Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το 2019 «βάφτηκε» ασπρόμαυρο

Δημοφιλή

Η FORZA κάνει αναδρομή στο πολύ ξεχωριστό- για την ομάδα του ΠΑΟΚ -έτος που μας αποχαιρέτησε, θυμίζοντας τις πιο χαρακτηριστικές και ιδιαίτερες στιγμές του.

Ο ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ ΚΑΙ Η ΡΗΤΡΑ

Η χρονιά άρχισε με μια σημαντική απώλεια, αφού στις 10 Ιανουαρίου η Αλ Ιτιχάντ συμφώνησε να καταβάλει τη ρήτρα (δέκα εκ. ευρώ) του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, με αποτέλεσμα ο Σέρβος φορ να παραχωρηθεί στην ομάδα της Σαουδικής Αραβίας. Δέκα ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε η απόκτηση του Κάρολ Σφιντέρσκι, ο οποίος στο ντεμπούτο του με την ασπρόμαυρη φανέλα χάρισε τη νίκη στο εντός έδρας ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα με γκολ στο 87΄.

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος ήταν «γεμάτη» για τον ΠΑΟΚ: αποκτήθηκε ο Ινγκι Ινγκασον, οι Γιόσιπ Μίσιτς και Σέρτζιο Ολιβέιρα ήρθαν δανεικοί από τη Σπόρτιγκ Λισαβόνας και την Πόρτο αντίστοιχα, ο Χοσέ Κρέσπο ανανέωσε το συμβόλαιο του μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ενώ ο Δημήτρης Γιαννούλης επέστρεψε από το δανεισμό του στον Ατρόμητο, υπογράφοντας παράλληλα επέκταση συμβολαίου μέχρι το 2022.

ΤΟ ΑΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

Οι πάντες στον ΠΑΟΚ περίμεναν με ανυπομονησία το ντέρμπι της 10ης Φεβρουαρίου εναντίον του Ολυμπιακού στην Τούμπα για έναν ολόκληρο χρόνο. Στις 25 Φεβρουαρίου 2018 ο αντίστοιχος αγώνας με τους «ερυθρόλευκους» δεν είχε αρχίσει καν, εξαιτίας του ισχυρισμού του προπονητή των φιλοξενούμενων, Οσκαρ Γκαρθία ότι είχε χτυπήσει στο πρόσωπο (;) από ένα ρολό χαρτιού…Η δίψα του ΠΑΟΚ για τη νίκη ήταν τεράστια και, τελικά, ικανοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφού, με τα γκολ των Βιεϊρίνια (3΄), Μπίσεσβαρ (19΄) και Άκπομ (82΄) επιβλήθηκε άνετα των Πειραιωτών με σκορ 3-1.

Ο Δικέφαλος είχε ανοίξει στους εννέα βαθμούς την ψαλίδα της διαφοράς από το δεύτερο Ολυμπιακό και, πλέον, ολόκληρη η φίλαθλη Ελλάδα είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν υπήρχε κανένας τρόπος να μη βαφτεί ασπρόμαυρο το πρωτάθλημα.

ΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ

Η αναμέτρηση της 16ης Μαρτίου με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο «στράβωσε» για τον ΠΑΟΚ στο 55΄, όταν οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με πέναλτι. Μπροστά στο φάσμα της απώλειας βαθμών, οι φιλοξενούμενοι αφυπνίστηκαν και σε διάστημα τριών λεπτών (64΄, 67΄) έκαναν την ανατροπή με τους Βιεϊρίνια (πέτυχε γκολ παγκόσμιας κλάσης με σουτ σχεδόν από τα 40 μέτρα) και Μάτος. Tο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό αποτέλεσε ουσιαστικά το τελευταίο υψηλό εμπόδιο στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ να κόψει πρώτος το νήμα του περσινού μαραθωνίου. Και από τη στιγμή που το υπερπήδησε, πείστηκαν και οι τελευταίοι ότι ο τίτλος ήταν δικός του και δεν υπήρχε καμία περίπτωση να του ξεφύγει. Και δύο εβδομάδες αργότερα «αγκάλιασε» το πρωτάθλημα με τη νίκη με 2-1 επί της Ξάνθης στα Πηγάδια.

ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ

Στο τελευταίο εντός έδρας ματς πρωταθλήματος, την Κυριακή 21 Απριλίου εναντίον του Λεβαδειακού, ο ΠΑΟΚ ήθελε απλώς ένα βαθμό, προκειμένου στο τέλος του αγώνα να σηκώσει το τρόπαιο. Φυσικά, μπροστά σε 30 χιλιάδες φιλάθλους τους, οι παίκτες του Δικεφάλου δεν θα μπορούσαν να παίξουν απλώς για την ισοπαλία. Και με τα γκολ των Σάχοφ (3΄, 60΄), Μπίσεσβαρ (8΄), Βαρέλα (53΄) και Σφιντέρσκι (81΄) έφθασαν στο τελικό 5-0, που ήταν και η 25η νίκη τους σε 29 ματς της Σούπερ Λίγκ. Ο ΠΑΟΚ είχε ανακηρυχθεί πρωταθλητής για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια και το πάρτι στην Τούμπα μόλις άρχιζε.

Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε αήττητος το πρωτάθλημα, νικώντας στις 5 Μαΐου την τελευταία αγωνιστική στα Γιάννενα τον τοπικό ΠΑΣ με 2-0 χάρη στα γκολ των Άκπομ (60΄) και Σάχοφ (79΄).

«ΚΑΗΚΕ» Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τη νύχτα της 21ης Απριλίου προς την 22η του μηνός η Θεσσαλονίκη παρέμεινε άυπνη. Ο ΠΑΟΚ ήταν και τυπικά πρωταθλητής μετά από 34 ολόκληρα χρόνια και η περίσταση έπρεπε να γιορταστεί δεόντως. Μετά τη λαμπρή φιέστα στο γήπεδο της Τούμπας, το λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή της ομάδας, προεξάρχοντος του Ιβάν Σαββίδη, άρχισε το… ταξίδι προς την περιοχή του Λευκού Πύργου. Μέχρι να φθάσει, βέβαια, στον τελικό του προορισμό, απαιτήθηκε πολλή ώρα, αφού πήγαινε με πολύ μικρή ταχύτητα (όταν προχωρούσε…) εξαιτίας του μεγάλου πλήθους κόσμου, που το συνόδευε. Το τι συνέβη αργότερα στην περιοχή του Λευκού Πύργου είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί με λόγια. Το βέβαιο είναι ότι οι χιλιάδες του κόσμου, που βίωσαν από κοντά εκείνες τις στιγμές, δεν πρόκειται να τις ξεχάσουν ποτέ στη ζωή τους.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΤΑΜΠΛ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο προς τον τελικό δεν το συνάντησε ο ΠΑΟΚ στα ημιτελικά (πρόκριση επί του Αστέρα Τρίπολης), αλλά στον προημιτελικό γύρο της διοργάνωσης. Το γκολ του Σφιντέρσκι στο 82΄ οδήγησε τη ρεβάνς με τον Πανιώνιο στην παράταση, στο 94΄ οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν σε 2-2, αλλά ο Δικέφαλος πέρασε στα ημιτελικά με τα γκολ των Άκπομ (114΄) και Βιεϊρίνια (118΄ με πέναλτι). Στον τελικό της 11ης Μαΐου εναντίον της ΑΕΚ στο Ολυμπιακό στάδιο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του και φρόντισε να μην την αφήσει να πάει χαμένη. Με το γκολ του Άκπομ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου νίκησε 1-0 και κατέκτησε το 7ο κύπελλο της ιστορίας του (και τρίτο διαδοχικό).

ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΑΛ ΧΙΛΑΛ

Δύο ημέρες πριν την έναρξη του βασικού σταδίου της καλοκαιρινής προετοιμασίας, ο ΠΑΟΚ έμεινε χωρίς προπονητή, μετά την απόφαση του Ραζβάν Λουτσέσκου να κάνει χρήση του όρου buy out που υπήρχε στο συμβόλαιό του, κίνηση που ήρθε ως συνέχεια της πρότασης, που είχε δεχτεί από την Αλ Χιλάλ. Στο Δικέφαλο κινήθηκαν πολύ γρήγορα για το διάδοχο του Ρουμάνου, με αποτέλεσμα την 1η Ιουλίου ο Αμπέλ Φερέιρα να βάλει την υπογραφή του στο τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ.

