Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το ασπρόμαυρο Hall of Fame

Δημοφιλή

Η ύψιστη τιμή που μπορεί να λάβει ένας ποδοσφαιριστής, ένας προπονητής ή ακόμα και ένας παράγοντας είναι η παρουσία του στο «Hall of Fame», μια διαδικασία που ενίοτε ιντριγκάρει και προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στους οπαδούς των ομάδων και τους «φαν» των αθλημάτων.

Η FORZA στο τρίτο μέρος του αφιερώματος για τα 94 χρόνια ζωής του Π.Α.Ο.Κ. γράφει για τα πρόσωπα που έγραψαν ιστορία, πρόσφεραν δόξα, έδωσαν λάμψη και με την παρουσία τους είχαν έντονο αντίκτυπο στη διαδρομή του λαοφιλούς Συλλόγου από το 1926 μέχρι και σήμερα.

Ο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’70 αποτελεί το διαμάντι της 94χρονης Ιστορίας του συλλόγου. Η περίοδος όπου ο κορυφαίος -μακράν του δεύτερου- σύλλογος της Βορείου Ελλάδας κατέκτησε το πρώτο επίσημο τρόπαιο, δύο Κύπελλα Ελλάδας (1972, 1974), έπαιξε σε πέντε σερί τελικούς και κατέκτησε το (πρώτο δικό του) πρωτάθλημα Ελλάδας το 1976.

Στις επόμενες σελίδες θα «παραλλάσουν» είκοσι συν ένας πρωταγωνιστές, που με το σπαθί τους πήραν θέση στο «ασπρόμαυρο» Hall of Fame, με άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν να συνοδεύουν ονόματα όπως οι: Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Νικηφόρος Τσαρπανάς, Βίλι Σέφτσκι, Λάμπης Κουϊρουκίδης, Λέανδρος Συμεωνίδης, Γιώργος Κούδας, Γιώργος Παντελάκης, Σταύρος Σαράφης, Πέτρος Καλαφάτης, Λες Σάνον, Κώστας Ιωσηφίδης, Γκιούλα Λόραντ, Αγγελος Αναστασιάδης, Θόδωρος Ζαγοράκης, Πάμπλο Γκαρσία, Αντρέ Βιεϊρίνια, Ραζβάν Λουτσέσκου, Θανάσης Κατσαρής, Μάκης Μαυρομιχάλης. Και φυσικά, ο Ιβάν Σαββίδης, ο άνθρωπος που τα τελευταία επτάμιση χρόνια γιγάντωσε και εκτόξευσε τον «Δικέφαλο»!

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Επτά άνθρωποι προεξέχοντος του 29χρονου, τότε, δημοσιογράφου Τριαντάφυλλου Αντ. Τριανταφυλλίδη συνέταξαν και υπέγραψαν το πρώτο καταστατικό του συλλόγου, το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμία «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών».

Το πρώτο συμβούλιο του Π.Α.Ο.Κ. εκλέχτηκε στη γενική συνέλευση της 5ης Απριλίου του 1926 και παρέμεινε μέχρι τις 24 Νοεμβρίου του ίδιου έτους όταν και ξανάγιναν εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν Πρόεδρο του Συλλόγου τον Βυζάντιο Φανούριο.

Ο ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η πρώτη «χρυσή» ομάδα στην ιστορία του Συλλόγου έρχεται στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Η ομαδάρα της περιόδου 1953-57  διέπρεψε στα τοπικά πρωταθλήματα καταφέρνοντας να κερδίσει για 4 συνεχόμενες χρονιές το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και να φτάσει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

Εκείνη την ομάδα οραματίστηκε και δημιούργησε ο Γεώργιος Χαραλαμπίδης, ο επονομαζόμενος και πατριάρχης του Π.Α.Ο.Κ., ο μακροβιότερος πρόεδρος του Συλλόγου, ίσως και ο μακροβιότερος πρόεδρος ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Διετέλεσε Πρόεδρος από το 1949 μέχρι και το 1963, όποτε και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου.

Ήταν εκείνος που επιφορτίστηκε με την μετεγκατάσταση του σωματείου από το Συντριβάνι στην Τούμπα και με τη δημιουργία της ειδικής Επιτροπής Ανεγέρσεως του νέου Σταδίου του Π.Α.Ο.Κ. συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατασκευή του γηπέδου στην περιοχή της Τούμπας.

