Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το καλοκαίρι των αλλαγών

Δημοφιλή

Σημαδιακό για τη νεότερη ιστορία του ΠΑΟΚ ήταν το καλοκαίρι του 2012, στη διάρκεια του οποίου συντελέστηκαν πολλές αλλαγές, με κύρια εκείνη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Οι μεταβολές σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη σεζόν αφορούσαν αρχικά το θέμα του προπονητή, όπου οι εξελίξεις δεν ήταν και οι πλέον αναμενόμενες.

Στις 25 Μαΐου 2012 o πρόεδρος της ΠΑΕ, Ζήσης Βρύζας αποφάσιζε τη μη συνέχιση της συνεργασίας με τον Λάσλο Μπόλονι. Την επομένη ο αντιπρόεδρος και τεχνικός διευθυντής Παντελής Κωνσταντινίδης υπέβαλλε παραίτηση (έγινε αποδεκτή), θεωρώντας εαυτόν θιγμένο από τους χειρισμούς της διοίκησης στο θέμα του Ρουμάνου προπονητή. «Διαπίστωσα τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει διαφορά στην αντίληψη και τη φιλοσοφία για το σχεδιασμό της νέας περιόδου» ανέφερε σε δήλωση του. Και στις 29 Μαΐου γίνονταν γνωστή η oριστική συμφωνία με τον Γιώργο Δώνη για διετή συνεργασία. «Το πλάνο του ΠΑΟΚ μ’ έπεισε. Θέλω δυνατή την Τούμπα» είχε υπογραμμίσει ο Ελληνας προπονητής κατά την παρουσίαση του ως προπονητής του Δικέφαλου.

Συνολικά 26 παίκτες είχαν συμπεριληφθεί στην αποστολή, που είχε αναχωρήσει στις 5 Ιουλίου για το Ντόορβερτ της Ολλανδίας. Πιο συγκεκριμένα, οι Γλύκος, Κρέσιτς, Γιακουμής, Μελίσσας, Αθανασιάδης, Αποστολόπουλος, Γεωργιάδης, Γιάννου, Δεληγιαννίδης, Ιντζίδης, Καραντασιάδης, Κατσικάς, Κίτσιου, Κωνσταντινίδης, Παναγιωτούδης, Παπάζογλου, Πέλκας, Πόποβιτς, Στάμου, Τζανδάρης, Έτο, Γκαρσία, Κάτσε, Λάζαρ, Λίνο και Ρομπέρ. Οι Σαλπιγγίδης και Μαλεζάς είχαν περισσότερες ημέρες άδειας μετά τη συμμετοχής του στην τελική φάση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπως κι ο Φωτάκης, που είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο μάτι.

Στα φιλικά επί ολλανδικού εδάφους ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει τη βελγική Μονς (2-0) και την Τσβόλε (4-1), έφερε ισοπαλία 0-0 με τη Μαγιόρκα, ενώ είχε ηττηθεί 1-0 από την Οτελούλ. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, έδωσε άλλα δύο φιλικά στην Τούμπα, ένα με την Αϊνχτόφεν (0-2) και ένα με την Ξάνθη (1-0).

*Στον ΠΑΟΚ είχαν επιδιώξει να ντύσουν ξανά στα ασπρόμαυρα τον Μάρκος Αντόνιο. Για εκείνο το λόγο ο Παντελής Κωνσταντινίδης είχε ταξιδέψει στις 24 Μαΐου 2012 στη Ρουμανία, όπου ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός αγωνίζονταν με τη Ραπίντ Βουκουρεστίου. Τελικά, ο Μάρκος Αντόνιο συμφώνησε με τη Νυρεμβέργη. Προσπάθεια έγινε και για το δανεισμό από την Παρί Σεν Ζερμέν του Σέρβου στόπερ Μίλαν Μπίσεβατς, ο οποίος συνέχισε στο γαλλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Λιόν.

Άλλες περιπτώσεις παικτών, που είχαν, λίγο έως πολύ, απασχολήσει ήταν του Δημήτρη Κολοβέτσιου της Λάρισας (συνέχισε στον ΠΑΣ Γιάννινα), του Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού Κλέιτον του Παναθηναϊκού (πήγε στην Τουρκία για λογαριασμό της Καϊσέρισπορ), του Αργεντινού αμυντικού χαφ Χαβιέ Ούμπιδες του Αρη (μετακόμισε στην Τουρκία και στην Ορντούσπορ), του Ισπανού αμυντικού χαφ Αλμπέρτο Θαπατέρ της Λοκομοτίβ Μόσχας (παρέμεινε στη ρωσική ομάδα),του Γάλλου χαφ Αλεξάντρ Κουβιγιέ της Νανσί (παραχωρήθηκε δανεικός στην Καέν),τoυ Βραζιλιάνου φορ Ρετζινάλτο της Σιένα (παρέμεινε στην ιταλική ομάδα), του Ρίτσαρ Μερκάδο της Μοντεβιδέο Γουόντερερς (ο επιθετικός από τον Ισημερινό παρέμεινε στην ομάδα της Ουρουγουάης), τoυ Μιχάλη Σηφάκη του Αρη (έφυγε για το Βέλγιο και τη Σαρλερουά), του Κροάτη φορ Μάριο Μπούντιμιρ του Εργοτέλη (είχε προτιμήσει την Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ), καθώς και του Βραζιλιάνου αμυντικού χαφ Ρομέου (ελεύθερος από τη Λάρισα), ο οποίος κατέληξε στο Λεβαδειακό.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Στις 20 Ιουλίου η Μπάγερν Λεβερκούζεν κατέβαλλε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ τη ρήτρα του 1,5 εκ. ευρώ, εξασφαλίζοντας συμφωνία με τον Κώστα Σταφυλίδη, ο οποίος παρέμεινε στο Δικέφαλο για μια ακόμη σεζόν. Οχτώ ημέρες αργότερα λύθηκε κοινή συναινέσει η συνεργασία με τον Ντάριο Κρέσιτς, ενώ οριστικοποιήθηκε και μεταγραφή του Στέλιου Μαλεζά στη Φορτούνα Ντίσελντορφ αντί 500 χιλιάδων ευρώ. Παρελθόν για το Δικέφαλο είχαν αποτελέσει και οι Ίβιτς, Χαλκιάς και Τσιρίλο.

