Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το σκορ είναι… 5-2!

Δημοφιλή

Για όγδοη φορά πρόκειται να τεθούν αντίπαλοι ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ σε διπλούς αγώνες κυπέλλου, διεκδικώντας την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Τι έχει συμβεί στις επτά προηγούμενες;

Το συνολικό… σκορ είναι συντριπτικό υπέρ του ΠΑΟΚ, αφού έχει εξασφαλίσει πέντε προκρίσεις έναντι δύο της Ένωσης.

Τα πέντε από τα επτά προηγούμενα ραντεβού των δύο Δικεφάλων ήταν για τον ημιτελικό γύρο. Και η αρχή είχε γίνει τη σεζόν 1980 -81. Μάλιστα, ο πρώτος αγώνας στην Τούμπα είχε διεξαχθεί μόλις τρεις ημέρες μετά το ματς πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, στο οποίο ο Γκιούλα Λόραντ είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Οι γηπεδούχοι είχαν επικρατήσει 1-0, χάρη στην εκτέλεση πέναλτι του Κωστίκου, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δεν τους διασφάλιζε την πρόκριση στον τελικό.

Ο ΠΑΟΚ, πάντως, είχε το πλεονέκτημα ότι ο αγώνας ρεβάνς δεν θα διεξάγονταν στη φυσική έδρας της Ενωσης (είχε τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές για τον επεισοδιακό αγώνα κυπέλλου με τον Αρη), αλλά στο γήπεδο της Χαλκίδας. Η αφόρητη ζέστη, που επικρατούσε στην πόλη της Χαλκίδας το απόγευμα της 10ης Ιουνίου, δεν εμπόδισε συνολικά 13 χιλιάδες φιλάθλους να κατακλύσουν τις κερκίδες. Από αυτούς, οι δύο χιλιάδες ήταν οπαδοί του ΠΑΟΚ, που είχαν εκδράμει κατά κύριο λόγο από τη Θεσσαλονίκη. Τα πάντα, ουσιαστικά, για την υπόθεση της πρόκρισης κρίθηκαν έξι λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, όταν ο Δαμανάκης άνοιξε το σκορ. Οι φιλοξενούμενοι ήταν κυρίαρχοι, πετυχαίνοντας και δεύτερο γκολ στο 81΄ με το Γεωργόπουλο (επτά λεπτά νωρίτερα ο Κωστίκος είχε δοκάρι).

Εντεκα χρόνια αργότερα, οι δρόμοι των δύο ομάδων διασταυρώθηκαν και πάλι στην ημιτελική φάση. Στον ημιτελικό του «Ν. Γκούμας» οι γηπεδούχοι είχαν την υποστήριξη 18 χιλιάδων οπαδών τους και με τα γκολ των Αλεξανδρή (7΄) και Μανωλά (67΄) είχαν κάνει βήμα πρόκρισης. Ή, τουλάχιστον, έτσι είχαν πιστέψει… Άλλη γνώμη, όμως, είχαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ, κάνοντας την ανατροπή με 3-0 στη ρεβάνς. Ο Γιάννης Γούναρης δεν μπορούσε να υπολογίζει στις υπηρεσίες του τραυματία Μαγκντί, αλλά το απόγευμα της 29ης Απριλίου 1992 οι «ασπρόμαυροι» ήταν αποφασισμένοι για την πρόκριση στον τελικό (είχαν διατεθεί 21.388 εισιτήρια, ενώ στις εξέδρες είχαν βρεθεί και περίπου 400 οπαδοί της ΑΕΚ). Και την εξασφάλισαν, έστω και στην παράταση, με τα γκολ των Τζούρτζεβιτς (15΄) και Αλεξίου (58΄, 113΄).