Ο «ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο «Στρατηγός» του Π.Α.Ο.Κ. άρχισε να κλωτσάει τις πάνινες μπάλες στην παλιά λαχαναγορά της Θεσσαλονίκη και στα θρυλικά μάρμαρα του Διοικητηρίου. Βρέθηκε πιτσιρίκι στις αλάνες της άχτιστης Τούμπας και για να πάει στο γήπεδο περνούσε μέσα από τις λάσπες και τα προσφυγικά Τολ, στα τέλη της δεκαετίας του ’50.

Άριστος τεχνίτης, μπαλαδόρος ολκής, «ζωγράφιζε» κάθε Κυριακή στον καμβά της Τούμπας. Οι εμπνεύσεις του συνδύαζαν θέαμα και ουσία. Έφτασε να αγωνιστεί 21 χρόνια με τη φανέλα του «Δικεφάλου», να γίνει ο ηγέτης του και εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων στην 94χρονη ιστορία του Συλλόγου.

Μύθος, ζωντανός μάλιστα καθότι βαδίζει το 74ο έτος της ζωής του, είναι ο «νάμπερ ουάν» και ρέκορντμαν συμμετοχών σε επίσημα παιχνίδια με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Όταν Μαγυάρος τεχνικός, Γκιόργκι Μπαμπολτσάι, τόλμησε και τον έβαλε στην ενδεκάδα της πρώτης ομάδας δεν γνώριζε ότι ο 17χρονος από την Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης θα γινόταν ο ποδοσφαιριστής που θα άλλαζε το «στάτους κβο» του Συλλόγου.

Από την πρώτη (Εθνικός Π. – ΠΑΟΚ 1-0 στις 21 Δεκεμβρίου του 1963) έως την τελευταία του συμμετοχή στην Α’ Εθνική (ΠΑΟΚ – Αιγάλεω 0-0 στις 26 Φεβρουαρίου 1984) μεσολάβησαν 20 χρόνια, 2 μήνες και 5 ημέρες. Ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου κατέγραψε 607 επίσημες συμμετοχές (504 πρωτάθλημα, 70 κύπελλο, 33 Ευρώπη) με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Πρωταθλητής Ελλάδας (1976) και δύο φορές κυπελλούχος (1972, 1974). Μια ολόκληρη ζωή, μια περίοδος (με εξαίρεση τη διετία 1967-1969) γεμάτη λάμψη, δόξα, χαρές και λύπες.

Ακολούθησε η παρουσία του σε διάφορα διοικητικά πόστα (ήταν γεν. αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1985) και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο πλευρό του Ιβάν Σαββίδη ως στρατηγικός σύμβουλος. Μια ζωή γεμάτη Π.Α.Ο.Κ.!

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ «ΜΕΓΑΛΩΣΕ» Ο Π.Α.Ο.Κ.

Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης με τη διορατικότητα που τον διέκρινε είδε στο πρόσωπο του Βίλι Σέφτσικ τον άνθρωπο που θα μπορούσε στα χέρια του ο Σύλλογος να αναγεννηθεί.

Κι όντως, ο Αυστριακός, κάτοχος πτυχίου προπονητή και εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη, έγραψε τη δική του ιστορία, όχι μόνο στα «τσικό» του Π.Α.Ο.Κ., αλλά και στη δημιουργία της σπουδαίας ομάδας του ’50. Υπέγραψε ετήσια σύμβαση τον Δεκέμβριο του 1951 και συνέχισε να προπονεί όλες τις ομάδες του «Δικεφάλου» μέχρι το Μάρτιο του 1953, ενώ τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε κυρίως με την εξεύρεση ταλέντων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γιώργος Κούδας.

ΕΝΑ ΦΟΡ ΟΛΚΗΣ

Το καλοκαίρι του 1952 υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα του ΠΑΟΚ ο Λάμπης Κουϊρουκίδης, αλλά το δελτίο του βγήκε ένα χρόνο αργότερα, καθώς η ομάδα της Δόξας Δράμας αρνήθηκε να τον παραχωρήσει και ο παίκτης τιμωρήθηκε με έναν χρόνο αποκλεισμό.

