Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Τουλίπες» με…αγκάθια

Δημοφιλή

Χρειάστηκε να περάσει το… Μιλένιουμ, προκειμένου να παρουσιαστεί, σ’ επίσημο παιχνίδι, ολλανδική ομάδα στην Τούμπα. Εκτοτε, όμως, οι εκπρόσωποι της χώρας της τουλίπας έχουν συχνή παρουσία στην έδρα του ΠΑΟΚ.

Τρεις φορές ο Αγιαξ, από δύο η Αϊντχόβεν και η Αλκμααρ και μία φορά η Χέρενφεϊν έχουν φιλοξενηθεί στην Τούμπα. Και έχουν, στην κυριολεξία, καλοπεράσει, μετρώντας, συνολικά, τρεις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μόνο μία ήττα. Ακόμη και στα τέρματα υπερτερούν, με δεκαέξι υπέρ και δεκατέσσερα κατά.

Η Αϊντχόβεν ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να… ισοφαρίσει το ρεκόρ παρουσιών του Αγιαξ στην Τούμπα. Η αρχή είχε γίνει στις 7 Δεκεμβρίου 2000, όταν οι δύο ομάδες έδωσαν τη μεταξύ τους ρεβάνς για το γ΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τα πάντα, βέβαια, είχαν κριθεί ήδη από το πρώτο ματς στο Φίλιπς Στάντιον, όταν και οι Ολλανδοί είχαν επικρατήσει με 3-0, σκορ που διαμορφώθηκε από το πρώτο ημίχρονο. Επιπλέον, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν είχε στη διάθεση του, για διάφορους λόγους, τους Σπάσιτς, Μπράτιτς, Χασιώτη, Μπορμπόκη και Αμπονσά. Οι περίπου δεκαπέντε χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ είδαν τελικά τους Ολλανδούς να διπλασιάζουν τις νίκες τους, χάρη στο γκολ του Μπρούκινγκ στο 43΄. Για τους γηπεδούχους είχαν παίξει οι Τοχούρογλου, Βενετίδης (46΄ Καφές), Κατσαμπής, Καμπς (72΄ Καραδήμος), Κωνσταντινίδης, Ναλιτζής, Γεωργιάδης, Ουντέζε, Εγκωμίτης, Οκκάς (46΄ Φρούσος) και Τετράτζε.

ΕΝΑ «ΦΤΩΧΟ» 3-2

Ένα χρόνο αργότερα, στις 22 Νοεμβρίου 2001, η Αΐντχόβεν παρατάχθηκε ξανά στην Τούμπα, και πάλι για τον γ΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μόνο που εκείνη τη φορά ήταν ο πρώτος αγώνας και θ’ ακολουθούσε η ρεβάνς στο Φίλιπς Στάντιον. Οι 25 χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες είδαν την ομάδα τους να πετυχαίνει τρία γκολ (Γιασεμάκης 36΄, 69΄ και Ουντέζε 39΄), να χάνει μεγάλες ευκαιρίες για άλλα τόσα (οι Οκκάς, Λουτσιάνο και Γεωργιάδης είχαν αστοχήσει από πλεονεκτικές θέσεις), αλλά η τελική γεύση ήταν πικρή, μια και οι Ολλανδοί είχαν «τιμωρήσει» δύο φορές (Ντε Γιονγκ 20΄, Μπρούκιν 81΄) τις αμυντικές ολιγωρίες των γηπεδούχων. Το 3-2, όπως αποδείχτηκε και στη ρεβάνς (4-1), ήταν «φτωχό» για το Δικέφαλο. «Μπορούσαμε να νικήσουμε και με 5-2, αλλά σε όλους τους αγώνες χρειάζεται και τύχη. Δυστυχώς πάλι δεχτήκαμε πρώτοι γκολ. Ειδικά στο δεύτερο γκολ της Αϊντχόβεν πάντως, δώσαμε τζάμπα την μπάλα στους αντιπάλους μας» είχε δηλώσει ο Μπάγεβιτς, που είχε χρησιμοποιήσει τους Τοχούρογλου, Καφέ, Κατσαμπή, Μπορμπόκη, Λουτσιάνο (72΄ Τετράτζε), Οκκά, Γεωργιάδη (89΄ Φρούσος), Γιασεμάκη, Αμπονσά, Ουντέζε, Κωνσταντινίδη. Σ’ εκείνο το ματς είχε αγωνιστεί για τελευταία φορά με την ασπρόμαυρη φανέλα ο Τετράτζε, τον οποίο ο Μπάγεβιτς είχε κατηγορήσει δημοσίως για την κακή του απόδοση μετά τη λήξη του ματς. Ο αγώνας είχε μεταδοθεί από τον Αλφα Σπορτ, ωστόσο, η φωτιά, που ξέσπασε στο VAN εξωτερικών μεταδόσεων του συνδρομητικού καναλιού ήταν η αιτία οι τηλεθεατές να μην δουν το γκολ του Ουντέζε (ούτε σ’ επανάληψη), που ήταν και το θεαματικότερο του ματς.