Στο δρόμο για την κατάκτηση του κυπέλλου το 2003, ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει στα ημιτελικά την ΑΕΚ. Πρωταγωνιστές της νίκης με 1-0 στο πρώτο ματς στο «Ν. Γκούμας» ήταν οι Γιασεμάκης και Οκκάς (σκόρερ ο πρώτος στο 40΄, ασίστ ο δεύτερος), με τον τελευταίο να χάνει μοναδική ευκαιρία στο φινάλε για να πετύχει και δεύτερο γκολ. Η ρεβάνς, όμως, της Τούμπας στις 7 Μαΐου 2003 αποδείχτηκε αμφίρροπη, αφού από το 8΄ ο Μαλαδένης είχε ανοίξει το σκορ για τους φιλοξενούμενους. Η εξέλιξη του ματς έδειχνε ότι οι δύο Δικέφαλοι θα έλυναν τις διαφορές τους στην παράταση. Δύο λεπτά, όμως, πριν τη συμπλήρωση του 90λεπτου, ο Οκκάς αξιοποίησε με κεφαλιά τη σέντρα του Κουτσόπουλου από τα αριστερά, νικώντας τον Χιώτη για το τελικό 1-1, που έδινε την πρόκριση στους «ασπρόμαυρους».

Απόντος του τραυματία Βιεϊρίνια, ο ΠΑΟΚ έμεινε όρθιος (0-0) στον πρώτο εκτός έδρας ημιτελικό (0-0) στο Ολυμπιακό στάδιο. Κι ας τον είχε υποχρεώσει ο Σιδηρόπουλος να αγωνιστεί με εννέα παίκτες στο τελευταίο εικοσάλεπτο, αποβάλλοντας τους Λίνο (74΄) και Ίβιτς (76΄). Στη ρεβάνς, όμως, της 16ης Μαρτίου 2011, μετά το γκολ που δέχτηκε από τον Τραϊανό Δέλλα στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου, η ομάδα του Μάκη Χάβου δεν μπόρεσε να βγάλει αντίδραση, χάνοντας με 1-0. Επιπλέον, η εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο στο 88΄ είχε προκαλέσει την 20λεπτη διακοπή του παιχνιδιού.

Τον περασμένο Απρίλιο η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία είχε προκριθεί με δύο νίκες στον τελικό σε βάρος της ΑΕΚ. Στον πρώτο ημιτελικό στο ΟΑΚΑ ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει 1-0 χάρη σε εκτέλεση φάουλ του Μουργκ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, ενώ στη ρεβάνς της Τούμπας, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, έκανε την ανατροπή με τα γκολ των Κρμέντσικ (84΄) και Ζίβκοβιτς (στις καθυστερήσεις του αγώνα).

ΣΑΡΩΣΕ ΜΕ 6-1

Τη σεζόν 1981-82 η κλήρωση του κυπέλλου είχε φέρει αντίπαλες τις δύο ομάδες στη φάση των «16». Εκπληκτικός ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ματς της Τούμπας, είχε σαρώσει την ΑΕΚ με 6-1 (8′ Κούδας, 26′ Ψαρράς, 52′, 72΄ Δημόπουλος, 66′ Γκουερίνο, 69′ Σίγγας- 25′ Μαύρος),  παίρνοντας και τυπικά την πρόταση μετά το 2-2 του αγώνα ρεβάνς (60′ Νικολάου, 80′ Μαύρος – 30′ Δημόπουλος, 53′ Δημόπουλος).

Η ΠΡΟ 20ΕΤΙΑΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Η μοναδική φορά, που οι δύο Δικέφαλοι αναμετρήθηκαν σε διπλά παιχνίδια για τα προημιτελικά ήταν πριν είκοσι χρόνια (σεζόν 2001-02), όταν η ΑΕΚ είχε προκριθεί με δύο νίκες. Προπονητής στην ΑΕΚ ήταν ο Φερνάντο Σάντος και στον ΠΑΟΚ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στον πρώτο αγώνα στο «Ν. Γκούμας» η Ενωση είχε επιβληθεί 2-1 (36΄ Τσιάρτας, 61΄ Μαλαδένης-49΄Φρούσος), επικρατώντας 4-0 στη ρεβάνς της Τούμπας (28′ Τσιάρτας, 39′ Λάκης, 47′ Νικολαϊδης, 89′ Ίβιτς). Να σημειωθεί ότι από το 27΄ ο ΠΑΟΚ έπαιζε με δέκα παίκτες εξαιτίας αποβολής του Κουλακιώτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Θεσσαλονίκη: Μίνι στάση εργασίας στα λεωφορεία την Παρασκευή!

Προειδοποιητική στάση εργασίας προκηρύσσει για αύριο, Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε...

Στην ίδια κατηγορία