Στον Π.Α.Ο.Κ. αγωνίστηκε μέχρι το 1960 (91 γκολ σε 161 παιχνίδια, 3 Πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης 1954, 1955 και 1956). Ένας τραυματισμός ανάγκασε αυτό τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή να αποχωρήσει στα 28 του χρόνια και δεν μπόρεσε να αγωνιστεί ποτέ στην Τούμπα. Κι όπως έλεγαν τότε οι φίλοι της ομάδας: «Ας βάλει ο Θεός το χέρι του και ο Κουϊρουκίδης το πόδι του…».

«ΑΙΩΝΙΟΣ» ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ

Ο θρυλικός Νικηφόρος Τσαρπανάς γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1913 και από τις αρχές της δεκαετίας του ’30 ξεκίνησε να υπηρετεί τον Σύλλογο περνώντας μια ζωή όλο Π.Α.Ο.Κ.! Η ψυχή των «ασπρόμαυρων» αποδυτηρίων, γνωστός για το σπάσιμο μιας κανάτας, για το γούρι, πριν βγει στην Τούμπα η αγαπημένη ομάδα του και τα «παιδιά» του, ο Κούδας, ο Σαράφης, ο Ιωσηφίδης. Έφυγε από τη ζωή το 1981.

Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ

Υψηλότατη θέση στην εκτίμηση των ΠΑΟΚτσήδων και μετ’ θάνατον αναγνώριση, τυγχάνει ο Γιώργος Παντελάκης. Ο άνθρωπος που το ονοματεπώνυμο του έγινε συνώνυμο της πρώτης ασπρόμαυρης «επανάστασης» με το «όχι» του ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό και στη Χούντα των Συνταγματαρχών για χάρη του Γιώργου Κούδα.

Ο Παντελάκης τον είχε σαν παιδί του. Με την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη τον αγκάλιασε, τον προστάτευσε, λίγα χρόνια αργότερα τον πάντρεψε, τον έκανε να αισθανθεί ηγέτης. Δεν ήταν εύκολος άνθρωπος. Απόμακρος, αλλά τίμιος και ΠΑΟΚτσής ως το κόκκαλο, έφτασε να… κυνηγηθεί από τους οπαδούς της ομάδας και να αποχωρήσει τελικά από τα κοινά του συλλόγου το 1984. Είναι από τα ιστορικά λάθη της κερκίδα, που έγιναν απλά και μόνο για να σημαδέψουν την Ιστορία της ομάδας.

Νωρίτερα, κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, την περίοδο 1975-1976, ενώ επί των δικών του ημερών ο «Δικέφαλος»  έγινε η πρώτη ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα που μετατράπηκε σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (Π.Α.Ε) με πρώτο πρόεδρο – μεγαλομέτοχο τον ίδιο.

Σε ηλικία 83 ετών, ο γεννημένος το 1926 (έτος δημιουργίας του Συλλόγου) «έφυγε» από τη ζωή, μετά από τροχαίο δυστύχημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις 2 Φεβρουαρίου του 2009.

*Ο Λέανδρος Συμεωνίδης εντάχθηκε στον Π.Α.Ο.Κ. το 1950 σε ηλικία 13 ετών, ένας ακόμη «καρπός» της δουλειάς του Βίλι. Κατέκτησε τρία συνεχόμενα χρόνια τα τοπικά πρωταθλήματα (1953-1956), ενώ παίζοντας με την Εθνική Ενόπλων κίνησε το ενδιαφέρον της Φιορεντίνα.

Από το 1958 έως και τη λήξη της καριέρας του το 1969, διετέλεσε αρχηγός της ομάδας του φορώντας πάντα τη φανέλα με το νούμερο επτά (7) στη πλάτη. Εμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι «Μαύρο Βέλος».

* Ο Πέτρος Καλαφάτης ήταν ο πρόεδρος του επαγγελματικού πρωταθλήματος το 1985, αλλά υπηρέτησε τον Σύλλογο για περισσότερα από τριάντα χρόνια κι από πάρα πολλά πόστα. Ξεκίνησε ως έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος τη δεκαετία του ’60, βρέθηκε κοντά στο σύλλογο στα «χρυσά χρόνια» και μετά το ’85 επέστρεψε ως πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος στις διοικήσεις του Γιώργου Μπατατούδη.

Ο «ΚΑΙΣΑΡΑΣ» ΚΑΙ Ο «ΣΕΡ» ΤΟΥ Π.Α.Ο.Κ.

