Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ραντεβού τους άργησε 44 χρόνια

Δημοφιλή

Οι δρόμοι του ΠΑΟΚ και της Ομόνοιας διασταυρώνονται ξανά μετά την περίοδο 1976-77, όταν είχαν κληρωθεί αντίπαλοι στον πρώτο γύρο του τότε κυπέλλου πρωταθλητριών.

Στο πρώτο παιχνίδι (15 Σεπτεμβρίου 1976) με την Ομόνοια, ο ΠΑΟΚ ήταν φιλοξενούμενος. Και πριν ταξιδέψει στην Κύπρο, έδωσε σειρά φιλικών αγώνων.

Μια εβδομάδα πριν το ματς στη Λευκωσία, είχε νικήσει στην Τούμπα, παρουσία 25 χιλιάδων φιλάθλων, τον Παναθηναϊκό με 2-0, ενώ στις 10 και 12 Σεπτεμβρίου 1976 είχε παίξει κόντρα στα Χανιά (νίκες με 3-0 και 4-0 αντίστοιχα), στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μεταγραφή του Γιάννη Δαμανάκη από την ομάδα της Κρήτης, που τότε αγωνίζονταν στη Β΄ εθνική.

Η αποστολή αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη δύο ημέρες πριν το ματς με την Ομόνοια. Και έφθασε στη Λευκωσία με ενδιάμεσους σταθμούς την Αθήνα και τη Λεμεσό. Την αποστολή συνόδευαν ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαμιδάκης, ο έφορος Χρόνης Πετρίδης κι ο σύμβουλος της διοίκησης, Νίκος Βεζυρτζής.

Την παραμονή του αγώνα οι παίκτες του ΠΑΟΚ προπονήθηκαν στο στάδιο «Παγκύπρια», όπου και θα διεξάγονταν το παιχνίδι. Ο Στάνκοβιτς ήθελε να κάνει προπόνηση και το απόγευμα, αλλά οι παράγοντες της Ομόνοιας αρνήθηκαν, θέλοντας να προστατεύσουν το χορτοτάπητα (το ίδιο γήπεδο χρησιμοποιούσαν άλλες δύο ομάδες, ο Ολυμπιακός Λευκωσίας και ο ΑΠΟΕΛ).

Από την πλευρά τους, οι Κύπριοι παρουσιάζονταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι πριν το παιχνίδι, κάνοντας λόγο για νίκη ακόμη και με δύο γκολ διαφορά. Προπονητής ήταν ο Βούλγαρος Γκαβρίλ Στογιάνοφ, ο οποίος είχε επιλέξει τη χώρα του ως τόπο της 15νθημερης καλοκαιρινής προετοιμασίας της Ομόνοιας. Οσο για τη διοίκηση, προσέφερε πριμ νίκης 1.350 δρχ. στους παίκτες, έστω κι αν ήταν ερασιτέχνες. Στον ΠΑΟΚ είχε οριστεί πριμ πρόκρισης στις δέκα χιλ. δρχ., το οποίο θα διπλασιάζονταν σε περίπτωση δύο νικών.

ΝΩΠΗ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Στο νησί ήταν πολύ πρόσφατη η τραγωδία του 1974, όταν τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του. Οι Κύπριοι, πάντως, προσπαθούσαν να σταθούν στα πόδια τους. Και το ποδόσφαιρο αποτελούσε μια παρηγοριά τους (στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ είχαν διατεθεί 9. 400 εισιτήρια, ενώ οι εισπράξεις έφθασαν τις 501 χιλιάδες δραχμές). Οσο για την Ομόνοια, οι φίλαθλοι της ήταν υποστηρικτές της Αριστεράς, σε αντίθεση με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού Λευκωσίας, που ήταν υποστηρικτές της Δεξιάς παράταξης.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Αυτό που απασχολούσε τους παίκτες του Δικεφάλου στο παιχνίδι της Λευκωσίας ήταν οι συνθήκες καύσωνα, που επικρατούσαν στο νησί. Η έναρξη, μάλιστα, του αγώνα είχε οριστεί στις 16.45, όταν ο υδράργυρος είχε ανέβει στους 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι γηπεδούχοι άρχισαν δυνατά το ματς, στοχεύοντας και στον αιφνιδιασμό του ΠΑΟΚ. Όμως, στην εξέλιξη της αναμέτρησης αποκαλύφθηκε η διαφορά κλάσης, που χώριζε τους δύο αντιπάλους. Και επτά λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ο Κούδας, που αγωνίζονταν μ’ ενοχλήσεις στο γόνατο, άνοιξε με σουτ το σκορ, αξιοποιώντας τη σέντρα του Γούναρη. Το τελικό 2-0 για τους φιλοξενούμενους διαμορφώθηκε τρία λεπτά πριν το σφύριγμα λήξης του Βούλγαρου διαιτητή Πίταρ Τσάνεφ με την κεφαλιά του Σαράφη, μετά από σέντρα του Πέλλιου.