Η ΗΤΤΑ ΕΡΙΞΕ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ

Σε κακή κατάσταση, αγωνιστικά και ψυχολογικά, είχε βρει τον ΠΑΟΚ ο αγώνας της 16ης Σεπτεμβρίου 2004 κόντρα στην Αλκμααρ, ο πρώτος μεταξύ των δύο ομάδων για τον α΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Είχαν περάσει είκοσι ημέρες από τον αποκλεισμό στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ωστόσο τα σημάδια του παράμεναν ανεξίτηλα στο «σώμα» της ομάδας. «Να ξεχάσουμε ό,τι έγινε μέχρι τώρα και να βοηθηθούμε μεταξύ μας» δήλωνε ο Αγγελος Αναστασιάδης παραμονές του αγώνα με την Άλκμααρ. Οι κακές, όμως, εμφανίσεις, συνεχίστηκαν, με συνέπεια να έρθει η ήττα με 3-2. Ο Δικέφαλος ανέτρεψε το 0-1 με τα γκολ των Σαλπιγγίδη και Βόκολου, αλλά πλήρωσε ακριβά στη συνέχεια τα λάθη κυρίως του Τοχούρογλου. O τελευταίος είχε και επεισόδιο με οπαδό με την ολοκλήρωση του αγώνα. Μια ημέρα αργότερα ζητούσε «συγγνώμη από το φίλαθλο κόσμο του ΠΑΟΚ, τόσο για την αγωνιστική μου εμφάνιση, όσο και για την άσχημη αντίδρασή μου, σε προσωπική επίθεση με ύβρεις μεμονωμένου φιλάθλου μετά το τέλος του ματς». Τη σύνθεση των γηπεδούχων συμπλήρωναν οι Βόκολος, Χασιώτης, Ουντέζε, Μαλαδένης, Θεοδωρίδης (64′ Σκαρμούτσος), Κούτσης, Ανδράλας (53′ Εγκωμίτης), Χάγκαν (53′ Σπάσιτς), Σαλπιγγίδης και Γιασεμάκης.

Επιπλέον, η φωτιά, που ξέσπασε στη θύρα 4, κατέστρεψε περισσότερα από 170 καθίσματα (συνολικά είχαν διατεθεί μόλις 9.231 εισιτήρια), προκαλώντας, λίγες ημέρες αργότερα, και το πρόστιμο από την ΟΥΕΦΑ ύψους 30 χιλιάδων ευρώ. Ο Αναστασιάδης, από την πλευρά του, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησης. Στον αγώνα ρεβάνς (2-1) δεν ήταν πλέον στον πάγκο, αφού τον είχε ήδη διαδεχτεί ο Ρολφ Φρίνγκερ.

ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ

To ματς της 12ης Δεκεμβρίου 2013 εναντίον της Αλκμααρ ήταν για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Οι δύο ομάδες είχαν περάσει στους «32» σε βάρος των Μακάμπι Χάιφα και Σαχτέρ Καραγκάντι και στην Τούμπα κρίνονταν μόνο η πρωτιά στον όμιλο, κάτι που δεν είχε… «συγκινήσει» τον κόσμο (11.211 εισιτήρια). Η ομάδα του Στέφενς ισοφάρισε δύο φορές (37΄ Λούκας με πέναλτι, 90΄+4΄ Πόζογλου), μένοντας στο 2-2 και στη δεύτερη θέση (η ισοβαθμία ευνόησε τους Ολλανδούς). Για τους γηπεδούχους έπαιξαν οι Γλύκος, Κίτσιου, Λίνο, Βίτορ, Κατσουράνης, Τζιόλης, Λάζαρ, Κωνσταντινίδης (56′ Σκόνδρας), Λούκας, Στοχ (74′ Πόζογλου) και Αθανασιάδης (64′ Νέτσιντ).

ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ

Όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στις 20 Αυγούστου 2009 τη Χέρενφεϊν, ήταν και η πρώτη του φορά, που συμμετείχε σε φάση πλέι οφ του Europa League. Ο Φερνάντο Σάντος, που στερήθηκε των υπηρεσιών των Σορλέν, Φωτάκη και Σνάουτσνερ, είδε την ομάδα του ν’ αρκείται στην ισοπαλία με 1-1. Οι Ολλανδοί άνοιξαν το σκορ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους με τον Πάουλο Ενρίκε και ο Ίβιτς διαμόρφωσε στο 54΄ το τελικό 1-1.

