Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το Conference League έχει… «ψωμί»

Δημοφιλή

Κακά τα ψέματα, από τα λεφτά ξεκινούν όλα. Όσο περισσότερα έσοδα έχει μία ομάδα, τόσο περισσότερο μπορεί να εξελιχθεί, να αναπτυχθεί, να μεγαλώσει. Ο «υποβιβασμός» των ελληνικών ομάδων στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, όχι μόνο δεν τις καταρρακώνει οικονομικά, αλλά τους δίνει την ευκαιρία να βάλουν στα ταμεία τους πολύ σημαντικά χρήματα, εφόσον καταφέρουν να μπουν στους ομίλους του Conference League, κάτι που είναι στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.

Τα οικονομικά δεδομένα (bonus prizes) που ανακοίνωσε η UEFA είναι αρκούντως ικανοποιητικά, στην πραγματικότητα διαφέρουν ελάχιστα από τα χρήματα των ομάδων που θα αγωνιστούν στο Europa League.

Αρχικά ας πάρουμε το απευκταίο σενάριο. Σε περίπτωση αποκλεισμού στον 3ο προκριματικό γύρο ή στα πλέι-οφ τα λεφτά που θα πάρει ο ΠΑΟΚ είναι «ψίχουλα», είναι μόλις 550.000 και 750.000 ευρώ αντίστοιχα, χρήματα που αναλογούν σε ένα καλό ετήσιο συμβόλαιο.

Τα καλά αρχίζουν από την στιγμή που θα μπει κανείς στους ομίλους. Καθένας από τους 32 φιναλίστ των ομίλων του Conference League θα πάρει άμεσα 3 εκατομμύρια ευρώ (2.940.000 για την ακρίβεια)

Κάθε νίκη στον όμιλο θα φέρει μπόνους 500.000 ευρώ και κάθε ισοπαλία 166.000 ευρώ. Η πρωτιά στον όμιλο θα δώσει άλλες 650.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη θέση 325.000 ευρώ. Από εκεί και μετά, η συμμετοχή στα πλέι-οφ θα δώσει 300.000, η πρόκριση στους «16» 600.000, η συμμετοχή στα προημιτελικά ένα εκατομμύριο, στα ημιτελικά δύο, ο φιναλίστ θα πάρει τρία και ο νικητής πέντε εκατομμύρια ευρώ!

Σε αυτά τα έσοδα θα πρέπει να προσθέσουμε τα διόλου ευκαταφρόνητα έσοδα από το market pool και το Coefficient Ranking, όπου κι εδώ ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε θέση ισχύος. Αν η Ελλάδα βάλει τρεις ομάδες στους ομίλους, ο Δικέφαλος ως κυπελλούχος θα πάρει το 40% του ελληνικού market pool (από 30% οι άλλες δύο ομάδες), αν βάλει δύο, η αναλογία εσόδων θα είναι 60-40, ενώ αν μπει μόνο ο ΠΑΟΚ θα εισπράξει όλο το ποσό για το ελληνικό market pool το οποίο υπολογίζεται στο τέλος της σεζόν.

Σε ότι αφορά το Coefficient Ranking είναι τα χρήματα που θα πάρει κάθε ομάδα που θα μπει στους ομίλους με βάση την 10ετή βαθμολογία της στην UEFA, όπου ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, κάτι που χοντρικά μεταφράζεται σε ένα επιπλέον έσοδο 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Με άλλα λόγια, η πρόκριση στους ομίλους και μία αξιοπρεπή παρουσία σε αυτούς μπορεί να φέρει μίνιμουμ 7-8 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να βάζουμε μέσα άλλα κέρδη από εισιτήρια, χορηγίες, εμπορικές χρήσεις, αλλά και βελτίωση του ranking ή δημιουργία υπεραξίας των παικτών μέσω των ευρωπαϊκών αγώνων. Δεν τα λες και λίγα…

ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΛΑΘΟΥΣ

Το πρώτο παιχνίδι του ΠΑΟΚ για τον 3ο προκριματικό του Europa Conference League θα διεξαχθεί την Πέμπτη 5 Αυγούστου (ή δύο ημέρες νωρίτερα αν αντιμετωπίσει την Μποέμιανς), ενώ μία εβδομάδα αργότερα θα γίνει ο επαναληπτικός. Σε περίπτωση που ο Δικέφαλος προκριθεί στα πλέι-οφ, τότε θα παίξει σε δύο ζαριές (19/26 Αυγούστου) την είσοδο του στους ομίλους, που έχει οριοθετηθεί ως ο μίνιμουμ φετινός ευρωπαϊκός στόχος, τόσο για οικονομικούς, όσο και για ηθικούς, βαθμολογικούς λόγους.

Για όσους το έχουν λησμονήσει ή δεν το γνωρίζουν, ο ΠΑΟΚ δεν έχει το παραμικρό περιθώριο αστοχίας ή λάθους. Σε περίπτωση που (ο μη γένοιτο) αποκλειστεί στον 3ο προκριματικό ή στα πλέι-οφ, τότε το βραχύβιο ευρωπαϊκό του ταξίδι ολοκληρώνεται από τον Αύγουστο, κάτι που κανείς δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται. Μία χρήσιμη υπενθύμιση: Από φέτος καταργείται το εκτός έδρας γκολ, κάτι που δεδομένα θα φέρει περισσότερες παρατάσεις στα νοκ-άουτ ζευγάρια.

Η ΤΟΥΜΠΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ‘ΝΑΙ ΚΑΖΑΝΙ

Τελευταία φορά που η Τούμπα θύμιζε… καζάνι ήταν στις 4 Μαρτίου του 2020 σε εκείνον τον δραματικό πρώτο ημιτελικό κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό, όταν το 0-2 έγινε 3-2 σε μία αλησμόνητη ανατροπή, στην οποία ο κόσμος έπαιξε κι αυτός την μπάλα του!

Έκτοτε, η πανδημία άφησε τα καρεκλάκια αδειανά, όμως όλα δείχνουν ότι αυτό θα αλλάξει. Αν δεν προκύψει κάτι δραματικό με την εξέλιξη της πανδημίας και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, ο ΠΑΟΚ θα παίξει με κόσμο στο εντός έδρας παιχνίδι του για τον 3ο προκριματικό γύρο του Conference League.

Σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας που ενέκρινε και το Υφυπουργείο Αθλητισμού, όσα γήπεδα διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων (ανάμεσα τους και η Τούμπα δηλαδή) μπορούν να έχουν πληρότητα έως 80% (ο ΠΑΟΚ θα μπορεί να τυπώσει δηλαδή μέχρι 23.762 εισιτήρια), όμως η γνωμάτευση λέει πως οι θεατές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι (ή νοσήσαντες με ανάλογο πιστοποιητικό) και υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκες, ενώ επιτρέπεται και ένα μικρό ποσοστό ανεμβολίαστων ανηλίκων (έως 5%), οι οποίοι θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου PCR ή Rapid Test, ώστε να κλείσουν το ηλεκτρονικό τους εισιτήριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ειδικός σκύλος για τους Βέλγους στην Τούμπα (pic)

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει με φόντο την εντός έδρας αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ στο πλαίσιο των «8»...

Στην ίδια κατηγορία