Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το ντεμπούτο Μπλαχίν κόντρα στην ΑΕΛ

Δημοφιλή

Η πρώτη φορά, που ο Ολεγκ Μπλαχίν είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, ήταν παραμονές του εντός έδρας παιχνιδιού της 7ης Φεβρουαρίου 1993 κόντρα στη Λάρισα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Ουκρανός τεχνικός είχε δει την πόρτα της εξόδου από τον Ολυμπιακό, μετά το εντός έδρας 1-1 με τον Εδεσσαϊκό. Στην ουσία, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός είχαν… ανταλλάξει προπονητές, αφού διάδοχος του Μπλαχίν στους Πειραιώτες ήταν ο Λιούπκο Πέτροβιτς (η αρχική επιλογή του Αντώνη Γεωργιάδη δεν είχε τύχει της… έγκρισης των οπαδών των «ερυθρόλευκων»), ο οποίος μόλις είχε αποχωρήσει από την Τούμπα. Να σημειωθεί ότι μέχρι τότε υπήρχε κανονισμός, που απαγόρευε στις ομάδες να προσλαμβάνουν δύο ξένους προπονητές στην ίδια σεζόν. Και με αίτημα της προς την ΕΠΟ, η διοίκηση του Δικεφάλου είχε ζητήσει την τροποποίηση του.

«Ο ΠΑΟΚ έχει μέλλον, αλλά χρειάζομαι τρία χρόνια για να αξιοποιήσω τις προοπτικές αυτής της ομάδας» είχε δηλώσει ο Μπλαχίν κατά την επίσημη παρουσίαση του από τον Θωμά Βουλινό. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να διευθετήσουν στα δικαστήρια τις λεπτομέρειες του διαζυγίου τους…

Ο Δικέφαλος ήταν μόλις 6ος στη βαθμολογία και κυνηγούσε τις λίγες ελπίδες του για να ξεχρεώσει ένα χρόνο από την ευρωπαϊκή τιμωρία, που του είχε επιβληθεί μετά τα επεισόδια στη ρεβάνς με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο αγώνας με την ΑΕΛ δεν είχε… συγκινήσει τον κόσμο, αφού μόλις τέσσερις χιλιάδες είχαν βρεθεί στις εξέδρες της Τούμπας. Οι γηπεδούχοι, τελικά, πλήρωσαν την απουσία επιθετικών (έλειπαν οι Δημόπουλος, Αναστασιάδης, Δερμιτζάκης και Τζούρτζεβιτς), μένοντας στο 1-1. Στο 15΄ ο Τσουκάλης είχε ανοίξει το σκορ και στο 31΄ ο Λαγωνίδης ισοφάρισε με πέναλτι, το οποίο είχε κερδίσει ο Γκέκας στη μοναδική παρουσία του σε αρχική ενδεκάδα (για μια και μοναδική φορά έπαιξε με τον ΠΑΟΚ σ’ εκείνο το ματς ο Ζαχαρίας Τουρσουνίδης, που μπήκε αλλαγή στο 87΄).

* Κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον δεν είχε το παιχνίδι της 3ης Απριλίου 1994. Απέμεναν τέσσερις αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και ο ΠΑΟΚ ήταν 5ος, με δώδεκα βαθμούς λιγότερους από τον 4ο Αρη. Μόλις δύο χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες μπήκαν στον… κόπο να πάνε στην Τούμπα για να δουν την ομάδα του Σταύρου Σαράφη (ανέλαβε να βγάλει τη χρονιά μετά το διαζύγιο με τον Μπλαχίν) να κερδίζει την ΑΕΛ με 2-0 (Δερμιτζάκης 45΄, Γιουκούδης 85΄).

