Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

To… στοίχημα της επίθεσης

Δημοφιλή

O ΠΑΟΚ έχει φέτος την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 40 γκολ σε 18 παιχνίδια, κάτι που σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, πετυχαίνει 2,2 γκολ ανά ματς.

Θα καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από τα δύο γκολ ανά παιχνίδι μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος; Ο χρόνος θα το δείξει. Στο παρελθόν, πάντως, κι από καταβολής Α΄ εθνικής (σεζόν 1959-60) το έχει καταφέρει συνολικά δέκα φορές.

Το ρεκόρ της πιο παραγωγικής επίθεσης του ΠΑΟΚ κρατάει από τη σεζόν 1972-73, όταν η ομάδα του Λες Σάνον είχε πετύχει 75 γκολ σε 34 παιχνίδια (μέρος όρος 2,205 γκολ ανά ματς). Εκείνη την περίοδο ο Δικέφαλος είχε τερματίσει 2ος με 92 βαθμούς, δύο λιγότερους από τον Ολυμπιακό. Πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ ήταν ο Σαράφης με 19 γκολ, ενώ οι Αποστολίδης και Κούδας είχαν πετύχει από 15 και 14 γκολ αντίστοιχα. Εννέα τέρματα είχε σημειώσει ο Παρίδης, επτά ο Ασλανίδης, τέσσερα ο Φουντουκίδης, δύο ο Γούναρης και από ένα οι Τερζανίδης, Λάζος και Βουζουνεράκης.

Tη σεζόν του νταμπλ (2018-19) η ομάδα του Λουτσέσκου είχε 66 γκολ σε 30 παιχνίδια (2,2 γκολ ανά ματς). Συνολικά δεκαέξι παίκτες είχαν σκοράρει στη διάρκεια του πρωταθλήματος: εννέα ο Πρίγιοβιτς, οχτώ ο Μπίσεσβαρ, έξι ο Ακπομ, από πέντε οι Μαουρίσιο, Βιεϊρίνια και Σάχοφ, τέσσερα ο Σφιντέρσκι, από τρία οι Μάτος, Πέλκας, Ενρίκε, Ολιβέιρα και Ζαμπά, από δύο οι Βαρέλα και Κρέσπο και από ένα οι Ελ Καντουρί και Λημνιός.

Η ΕΠΟΧΗ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ

Και τις δύο σεζόν, που ο Ντούσαν Μπάγεβιτς βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκειά τους στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Δικέφαλος ξεπέρασε (κατά μέσο όρο) τα δύο γκολ ανά παιχνίδι.

Τη σεζόν 2000-01 οι «ασπρόμαυροι» είχαν 66 γκολ σε 30 παιχνίδια, με δεκαπέντε διαφορετικούς σκόρερ: από εννέα γκολ είχαν σημειώσει οι Φρούσος και Ναλιτζής, από οχτώ οι Γεωργιάδης και Οκκάς, από έξι οι Κωνσταντινίδης και Σπάσιτς, πέντε ο Εγκωμίτης, τέσσερα ο Καφές, από δύο οι Μπορμπόκης, Κατσαμπής, Αμπονσά και Τετράτζε και από ένα οι Βενετίδης, Κουλακιώτης και Καραδήμος.

Την αμέσως επόμενη περίοδο (2001-02) ο ΠΑΟΚ είχε 55 γκολ σε 26 παιχνίδια. Πρώτος σκόρερ του ήταν ο Γεωργιάδης με 15 γκολ, δέκα τέρματα είχε σημειώσει ο Οκκάς, οχτώ ο Σπάσιτς, επτά ο Γιασεμάκης, τέσσερα ο Καφές, τρία ο Κωνσταντινίδης, από δύο οι Μπορμπόκης, Κατσαμπής και Βοσκαρίδης και από ένα οι Εγκωμίτης και Φρούσος.

Ιδιαίτερα παραγωγικός ήταν κι ο ΠΑΟΚ της σεζόν 1997-98, όταν η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη είχε πετύχει 74 γκολ σε 34 παιχνίδια (2,176 τέρματα ανά ματς). Οι Φρατζέσκος και Κομίνχες είχαν σκοράρει 17 και 11 φορές αντίστοιχα, από οχτώ γκολ είχαν πετύχει οι Τουρσουνίδης και Νάγκμπε, από πέντε οι Μαραγκός, Ζουμπούλης και Κόβατς, τέσσερα ο Ολιβάρεζ, τρία ο Βρύζας, από δύο οι Ζαγοράκης και Καφές και από ένα οι Τασιόπουλος, Καπετανόπουλος και Κατσούρης.

ΙΔΙΑ ΕΠΙΔΟΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΣΕΖΟΝ

Δύο φορές στη δεκαετία του 1970 ο ΠΑΟΚ τελείωσε τη σεζόν με 73 γκολ σε 34 παιχνίδια (2,147 γκολ ανά ματς). Η πρώτη ήταν την περίοδο 1974-75, όταν για την ομάδα του Γκιούλα Λόραντ πρώτος σκόρερ είχε αναδειχτεί ο Σαράφης με 15 γκολ και δεύτερος ο Ασλανίδης με 13. Από οχτώ τέρματα σημείωσαν οι Κούδας και Γκουερίνο, από έξι οι Παρίδης και Κερμανίδης, πέντε ο Αποστολίδης, τέσσερα ο Αναστασιάδης, δύο ο Τερζανίδης και από ένα οι Γούναρης, Φουντουκίδης, Λάζος και Τσιλιγκιρίδης.

