Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το πιο αμφιλεγόμενο Μουντιάλ

Δημοφιλή

Το ξέραμε από την πρώτη στιγμή που ο Σεπ Μπλάτερ άνοιξε πριν από 12 χρόνια έναν λευκό φάκελο και είπε την λέξη «Κατάρ». Το ξέραμε ότι το Μουντιάλ έπαυε να είναι αυτό που ξέραμε, μέσα σε μία στιγμή είχε «αγοραστεί» από ένα Εμιράτο που μέσω του αθλητικού επεκτατισμού θέλει να κατακτήσει σταδιακά τον κόσμο και να ακουστεί σε κάθε γωνία της γης.

Το ξέραμε από την πρώτη στιγμή, ότι θα έπρεπε να ξεχάσουμε όσα ξέραμε για το Μουντιάλ. Για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται χειμωνιάτικα, εν μέσω της σεζόν, θα ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να διεξαχθεί η διοργάνωση στις καλοκαιρινές κολαστήριες συνθήκες της ερήμου του Κατάρ, όπου η μέση θερμοκρασία ξεπερνά τους 40°C.. Δεν γινόταν αλλιώς.

Για πρώτη φορά, ο φόρος αίματος είναι τόσο βαρύς. Έρευνα της Guardian που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2021 υπολογίζει πως πάνω από 6.500 μετανάστες εργάτες από Ινδία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Νεπάλ, Σρι Λάνκα έχουν χάσει την ζωή τους στο Κατάρ, αποκαλύπτοντας άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης (φαγητό, νερό, ιατρική περίθαλψη) και ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο με άθλιες αμοιβές και παραβίαση κάθε είδους ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συν τοις άλλοις, σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν αμέτρητες σκιές και υπόνοιες αναφορικά με χρηματισμό και δωροδοκία μελών της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, σε ένα Μουντιάλ γεμάτο από παγκόσμια κατακραυγή, πολύ πριν από την σέντρα του.

Το Κατάρ, με έκταση λίγο μεγαλύτερη από 11.500 τετραγωνικά μέτρα (λίγο μεγαλύτερο από την Κρήτη δηλαδή) και πληθυσμό 2,9 εκατομμυρίων κατοίκων γίνεται η μικρότερη χώρα που φιλοξενεί Μουντιάλ, σε μία διοργάνωση που δεν θα μοιάζει με καμία άλλη.

Κι αυτό γιατί μιλάμε για μία χώρα, όπου οι ελευθερίες δεν είναι ακόμα κοινωνικό κεκτημένο αγαθό. Η πώληση αλκοόλ θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση αφού απαγορεύεται διά νόμου, ωστόσο δεν θα επιτρέπεται η δημόσια κατανάλωση του. Τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα γίνουν δεκτά στην χώρα, όμως υπάρχει ισχυρή σύσταση ώστε να μην υπάρχει δημόσια έκφραση της διαφορετικότητας τους, αφού η ομοφυλοφιλία, το σεξ εκτός γάμου και ανάλογες εκφράσεις «δεν είναι αποδεκτές από την παράδοση, την ιστορία και τον ισλαμικό νόμο (Σαρία)» του Κατάρ.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό θα παιχτεί και λίγο… ποδόσφαιρο, σε μία χώρα με μηδενική ποδοσφαιρική κουλτούρα / παράδοση, σε υπερσύγχρονα γήπεδα, μέσα στα οποία όμως η ατμόσφαιρα θα παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό…

ΓΕΜΑΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Αυτό είναι ένα διαφορετικό Μουντιάλ που αποκτά ιστορική σημασία. Είναι το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί με 32 ομάδες, αφού από την επόμενη διοργάνωση του 2026, οι ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα των Η.Π.Α., του Καναδά και του Μεξικού θα αυξηθούν στις 48!

Για πρώτη φορά οι αποστολές των εθνικών ομάδων έχουν 26 ποδοσφαιριστές, αφού για πρώτη φορά οι προπονητές θα έχουν δικαίωμα να κάνουν πέντε αλλαγές, συν άλλη μία σε περίπτωση που η αναμέτρηση οδηγηθεί στην παράταση.

Για πρώτη φορά έχουμε γυναίκες διαιτητές, αφού τρεις γυναίκες (Στεφανί Φραπάρ από τη Γαλλία, Σαλίμα Μουκανσανγκά από τη Ρουάντα, Γιοσίμι Γαμασίτα από την Ιαπωνία) βρίσκονται στην λίστα για να σφυρίξουν ματς της διοργάνωσης.

Για πρώτη φορά έχουμε χρήση του VAR, αλλά και ενός ημιαυτόματου συστήματος οφσάιντ, όπου ένας αισθητήρας στην μπάλα και ένα σύστημα προηγμένης παρακολούθησης κάθε κίνησης των παικτών, θα ενημερώνει σε real time τον κόσμο στο γήπεδο, αλλά και το τηλεοπτικό κοινό με τρισδιάστατες απεικονίσεις για τυχόν παραβάσεις.

Για πρώτη φορά, οι ομάδες δεν έχουν ταξίδια και μετακινήσεις μέσα στην διοργάνωση, αφού 24 από τις αποστολές θα βρίσκονται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων στην Ντόχα, κάτι που θα παίξει τον ρόλο του.

Ένα εντελώς διαφορετικό Μουντιάλ…

ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ

Η Μπάγερν Μονάχου είναι ήδη η άτυπη πρωταθλήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού θα εκπροσωπηθεί με 17 ποδοσφαιριστές, έναν περισσότερο από την Μάντσεστερ Σίτι που έπεται.

Ο Μεξικανός τερματοφύλακας Αλφρέδο Ταλαβέρα (40 ετών, 63 ημερών) είναι ο γηραιότερος παίκτης που μπήκε σε αποστολή, ενώ ο Γερμανός Γιουσούφα Μουκόκο (17 ετών, 364 ημερών) θα είναι ο πιο νέος.

Στην Αγγλία αγωνίζεται το 19,74% των παικτών που κλήθηκαν για το Μουντιάλ (164), η Γκάνα έχει τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ της (24 χρόνια και 8 μήνες), Κατάρ και Σαουδική Αραβία έχουν μόνο παίκτες που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα τους, ενώ τέσσερις παίκτες (Μέσι, Κριστιάνο, Οτσόα, Γουαρδάδο) θα παίξουν σε 5ο Μουντιάλ, μπαίνοντας στην ξεχωριστή λίστα με τους Καρβαχάλ, Ματέους, Ράφα Μάρκες και Μπουφόν.


Τελευταία νέα

Δολοφονία Λυγγερίδη: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ μετά τις συλλήψεις

Την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται στην επίθεση σε βάρος αστυνομικών της Υ.Α.Τ. στου Ρέντη με αποτέλεσμα τον...

Στην ίδια κατηγορία