Για τους νικητές είχαν παίξει οι Φούρτουλα, Φουντουκίδης, Αποστολίδης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Κούδας (81΄ Δαμανάκης), Τερζανίδης, Αναστασιάδης, Κερμανίδης (64΄ Παρίδης) και Σαράφης. Για τον Δαμανάκη, που είχε αποκτηθεί για να καλύψει το κενό του Ασλανίδη (συνέχισε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό), ήταν η πρώτη επίσημη συμμετοχή του με το Δικέφαλο.

Για τους γηπεδούχους είχαν αγωνιστεί οι Ελευθεριάδης, Μιαμηλιώτης, Κοντογιώργης, Ποντίκης (46΄ Τσαχλής), Ιακώβου, Γκρέγκορι, Μαυρής, Φίλιππος, Καϊάφας, Χαραλάμπους και Κανάρης.

Μετά το τέλος του αγώνα, οι Κύπριοι παρέθεσαν δεξίωση στην αποστολή του ΠΑΟΚ, που επέστρεψε-μέσω Λάρνακας και Αθήνας-την επομένη στη Θεσσαλονίκη (στο αεροδρόμιο την υποδέχθηκαν οι Γιώργος Παντελάκης και Νίκος Ζελομοσίδης).

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ

To πρωτάθλημα θ’ άρχιζε στις 3 Οκτωβρίου 1976 κι έτσι η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για τη ρεβάνς με την Ομόνοια στις 29 Σεπτεμβρίου περιλάμβανε δύο φιλικά ματς (εκτός με Παναθηναϊκό και εντός με Πιερικό), στα οποία νίκησε 2-1.

Την παραμονή του αγώνα η διοίκηση του ΠΑΟΚ ανταπέδωσε τη δεξίωση στην αποστολή των Κυπρίων, παρουσία, όχι μόνο των παικτών του Δικεφάλου, αλλά και μελών του Κεντρικού Συνδέσμου Φιλάθλων του ΠΑΟΚ, που είχαν δώσει δώρα σε παίκτες της Ομόνοιας!

Οι γηπεδούχοι μπήκαν με… χαλαρή διάθεση στη ρεβάνς και, λίγο έλειψε, να το πληρώσουν. Από το 33΄ η Ομόνοια βρίσκονταν μπροστά στο σκορ χάρη στο γκολ του Φιλίππου, ωστόσο δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω. Μέχρι που ο Σαράφης (είχε δοκάρι στο 19΄) πέτυχε στο 68΄ το 1-1 με κεφαλιά, μετά από σέντρα του Τερζανίδη, δίνοντας τέλος στην όποια αγωνία για την έκβαση του αγώνα.

Για τους γηπεδούχους είχαν παίξει οι Φούρτουλα, Φουντουκίδης, Αποστολίδης, Γούναρης (66΄ Δαμανάκης), Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Αναστασιάδης, Κούδας, Τερζανίδης, Σαράφης και Κερμανίδης (58΄ Γκουερίνο).