Τέσσερα χρόνια αργότερα (σεζόν 1978-79), όταν στον πάγκο βρίσκονταν ο Εγκον Πίχατσεκ (φωτ.), στην πρώτη θέση των σκόρερ είχαν βρεθεί οι Γκουερίνο και Ορφανός (δεκαπέντε γκολ ο καθένας). Από 11 τέρματα είχαν σημειώσει οι Κωστίκος και Σαράφης, δέκα ο Κερμανίδης τέσσερα ο Κούδας, από δύο οι Αναστασιάδης και Θ. Αποστολίδης και ένα ο Δαμανάκης.

ΜΟΝΟ ΟΧΤΩ ΣΚΟΡΑΡΑΝ

Το χαρακτηριστικό στοιχείο της σεζόν 1975-76, όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα, ήταν ότι μόνο οχτώ παίκτες είχαν σκοράρει στη διοργάνωση (συνολικά 60 γκολ σε 30 ματς). Πρώτος σκόρερ με 14 γκολ ήταν ο Κούδας, από 11 τέρματα πέτυχαν οι Σαράφης και Γκουερίνο, εννέα ο Αναστασιάδης, από πέντε οι Αποστολίδης και Κερμανίδης, δύο ο Τερζανίδης και ένα ο Ορφανός.

Ιδιος απολογισμός (60 γκολ σε 30 παιχνίδια) καταγράφηκε και τη σεζόν 1987-88 (η χρονιά άρχισε με τον Τάις Λίμπρεχτς και ολοκληρώθηκε με τον Μιχάλη Μπέλλη). Δέκα τέρματα είχε πανηγυρίσει ο Μπορμπόκης, εννέα ο Μπάνον, επτά ο Σκαρτάδος, έξι ο Αλεξανδρίδης, πέντε ο Μαυρομάτης, από τέσσερα οι Καρασαββίδης και Λαγωνίδης, από δύο οι Μπανιώτης, Λεοντιάδης, Παπαϊωάννου και Ιορδανίδης και από ένα οι Καραγεωργίου, Μαυρέας, Μαλιούφας, Ψαρράς, Σύγγας και Μήτογλου.

Δύο γκολ ανά ματς είχε ο ΠΑΟΚ και τη σεζόν 2013-14, όταν σκόραρε 68 φορές σε 34 παιχνίδια, έχοντας 19 διαφορετικούς σκόρερ: από δέκα γκολ οι Βούκιτς, Λούκας, Σαλπιγγίδης και Αθανασιάδης, επτά ο Στοχ, πέντε ο Βίτορ, από τρία οι Ολίσε και Νάτχο, από δύο οι Τζαβέλλας, Κατσικάς, Μαντούρο, Λάζαρ και Κατσουράνης και από ένα οι Λίνο, Τζιόλης, Κάτσε, Κίτσιου, Κουλούρης και Χούσεν.

KAI ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ

Στον αντίποδα, η λιγότερη παραγωγική ομάδα του ΠΑΟΚ από καταβολής Α΄ εθνικής κατηγρίας ήταν εκείνη της σεζόν 1963-64, όταν σε 30 παιχνίδια οι παίκτες της είχαν παραβιάσει μόλις 22 φορές την αντίπαλη εστία. Στην ομάδα με προπονητή τον Γκιόργκι Μπαμπολτσάι (ο Δικέφαλος είχε τερματίσει στην 8η θέση) πρώτος σκόρερ ήταν ο Λέανδρος με έξι γκολ.

Αλλά και τη σεζόν 2007-08, στην πρώτη χρονιά του Φερνάντο Σάντος, ο ΠΑΟΚ πετύχαινε γκολ με το σταγονόμετρο, σημειώνοντας μόνο 29 τέρματα σε 30 ματς. Πρώτοι σκόρερ ήταν οι Σάλμον και Κωνσταντινίδης, με τέσσερα γκολ ο καθένας τους…

*Tη σεζόν 1984-85, όταν ο ΠΑΟΚ (με προπονητή τον Βάλτερ Σκότσικ) αναδείχθηκε πρωταθλητής, παρέμεινε κάτω από τα δύο γκολ (κατά μέσο όρο) ανά ματς, αφού είχε σκοράρει 54 φορές σε 30 παιχνίδια (μόλις η 5η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης). Δεν είχε, όμως, ούτε και την καλύτερη άμυνα, αφού είχε δεχτεί 26 γκολ, τρία περισσότερα από τον Ολυμπιακό, που είχε τερματίσει στην 4η θέση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Το FORZA ONLINE συμμετέχει στην απεργία

Το FORZA ONLINE συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις συντακτών της χώρας. Διαβάστε αναλυτικά… «Με κοινή απόφαση της ΠΟΕΣΥ,...

Στην ίδια κατηγορία