Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

To «μαύρο κουτί» μιας παταγώδους αποτυχίας

Δημοφιλή

Η χρονιά ξεκίνησε με όνειρα, με λάμψη από τ’ αστέρια του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά πολύ γρήγορα μέσα σε 360 λεπτά εξελίχθηκε σε εφιάλτη, με τον πρωταθλητή Ελλάδας να μένει από τόσο νωρίς εκτός Ευρώπης.

Ο ευρωπαϊκός δρόμος του ΠΑΟΚ θα αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο δύσβατος, με τόσες μαζεμένες αποτυχίες, αλλά αυτή η ομάδα μας έχει δείξει ότι μπορεί και τα καταφέρνει στα δύσκολα. Στα… εύκολα έχει πρόβλημα, αν κοιτάξει κάποιος τη γενική εικόνα των αγώνων με Άγιαξ και Σλόβαν.

Το ποδόσφαιρο, σε τιμωρεί όταν αφήνεις κάποια πράγματα να εξαρτώνται από την τύχη, αλλά πρέπει να μαθαίνεις από τα λάθη σου, οφείλεις να συνεχίσεις. Καμία χρονιά δεν άρχισε, ούτε τελείωσε, τον Αύγουστο, υπάρχει δρόμος μέχρι την άνοιξη, αρκεί η ομάδα να βρει τον τρόπο και να διαχειριστεί όσο καλύτερα μπορεί αυτό το (ποδοσφαιρικό) σοκ.

Κόντρα στους αφορισμούς και την έντονη οσμή της εσωστρέφειας, υπάρχει «επόμενη μέρα» για μια ομάδα που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα είναι μέσα στη «μάχη» των εγχώριων τίτλων. Το πιο δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να παραμείνεις σ’ αυτήν και να μην πέσεις…

Η FORZA επιχειρεί να ρίξει φως στο «μαύρο κουτί» του οδυνηρού, για πολλούς λόγους, αποκλεισμού του ΠΑΟΚ από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και από τα… ευρήματα να κοιτάξει την «επόμενη μέρα».

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στραβά. Η ξαφνική αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό της ομάδας κι όσο έγκαιρη ήταν η διοικητική παρέμβαση στο κομμάτι του νέου προπονητή, μια τέτοια σημαντική αλλαγή προκαλεί ανακατωσούρα και χάνονται πολλές από τις σταθερές στα αποδυτήρια. Η αποχώρηση του Ρουμάνου προπονητή δύο μέρες πριν από το ξεκίνημα της προετοιμασίας προκάλεσε αναταραχή, χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι η ομάδα να βρει ξανά τα πατήματά της και να προσαρμοστεί σε μια νέα καθημερινότητα, ουσιαστικά τα ανακάτεψε όλα. Το έβλεπες στα πρόσωπα και το άκουγες να το λένε οι ποδοσφαιριστές στο διάστημα της προετοιμασίας. Δεν είναι εύκολο για κανένα να προσαρμοστεί τόσο γρήγορο σε μια νέα πραγματικότητα.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Αρκετοί, μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό, συνεχίζουν να πιστεύουν και να έχουν κάνει «σημαία» της λογικής τους, ότι αν ο ΠΑΟΚ είχε κάνει νωρίτερα μεταγραφές θα είχε αποκλείσει την Σλόβαν. Ενδεχομένως να έπρεπε να γίνουν νωρίτερα κάποιες κινήσεις, αλλά αλήθεια, ποιος μπορεί να εγγυηθεί, ειδικά στο ποδόσφαιρο, ότι αν ο «Δικέφαλος» είχε μια ακόμη επιλογή-μεταγραφή στα χαφ ή αποκτούσε τον Κοεντράο, θα περνούσε τον συγκεκριμένο αντίπαλο; Κανένας!

