Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το «κλικ», που «έγραψε» ιστορία

Δημοφιλή

Οι αγώνες κυπέλλου μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Τούμπας (όταν ο Δικέφαλος είναι γηπεδούχος στα πρώτα μεταξύ τους παιχνίδια) έχουν μεγάλη ιστορία πίσω τους.

Γυρνάμε πενήντα ολόκληρα χρόνια πίσω, στις 18 Απριλίου 1973, όταν οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν και πάλι για την προημιτελική φάση, όπως θα συμβεί και την προσεχή Τετάρτη. Με τη -βασική-διαφορά ότι ο τότε αγώνας ήταν νοκ άουτ. Το παιχνίδι ήταν βραδινό (η σέντρα έγινε στις 20.30) και προσέλκυσε 40 χιλιάδες φιλάθλους στις εξέδρες της Τούμπας, παρά το «τσουχτερό» εισιτήριο των 130 δραχμών, με το οποίο μπορούσαν να παρακολουθήσουν και το διεθνές φιλικό παιχνίδι με τη Λέστερ λίγες ημέρες μετά. Ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-0 με τα γκολ του Παρίδη στο 25΄ και στο 33΄ (είχε προηγηθεί στο 8΄ κεφαλιά του Φουντουκίδη στο δοκάρι του Οικονομόπουλου), ωστόσο ο αγώνας έμεινε στην ιστορία κυρίως για το φωτογραφικό στιγμιότυπο, που είχε πρωταγωνιστή τον Κούδα και σε δεύτερο ρόλο τον Καψή. Σε μια από τις επελάσεις του, ο Κούδας ανάγκασε τον αντίπαλο αμυντικό να τον αρπάξει με τα χέρια του από το σορτσάκι ακριβώς στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Και από εκείνο το φάουλ προήλθε το δεύτερο γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο ανέλαβε δράση ο Στέφας, πραγματοποιώντας τρεις σωτήριες αποκρούσεις.

Ο Μιχάλης Παππούς, ο φωτογράφος που «ευθύνεται» για αυτό το τρομερό κλικ, έχει πει: «Δεν ήταν θέμα τεχνικής του φωτογράφου, αλλά ετοιμότητας. Ο Κούδας εκείνη την εποχή έκανε τα… τρελά του, γεγονός που έκανε όλους τους φωτογράφους να τον παρακολουθούμε συνεχώς. Δεν ήξερες ποια στιγμή θα σου έδινε το ‘θέμα’ με μια επινόηση, με ένα σουτ, μια μαγική μπαλιά. Ένα κλικ την κατάλληλη στιγμή κι αυτό ήταν όλο. Η μάρκα της μηχανής που τράβηξα τη φωτογραφία ήταν Asahi Pentax. Και τότε το γήπεδο του ΠΑΟΚ δεν είχε καλό φωτισμό. Τραβήχτηκε κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και σώθηκε στην εμφάνιση».

Οσο για τον Γιώργο Κούδα, έχει δηλώσει: «Ο Καψής προτίμησε να με πιάσει με τα χέρια, παρά να με χτυπήσει από πίσω και, πιθανότατα, να με τραυματίσει. Για μένα ήταν ένα παλικαρίσιο φάουλ, που φαινομενικά εκθέτει τον αμυντικό, αφού στη φωτογραφία φαίνεται ο Κούδας να καλπάζει και ο Καψής να προσπαθεί, κάνοντας βουτιά, να τον πιάσει. Κατά βάθος, όμως, η φάση αυτή είναι ένας ύμνος του φερ πλέι. Ο Καψής ήταν ένα παιδί μάλαμα. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ, η γεμάτη Τούμπα ήταν για όλους μας το οξυγόνο, το ντοπάρισμα κι αυτός, που με την δύναμή του, μας έδινε το δικαίωμα να εξάπτουμε τη φαντασία μας και να προσφέρουμε τέτοιες στιγμές».

Ο Ανθιμος Καψής έχει τονίσει στο παρελθόν: «Τον Κούδα τον σέβεσαι για το θέαμα που προσφέρει, δεν τον ρίχνεις στο χορτάρι. Πότε δεν θα γινόμουν η αιτία για τραυματισμό του Γιώργου».

 

 


Τελευταία νέα

Οριστικό: Αναβάλλεται ο αγώνας του ΠΑΟΚ!

Σε οριστική αναβολή οδηγήθηκε, όπως αναμενόταν, ο πρώτος ημιτελικός του πρωταθλήματος ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, μετά την τροφική...

Στην ίδια κατηγορία