Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το μισογεμάτο ποτήρι και η επένδυση

Δημοφιλή

Ο Νικολά Κουαλιάτα ψάχνει τα πατήματά του. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια στην περίπτωση του 23χρονου Ουρουγουανού και η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη, έχει να κάνει με την υποχρέωση του ΠΑΟΚ να προστατεύσει την επένδυσή του.

Ο «Νίκο», όπως τον φωνάζουν φίλοι και γνωστοί, αποτέλεσε μια από τις πρώτες επιλογές του Ζοσέ Μπότο, πολύ πριν ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής κλείσει τον Φιλίπε Σοάρες και ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης του Ντόμινικ Κοτάρσκι στο ρόστερ. Επιλογές με συγκεκριμένη στόχευση, βάσει του πλάνου και του σχεδιασμού για την ομάδα των επόμενων ετών, τις οποίες οι «ασπρόμαυροι» πλήρωσαν βγάζοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο τους.

O Κουαλιάτα ήταν πολύ ψηλά στη λίστα του Μπότο. Από τον περασμένο Ιανουάριο είχε αρχίσει να μιλάει με τους παράγοντες των Γουόντερερς για έναν από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της Ουρουγουάης, που κατόρθωσε από τα 19 του να είναι βασικός στην ομάδα του Μοντεβιδέο και στο βιογραφικό του είχε ως «παράσημα» μερικές εντυπωσιακές εμφανίσεις στο Copa Sudamericana.

Το όνομά του κυκλοφορούσε στην πιάτσα της Λατινικής Αμερικής, ομάδες από τη Βραζιλία και την Αργεντινή τον είχαν τσεκάρει, ωστόσο ο ΠΑΟΚ κέρδισε την κούρσα της απόκτησής του όταν εμφάνισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δύο εκατομμύρια δολάρια, που εκείνη την εποχή αντιστοιχούσαν κοντά στο 1.800.000 ευρώ.

Το scouting report έκανε λόγο για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος εκτός από την περίφημη θέση του «δέκα» είχε την ικανότητα να παίξει στα άκρα της επίθεσης και ειδικότερο στο αριστερό «φτερό». Ακόμα και σ’ αυτό το ρόλο ο 23χρονος Ουρουγουανός έδειχνε στο γήπεδο την υψηλή τεχνική ικανότητα και την συμβολή στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του, όπου η στατιστική ανάλυση συνοδευόταν από τρεις και τέσσερις έξτρα πάσες-κλειδιά σε κάθε ματς. «Φροντίζει να χτίζει ένα πλεονέκτημα για κάθε μπάλα, είτε με ντρίμπλα, είτε με πάσα είτε παίζοντας συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Διατηρεί σωστά την μπάλα στην κατοχή του και δεν είναι καθόλου στατικός στη θέση 10», έγραφαν οι περισσότερες συστατικές επιστολές.

Η «ΑΚΥΡΗ» ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Οι εκθέσεις και οι αριθμοί του Νίκο Κουαλιάτα σ’ όσα ματς έχει αγωνιστεί είναι ένα ποτήρι γεμάτο στο μέση. Και έρχεται στο προσκήνιο διότι είναι το μεγαλύτερο, χρονικά, αγωνιστικό δείγμα γραφής του Κουαλιάτα, μετά από έξι μήνες! Εξάλλου στο ποδόσφαιρο δεν… παίζουν μπάλα ούτε οι συστατικές εκθέσεις, ούτε οι εσωτερικές αναφορές. Το γήπεδο είναι ο καθρέπτης κάθε ποδοσφαιριστή και στην περίπτωσή του τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως πιθανότατα τα φανταζόταν ο ίδιος και όσοι εισηγήθηκαν την απόκτησή του. Με το που πάτησε το πόδι του στην Ευρώπη, περνώντας για πρώτη φορά στη ζωή του τα σύνορα της πατρίδας του, λες και εξαφανίστηκε κάθε ποιοτικό χαρακτηριστικό που τον συνόδευε στο ταξίδι του από το Μοντεβιδέο στη Θεσσαλονίκη.

