Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τάραξε τα νερά ο Ιβάν Σαββίδης

Δημοφιλή

Η είδηση είχε διαρρεύσει από το βράδυ της Τρίτης, το πρωί της Τετάρτης ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα “ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ” στη Σιθωνία θα περάσει στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη.

Η συμφωνία, όπως ανακοίνωσε η “Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε”, ιδιοκτήτρια του συγκροτήματος, έκλεισε στα 205 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την αγορά των εταιριών “ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.”, “ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.”, “ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΓΚΟΛΦ Α.Ε.” και “ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε.”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πωλήτριας εταιρίας, η “BELTERRA INVESTMENTS Ltd”, η εταιρία συμφερόντων Σαββίδη, που θα αποκτήσει το συγκρότημα, θα καταβάλει περίπου 168 εκατομμύρια ευρώ και θα αναλάβει την αποπληρωμή ενός δανείου της πωλήτριας, με αποτέλεσμα το συνολικό τίμημα να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Οι συζητήσεις για την αγορά του “ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ” είναι σε εξέλιξη πολλούς μήνες (η FORZA είχε αναλυτικό ρεπορτάζ τον Οκτώβριο), πριν από λίγες μέρες φάνηκαν να “παγώνουν”, ωστόσο με αμοιβαίες υποχωρήσεις και με μειωμένο τίμημα (ο πήχης είχε φτάσει νωρίτερα μέχρι τα 245 εκατομμύρια ευρώ) έκλεισε το deal.

Το συγκρότημα του “ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ” αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, είχε προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η δραστηριότητά του.

Εκτός από το τίμημα των περίπου 200 εκατομμυρίων, ο Ιβάν Σαββίδης σκοπεύει να επενδύσει ένα πολύ μεγάλο ποσό (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ) για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του συγκροτήματος, ώστε να μετατραπεί ένα από τα μεγαλύτερα Resort, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Μεσογείου.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επένδυση στη βαριά βιομηχανία της χώρας, σε μια εποχή αβεβαιότητας, καθώς κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει μετά την πανδημία! Με την απόκτηση του “ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ”, ο Ιβάν Σαββίδης μετατρέπεται σε έναν πολύ ισχυρό “παίκτη” στον χώρο του τουρισμού, στον οποίο ετοιμάζεται να μπει ακόμη πιο δυνατά.

Εκτός από το εμβληματικό “Μακεδονία Palace”, που ήταν μια από τις πρώτες του κινήσεις στην Ελλάδα, ο Σαββίδης έχει αποκτήσει και μια έκταση περίπου 300 στρεμμάτων στο Παλιούρι, την οποία έχει στα άμεσα σχέδιά του να αξιοποιήσει, ενώ η FORZA αποκαλύπτει σήμερα, ότι τον τελευταίο καιρό έγινε συζήτηση για να αποκτήσει ένα ακόμη ξενοδοχείο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που για την ώρα έχουν μείνει στάσιμες.

Όπως φαίνεται, ο Ιβάν Σαββίδης είναι αποφασισμένος να μπει ακόμη πιο δυνατά στην οικονομική ζωή της χώρας και να αυξήσει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, μεταφέροντας ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια του επιχειρηματικού του χαρτοφυλακίου στην πατρίδα του…

ΑΝΑΛΥΣΗ: ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ!

Ανάμεσα σε έναν ορυμαγδό κακών ειδήσεων και ακόμη χειρότερων προβλέψεων, η είδηση για την εξαγορά του Πόρτο Καρράς από τον όμιλο επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη, δημιούργησε αισιόδοξα συναισθήματα για την τουριστική προοπτική της Σιθωνίας και της Χαλκιδικής γενικότερα. To ιστορικό ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής, που ίδρυσε ο αείμνηστος Γιάννης Καρράς, πέρασε στα χέρια ενός ισχυρού επιχειρηματία που φιλοδοξεί  να του δώσει νέα λάμψη  και να το κάνει ένα πραγματικό στολίδι, ένα σύγχρονο  πεντάστερο  resort που θα πάρει περίοπτη θέση στον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου. Δεν είναι εύκολο, καθώς αυτό απαιτεί  επιπλέον επενδύσεις της τάξεως τον εκατό εκατομμυρίων.

Την είδηση χαιρέτησαν με ικανοποίηση οι ντόπιοι τουριστικοί παράγοντες, καθώς γνωρίζουν πως ένα αναβαθμισμένο Πόρτο Καρράς θα αναδείξει περαιτέρω την περιοχή τους.   Θα ανεβάσει τα ποιοτικά στάνταρ, θα προσελκύσει καλύτερο τουρισμό, θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερο τουριστικό εισόδημα στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης θα τραβήξει τον ανταγωνισμό προς τα πάνω, καθώς και άλλες τουριστικές  επιχειρήσεις θα ακολουθήσουν τα νέα στάνταρ.

Κοντολογίς μια τέτοια επένδυση μπορεί να αλλάξει την μοίρα της περιοχής, ιδιαίτερα αν προχωρήσει το σχέδιο της προηγούμενης διοίκησης για την δημιουργία δεύτερου γηπέδου γκολφ σε έκταση που έχει ήδη χαρακτηριστεί για αυτό το σκοπό.

Δείτε τι έγινε στην Μεσσηνία με την δημιουργία της  Costa Navarino,  μια επένδυση που αρχικά πολεμήθηκε  από τους ντόπιους, αλλά πραγματοποιήθηκε χάρη στο πείσμα και τα πατριωτικά αισθήματα του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπολου,  που πέθανε λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της επένδυσης του.

Στην περιοχή της Πύλου, που πριν την  Costa Navarino  η τουριστική περίοδος  διαρκούσε το πολύ δυο μήνες, τώρα ξεκινά από τα μέσα του Φλεβάρη και φτάνει μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Γκόλφερ από την Ευρώπη αγόρασαν  ή έχτισαν  τα δικά τους σπίτια στην γύρω περιοχή δίνοντας αξία στην κτηματαγορά. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας που κάποτε εξυπηρετούσε  μόνο ένα δρομολόγιο,  το άγονο με την Θεσσαλονίκη, τώρα συνδέεται απευθείας με 25 περίπου πόλεις της Ευρώπης.  Στην Costa Νavarino  πραγματοποιούνται μεγάλα διεθνή  event  που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες, ανάμεσα στους οποίους πλούσιους και διάσημους χαρίζοντας φήμη στην περιοχή. Ντόπιοι παραγωγοί δεν προλαβαίνουν να παράγουν προϊόντα για την  Costa Navarino που έχει εμμονή με αυτά.

Σ΄ αυτό το δρόμο θα πρέπει να κινηθεί και ο Όμιλος Σαββίδη, δίνοντας το έναυσμα για αναβάθμιση όλης της περιοχής,  που μεταξύ μας το έχει ανάγκη.

*Ο Σάκης Παπαδόπουλος είναι αρχισυντάκτη της σελίδας Omorfa Taxidia.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ο Κουλιεράκης μένει εκεί που είναι

Δεν αλλάζει εκπροσώπηση ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, με την εταιρία «Prosport» να ανακοινώνει τη συμφωνία για επέκταση της συνεργασίας της...

Στην ίδια κατηγορία