ΔΟΚΙΜΕΣ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Στη διάρκεια της προετοιμασίας στο Ντόρβερτ ο Δώνης δοκίμασε όχι μόνον έναν, αλλά δύο παίκτες. Ο Σάμι Μπανγκουρά, βέβαια, δεν ήταν ένας άγνωστος παίκτης, αφού την τετραετία που είχε προηγηθεί αγωνίζονταν στον Πανσερραϊκό (με ένα εξάμηνο διάλειμμα στο πρωτάθλημα της… Λιβύης). Ο επιθετικός από τη Γουϊνέα συμμετείχε σε φιλικά παιχνίδια, συνέχισε να παίρνει μέρος στις προπονήσεις και μετά την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, αλλά τελικά ο Δώνης δεν άναψε το πράσινο φως για την απόκτηση του (ο Μπανγκουρά γύρισε στον Πανσερραϊκό).

Ο δεύτερος υπό δοκιμή ήταν ο Αγγλος (με καταγωγή από την Τζαμάικα) μεσοεπιθετικός Τζιλς Μπαρνς, ο οποίος είχε θητεύσει σε Ντέρμπι Κάουντι, Φούλαμ, Γουέστ Μπρομ και Ντονκάστερ Ο Δώνης τον είχε τσεκάρει και ένα χρόνο πριν, όταν βρίσκονταν στον πάγκο του Ατρόμητου. Ο Μπαρνς δήλωνε αποφασισμένος να κερδίσει ένα συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, αλλά έμεινε με την όρεξη. Και από το Ντόρβερτ βρέθηκε στο αμερικανικό πρωτάθλημα, συνεχίζοντας αργότερα σε Μεξικό και Ινδία…

ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Μόλις τέσσερα ήταν τα νέα πρόσωπα εκείνο το καλοκαίρι: Μπονγκάνι Κουμάλο (δανεικός από την Τότεναμ), Σανθ Χακόμπο, Ματέους Βιβιάν και Λίαμ Λόρενς. Οι Λίνο και Γκαρσία είχαν ανανεώσει για άλλον ένα χρόνο τα συμβόλαια τους, ενώ τετραετές συμβόλαιο είχε υπογράψει ο 20χρονος Στέλιος Λαμπάκης, o oποίος είχε παραχωρηθεί δανεικός στον Οδυσσέα Κορδελιού.

*Στις 7 Ιουνίου είχε ανακοινωθεί η πρόσληψη του Γιώργου Γεωργιάδη στη θέση του τεχνικού διευθυντή.

*Στις 26 Ιουλίου ο Ζήσης Βρύζας απαντούσε σε ερωτήσεις φιλάθλων σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Παλατάκι, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που είχε απευθύνει για «να διαπιστώσουμε γιατί μας λείπει η ενότητα και οι σχέσεις εμπιστοσύνης, που ήταν το ισχυρό μας όπλο». Ενδεικτικός ήταν και ο χαμηλός αριθμός (8.426) των εισιτηρίων διαρκείας, που είχαν διατεθεί.

*Καταστροφικά για τον ΠΑΟΚ ήταν τα παιχνίδια στα τέλη Αυγούστου με τη Ραπίντ Βιέννης για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Όχι μόνο αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων, αλλά τιμωρήθηκε και από την ΟΥΕΦΑ με ετήσιο αποκλεισμό (με τριετή αναστολή) από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς και με ποινή της έδρας του για τρεις αγωνιστικές (και με 150 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο) για την εισβολή οπαδών του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας πριν την έναρξη του πρώτου αγώνα με τους Αυστριακούς.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Φαβορί ο ΠΑΟΚ, αλλά…»
Επόμενο άρθροΜίσιτς: «50-50 η πρόκριση»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

ΠΑΟΚ και Μεϊτέ: Τα δεδομένα και το μέλλον

Το πρώτο δεδομένο της υπόθεσης αυτής έχει να κάνει με το ότι ο ΠΑΟΚ ψάχνει πολλά χαφ και έχει...

Στην ίδια κατηγορία