Για το Δικέφαλο είχαν αγωνιστεί οι Χαλκιάς, Σαβίνι, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Λίνο, Γκαρσία, Βιτόλο, Κονσεϊσάο (66′ Κουτσιανικούλης), Βιεϊρίνια (86′ Αναστασάκος), Ιβιτς και Μουσλίμοβιτς (66′ Φιλομένο). Και παρά το γεγονός ότι οι Ολλανδοί ήταν οι θεωρητικά ισχυροί του ζευγαριού, ο αποκλεισμός του Δικεφάλου από τους ομίλους είχε χαρακτηριστεί ως μεγάλη αποτυχία (η ρεβάνς ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ).

Η ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΞ

Η Τούμπα ήταν κατάμεστη το βράδυ της 4ης Αυγούστου 2010 για τη ρεβάνς του 1-1 με τον Αγιαξ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το παιχνίδι άρχισε ιδανικά για τους γηπεδούχους, που άνοιξαν το σκορ στο 16΄ με τον Βιεϊρίνια, αλλά στο διάστημα 48΄-55΄ δέχτηκαν τρία τέρματα από τους Ολλανδούς. Ο Δικέφαλος δεν τα παράτησε και έκανε την αντεπίθεση του. Στο 56΄ ο Σαλπιγγίδης μείωσε σε 2-3, στο 77΄ ο Ίβιτς έχασε πέναλτι και στο 90΄ ο ίδιος παίκτης διαμόρφωσε το τελικό 3-3, αποτέλεσμα που έθεσε τον ΠΑΟΚ εκτός των πλέι-οφ. Για την ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη είχαν αγωνιστεί οι Κρέσιτς, Μπουσαΐντί, Σνάουτσνερ (84′ Φιλομένο), Τσιρίλο, Κοντρέρας, Γκαρσία, Βιτόλο (64′ Μουσλίμοβιτς), Ιβιτς, Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης και Σορλέν.

Το βράδυ της 3ης Αυγούστου 2016 έμοιαζε με επανάληψη του προ εξαετίας ματς: ο ΠΑΟΚ φιλοξενούσε ξανά τον Αγιαξ στη ρεβάνς του 1-1 για τον γ΄ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι γηπεδούχοι, όμως, δεν έχασαν μόνο την πρόκριση, αλλά και τον…Αθανασιάδη. Ναι μεν ο Κλάους άνοιξε το σκορ στο 4΄, αλλά στα λεπτά που ακολούθησαν, έχασε δύο μοναδικές ευκαιρίες για να «καθαρίσει» τους Ολλανδούς (επικράτησαν με 2-1) και να στείλει την ομάδα του στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Ο Αθανασιάδης θεωρήθηκε ως ο βασικός υπαίτιος του αποκλεισμού και έκτοτε δεν μπόρεσε να σηκώσει κεφάλι. Ηταν η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την αποχώρηση του από την Τούμπα. Για την ομάδα του Βλάνταν Ιβιτς είχαν παίξει Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Τζαβέλλας, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Χαρίσης (84’ Μπίσεσβαρ), Σάχοφ (89’ Κουλούρης), Κάμπος, Ροντρίγκες (70’ Μυστακίδης) και Αθανασιάδης.

Ο αγώνας της 6ης Αυγούστου 2019 εναντίον του Αγιαξ ήταν ο πρώτος για τον Αμπέλ Φερέιρα στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Βάσει απόδοσης, οι γηπεδούχοι άξιζαν κάτι παραπάνω από το τελικό 2-2 ((32΄ Ακπομ, 39΄ Μάτος τα γκολ του Δικεφάλου), σκορ που έδωσε το πλεονέκτημα στους Ολλανδούς ενόψει της ρεβάνς, όπου νίκησαν με 3-2. Στο ματς της Τούμπας ο ΠΑΟΚ έπαιξε με τους Πασχαλάκη, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλη, Ζαμπά (79’ Στοχ), Εσίτι, Καντουρί, Μπίσεσβαρ (73’ Αουγκούστο), Πέλκα (64’ Λημνιός) και Ακπομ.

 

 

Προηγούμενο άρθροΟπλα κι αδυναμίες της PSV
Επόμενο άρθροΌσα άλλαξε ο Γκαρσία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Όλα τα φώτα στο ΠΑΟΚ-Μαρούσι (video)

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει στο Παλατάκι το Μαρούσι, το απόγευμα του Σαββάτου (27/4), σε ένα κρίσιμο παιχνίδι που θα κρίνει...

Στην ίδια κατηγορία