Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Perseverance της NASA απέκτησε νέο φίλο στον Άρη

Δημοφιλή

Έναν νέο συνταξιδιώτη απέκτησε το ρόβερ Perseverance, όταν ένας βράχος μπήκε στον τροχό του πριν από τέσσερις μήνες, ενώ εξερευνούσε τον κρατήρα Jezero. Συγκεκριμένα, στις αρχές Φεβρουαρίου, ένας βράχος βρήκε τον δρόμο του στον αριστερό μπροστινό τροχό του ρόβερ το οποίο βρίσκεται σε αποστολή στον Άρη, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες της NASA από τα πλάνα της αριστερή κάμερα αποφυγής κινδύνων του Perseverance.

Ο βράχος – κατοικίδιο του ρόβερ έχει διανύσει, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, περισσότερα από 8,5 χιλιόμετρα στο δύσβατο έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη. Ο καινούργιος φίλος του ρόβερ συμμετείχε στην αποστολή εκστρατείας για την εξερεύνηση του κρατήρα Jezero, την τοποθεσία μιας αρχαίας λίμνης και ενός δέλτα ποταμού, από όπου οι επιστήμονες της NASA εξέτασαν πετρώματα από έναν σχηματισμό που η ομάδα αποκαλεί «Maaz». Το Perseverance παρέα με τον βράχο εξερεύνησαν την τοποθεσία προσεδάφισης Octavia E. Butler, πριν στρίψουν δυτικά προς τα απομεινάρια ενός δέλτα που οι επιστήμονες αποκαλούν «Kodiak» και, στη συνέχεια, βρέθηκαν προς το δυτικό δέλτα του Jezero.

Αυτή τη στιγμή η εστίαση του ρόβερ βρίσκεται στη διάτρηση πυρήνων και την εξέταση των ιζηματογενών πετρωμάτων γύρω από την περιοχή του δέλτα. Τα εν λόγω πετρώματα, σύμφωνα με τη NASA, δημιουργήθηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν υπήρχε νερό στην περιοχή. Ο βράχος – κατοικίδιο του Perseverance δε βλάπτει τις εργασίες του ρομποτικού εξερευνητή τριγυρνώντας στον τροχό του, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα παραμείνει στη συγκεκριμένη θέση. Αν πέσει, θα βρεθεί περιτριγυρισμένος από παράξενους, άγνωστους βράχους.

Βράχος ρόβερ ΆρηςΒράχος ρόβερ Άρης

Βράχοι – κατοικίδια και για τα Spirit και Curiosity

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ρόβερ στον Άρη «υιοθετεί» έναν βράχο. Κατά την αποστολή του ρόβερ Spirit, που κράτησε από το 2004 έως το 2010, στον πίσω δεξιό τροχό του είχε σφηνωθεί μία πέτρα σε μέγεθος πατάτας. Η πέτρα ακινητοποίησε τον τροχό, οπότε οι επιστήμονες της NASA αναγκάστηκαν να την απομακρύνουν.

Με την αποστολή του ρόβερ Curiosity, που ξεκίνησε το 2012 και εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα στον Άρη, πολλές πέτρες έκαναν τη βόλτα τους στον μπροστινό δεξιό τροχό του, για εβδομάδες κάθε φορά.


Τελευταία νέα

Oύτε την Πρωτομαγιά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Το ντέρμπι της Τούμπας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού επρόκειτο να γίνει την περασμένη Κυριακή, αναβλήθηκε ωστόσο προς...

Στην ίδια κατηγορία