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Τα αποδυτήρια των διαιτητών πολιόρκησαν οπαδοί του ΠΑΟΚ μετά τη λήξη του αγώνα της 22ης Δεκεμβρίου 1985, θεωρώντας τον Πέτρο Καλπακίδη ως υπεύθυνο για τη βαθμολογική απώλεια της ομάδας τους. Ο Δικέφαλος είχε προηγηθεί με το γκολ του Καρασαββίδη στο 35΄, αλλά στο 88΄ο Γκαλίτσιος πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης (οι γηπεδούχοι υποστήριξαν ότι προηγήθηκε επιθετικό φάουλ). Απέμενε μια αγωνιστική για την ολοκλήρωση του α΄ γύρου και ο ΠΑΟΚ ήταν 13ος με 10 βαθμούς, μόλις δύο πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΛΙΜΠΡΕΧΤΣ

Xωρίς σκορ είχε ολοκληρωθεί η αναμέτρηση της 8ης Μαρτίου 1987. Την ίδια ημέρα, ο Ολυμπιακός περνούσε από την έδρα του Απόλλωνα Καλαμαριάς με νίκη (1-0), αυξάνοντας στους πέντε βαθμούς τη διαφορά του από τον δεύτερο ΠΑΟΚ (34 έναντι 29). Μετά τη λήξη του αγώνα της Τούμπας, ο Τάις Λίμπρεχτς είχε ρωτηθεί για τη μη χρησιμοποίηση στην αρχική ενδεκάδα του Λάκη Παπαϊωάννου (είχε περάσει αλλαγή στο 67΄). Και ο Ολλανδός προπονητής δήλωσε ευθαρσώς: «Υπάρχει αγωνιστικό πρόβλημα μεταξύ του Σκαρτάδου και του Παπαϊωάννου».

ΑΠΟΤΟΜΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ

Ο αγώνας της 2ας Οκτωβρίου 2005 είχε την ιδιαιτερότητα ότι ήταν ο πρώτος στην Τούμπα μετά τη δεκαετή απουσία της ΑΕΛ από τη μεγάλη κατηγορία.

Η ομάδα του Γιώργου Κωστίκου προέρχονταν από την περιπετειώδη πρόκριση επί της Μέταλουργκ στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ωστόσο απέναντι στους Θεσσαλούς τα είχε βρει σκούρα. Η Λάρισα έβαλε γκολ από τα αποδυτήρια μετά από λάθος του Φερνάντεζ, ο ΠΑΟΚ αντεπιτέθηκε και προηγήθηκε με 2-1 με τα γκολ των Σαλπιγγίδη (πέναλτι) και Μαλαδένη αλλά στο φινάλε οι Θεσσαλοί, αν και έπαιζαν με δέκα παίκτες, έφθασαν στο τελικό 2-2.

* Σε προσωπική υπόθεση του Γιώργου Κωστίκου είχε εξελιχθεί η αναμέτρηση της 27ης Δεκεμβρίου 1981, αφού ο διεθνής φορ είχε πετύχει και τα τρία γκολ της αναμέτρησης. Την ίδια ημέρα, για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ, ο ΠΑΟΚ νικούσε τον Αρη με 69-61 και έμενε μόνος πρώτος στη βαθμολογία.

* Μόλις τέσσερις ημέρες μετά την πρώτη αναμέτρηση με τη Νάπολι (1-0) στην Ιταλία το 1988, τριάντα χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδων έσπευσαν στην Τούμπα για το παιχνίδι κόντρα στους Θεσσαλούς. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Δεδέογλου, μάλιστα, παρακολούθησε το παιχνίδι από τη θύρα 4 του γηπέδου!. «Οι φίλαθλοι ζουν τον αγώνα στον παλμό, που το ζω κι εγώ» είχε δηλώσει μετά το 2-1, που είχε διαμορφωθεί με τα γκολ των Κανιέμπα (8΄), Αλεξανδρίδη (14΄) και Σκαρτάδου (57΄).

* Εύκολη ήταν η επικράτηση του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι της 22ης Οκτωβρίου 1989. Μπροστά σε σχεδόν είκοσι χιλιάδες φιλάθλους τους, οι γηπεδούχοι δεν συνάντησαν προβλήματα απέναντι στην ΑΕΛ, νικώντας 3-0 με τα γκολ των Μπαράν (2΄ αυτογκόλ), Σκαρτάδου (28΄) και Σμολ (46΄). Μετά από έξι αγωνιστικές, η ομάδα του Ρομπ Γιάκομπς ισοβαθμούσε στην κορυφή της βαθμολογίας με ΟΦΗ, Πανιώνιο και Δόξα Δράμας (καθεμία ομάδα είχε από εννέα βαθμούς).

ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΗ… ΝΑΝΤ!

Όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν στις 17 Μαρτίου 1992 τη Λάρισα, θεωρητικά διατηρούσε ελπίδες ακόμη και για τον τίτλο.

Απέμεναν δώδεκα αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και η ομάδα του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς ήταν μεν 4η στη βαθμολογία με 28 βαθμούς, αλλά η διαφορά της από την πρώτη ΑΕΚ ήταν μόνο τέσσερις βαθμοί. Στην πράξη, βέβαια, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να υποσκελίσει και την ΑΕΚ, και τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, που είχαν 31 και 30 βαθμούς αντίστοιχα. Άλλωστε, ο Δικέφαλος δυσκολεύονταν πολύ να πάρει εκτός έδρας νίκες, έχοντας, μέχρι τότε, μόλις ένα διπλό σε συνολικά δέκα εξόδους του. Και στην Τούμπα, για το παιχνίδι με την ΑΕΛ, δεν είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από έξι χιλιάδες φίλαθλοι.

Ο ΠΑΟΚ είχε δυσκολευτεί, αλλά τελικά εξασφάλισε τη νίκη, χάρη στο γκολ του Λεοντιάδη στο 81΄ της αναμέτρησης (η ΑΕΛ είχε προηγηθεί με τον Πέτκοφ στο 7΄ και ο Τζούρτζεβιτς έκανε το 1-1 στο 27΄). Φεύγοντας από το γήπεδο, οι Λεοντιάδης και Μητσιμπόνας… αρπάχτηκαν με οπαδό, που δεν είχε μείνει ικανοποιημένος με την απόδοση τους. Και μια μέρα μετά, η ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταδίκαζε τις αποδοκιμασίες κατά των ποδοσφαιριστών της.

Εκείνες τις ημέρες, πάντως, όλοι στον ΠΑΟΚ περίμεναν τον τελικό της ομάδας μπάσκετ για το κύπελλο κυπελλούχων εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στη Ναντ (17 Μαρτίου 1992). Η διοίκηση του Δικεφάλου ετοιμάζονταν και εξωαγωνιστικά, μια και ο τελικός προσφέρονταν για να περάσουν οι θέσεις της χώρας μας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας (στους επισήμους θα μοιράζονταν από μια κασετίνα με αναπαραστάσεις μακεδονικών νομισμάτων από την εποχή του Φιλίππου και του Αλέξανδρου).

ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΝΤΡΑ

Με τον Νίκο Αλαβάντα τα είχε βάλει ο Παλ Τσερνάι μετά το 2-2 στο ματς της 8ης Απριλίου 1984. «Απορώ πως ο Αλαβάντας καλείται ακόμη στην εθνική» είχε δηλώσει μετά το παιχνίδι, θεωρώντας τον ως κύριο υπεύθυνο για τα γκολ, που είχε σημειώσει ο Ζιώγας για τους φιλοξενούμενους (για τον ΠΑΟΚ είχε σκοράρει ο Ψαρράς, αλλά και ο Αποστόλου, το μοναδικό στη σύντομη θητεία του στο Δικέφαλο). «Ετοιμάζουμε την ομάδα της νέας σεζόν» είχε προσθέσει ο Ούγγρος τεχνικός, τον οποίο άκουγε από δίπλα ο Βάλτερ Σκότσικ, προπονητής της ΑΕΛ και διάδοχος του Τσερνάι στον ΠΑΟΚ δύο μήνες αργότερα…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Oύτε την Πρωτομαγιά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Το ντέρμπι της Τούμπας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού επρόκειτο να γίνει την περασμένη Κυριακή, αναβλήθηκε ωστόσο προς...

Στην ίδια κατηγορία