Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τον φρέναρε ο… Μπατατούδης

Δημοφιλή

Το φινάλε της σεζόν 2000-01 έβρισκε τον ΠΑΟΚ κυπελλούχο (είχε θριαμβεύσει στον τελικό επί του Ολυμπιακού με 4-2), αλλά και τον τότε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Γιώργο Μπατατούδη σε προφανή οικονομική αδυναμία να οδηγήσει τον Δικέφαλο σε μεγαλύτερες επιτυχίες.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε συμβόλαιο με το Δικέφαλο για ακόμη ένα χρόνο, ωστόσο δεν ήταν καθόλου σίγουρη η συνέχιση της συνεργασίας του με το Δικέφαλο. Τα οικονομικής φύσεως προβλήματα, που είχαν κάνει έντονη την εμφάνιση τους τη σεζόν που προηγήθηκε, είχαν βάλει σε σκέψεις τον Σερβοέλληνα τεχνικό. Τελικά, ξεκαθάρισε από νωρίς τις προθέσεις του. «Ελπίζω ότι ο κ. Μπατατούδης θα έχει μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, προκειμένου να μην έχουμε τα περσινά» είχε τονίσει σε συνέντευξη Τύπου στις 31 Μαΐου 2001, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, και την πρόταση, που του είχε κάνει η ΑΕΚ, για να επιστρέψει στον πάγκο της.

ΡΟΥΤΙΝΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η… αισιοδοξία του Μπάγεβιτς δεν επαληθεύτηκε. Μόλις μια ημέρα μετά, γίνονταν γνωστή η προσφυγή του Γιώργου Γεωργιάδη, που ζητούσε την καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων, αν και ξεκαθάριζε ότι «δεν έκανα προσφυγή για να φύγω από την ομάδα». Σχετικά γρήγορα, πάντως, το θέμα τακτοποιήθηκε, σε συνάντηση του παίκτη με τον Μπατατούδη, που έγινε δύο εβδομάδες αργότερα.

Αλλά και η επόμενη προσφυγή δεν άργησε καθόλου να «σκάσει». Στις 21 Ιουνίου ο Δημήτρης Ναλιτζής κινήθηκε δικαστικά κατά της ΠΑΕ, ζητώντας την καταβολή του ποσού των 104 εκ. δρχ. Τελικά, η λύση δόθηκε από την… Ουντινέζε, που κατέβαλε στον ΠΑΟΚ σχεδόν μισό δις δραχμές για να κάνει δικό της τον Ναλιτζή.

Ο ΤΣΑΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Σαν να μη έφθαναν τα οικονομικά προβλήματα, το φίλαθλο κόσμο της ομάδας απασχολούσαν και τα κάθε λογής σενάρια, που ήθελαν τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΠΑΕ. Πρωταγωνιστής στα δημοσιεύματα εκείνου του καλοκαιριού είχε αναδειχτεί ο… περίφημος Βλάσης Τσάκας, ο οποίος παρουσιάζονταν στα ΜΜΕ ως εκπρόσωπος επιχειρηματικού ομίλου της Αργεντινής! «Βρισκόμαστε ένα βήμα, πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, μια που απομένουν μόνο κάποιες τυπικές λεπτομέρειες. Προς το παρόν, δεν μπορώ να αποκαλύψω το όνομα του ομίλου εταιρειών, που εκπροσωπώ» δήλωνε στα μέσα Ιουνίου. Φυσικά, τίποτα απ’ όσα υπόσχονταν ο Τσάκας δεν είχε συμβεί.

Η πρώτη συγκέντρωση της σεζόν είχε διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού. Και παρά το σε βάρος του κλίμα, ο Γιώργος Μπατατούδης είχε δώσει το «παρών».