Ο Σταύρος Σαράφης έγραψε με ολόχρυσα γράμματα το όνομά του στο πάνθεον της «ασπρόμαυρης» Ιστορίας, ως ποδοσφαιριστής, προπονητής, γενικός αρχηγός, μάνατζερ. Μια ζωή μέσα στην Τούμπα.

Το καλοκαίρι του 1967 μεταγράφηκε από την Αναγέννηση Επανομής στον Π.Α.Ο.Κ. και στις 13 Σεπτεμβρίου έκανε ντεμπούτο κόντρα στη βελγική Λιέγη για το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων. Στις 8 Οκτωβρίου του ίδιου έτους αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Στο ντεμπούτο εναντίον του Αιγάλεω βρήκε το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Ήταν το πρώτο από τα συνολικά 170 γκολ, που τον κατατάσσουν στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών για τον «Δικέφαλο». Στις 26 Αυγούστου του 1981 στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι εναντίον της Εθνικής ομάδας (32 συμμετοχές, 7 γκολ) η Τούμπα, όπως θα του άξιζε, δε γέμισε…

Ο «Καίσαρας» του ελληνικού ποδοσφαίρου συνεχίζει να προσφέρει ακόμη και σήμερα τις υπηρεσίες του στην αγαπημένη του ομάδα, δίπλα στα μικρά παιδιά της Κ15 και της Κ17, όσοι έχουν την τιμή να τον γνωρίζουν, ξέρουν καλά ότι αν ποτέ φύγει από την Τούμπα θα μαραζώσει.

Ο ΑΓΓΛΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ

Ο Λες Σάνον για πολλούς δημιούργησε τον καλύτερο Π.Α.Ο.Κ. όλων των εποχών! Αν ζούσε σήμερα, ο δημιουργός της χρυσής ομάδας του ’70, θα ήταν 94 ετών. Όπως και ο Π.Α.Ο.Κ. Γεννημένος στο Λίβερπουλ, στις 12 Μαρτίου 1926 ο Αγγλος προπονητής ταξίδεψε για τη γειτονιά των αγγέλων στις 2 Δεκεμβρίου 2007, έχοντας προλάβει να αφήσει το στίγμα του στο Σύλλογο που λάτρεψε.

Ο «δικός του Π.Α.Ο.Κ.» έπαιξε το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο, με απίστευτη ταχύτητα για την εποχή, από τη μεσαία γραμμή και μπροστά. «Στο ποδόσφαιρο η άφεση αμαρτιών γίνεται με έργα και όχι με λόγια». Έτσι συνήθιζε, να απαντά σε υποβολή συγνώμης των παικτών του.

Κατέκτησε δύο κύπελλα (1972, 1974), έπαιξε σε άλλους δύο τελικούς (1971, 1973), οδήγησε την ομάδα στους «8» του κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης (1974) και έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος (1973).

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΑΚ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ

Ο Κώστας Ιωσηφίδης αναγνωρίζει μέχρι σήμερα πως ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν η αιτία να ζήσει μια ζωή όπως την ονειρευόταν. Ένα μπακ που στα πρώτα του βήματα στην Αναγέννηση Πετριτσίου θεωρούνταν ένας ανερχόμενος επιθετικός.

Καμαρώνει που κατόρθωσε να υπηρετεί για περισσότερα από 30 χρόνια τον σύλλογο κατακτώντας τέσσερις τίτλους και υπερηφανεύεται ότι για 15 σχεδόν  χρόνια φόρεσε μόνο μια φανέλα, αυτή του ΠΑΟΚ. Είναι δεύτερος σε συμμετοχές στο Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, με 397, σημειώνοντας πέντε γκολ, έπαιξε σε 69 παιχνίδια για το κύπελλο (3 γκολ) και σε 28  ευρωπαϊκούς αγώνες.

*Το Δεκέμβριο του 1974 ήρθε κάτω από άκρα μυστικότητα στη Θεσσαλονίκη ο Γκιούλα Λόραντ, ο οποίος ενάμιση χρόνο μετά θα οδηγούσε τον Π.Α.Ο.Κ. στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος.

Ο Ούγγρος τεχνικός από την πρώτη στιγμή θέλησε να περάσει τη δική του αυστηρή φιλοσοφία στην ομάδα. Να την κάνει να μοιάζει με μια καλοκουρδισμένη μηχανή, μια ομάδα που θα πλησίαζε τα επαγγελματικά όρια ξεφεύγοντας από τον ημιεπαγγελματικό αθλητισμό και την ερασιτεχνική νοοτροπία. Καθιέρωσε κλειστές διπλές προπονήσεις, βγάζοντας τον κόσμο και τους παράγοντες από το γήπεδο.

