκίνημα της σεζόν είχε έντεκα ποδοσφαιριστές-μαθητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο Χρήστος Ταλιχμανίδης στα 18 του εισήχθη στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο έτερος τερματοφύλακας, Αλέξανδρος Τσιόπτσης φοιτά στο Παιδαγωγικό Αλεξανδρούπολης.

Ο Παναγιώτης Παναγιώτου ουδέποτε άφησε σε δεύτερη μοίρα το σχολείο. Απόδειξη το γεγονός ότι εισήχθη στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλης Κιτσάκης φοιτά στο τμήμα Ιστορίας κι Εθνολογίας του Πανεπιστημίου Κομοτηνής κι ο Δημήτρης Τσοπούρογλου είναι φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τρεις ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» ο Κυριάκος Γιαξής, ο Βασίλης Γρόσδης, ο Δημήτρης Πανίδης φοιτούν στα ΤΕΦΑΑ Σερρών, ο Ζήσης Χατζηστραβός επίσης είναι φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) κι ο Αχιλλέας Σαλαμούρας φοιτά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο τμήμα Οικονομικών Σπουδών.

Τέλος ο Τίτος Κουτεντάκης, που δόθηκε δανεικός στο Μακεδονικό είναι φοιτητής στο Διατροφής και Διαιτολογίας, Ωραιόκαστρο, ενώ ο Γιάννης Μανιωλούδης (πήρε μεταγραφή στη Βέροια) φοιτά από το 2021 στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στις  Σέρρες).


Τελευταία νέα

Πότε έρχεται Θεσσαλονίκη ο Λόβρεν

O ΠΑΟΚ έκλεισε την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο με την ένταξη στο ρόστερ του Ντέγιαν Λόβρεν. Ο 35χρονος Κροάτης κεντρικός αμυντικός...

Στην ίδια κατηγορία