Αλλά ο Πορτογάλος προπονητής δεν ήταν το μοναδικό νέο πρόσωπο του καλοκαιριού. Οι Στοχ και Εσίτι αποκτήθηκαν από τη Σλάβια Πράγας και τη Γάνδη αντίστοιχα, οι Ροντρίγκο και Ζίβκοβιτς υπέγραψαν συμβόλαια τριετούς διάρκειας και οι Αουγκούστο, Μελιόπουλος και Μιχάι μέχρι το 2023.

ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΞ

Η κλήρωση του γ΄ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον ΠΑΟΚ, αφού τον έφερε αντιμέτωπο με τον Αγιαξ. Στο πρώτο ματς με τους Ολλανδούς στην Τούμπα, τα γκολ των Ακπομ (32΄) και Μάτος (39΄) δεν αποδείχτηκαν αρκετά να δώσουν τη νίκη στους γηπεδούχους, που αναδείχτηκαν ισόπαλοι με 2-2.

Στη ρεβάνς της 13ης Αυγούστου, ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ στο 23΄ με τον Μπίσεσβαρ, ενώ εννέα λεπτά αργότερα ο Πασχαλάκης απέκρουσε πέναλτι του Τάντιτς. Οι Ολλανδοί απάντησαν με τρία γκολ (τα δύο από αυτά με εκτελέσεις πέναλτι του Τάντιτς) και στις καθυστερήσεις και πάλι ο Μπίσεσβαρ διαμόρφωσε το τελικό 3-2. Για άλλη μια φορά ο ΠΑΟΚ είχε κοιτάξει στα μάτια τη φημισμένη ολλανδική ομάδα, αλλά, και πάλι, υποχρεώθηκε να πιει το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού.

ΤΟ ΚΑΖΟ ΜΕ ΤΗ ΣΛΟΒΑΝ

Με το μυαλό ακόμη στα παιχνίδια με τον Αγιαξ, η ομάδα του Φερέιρα ταξίδεψε στην Μπρατισλάβα για το πρώτο ματς με τη Σλόβαν για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Και το γκολ, που πέτυχαν οι γηπεδούχοι στις καθυστερήσεις του αγώνα, αποδείχτηκε καθοριστικό για την υπόθεση της πρόκρισης. Στη ρεβάνς της Τούμπας, που διεξήχθη στις 29 Αυγούστου, η νίκη επί των Σλοβάκων με 3-2 (Λημνιός 49΄, Σφιντέρσκι 50΄, Γιαννούλης 87΄) δεν ήταν αρκετή για τον ΠΑΟΚ, που έμεινε εκτός ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Ο αποκλεισμός από τη συνέχεια της διοργάνωσης έπληξε σε μεγάλο βαθμό το γόητρο του Δικεφάλου, αλλά και τα… ταμεία της ΠΑΕ, αφού στερήθηκαν σημαντικά έσοδα, τα οποία θα συνεπάγονταν η παρουσία της ομάδας στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης.

ΟΡΘΙΟΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ πήρε τα «μικρά» παιχνίδια, αλλά στα ντέρμπι είχε απρόσμενες απώλειες, όλες με σκορ 2-2 (εντός έδρας με Αρη και Παναθηναϊκό και εκτός έδρας με την ΑΕΚ), κάτι που δεν του επέτρεψε να πάρει κεφάλι στο βαθμολογικό πίνακα.

Στο ντέρμπι κορυφής της 1ης Δεκεμβρίου εναντίον του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης» ήταν αρκετή για τον ΠΑΟΚ η καλή εμφάνιση μόνο στο πρώτο ημίχρονο (διάστημα στο οποίο προηγήθηκε με το γκολ του Ινγκασον στο 29΄), προκειμένου να αναδειχτεί ισόπαλος 1-1 και να διατηρήσει το αήττητο σερί των 51 αγώνων πρωταθλήματος. Για τους «ερυθρόλευκους» έμεινε από το συγκεκριμένο παιχνίδι η… κληρονομιά της τιμωρίας της έδρας τους για δύο αγωνιστικές, εξαιτίας της επεισοδιακής άφιξης της αποστολής του ΠΑΟΚ στο γήπεδο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

BMW M2: Βελτιωμένες και έτοιμες για πίστα!

Αναβαθμισμένες νέες BMW M2 διαθέσιμες για ενοικίαση και trackdays στο Nürburgring και στο Spa-Francorchamps, δια χειρός AC Schnitzer και...

Στην ίδια κατηγορία