Πάντως, οι ποδοσφαιριστές δεν είδαν αρχικά «με καλό μάτι» τον Μαγυάρο. Το ίδιο και η διοίκηση. Έφυγε ως πρωταθλητής Ελλάδας και επέστρεψε τέσσερα χρόνια μετά για να «σβήσει» στον πάγκο του «Δικεφάλου» στις 31 Μαίου του 1981.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ Π.Α.Ο.Κ

Είναι ένας από τους σημαντικότερους προπονητές στην ιστορία του συλλόγου και ένα αναπόσπαστο κομμάτι του «Δικεφάλου». Ενας φανατικός οπαδός, μια ιδιάζουσα περίπτωση, με φανατικούς εχθρούς και φίλους.

Ο Αγγελος Αναστασιάδης, ένα παιδί από τους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, , που στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας το 1974 και πρωταθλητής το 1976, αλλά η προπονητική σταδιοδρομία του, προφανώς, παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Από το 1997 μέχρι και το Μάρτιο του 2015 κάθισε σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές στιγμές στον «ασπρόμαυρο» πάγκο, οδηγώντας τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του κυπέλλου το 2003. Ένα χρόνο μετά, το φιάσκο «Λιάσου Λουκά» στους αγώνες με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ ήρθε να στιγματίσει την καριέρα του.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ

Διέθετε την πάστα του ηγέτη και του αρχηγού, με τον Π.Α.Ο.Κ. αγωνίστηκε σε δύο διαφορετικές περιόδους (1992-1998, 2005-2007) και μόλις έβγαλε το κοντό παντελονάκι, ανέλαβε το δύσκολο έργον να βγάλει τον Σύλλογο από το τέλμα και το αδιέξοδο. Όταν αντιλήφθηκε ότι το μότο «ο ΠΑΟΚ πάνω απ’ όλα» είχε πάει περίπατο (Ιανουάριος του 2012) παραιτήθηκε από την προεδρία.

ΠΑΜΠΛΟ ΓΚΑΡΣΙΑ

Ο «Τσε» του Π.Α.Ο.Κ., συμπληρώνει δώδεκα χρόνια στην Ελλάδα, συνεχίζοντας να αποτελεί λατρεμένο «παιδί» της «ασπρόμαυρης» κερκίδας. Η επιτομή του πάθους. Μια ανθρώπινη λαοθάλασσα τον υποδέχθηκε στις 30 Ιουλίου του 2008 και πορεύεται μαζί του όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον συνεχίζει ως προπονητής της Κ19,οδηγώντας τα πιτσιρίκια στους τίτλους και χτίζοντας την επόμενη μέρα.

ΑΝΤΡΕ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ

Ο μικρόσωμος Πορτογάλος έφτασε να είναι ο απόλυτος ηγέτης του Π.Α.Ο.Κ. Ο ποδοσφαιριστής που κάθε μέρα είναι πολύτιμος. Ο παίκτης της ομάδας. Ώριμος. Έμπειρος. Αυτός που με κλειστά μάτια του φοράς το περιβραχιόνιο και τον αφήνεις απλά να βρίσκεται πάνω στο χορτάρι. Αρχηγός. Είναι η επιτομή της αγωνιστικής εξέλιξης, της προσπάθειας, της σκληρής δουλειάς.

ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΞΑΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ!

Ο Γιώργος Παντελάκης έκανε τον Π.Α.Ο.Κ. μεγάλη ομάδα. Ο Πέτρος Καλαφάτης ήταν ο πρόεδρος του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος. Ο Θόδωρος Ζαγοράκης παρέλαβε έναν ημιθανή σύλλογο και τον έβγαλε από την εντατική. Ομως ο Ιβάν Σαββίδης είναι εκείνος που τον ανέστησε, τον σήκωσε όρθιο, του έδωσε δύναμη και ορμή. Τον έκανε ξανά πρωταθλητή!

Μπορεί να είναι γέννημα θρέμμα του χωριού Σάντα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας, εκεί όπου γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1959, αλλά δηλώνει και καμαρώνει που είναι Έλληνας.