Και εδώ η αποχώρηση Λουτσέσκου επηρέασε αρνητικά τον οργανισμό, καθώς άλλους παίκτες και σε άλλες θέσεις έψαχνε μέχρι τις 25 Ιουνίου κι άλλους στη συνέχεια, άλλη τακτική είχε με τον Ρουμάνο τεχνικό κι άλλη με τον νέο προπονητή, που επιδίωξή του είναι να παίξει κάτι καινούργιο, ένα διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου. Σ’ έναν αγωνιστικό σχεδιασμό και μια στρατηγική που απρόβλεπτα διαφοροποιήθηκε, η διοίκηση έκανε μεταγραφές, έφερε παίκτες όπως ο Στοχ, ο Εσίτι, ο Αουγκούστο, αλλά σε μια περίοδο έντονων αλλαγών δεν υπήρχαν, δυστυχώς, τα χρονικά περιθώρια για να προσαρμοστούν όλοι οι νέοι στα «θέλω» του προπονητή.

ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Ο ΠΑΟΚ στην παρτίδα με την Σλόβαν έμοιαζε να έχει μείνει στον άδικο αποκλεισμό από τον Άγιαξ, να έχει «αδειάσει» από ιδέες και νοοτροπία, όπως συνέβη και πέρσι μετά την Μπενφίκα, με αποτέλεσμα να το πληρώσει ακριβά. Το ότι είχε στο δεύτερο ματς με την Σλόβαν 30 τελικές προσπάθειες (10 στο στόχο) και 18 κόρνερ δεν λέει απολύτως τίποτα ή μάλλον μας «λέει» ότι οι παίκτες και ο πάγκος δεν είχαν προετοιμάσει κάτι διαφορετικό, δεν είχαν δουλέψει περισσότερο σε συγκεκριμένους τομείς (πχ. στημένες μπάλες) που μέχρι τον περασμένο Μάιο ήταν ένα από τα όπλα της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ το πλήρωσε, όπως πλήρωσε ακριβά το γεγονός ότι στα 180 λεπτά απέναντι στους Σλοβάκους, με ελάχιστες χρονικές εξαιρέσεις, δεν κατάφερε να βγάλει ένταση στο παιχνίδι του, πέταξε στα σκουπίδια τα δύο πρώτα ημίχρονα σε Μπρατισλάβα και Τούμπα, συνεχίζοντας να παίζει στο ίδιο χαμηλό τέμπο απέναντι σε μια ομάδα που δεν τρόμαξε κι από την αρχή ως το τέλος είχε το μυαλό της μόνο στο πως θα αμυνθεί.

Ο ΑΜΠΕΛ ΦΕΡΕΪΡΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ

Ο Πορτογάλος τεχνικός έδειξε μια νευρικότητα πριν και μετά τα δύο παιχνίδια με τους Σλοβάκους, αλλά κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει αυτή την στιγμή.

Ο Λουτσέσκου έφυγε σε μια μέρα, ο ΠΑΟΚ και ο Ιβάν Σαββίδης έδειξαν αντανακλαστικά, φέρνοντας άμεσα τον Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος ήρθε σε μια ομάδα, που ήδη βρισκόταν σε μια περίοδο έντονων αλλαγών.

Ο 40χρονος τεχνικός τόλμησε να κάνει και τις δικές του (αγωνιστικές) παρεμβάσεις στην εικόνα της, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν πρόλαβε να παρουσιάσει τη δική του βερσιόν της ομάδας. Βρήκε μια ομάδα, που συνήθιζε να παίζει ένα συγκεκριμένο ποδόσφαιρο, επιχείρησε με το «καλημέρα», σε μία περίοδο αλλαγών, να αλλάξει ακόμη και το σύστημα. Δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, αυτό είναι φανερό κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τη νευρικότητα που ο ίδιος έβγαλε πριν και μετά από τα δύο παιχνίδια με την Σλόβαν. Εκεί όπου ναι μεν οι «ασπρόμαυροι» μπήκαν με τον αέρα του φαβορί, αλλά δεν κατάφεραν να το (απο)δείξουν στο γήπεδο.

Ο Φερέιρα είναι ένας από τους καλύτερους Πορτογάλους προπονητές της γενιάς του, με πολλές ιδέες, μια διαφορετική κουλτούρα και φιλοσοφία, που πλέον έχει το χρόνο να δουλέψει και να παρουσιάσει τη δουλειά του. Όμως, ο αποκλεισμός από την Σλόβαν θα παραμένει μια «μαύρη κηλίδα», όπως το ίδιο ίσχυε τα προηγούμενα δύο χρόνια και για τον Λουτσέσκου και τον αποκλεισμό από την Έστερσουντ.

