Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το… τύμπανο του Αμπέλ έστειλε μηνύματα!

Δημοφιλή

Δεν ήταν μια συνηθισμένη, αν μη τι άλλο, εικόνα, όχι πολύ μακρινή από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, πάντως όσο κι αν τσιμπιόμασταν, τα ματάκια μας έβλεπαν καλά… Ο Αμπέλ Φερέιρα, ,μετά τη λήξη του αγώνα στο Βόλο, είχε πάρει… παραμάσχαλα το φανταστικό τύμπανό του και ως ένας άλλος τυμπανιστής της «Θύρας 4» έδινε το ρυθμό στην κερκίδα!

Όσοι δεν είχαν αποχωρήσει από τις εξέδρες του Πανθεσσαλικού Σταδίου, επίσης, δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν πως αυτός που έδινε ρυθμικά το σύνθημα, «ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ…», στην κερκίδα ήταν ο προπονητής της ομάδας. Πέραν του ήχου, αυτή η υπόθεση αποτυπώθηκε και ως εικόνα χάρη στα καίρια ανακλαστικά των απεσταλμένων δημοσιογράφων, που έπιασαν τον Πορτογάλο σ’ αυτό το μοναδικό στιγμιότυπο, το οποίο όμοιο του δεν υπάρχει καταγεγραμμένο στα… τεφτέρια της «ασπρόμαυρης» ιστορίας.

Πολλοί ήταν αυτοί που ξαφνιάστηκαν με τον τρόπο που ο προπονητής αποφάσισε να ευχαριστήσει τον κόσμο του «Δικεφάλου» για τη στήριξη του. Στην Τρίπολη υποκλίθηκε στο πέταλο με σφιγμένες γροθιές, πριν από κάθε παιχνίδι στέλνει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram ή το PAOK TV ένα μήνυμα προς τους φιλάθλους, ενώ μετά το τέλος δεν ξεχνάει ποτέ να ευχαριστήσει τους φίλους του ΠΑΟΚ για την στήριξη και την συμπαράσταση.

Μόνον όσοι γνωρίζουν ή τουλάχιστον έψαξαν να μάθουν για το παρελθόν του 40χρονου τεχνικού δεν απόρησαν για την έντονη εξωστρέφεια του, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια του να γίνει «ένα με τον κόσμο». Βλέπετε, η ψυχολογία του προπονητή σε μια ομάδα, είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Ο Φερέιρα ξεπέρασε γρήγορα τους κλυδωνισμούς του καλοκαιριού, έχει αυτοπεποίθηση, δέθηκε με την κατάσταση, το βγάζει σε κάθε ευκαιρία.

Ο γεννημένος στο Πεναφιέλ, ένα προάστιο του Πόρτο, τεχνικός δεν ακολουθεί τη μόδα Κλοπ, απλά είναι ο Αμπέλ. Ο εαυτός του. Ο ίδιος φιλόδοξος, συναισθηματικός Αμπέλ, που όσοι είναι δίπλα του ξέρουν πολύ καλά ότι δεν προσποιείται, δεν θέλει να «παίξει» με την κερκίδα, γιατί πολύ απλά το έχει ξανακάνει. Πότε; Στην καλύτερη χρονιά της Μπράγκα από άποψη συγκομιδής βαθμών, τη σεζόν 2017-18, με τους 75 πόντους-ρεκόρ, ο ίδιος και οι παίκτες του αποτελούσαν θέμα συζήτησης μετά από κάθε εντός ή εκτός έδρας επιτυχία (24 νίκες σε 34 αγώνες) των «αρσεναλίστας».