Tο βασικό στάδιο της προετοιμασίας είχε διεξαχθεί στο Ρότενμπεργκ της Γερμανίας (κοντά στη Φρανκφούρτη). Στην αποστολή είχαν συμπεριληφθεί οι Τοχούρογλου, Πουρλιοτόπουλος, Παπαδόπουλος, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Κατσαμπής, Αμπονσά, Χασιώτης, Ουντέζε, Εγκωμίτης, Νάστος, Χατζηζήσης, Κουτσόπουλος, Κουλακιώτης, Κωνσταντινίδης, Καραδήμος, Γεωργιάδης, Βοσκαρίδης, Καφές, Τετράτζε, Ζαβαντίας, Σπάσιτς, Φρούσος και Οκκάς. Όσο για τον Φουτσίνι, είχε ταξιδέψει στη Γερμανία απευθείας από το Καμερούν, ενώ οι Λουτσιάνο και Γιασεμάκης ενσωματώθηκαν στην αποστολή μόλις ολοκληρώθηκε η απόκτηση τους.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ

Στις 28 Ιουνίου 2001 πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, απαιτώντας την άμεση αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΠΑΕ (ο Μπατατούδης, πάντως, θα παρέμενε στη θέση του μεγαλομετόχου για άλλα δυόμισι χρόνια). Μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας, είχαν καταγραφεί φθορές στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Ιντερσάτ, ιδιοκτησίας του Μπατατούδη, που στεγάζονταν σε χώρο εντός τη Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μια ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πέτρος Καλαφάτης (δέχονταν έντονες πιέσεις για να παραιτηθεί, προκειμένου να διευκολύνει τις εξελίξεις να ‘τρέξουν’ πιο γρήγορα) είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας είχε τονίσει ότι «η παραίτηση της διοίκησης δεν θα δώσει λύσεις, παρά θα οδηγήσει στη διάλυση του ΠΑΟΚ».

Η ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ Η ΘΥΕΛΛΑ

Ο Στέλιος Βενετίδης είχε τραβήξει την προσοχή της Ουντινέζε από τα παιχνίδια, που είχε δώσει η ιταλική ομάδα με τον ΠΑΟΚ την αμέσως προηγούμενη σεζόν. Στις αρχές Ιουλίου ο Βενετίδης ταξίδεψε στην Ιταλία, ωστόσο επέστρεψε άπραγος, αφού δεν τα είχε βρει με την Ουντινέζε(του έδινε πενήντα εκατομμύρια λιγότερα για κάθε χρόνο συνεργασίας απ’ ό,τι ήθελε ο ίδιος). Ακόμη και έτσι, όμως, ο Θρακιώτης ποδοσφαιριστής δεν θα συνέχιζε στον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός αναζητούσε τον αντικαταστάτη του Γεωργάτου (επέστρεφε στην Ίντερ) στο αριστερό άκρο της άμυνας, καταθέτοντας πρόταση ενός δις δραχμών στην «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ για τη μετακίνηση του Βενετίδη. Και στις 17 Ιουλίου ολοκληρώνονταν η συγκεκριμένη μεταγραφή, που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στις τάξεις οπαδών του ΠΑΟΚ (βρέθηκαν στα γραφεία του γηπέδου της Τούμπας, προχωρώντας σε κατάληψή τους).

Για την παραχώρηση του Βενετίδη είχε «κατηγορηθεί» μέχρι κι ο Μπάγεβιτς, για τον οποίο θεωρήθηκε ότι με τη στάση του έτεινε ασπίδα προστασίας στο μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ. Και από τη Γερμανία, όπου εξελίσσονταν η προετοιμασία, είχε αναγκαστεί να προβεί σε γραπτή δήλωση, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο Βενετίδης πουλήθηκε, όχι από εμένα. Κανένας προπονητής στον κόσμο δεν παραχωρεί έναν παίκτη τέτοιας αξίας, αν έχει υψηλούς στόχους. Αν ο κ. Μπατατούδης κρίνει ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ο ομαλός επαγγελματικός βίος των υπολοίπων μελών της ομάδας, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα. Είχα δηλώσει – το ίδιο ζήτησα από το κ. Μπατατούδη – ότι δε θέλω να φύγει κανένας ποδοσφαιριστής από την ομάδα, αν θέλουμε να έχουμε υψηλούς στόχους τη νέα χρονιά. Πολλές φορές μου έχουν υπενθυμίσει οι άνθρωποι, που θίχτηκαν από δηλώσεις μου, τη θέση μου στην ομάδα, και το έμαθα καλά το μάθημά μου… Είναι αλήθεια ότι ο Μπατατούδης μου χρωστάει χρήματα, που έχω δουλέψει, ενώ από την πλευρά μου δεν έχω τέτοιου είδους υποχρέωση απέναντι στον ΠΑΟΚ, όπως σε κανέναν».