Ο 23χρονος έκανε το πρώτο του μεγάλο ταξίδι σε ένα νέο περιβάλλον, με το πρώτο μειονέκτημα να είναι η γλώσσα. Η μη γνώση αγγλικών αποτέλεσε, και εξακολουθεί να αποτελεί ένα εμπόδιο, το οποίο και θα πρέπει να λυθεί, με τις πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση να έχουν γίνει. «Είχε αρκετά προβλήματα προσαρμογής λόγω της γλώσσας. Κάνει μαθήματα αγγλικών», έλεγε στην Κύπρο ο Ζοσέ Μπότο, προσθέτοντας μια σημαντική ατάκα που φανερώνει το πρόβλημα. «Η πρόοδός του είναι αργή», συμπλήρωνε με νόημα ο αθλητικός διευθυντής.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΑΚΡΙΑ

Ο Κουαλιάτα ξεκίνησε βασικός στα δύο παιχνίδια με τη Λέφσκι Σόφιας και μετά χάθηκε από το προσκήνιο ξεκινώντας το δρομολόγιο από την πρώτη ομάδα στον ΠΑΟΚ Β μπας και βρει αγωνιστικό ρυθμό στο πλευρό του συμπατριώτη του, Πάμπλο Γκαρσία. Ούτε εκεί κατόρθωσε να κάνει τη διαφορά. Να ξεχωρίσει. «Είναι αλήθεια πως παλεύει να βρει τον ρόλο του και τον χρόνο του στην ομάδα. Πολλές φορές δυσκολεύεται να καταλάβει γρήγορα τι ζητάει ο προπονητής. Πολλές φορές επίσης, ορισμένα θέματα που δεν έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο, επηρεάζουν την απόδοση ενός ποδοσφαιριστή που είναι καινούργιος σε μία ομάδα. Είχε κάποια θέματα προσωπικής φύσεως, τα οποία δεν μπορώ φυσικά να τα δημοσιοποιήσω, γιατί ακριβώς είναι προσωπικά. Ψάχνουμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να τον βοηθήσουμε, γιατί ούτε εγώ ούτε ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχουμε αμφιβολίες για την ποιότητα του», σημειώνει ο Μπότο.

Ο Ουρουγουανός το προσπαθεί, το παλεύει, όταν παίζει εσωτερικά στο γήπεδο, έχει κάποια καλά διαστήματα, κινείται καλά ανάμεσα στις γραμμές, αλλά την ίδια στιγμή δεν περνάει απαρατήρητη η αδυναμία του να κερδίσει μια προσωπική μονομαχία. Το μισογεμάτο ποτήρι, που λέγαμε…

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΙΑ… ΟΣΚΑΡ!

Ο 23χρονος Ουρουγουανός μέτρησε δυο συμμετοχές στις αναμετρήσεις του Ιουλίου με τη Λέφσκι Σόφιας, έπαιξε κάποια σκόρπια λεπτά σε τρία παιχνίδια πρωταθλήματος, αλλά τον περισσότερο καιρό παραμένει μεταξύ κερκίδας και ΠΑΟΚ Β.

Την περασμένη Τρίτη αγωνίστηκε ολόκληρο το 90λεπτο με τη δεύτερη ομάδα εναντίον του Απόλλωνα Λάρισας, μάλιστα σημείωσε το πρώτο του γκολ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα στην ευρεία έκταση νίκη (6-1) του «Δικεφάλου». Όσοι τον παρακολούθησαν συμφωνούν πως η εμφάνισή του ήταν απλά ενθαρρυντική, στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ακόμα και όταν μετά την έξοδο του Χατζηστραβού αγωνίστηκε ως «δεκάρι», επιβεβαίωσε τους λόγους που οδηγούν τον Λουτσέσκου να μη του εμπιστεύεται μια θέση στην πρώτη ομάδα.

Ο Κουαλιάτα συνεχίζει να ψάχνει να βρει στηρίγματα εντός ομάδας, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Η συμπεριφορά του είναι άψογη στις προπονήσεις, τους αγώνες και τις λοιπές υποχρεώσεις, δεν έχουν να του προσάψουν τίποτα, αλλά παραμένει να δείχνει ένα σοβαρό έλλειμμα αυτοπεποίθησης και ότι πνευματικά δεν είναι ακόμα έτοιμος. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Προηγούμενο άρθροΟ ηγέτης της επόμενης μέρας
Επόμενο άρθροΟ Νέλσον είναι εδώ!


Τελευταία νέα

Προς 12 Μαΐου το ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ

Ιδιαίτερο θέμα έχει ανοίξει στα Play Off, καθώς η πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε έχει φέρει τα πάνω...

Στην ίδια κατηγορία