Ο Ρουμάνος «το γύρισε» με την εκπληκτική αήττητη πορεία προς το πρωτάθλημα και την κατάκτηση τίτλων. Ο Πορτογάλος βλέπει το ρίσκο του να μην του βγαίνει ακόμη, αλλά οι αλλαγές που θέλει να επιβάλλει στην ομάδα φαίνεται ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή η ομάδα δεν είναι τελειωμένη, όπως πολλοί πιστεύουν, έχει μπόλικη ποιότητα, έχει παίκτες και είναι στο χέρι του προπονητή να την κάνει μια πολύ καλή ομάδα.

Είναι δεδομένη η στήριξη προς το πρόσωπο του Αμπέλ Φερέιρα, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον αμφισβητεί, δεν το επιτρέπουν οι κανόνες του (σωστού) ποδοσφαίρου. Κι αυτό έκανε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το βράδυ της Πέμπτης ο Ιβάν Σαββίδης!

ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

Στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν και ο Βιεϊρίνια, και ο Μαουρίσιο, και ο Βέρνμπλουμ, και ο Μάτος. Αυτό ας μην το ξεχνάμε και ας μην το παραβλέπουμε. Οι απουσίες των τεσσάρων ποδοσφαιριστών έπαιξαν το ρόλο τους, όπως και να το κάνουμε, όλοι τους αποτελούν σημείο αναφοράς στον ΠΑΟΚ της τελευταίας διετίας.

Σ’ αυτή, λοιπόν, την κρίσιμη περίοδο των πολλών και έντονων αλλαγών ο ΠΑΟΚ είχε την ατυχία να στερηθεί μέσα στο γήπεδο τους ηγέτες του. Η απουσία των Αντρέ Βιεϊρίνια και του Χοσέ Μαουρίσιο, ειδικά στην εποχή των αλλαγών, αποδείχθηκε άκρως καθοριστική για το (ευρωπαϊκό) μέλλον του, ακόμη και η απουσία του Λέο Μάτος από τη ρεβάνς με την Σλόβαν έπαιξε μέχρι ενός σημείου το ρόλο της.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας είχαν ανάγκη από τις προσωπικότητες τους μέσα στο γήπεδο στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και οι επιστροφές των δύο συν του Πόντους Βέρνμπλουμ είναι μια αχτίδα φωτός για το μέλλον.

ΚΟΝΤΡΑ Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ, ΑΛΛΑ…

Πάμε και στο κομμάτι της διαιτησίας για την οποία γίνεται αρκετή κουβέντα, Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τον Άγιαξ λόγω των αποφάσεων και των προθέσεων του Κρεγκ Πόουσον, αυτό όλοι το είδαν, αλλά δεν αποκλείστηκε από τη Σλόβαν για τον ίδιο λόγο. Μπορεί να υπήρξαν δύο κραυγαλέες περιπτώσεις πέναλτι και στον αγώνα της Μπρατισλάβα και της Τούμπας, αλλά ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ δεν μπορεί να αποτελεί «προϊόν» των διαιτητικών αποφάσεων, όπως συνέβη στο Άμστερνταμ.

Ο ΠΑΟΚ δικαιούται να φωνάζει για την συνολική αντιμετώπισή του από τη διαιτησία, που σε κάποιες περιπτώσεις αποδείχθηκε εχθρική απέναντί του, ωστόσο δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί σ’ αυτό το κομμάτι. Αν υπήρχε χρήση του VAR και στα προκριματικά των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ μπορεί τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Δε θα είχε μετρήσει το πρώτο γκολ του Άγιαξ στην Τούμπα, θα είχε καταλογιστεί η παράβαση στη φάση του Αουγκούστο. Αλλά με τα αν δεν κερδίζει ποτέ κανείς τίποτα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Δολοφονία Λυγγερίδη: Σοκάρουν οι διάλογοι των δύο αδελφών

Σοκαριστικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ του φερόμενου ως φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και του ανήλικου...

Στην ίδια κατηγορία