Ύστερα από ένα παιχνίδι με την Πάσος Φερέιρα, όπου η Μπράγκα είχε φτάσει τις έξι συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα, έχοντας πετύχει 22 γκολ (παρεμπιπτόντως ήταν το διάστημα στο οποίο είχε ξεφτιλίσει την Γκιμαράες του Πέδρο Μαρτίνς με πέντε γκολ εκτός έδρας), ο Αμπέλ στήθηκε μπροστά στην κερκίδα των φανατικών και μαζί με τους παίκτες άρχισε να δίνει το ρυθμό. Το επανέλαβε ουκ ολίγες φορές την ίδια σεζόν, όταν η ομάδα του έτρεξε ένα σερί με 11 νίκες σε 13 αγώνες, χάνοντας μόνο από την Μπενφίκα και την Πόρτο.

«Ζητήσαμε και από τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο, μας βοήθησαν πολύ, είναι φανταστικό να βλέπουμε τις κερκίδες με κόκκινο χρώμα. Θα ζητήσω από τον πρόεδρο να επιτρέψει στους φίλους της ομάδας μέχρι το τέλος της σεζόν να μπορούν να έρθουν στο γήπεδο πληρώνοντας το μισό εισιτήριο», είχε πει στη συνέντευξη Τύπου κι ενώ απέμενε ένας σχεδόν ολόκληρος γύρος για το φινάλε του πρωταθλήματος.

Η σχέση του Φερέιρα με τον κόσμο συνεχίστηκε, η διοίκηση τον «έβγαλε μπροστά» με το τέλος της δεύτερης σεζόν του κι ο ίδιος απευθυνόμενος στους φιλάθλους της Μπράγκα, τους ζήτησε να φτάσει ο αριθμός των μελών της ομάδας στις 15.000.

«Μπορεί να πρέπει να κερδίσουμε και τίτλους, αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμά μας είναι η αύξηση των μελών της ομάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν άνθρωποι που μας υποστηρίζουν άνευ όρων, μας βοήθησε σημαντικά αυτό το πνεύμα νικητή και η σχέση που χτίστηκε ανάμεσα στους οπαδούς και την ομάδα», πρόσθεσε.

Ο ΛΟΡΑΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ…

Παρόμοια περίπτωση μ’ αυτή του Αμπέλ Φερέιρα δύσκολα θα βρούμε όσα χρόνια κι αν γυρίσουμε πίσω. Οι αντιδράσεις Αναστασιάδη, Σάντος και το… σκουφί του Λουτσέσκου!

Εκτός από τον Λες Σάνον, οι παλιότεροι ίσως θα θυμούνται τον μεγάλο Γκιούλα Λόραντ να αποθεώνει και να γίνεται «ένα» με τον κόσμο, που τον υποδέχθηκε τον Μάρτιο του ’80 για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Περίπου 2.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν βρεθεί στο αεροδρόμιο για να υποδεχθούν τον άνθρωπο που είχε οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος. Ο αείμνηστος Λόραντ, φανερά συγκινημένος από την υποδοχή, με τις ανθοδέσμες στα χέρια χαιρετούσε τον κόσμου, που σχημάτισε μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή προς το κέντρο της πόλης.

«Είμαι πραγματικά συγκινημένος από την υπέροχη υποδοχή. Πιστεύω ότι κανείς προπονητής μέχρι σήμερα δεν έζησε τέτοιες στιγμές! Ήταν μια υποδοχή που θα ταίριαζε σε γίγαντα, μια υποδοχή που μέχρι ενός σημείου την περίμενα αφού γνωρίζω ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι οι πιο ενθουσιώδεις στην Ελλάδα», είχε πει ο Μαγυάρος τεχνικός.

Ο Αγγελος Αναστασιάδης στο ΠΑΟΚ – Σπάρτακ Τρνάβα 5-3 είχε «ξεφύγει» από τα επιτρεπτά όρια του πάγκου, την ώρα της τελικής αντεπίθεσης των «ασπρόμαυρων» για την επική ανατροπή, το ίδιο κι ο Φερνάντο Σάντος, στο εκπληκτικό 4-1 επί του Άρη την σεζόν 2009-10, ενώ φυσικά υπάρχει και ο Ραζβάν Λουτσέσκου με το θρυλικό… σκουφί του.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τον Απόλλωνα Σμύρνης και στη Ριζούπολη στήθηκε ένα σκηνικό που είχαμε χρόνια να δούμε στα ελληνικά γήπεδα. Για πρώτη φορά τόσο έντονα από την ημέρα που είχε γίνει προπονητής της ομάδας, ο Ραζβάν Λουτσέσκου γνώριζε την αποθέωση και υποκλινόταν στον κόσμο του «Δικεφάλου».

Στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης ακούστηκε από τις κερκίδες το σύνθημα: «Μην ξαναβγάλεις το σκουφί» με αποδέκτη τον Ραζβάν Λουτσέσκου για το γούρικο σκουφί του που δεν το αποχωριζόταν ποτέ. Ο Ρουμάνος γύρισε πλάτη στο γήπεδο και τους ευχαρίστησε με υπόκλιση κάτι που έκανε και μετά το τέλος της αναμέτρησης όταν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ φώναξαν ρυθμικά το όνομα του τη στιγμή που ο αυτός έκανε τις καθιερωμένες δηλώσεις του στις κάμερες της τηλεόρασης.

Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΣΑΝΟΝ ΣΤΟ ΚΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ

Ήταν 18 Απριλίου του 1974, όταν η είδηση πέφτει σαν «βόμβα» στα θεμέλια του ΠΑΟΚ. Ο Λες Σάνον παραιτείται από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, καθώς όπως ο ίδιος δηλώνει «δεν ανέχομαι παρεμβάσεις στο έργο μου».

Σε μια παρατεταμένη περίοδο διοικητικής κρίσης, με ολονύχτια θρίλερ στις συνελεύσεις του Ερασιτέχνη, υπάρχουν καταγγελίες για σχέδιο ανατροπής και εκδίωξης του προπονητή που είχε φέρει τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο στον σύλλογο, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1972 και είχε χάσει τόσο άδικα το πρωτάθλημα την προηγούμενη σεζόν.

Ο Άγγλος τεχνικός είχε «δεθεί» με τον κόσμο, αλλά για πρώτη φορά αισθάνθηκε εκείνη την περίοδο να τους βάλει κι αυτούς στην εξίσωση και να στραφεί ουκ ολίγες φορές προς την κερκίδα.

Η προπόνηση την παραμονή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό μετατρέπεται σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τον γ.γ. Βασίλη Σεργιαννίδη να ζητάει από τον βοηθό του Σάνον, Μιχάλη Μπέλλη, να αναλάβει χρέη προπονητή, καθώς το συμβούλιο είχε κάνει αποδεκτή την παραίτηση του.

Ο Λες Σάνον αποχωρεί από την Τούμπα, ο κόσμος αποδοκιμάζει τους πάντες, ενώ κάποιοι οπαδοί κρατάνε το διαβατήριο του για να μην μπορεί να φύγει από τη χώρα! Το λαϊκό προσκύνημα έξω από το σπίτι του, οδηγεί στη συμφιλίωση και στο γήπεδο ο Σταύρος Σαράφης «καρφώνει» με μια καταπληκτική κεφαλιά τον Κελεσίδη, χαρίζοντας τη νίκη στον ΠΑΟΚ με 1-0 στο ντέρμπι.

Νωρίτερα, ο Άγγλος θα αποθεώσει την κερκίδα. Από τον πάγκο θα γυρίσει προς τις εξέδρες και με σφιγμένες τις γροθιές θα τους ζητήσει να σπρώξουν την ομάδα προς τη νίκη επί του Ολυμπιακού, που μέχρι εκείνη την ημέρα ήταν αήττητος στο πρωτάθλημα, αλλά «προσκύνησε» στην Τούμπα…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χρόνια Πολλά ΠΑΟΚάρα!

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 98 χρόνια το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενέκρινε σχετική αίτηση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΟΚ...

Στην ίδια κατηγορία