Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τι δείχνει ο ιδρώτας για την υγεία μας;

Δημοφιλή

Σε κανέναν δεν αρέσει να ξυπνάει ιδρωμένος ή με την παραμικρή προσπάθεια, που καταβάλλει να βλέπει τα ρούχα του να μουσκεύουν.

Ο ιδρώτας είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, το νευρικό σύστημα δίνει το πράσινο φως στους ιδρωτοποιούς αδένες για την παραγωγή ιδρώτα, ο οποίος εκλύεται στην επιφάνεια του δέρματος, εξατμίζεται και μας δροσίζει.

Η μάχη με τον ιδρώτα είναι διαρκής: Προσπαθούμε να μη μυρίζει το σώμα όταν ιδρώνουμε, να τον σταματήσουμε στη διάρκεια ενός σημαντικού γεγονότος, όταν έχουμε άγχος ή να προκαλέσουμε όσο περισσότερο γίνεται στο γυμναστήριο.

Η εφίδρωση μπορεί να δείξει σημαντικά πράγματα για την υγεία.

Δείτε κάποια  βασικά:

Στρες. Ο ιδρώτας, που παράγει ο οργανισμός όταν ζεσταίνεται εκκρίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες σε όλο το σώμα και αποτελείται κυρίως από νερό και αλάτι. Όταν όμως προκαλείται από υπερβολικό στρες, εκκρίνεται από τους αδένες συγκεκριμένων περιοχών, όπως οι μασχάλες. Αυτός ο τύπος ιδρώτα περιέχει λίπος και πρωτεΐνες, που αναμειγνύονται με τα βακτήρια του δέρματος, προκαλώντας δυσοσμία. Το ίδιο συμβαίνει αν είστε υπερβολικά ανήσυχοι ή φοβισμένοι.

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου. Φυσιολογικό θεωρείται το σάκχαρο που δεν ξεπερνά τα 100 mg/dL – μετράμε όταν δεν έχουμε φάει για 8 τουλάχιστον ώρες, γι’ αυτό και η μέτρηση ονομάζεται γλυκόζη ή σάκχαρο νηστείας. Αν όμως πέσει κάτω από 70 mg/dL, είτε λόγω διαβήτη, είτε λόγω έντονης άσκησης, μπορεί να έχετε υπερβολική εφίδρωση και να αισθάνεστε το δέρμα σας κρύο και υγρό, ειδικά στον αυχένα και στα μαλλιά. Επαναφέρετε τα επίπεδα σακχάρου πίνοντας ή τρώγοντας κάτι γλυκό. Εάν το σάκχαρό σας συνεχίζει να πέφτει μπορεί να εκδηλωθούν και άλλα συμπτώματα που χρήσουν επείγουσας αντιμετώπισης.

Λάθος διατροφή. Το «σύνδρομο οσμής ψαριού» ή τριμεθυλαμινουρία είναι μια σπάνια γενετική πάθηση, που κάνει τους πάσχοντες να έχουν μυρωδιά σκουπιδιών! Η μυρωδιά παραπέμπει σε ψάρι, ακαθαρσίες και οτιδήποτε μπορεί να υπάρχει στα σκουπίδια και απεκκρίνεται μέσω των πόρων του δέρματος, του ιδρώτα, των ούρων, του σάλιου, ακόμα και των κολπικών υγρών. Η πάθηση οφείλεται στο ότι το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει τη χημική ένωση τριμεθυλαμίνη, η οποία παράγεται κατά την πέψη τροφίμων, όπως τα αυγά, τα όσπρια και τα ψάρια. Αντί αυτού, αποβάλλει την ουσία μέσω του ιδρώτα, των ούρων και της αναπνοής. Οι πάσχοντες πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτών των τροφών και να λαμβάνουν συγκεκριμένα συμπληρώματα.

Υπεριδρωσία. Η υπεριδρωσία είναι η παθολογική – υπερβολική εφίδρωση από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες πέραν της ποσότητας που απαιτείται για τη φυσιολογική θερμορύθμιση του οργανισμού. Είναι μία παθολογική κατάσταση αυξημένης εφίδρωσης που αφορά σχεδόν το 3% του πληθυσμού και προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλα. Η εμφάνισή της ξεκινά κυρίως κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής μας.

Όσο πιο fit γίνομαι, τόσο πιο πολύ ιδρώνω. Γιατί;

«Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι. Ο ένας είναι πως, καθώς βελτιώνεται η φυσική σου κατάσταση, τείνεις να γυμνάζεσαι πιο έντονα και αυτό σε κάνει να ιδρώνεις περισσότερο» εξηγεί η Μary Beth Brown, PhD, επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνας. «Ο άλλος είναι πως όσο περισσότερο ιδρώνεις, τόσο πιο συχνά έχεις εφίδρωση». Θα αρχίσεις να ιδρώνεις πιο νωρίς στην προπόνησή σου και θα ενεργοποιούνται περισσότερο οι ιδρωτοποιοί σου αδένες για να βοηθήσουν το σώμα σου να απαλλαγεί από την επιπλέον θερμότητα.

ΔΙΩΧΝΕΙ Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΤΙΣ ΤΟΞΙΝΕΣ;

«Ναι και όχι» λέει ο Juan Del Coso, PhD, καθηγητής Ανθρώπινης Φυσιολογίας και Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Camila José Cela στην Ισπανία, που έχει μελετήσει το θέμα. «Όταν ιδρώνεις περισσότερο, χάνεις κάποιες τοξίνες, αλλά όχι αρκετές ώστε να υπάρχει μετρήσιμο όφελος υγείας».Εάν το σώμα σου έχει ανάγκη να ξεφορτωθεί κάτι βλαβερό, τα νεφρά σου το μεταφέρουν στα ούρα, όχι στον ιδρώτα σου. Για την ακρίβεια, αν κάνεις σάουνα μετά από hangover μπορεί τα συμπτώματά του να επιδεινωθούν. Όταν πιέζεις το σώμα να ιδρώσει, τα νεφρά σου ανταποκρίνονται προσπαθώντας να συγκρατήσουν υγρά, έτσι ουρείς λιγότερο και αυτό μπορεί να αυξάνει την κατακράτηση τοξινών στον οργανισμό. Για να συνέλθεις από μια… άγρια νύχτα, το καλύτερο είναι να πίνεις άφθονο νερό και να τρως λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Έπεσε ξύλο στη Βουλή, ο Κ. Φλώρος γρονθοκόπησε τον Β. Γραμμένο!

Ένα σοβαρότατο επεισόδιο σημειώθηκε στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο να χειροδικεί κατά του βουλευτή της Ελληνικής...

Στην ίδια κατηγορία