Ο Έλληνας ομογενής επιχειρηματίας αγόρασε την ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. ολοκληρώνοντας ένα φλερτ, που είχε ξεκινήσει έξι χρόνια πριν, διακόπηκε για ένα μεγάλο διάστημα, αλλά συνέχιζε να είναι ένα καυτό… φλερτ. Στις 10 Αυγούστου του 2012 κατέβαλε το ποσό των 9.951.000 ευρώ και έγινε κάτοχος του 51% των μετοχών, ένα ποσοστό το οποίο σήμερα, μέσω των αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου, έφτασε να είναι πάνω από το 85%.

Όταν στις 12 Μαΐου του 2015 έστειλε στο ελληνικό δημόσιο 10.886.811 ευρώ και ο «Δικέφαλος» έπαψε να ζει με τον εφιάλτη των χρεών. Ήταν μια στιγμή που κάθε φίλος της ομάδας όφειλε να πανηγυρίσει σαν τίτλο.

Από εκείνη την ημέρα έφερε παικταράδες στην ομάδα, δημιούργησε ένα πανίσχυρο σύνολο, που κατέκτησε τρία κύπελλα, είδε να του παίρνουν ένα πρωτάθλημα, μέσω δικαστικών αποφάσεων, αλλά πέρσι έφτασε στη Γη της Επαγγελίας.

«Θα νιώσω αρχηγός της οικογένειας του ΠΑΟΚ, όταν δε θα με αγαπούν μόνο για τα χρήματά μου». Λόγια βγαλμένα μέσα από την καρδιά του, λόγια που αποτελούν το αποτύπωμα της διαδρομής του στα μέρη μας.

Η «ΑΣΠΙΔΑ» ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

«Ασπίδα» για όλα τα τμήματα, μεταξύ αυτών και του ποδοσφαίρου, αποτελεί ο Θανάσης Κατσαρής. Κρυμμένος, εδώ και χρόνια, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη συνεχίζει την ανιδιοτελή προσφορά του στον σύλλογο. Με κύριο γνώμονα το συμφέρον της ομάδας και το νοικοκυριό του συλλόγου να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση υπηρετεί τον Π.Α.Ο.Κ. από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, ως μέλος του συλλόγου, και για 22 συνεχόμενα χρόνια ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη.

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ

Ο Θωμάς Μαυρομιχάλης, κατά κόσμον Μάκης «Μανάβης», είναι η ζωντανή ιστορία των οπαδών του Π.Α.Ο.Κ. Μεγαλούργησε στα τσιμέντα της Τούμπας, γαλούχησε γενιές ΠΑΟΚτσήδων, στρατολόγησε και έπλασε μια ολόκληρη γενιά οπαδών, είναι ο εκφραστής και ο πρωταγωνιστής δεκάδων ιστοριών «μάχης» που γράφτηκαν στους δρόμους.

H «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ τον τίμησε πριν λίγο καιρό για την προσφορά του στον Σύλλογο. Αρκετοί πρόεδροι επιχείρησαν τα προηγούμενα χρόνια να τον τιμήσουν, ωστόσο εκείνος ήταν αρνητικός, όταν όμως πληροφορήθηκε ότι αυτό αποτελεί επιθυμία της οικογένειας Σαββίδη αποδέχθηκε την τιμή.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΕΚΟΡ

Στην αρχή αμφισβητήθηκε έντονα, στηρίχθηκε από τον Ιβάν Σαββίδη και έφτασε να γίνει μέσα σε μια διετία ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του Π.Α.Ο.Κ.

Δεν το λέμε εμείς, το «λένε» οι αριθμοί που στην προκειμένη περίπτωση είναι άκρως εντυπωσιακοί: Με 68 νίκες σε 93 αγώνες στον πάγκο του «Δικεφάλου»,  δηλαδή ποσοστό 73,2%, άφησε πίσω του ιερά τέρατα της «ασπρόμαυρης» ιστορίας, όπως ο Λες Σάνον, και έγινε ο τρίτος (ξένος) προπονητής που πήρε  πρωτάθλημα με τον «Δικέφαλο του Βορρά»!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

BMW M2: Βελτιωμένες και έτοιμες για πίστα!

Αναβαθμισμένες νέες BMW M2 διαθέσιμες για ενοικίαση και trackdays στο Nürburgring και στο Spa-Francorchamps, δια χειρός AC Schnitzer και...

Στην ίδια κατηγορία