Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τί εστί Λέφσκι Σόφιας

Δημοφιλή

Η κλήρωση για τον δεύτερο προκριματικό γύρου του UEFA Europa Conference League έφερε στον δρόμο του ΠΑΟΚ τη Λέφσκι Σόφιας από την Βουλγαρία.

Η ομάδα από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας ιδρύθηκε στις 24 Μαΐου 1914 αποτελώντας κομμάτι του αθλητικού συλλόγου Λέφσκι Σόφιας. Πήρε το όνομα της από τον «εθνικό ήρωα» της Βουλγαρίας Βασίλ Λέφσκι και από την ήμερα ίδρυσης της μέχρι σήμερα έχει αλλάξει συνολικά 12 σήματα!

Εκτός από σήματα βέβαια έχει αλλάξει και ονόματα, αφού ξεκίνησε ως Λέφσκι Σπαρτάκ, μετά ονομάστηκε σε Βίτοσα Σόφια, ενώ το 1989 πήρε το όνομα που έχει μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Βουλγαρίας, αφού έχει κατακτήσει 26 πρωταθλήματα και 27 Κύπελλα, ενώ δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ.

Στο Conference League θα συμμετάσχει ως Κυπελλούχος, αφού κατάφερε να σηκώσει αυτό της σεζόν 2021-2022 επικρατώντας με 0-1 επί της μεγάλης της αντιπάλου ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

Όσον αφορά την Ευρώπη στο παρελθόν έχει φτάσει 3 φορές στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και άλλες 2 όταν αυτό άλλαξε ονομασία και έγινε Κύπελλο UEFA. Επίσης, το 2006 έγραψε ιστορία στο βουλγαρικό ποδόσφαιρο, όταν και έγινε η πρώτη ομάδα της χώρας, που κατάφερε να συμμετάσχει στους ομίλους του Champions League.

Την περσινή σεζόν τερμάτισε στην 5η θέση του πρωταθλήματος με 52 βαθμούς, μία από τις χειρότερες στην ιστορία της, καθώς είχε συνηθίσει στις δύο πρώτες θέσεις.

Προπονητής είναι ο Στάνιμιρ Στοΐλοφ, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ποδοσφαίρου της χώρας. Του αρέσει να χρησιμοποιεί τον σχηματισμό 4-2-3-1 και γενικότερα όπως αναφέρει σε δηλώσεις του του αρέσει η ομάδα του να παίζει ισορροπημένο ποδόσφαιρο.

Ο 55χρονος στο παρελθόν έχει θητεύσει και στην ομάδα της Εθνικής Βουλγαρίας.

Η Λέφσκι αγωνίζεται στο ιδιόκτητο γήπεδο με όνομα «Γκεόργκι Ασπαρούχοβ» και χωράει 25.000 ανθρώπους. Το γήπεδο πήρε το όνομα του από τον εν λόγω ποδοσφαιριστή, που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας από τη Σόφια και σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα το 1971.

Το συγκεκριμένο στάδιο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1963 και το 2016 έγινε μια γενναία ανακαίνιση σε αυτό, καθώς τα είχε προβλήματα λόγω παλαιότητας.

Οι οπαδοί της έχουν κατηγορηθεί για ακροδεξιές απόψεις και ναζισμό, καθώς συχνά πυκνά εμφανίζονται στις κερκίδες της σβάστικες και σύμβολα των ναζί.

Η Λέφσκι έχει… ιστορικό στα κρούσματα ρατσιστικής βίας. Τον Σεπτέμβριο του 2013 τιμωρήθηκε με πρόστιμο 30.000 ευρώ από την ΟΥΕΦΑ για τη συμπεριφορά των οπαδών της σε παιχνίδι του Europa League όταν ο Μπαζίλε Ντε Καρβάλιο από τη Γουινέα δέχτηκε ρατσιστική επίθεση από οπαδούς και άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας.

Το ρόστερ της αντιπάλου του ΠΑΟΚ:


Τελευταία νέα

Στο Άργος για ακόμα μία νίκη!

Για την 21η αγωνιστική της Handball Premier, ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει στο Άργος, προκειμένου να αντιμετωπίσει το Σάββατο 30 Μαρτίου...

Στην ίδια κατηγορία