Ο ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΝΟΛΦΙ

Στις 2 Αυγούστου 2001 έφθανε στην Ελλάδα ο Ουρουγουανός Εντγκάρντο Αντινόλφι (δεξιά στη φωτογραφία), ο οποίος αγωνίζονταν στη Σπόρτιγκ Ντεφενσόρ. Ωστόσο, ο «αντικαταστάτης» του Βενετίδη δεν κρίθηκε άξιος από τον Μπάγεβιτς να αγωνιστεί έστω σε ένα ματς πρωταθλήματος κατά την εξάμηνη παρουσία του στην Τούμπα (είχε υπογράψει συμβόλαιο έξι μηνών+ δυόμισι χρόνων). Κι όμως, ο Αντινόλφι (τον συνόδευαν καλές συστάσεις από τον Σέρτζιο Μαρκαριάν), όταν εντάχθηκε στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, «κουβαλούσε» 18 συμμετοχές με την εθνική Ουρουγουάης.

*Μόλις στις 6 Αυγούστου είχε αρχίσει η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας για τη σεζόν που θα ακολουθούσε (τα πιο ακριβά κόστιζαν 600 χιλ. δραχμές). Η ιδιαιτερότητα ήταν ότι είχε δημιουργηθεί ένας ειδικός «προνομιακός» χώρος στις θύρες 5-6, χωρητικότητας 800 θέσεων, κάτι, όμως, που δεν είχε συνέχεια τα επόμενα χρόνια.

*Στις 8 Αυγούστου παρουσιάζονταν για πρώτη φορά στην Τούμπα η νέα ομάδα του Μπάγεβιτς, που είχε νικήσει σε φιλικό παιχνίδι με 3-0 την Πορτουγκέζε, ομάδα του Σάο Πάολο. Στις εξέδρες, ωστόσο, είχε βρεθεί λίγος κόσμος (μόλις 2.542 εισιτήρια). Πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ είχε ταξιδέψει στη Λευκωσία, όπου στις 28 Αυγούστου έφερε 2-2 σε φιλικό ματς με τον ΑΠΟΕΛ. Με την επιστροφή της αποστολής από την Κύπρο, ο Παντελής Καφές ανανέωνε το συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ, που έληγε έξι μήνες αργότερα. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, θα έφευγε με προσφυγή στον Ολυμπιακό.

*Σε σχέση με τη σεζόν, που είχε προηγηθεί, εκτός από τους Βενετίδη και Ναλιτζή, παρελθόν αποτέλεσε και ο Βίντακ Μπράτιτς, ο οποίος παραχωρήθηκε δανεικός (κι αγύριστος…) στον Ερυθρό Αστέρα.

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Και το καλοκαίρι του 2001 ο ΠΑΟΚ επέμεινε… κυπριακά. Ένα χρόνο πριν, αποκτούσε τους Εγκωμίτη και Οκκά, τους οποίους πλαισίωσε από τις 12 Ιουλίου 2001 και μετά κι ο Γιασεμάκης (υπέγραψε  συμβόλαιο 3+2 χρόνων). Η μεταγραφή του Κύπριου επιθετικού, που αγωνίζονταν στον ΑΠΟΕΛ, είχε κοστίσει 250 εκ. δρχ. Νέα πρόσωπα ήταν και οι Λουτσιάνο (τον γνώριζε καλά ο Μπάγεβιτς από τη συνύπαρξη τους στον Ολυμπιακό) και Κουτσόπουλος). Επιπλέον, στην Τούμπα επέστρεφε κι ο Πουρλιοτόπουλος, ο οποίος, την τετραετία που είχε προηγηθεί, φόρεσε τη φανέλα του Ιωνικού και του Πανιωνίου.

Προηγούμενο άρθροΟ Γερμανός, που ξανάρχεται!
Επόμενο άρθροΕγιναν όλα λάθος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χατζηθεοδώρου: «Κάναμε την έκπληξη της 20ετίας»

Με την ψυχή τους πανηγύρισαν στην ομάδα πόλο του ΠΑΟΚ την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του πρωταθλήματος. «Πραγματικά είναι κάτι...

Στην ίδια κατηγορία