Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι να περιμένουμε από τον Μπράντονιτς

Δημοφιλή

Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να προχωρήσει στην απόκτηση του 21χρονου Βόσνιου εξτρέμ Βλάντιμιρ Μπράντονιτς, και από τη στιγμή που ακούσματος του ονόματός του, άρχισε η πορεία προς το άγνωστο.

Στο μυαλό αρκετών ήρθε η περίπτωση του Γκόικο Τσίμιροτ, που είχε και εκείνος προέλθει από το πρωτάθλημα της Βοσνία, ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό ποδοσφαιριστής, ο οποίος κατάφερε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που πήρε και να αποχωρήσει με μεταγραφή από τους «ασπρόμαυρους». Το πρώτο ζητούμενο είναι να αποκωδικοποιήσουμε την αγωνιστική εικόνα του Βλάντιμιρ Μπράντονιτς, ενός νεαρού ποδοσφαιριστή που μέχρι τώρα, ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας τους, της Ράντνικ, βοηθώντας την όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια αποφυγής του υποβιβασμού. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ο Μπράντονιτς έχει αγωνιστεί τόσο με την εθνική Σερβίας όσο και με την αντίστοιχη της Βοσνίας (έχει δικαίωμα να το κάνει στις μικρές εθνικές) και πλέον αναζητά την κλήση στην εθνική ανδρών της Βοσνίας.

Ο 21χρονος είναι ο πρώτος της σκόρερ με τα πέντε γκολ που έχει πετύχει, ενώ πέρυσι είχε την δεύτερη θέση στον εσωτερικό πίνακα των σκόρερ της Ράντνικ, έχοντας πετύχει συνολικά 7 τέρματα, ένα λιγότερο από τον 37χρονο Βέλιμπορ Ντζούριτς.

Όλα αυτά αποτελούν μικρά κομμάτια που μας βοηθούν στην συμπλήρωση του παζλ που θα μας δώσει μια πρώτη συνολική εικόνα του Μπράντονιτς.

Πρόκειται λοιπόν για τον νεαρό ηγέτη μιας ομάδα που πέρυσι κατάφερε να πλασαριστεί στα μισά του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος της Βοσνίας και φέτος δίνει μάχη παραμονής.

ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

Το πρώτο στοιχείο που βλέπει κανείς παρατηρώντας τις καρτέλες στατιστικής μέσω της πλατφόρμας του Wyscout στην προσπάθεια «αποκρυπτογράφησης» του παιχνιδιού του Μπράντονιτς είναι ο μέσος όρο αριθμού προσπάθειας για ντρίπλα ανά 90λεπτ, τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Ο Βόσνιος εξτρέμ επιχειρεί σχεδόν 6 ντρίπλες ανά 90λεπτο, με το ποσοστό επιτυχίας του να αγγίζει το 50%. Το ζητούμενο δεν είναι να μείνει κανείς στο ποσοστό επιτυχίας, διότι αυτό θα καθοριστεί με εντελώς διαφορετικά δεδομένα στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Το ζητούμενο είναι στην ποσότητα. Ο Μπράντονιτς είναι από τους παίκτες που δεν κρύβονται. Πηγαίνει, ή μάλλον καλύτερα, φαίνεται να επιδιώκει τα «ένας εναντίον ενός». Από αυτά «τρέφεται», με αυτά πορεύεται, αυτά είναι που τον χαρακτηρίζουν.

ΣΟΥΤΑΡΕΙ… ΛΟΓΙΚΑ

Όταν βλέπεις πως ένας ποδοσφαιριστής είναι πρώτος σκόρερ και πρώτος στις ντρίπλες, στην ομάδα του, το επόμενο πράγμα που κοιτάς έχει να κάνει με τον αριθμό τελικών προσπαθειών που έχει σε μέσο όρο. Και ο Μπράντονιτς σουτάρει…λογικά. Πέρυσι είχε 1,66 τελικές ανά 90λεπτο στο ενεργητικό του και φέτος πήγε στις 2,54 τελικές ανά 90λεπτο. Ο αριθμός είναι πολύ καλός, καθώς σημαίνει πως δεν είναι που θα ζητήσει μπάλα για να κάνει την ντρίπλα, και αν αυτή πετύχει, να πάρει τη φάση πάνω του και να την τελειώσει με την αυτοπεποίθηση που μπορεί να του δώσει μια κερδισμένη προσωπική μονομαχία. Κατά το κοινώς λεγόμενο, οι αριθμοί του δείχνουν πως… δεν βάζει το κεφάλι κάτω και το σηκώνει μόνο για να σουτάρει.

Το επιπλέον στοιχείο έχει να κάνει με την καταγραφή βαθμολόγησης xGoals, που προκύπτει από την θέση στην οποία γίνεται η κάθε τελική προσπάθεια. Από το 0,24 της περσινής σεζόν (ανά 90λεπτο) πήγε στο 0,54.

ΑΠΟ ΤΟ… ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η περίπτωση του Βλάντιμιρ Μπράντονιτς είναι από αυτές των ποδοσφαιριστών που ετοιμάζονται να αφήσουν την πρωτιά στο χωριό για να διεκδικήσουν μια θέση στην πόλη. Ο Βόσνιος ακραίος έχει δείξει πως έχει το ποδοσφαιρικό θάρρος να παίρνει ατομικές πρωτοβουλίες και παράλληλα να συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του. Τώρα, θα αλλάξει περιβάλλον και μαζί θα αλλάξει και ο βαθμός δυσκολίας, και θα κληθεί να δώσει σωστές απαντήσεις σε ένα τεστ πολύ πιο δύσκολο από αυτό του Βοσνιακού πρωταθλήματος. Για αρχή, θα πρέπει να ανταπεξέλθει στον εσωτερικό ανταγωνισμό, και η διαδικασία αυτή μόνο κέρδος μπορεί να του φέρει. Τα υπόλοιπα, επί χόρτου…

Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

Ένα στοιχείο του παιχνιδιού του Μπράντονιτς που καταγράφεται τόσο στις στατιστικές του επιδόσεις όσο και στον θερμικό του χάρτη, έχει να κάνει με την παρουσία του κάτω από τη μεσαία γραμμή. Ο 21χρονος Βόσνιος μέτρησε κατά μέσο όρο σχεδόν 4 ανακτήσεις κατοχής ανά 90λεπτο και άλλα 4 κοψίματα τον τελευταίο 1,5 χρόνο δείγμα της διάθεσής του να συνδράμει και στον ανασταλτικό τομέα. Σε αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως ειδικά την φετινή σεζόν, στην οποία η ομάδα του δίνει μάχη παραμονής, η παρουσία του κάτω από τη μεσαία γραμμή είναι λογική καθώς η Ράντνικ είναι ως επί το πλείστον σε θέση άμυνας και πίσω από τη μπάλα, αναζητώντας τις αντεπιθέσεις. Το να μπορέσει να δείξει την ίδια τακτική συνέπεια σε ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο κατοχής είναι ένα ζητούμενο για τον νεαρό Βόσνιο, καθώς έτσι θα κερδίσει πόντους στα μάτια του προπονητή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Τα δάκρυα του Τάισον

Ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ, ηττήθηκε με 0-2 στην Τούμπα και αποκλείστηκε από την συνέχεια...

Στην ίδια κατηγορία