Για την Ομόνοια αγωνίστηκαν οι Ελευθεριάδης Μιαμηλιώτης, Πατίκκης, Κοντογιώργης, Ιακώβου, Γκρέκορι, Μαυρής, Φίλιππος, Χαραλάμπους, Κανάρης και Καϊάφας. Ο τελευταίος ήταν και το αστέρι της Ομόνοιας (αναδεικνύονταν συνεχώς πρωταθλήτρια Κύπρου από το 1974 μέχρι το 1979). Ο Σωτήρης Καϊάφας είναι ο πιο σπουδαίος σκόρερ και παίκτης στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου (μοιράζεται με τον Σταύρο Τζιωρτζή και τον τίτλο του κορυφαίου Κύπριου αθλητή). Τη σεζόν 1975-76 είχε κατακτήσει το «χρυσό παπούτσι», πετυχαίνοντας 39 γκολ (πρώτος σκόρερ της Ευρώπης). Και την περίοδο που ακολούθησε, σκόραρε 44 φορές!

*Τον αγώνα της Τούμπας (ώρα έναρξης 20.30) είχαν παρακολουθήσει λιγότεροι από δεκαπέντε χιλιάδες φίλαθλοι (11.045 εισιτήρια και 1.049.120 δραχμές οι εισπράξεις).

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΛΟΡΑΝΤ

Όταν στις αρχές Ιουλίου του 1976 έγινε η κλήρωση στη Γενεύη, προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν ο Λάκης Πετρόπουλος, που είχε αναλάβει να διαδεχτεί τον Γκιούλα Λόραντ. Μάλιστα, ο Αθηναίος προπονητής είχε συνοδέψει στην ελβετική πόλη τον Γιώργο Παντελάκη, πρόεδρο του Δικεφάλου.

Στις 15 Ιουλίου 1976, όμως, ο Πετρόπουλος, που είχε συμφωνήσει προφορικά με τον Παντελάκη για συνεργασία δύο χρόνων, ανακοίνωσε την αδυναμία του να μετακομίσει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, επικαλούμενος οικογενειακά προβλήματα (η σύζυγος του είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και η μητέρα του αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας).

Η εκκρεμότητα στο θέμα του προπονητή δεν κράτησε σχεδόν καθόλου. Και δύο ημέρες μετά ανακοινώθηκε η συμφωνία με τον Μπράνκο Στάνκοβιτς. Με προϋπηρεσία σε ΑΕΚ(4,5 χρόνια) και Άρη (1,5 χρόνο), ο Γιουγκοσλάβος προπονητής ήταν καλός γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας.

*Ποια ήταν τα άλλα ζευγάρια (και τα συνολικά τους σκορ) στον πρώτο γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών της σεζόν 1976-77 ; Ρέιντζερς-Ζυρίχη 1-2, Σλιέμα Μάλτας –TPS Φινλανδίας 2-2 (προκρίθηκε η TPS), Φερεντσβάρος-Ες Λουξεμβούργου 11-3, Ντιναμό Δρέσδης-Μπενφίκα 2-0, ΤΣΣΚΑ Σόφιας-Σεντ Ετιέν 0-1, Ντάνταλκ Ιρλανδίας-Αϊντχόβεν 1-7, Ακράνες Ισλανδίας-Τραμπζονσπόρ 3-6, Λίβερπουλ-Κρουσέιντερς Β. Ιρλανδίας 7-0, Βίκινγκ-Μπάνικ Οστράβα 2-3, Κόγκε Δανίας-Μπάγερν Μονάχου 1-7 (οι Βαυαροί συμμετείχαν στη διοργάνωση ως κάτοχοι του τίτλου της προηγούμενης χρονιάς), Ντιναμό Κιέβου-Παρτιζάν 5-0, Τορίνο-Μάλμε 3-2, Αούστρια Βιέννης-Γκλάντμπαχ 1-3, Σταλ Πολωνίας-Ρεάλ Μαδρίτης 1-3 και Μπριζ-Στεάουα Βουκουρεστίου 3-2. Στον τελικό της Ρώμης η Λίβερπουλ επικράτησε 3-1 της Γκλάντμπαχ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Μπέος: «Αν δεν τους φτάνουν τα εισιτήρια να πάνε στο ΟΑΚΑ»

Ο Αχιλλέας Μπέος αποχώρησε από τη σύσκεψη της ΕΠΟ για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, λέγοντας πως ανοίγει το...

Στην ίδια κατηγορία