Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Το γόητρο κι η ουσία

Δημοφιλή

Μια κατάκτηση κυπέλλου σε ένα διεθνές τουρνουά-στην προκειμένη περίπτωση από την Κ-14 στην Κροατία πριν από λίγες ημέρες (φωτ.)-ασφαλώς δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες, έστω κι αν οι σταθερές διακρίσεις των τμημάτων υποδομών στο εξωτερικό μόνο τυχαίες δεν μπορεί να χαρακτηριστούν.

Σε πολλούς έχει μείνει η (λανθασμένη) εντύπωση ότι όλα τα τελευταία χρόνια η ακαδημία του ΠΑΟΚ έχει βγάλει έναν Τζόλη, έναν Πέλκα και δύο-τρεις ακόμη, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Βλέποντας κανείς το ρόστερ της πρώτης ομάδας, θα δει επτά παίκτες, που προέρχονται από τις υποδομές: Λευτέρης Λύρατζης, Γιάννης Μιχαηλίδης, Κώστας Κουλιεράκης, Μάριος Τσαούσης, Χάρης Τσιγγάρας, Γιώργος Κούτσιας και Γιάννης Κωνσταντέλιας (είναι κι οι δύο τερματοφύλακες Χρήστος Ταλιχμανίδης και Κώστας Μπαλωμένος, που δεν έχουν κάνει ακόμη το ντεμπούτο τους με την πρώτη ομάδα). Παίκτης του ΠΑΟΚ είναι κι ο Γιώργος Βρακάς, επίσης «προϊόν» της ακαδημίας, ο οποίος για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν θα αγωνιστεί ως δανεικός στην ομάδα του Λεβαδειακού.

Φυσικά κι ο Χρήστος Τζόλης αποτελεί το πιο γνωστό -και επιτυχημένο-παράδειγμα ποδοσφαιριστή, που έχουν αναδείξει οι υποδομές, μια και πέρσι τέτοια εποχή η Νόργουϊτς έβγαζε από τα ταμεία της το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ για να τον εντάξει στο ρόστερ της.

Ο ΠΑΟΚ είχε οφέλη και από άλλους παίκτες της ακαδημίας του. Οι Δημήτρης Πέλκας (201 συμμετοχές με το Δικέφαλο), Στέλιος Κίτσιου (153 συμμ.), Ευθύμης Κουλούρης 83 (συμμ.) και Kώστας Σταφυλίδης (44 συμμ.) δεν προσέφεραν μόνο αγωνιστικά, αλλά και οικονομικά (άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο). Παίκτης της πρώτης ομάδας για πεντέμισι χρόνια ήταν ο Εργκους Κάτσε (158 συμμετοχές) και για τεσσεράμισι χρόνια ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης (53 συμμ.).

Άλλη μια πλειάδα παικτών έφθασαν μέχρι την πρώτη ομάδα, έστω κι αν δεν κατάφεραν να σταθεροποιηθούν. Θυμίζουμε: Aλέξανδρος Αποστολόπουλος (32 συμμ.), Φάνης Τζανδάρης 31 (συμμ.), Σταύρος Τσουκαλάς (29 συμμ.), Στέλιος Πόζογλου (δεκαοχτώ συμμ.), Κυριάκος Σαββίδης (δεκαέξι συμμ.), Αχιλλέας Πούγγουρας (δεκατρείς συμμ.), Παναγιώτης Δεληγιαννίδης (δώδεκα συμμ.), Χρήστος Ιντζίδης (εννέα συμμ.), Στέλιος Ποζατζίδης (επτά συμμ.) και Κώστας Παναγιωτούδης (έξι συμμ.). Από πέντε παρουσίες στην ενδεκάδα μέτρησαν οι Δημήτρης Πόποβιτς και Νίκος Μελίσσας, από τρεις ο Μάριος Σιαμπάνης, από δύο οι Γιώργος Κάκκο, Κριστιάν Κούστα και Τάσος Δημητριάδης και από μία οι Μανώλης Πατράλης, Τίμος Τσελεπίδης, Κρίστι Κιόσε, Βασίλης Παπαδόπουλος, Κρίστιαν Μίλιεβιτς και Γρηγόρης Ευθυμιάδης.

Υπάρχουν και παίκτες, που αναδείχθηκαν από την ακαδημία και έκαναν το βήμα στο εξωτερικό, χωρίς να φθάσουν μέχρι την πρώτη ομάδα. Πριν από δύο χρόνια ο ΠΑΟΚ ήρθε σε συμφωνία με την Ιντερ για τη μεταγραφή του τερματοφύλακα Νίκου Μπότη στη φημισμένη ομάδα του Μιλάνου. Tον περασμένο Ιανουάριο οριστικοποιήθηκε η μετακίνηση του Αβεντίς Αβεντισιάν στην ολλανδική Γκόου Αχέντ Ιγκλς, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους στο εξωτερικό κι οι Κώστας Δημητρίου (Bασιλεία), Γιώργος Τζοβάρας (Σλόβαν Μπρατισλάβας) και Xρήστος Βουτσάς (Βίλεμ).


Τελευταία νέα

Το FORZA ONLINE συμμετέχει στην απεργία

Το FORZA ONLINE συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις συντακτών της χώρας. Διαβάστε αναλυτικά… «Με κοινή απόφαση της ΠΟΕΣΥ,...

Στην ίδια κατηγορία