Ιδανικό ήταν το ξεκίνημα του ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις στο φετινό FIBA Europe Cup, επικρατώντας της Τρέπτσα με 85-74 στην Πυλαία για την πρώτη αγωνιστική του Group F. Παρότι οι «ασπρόμαυροι» δεν απέφυγαν τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, η συνολική τους παρουσία απέδειξε πως διαθέτουν την ποιότητα και την εμπειρία για να ελέγχουν τέτοια παιχνίδια ακόμη και όταν ο ρυθμός τους διαταράσσεται.
Η… στατιστική της πρεμιέρας του ΠΑΟΚ στο FEC
Οι γηπεδούχοι διατήρησαν σταθερό προβάδισμα για σχεδόν ολόκληρη τη διάρκεια της αναμέτρησης, με το χρονόμετρο να καταγράφει 39 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα στο «τιμόνι» του σκορ, ενώ η ομάδα του Κοσόβου προηγήθηκε για μόλις 9 δευτερόλεπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς. Το στοιχείο αυτό αποτυπώνει και τη γενική εικόνα της αναμέτρησης είναι πως ο ΠΑΟΚ είχε τον έλεγχο και όταν χρειάστηκε να διαχειριστεί πίεση, το έκανε με ψυχραιμία.


Σε επίπεδο στατιστικής αποτύπωσης, η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς υπερείχε σε κομβικούς τομείς που καθόρισαν το αποτέλεσμα. Το ποσοστό ευστοχίας στα σουτ εντός πεδιάς έφτασε το 48% (30/63) έναντι του 40% (25/62) της Τρέπτσα, με το ποιοτικότερο shot selection να παίζει καθοριστικό ρόλο. Στα δίποντα, ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε με 20/34 (59%), δείγμα της αποτελεσματικότητας κοντά στο καλάθι αλλά και της καλής κυκλοφορίας της μπάλας που έφερε αρκετά ελεύθερα τελειώματα. Στον αντίποδα, η Τρέπτσα είχε χαμηλότερο ποσοστό στα δίποντα (20/41, 49%), παρά τα 17 επιθετικά ριμπάουντ που της εξασφάλισαν δεύτερες ευκαιρίες, τις οποίες όμως σπατάλησε σε μεγάλο βαθμό.
Αξιοσημείωτη ήταν και η διαφορά στα σουτ τριών πόντων, όπου ο ΠΑΟΚ σούταρε με ποσοστό ευστοχίας 34% (10/29), ενώ οι φιλοξενούμενοι έμειναν στο 24% (5/21), παρουσιάζοντας εμφανή αδυναμία στο περιφερειακό σουτ. Από τη γραμμή των βολών, οι δύο ομάδες κινήθηκαν σε σχετικά καλά επίπεδα, με τον ΠΑΟΚ να έχει 15/20 (75%) και την Τρέπτσα 19/29 (66%), ωστόσο, η αντίπαλος των «ασπρόμαυρων» έχασε κρίσιμες βολές σε σημεία που θα μπορούσαν να μειώσουν τη διαφορά και να αλλάξουν την ψυχολογία του αγώνα.
Παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε στη «μάχη» των ριμπάουντ (29 έναντι 42), κάτι που οφείλεται κυρίως στην επιμονή της Τρέπτσα στο επιθετικό ριμπάουντ (17 συνολικά), κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό χάρη στην εξαιρετική αμυντική προσήλωση, περιορίζοντας τα λάθη του (13) σε σύγκριση με τα 19 της Τρέπτσα. Παράλληλα, τα 10 κλεψίματα των «ασπρόμαυρων» αναδεικνύουν την πίεση που άσκησαν με επιτυχία στη δημιουργία του αντιπάλου, οδηγώντας τον σε λάθη και σε χαμένες κατοχές.
Η τελική διαφορά των 11 πόντων μπορεί να μην αντικατοπτρίζει απόλυτα τη διάρκεια της κυριαρχίας του ΠΑΟΚ, ωστόσο, δείχνει πως η ομάδα κατάφερε να διαχειριστεί σωστά τα κρίσιμα σημεία του αγώνα. Όταν η Τρέπτσα προσπάθησε να επιστρέψει, μειώνοντας τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα, ο ΠΑΟΚ βρήκε λύσεις και διατήρησε τον έλεγχο, τόσο ψυχολογικά όσο και τακτικά.
Η shotmap ανάλυση των ΠΑΟΚ και Τρέπτσα
Η ανάλυση των shotmaps των δύο ομάδων αποκαλύπτει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το ματς επιθετικά και ποιες περιοχές έκριναν σε μεγάλο βαθμό την αναμέτρηση.

Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, παρατηρούμε μια έντονη επιθετική παρουσία εντός ζωγραφιστού, όπου η ομάδα ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 18 εύστοχα σουτ σε 27 προσπάθειες, δηλαδή με ποσοστό άνω του 66%. Ταυτόχρονα, η ομάδα βρήκε σκορ από τα πλάγια, με 3/6 τρίποντα και από τις δύο γωνίες, δείγμα σωστής κυκλοφορίας και καλής εκμετάλλευσης των ελεύθερων σουτ. Αντίθετα, η απόδοση στην κορυφή της επίθεσης ήταν υποδεέστερη, με 1/4 τρίποντα από την κορυφή και μόλις 2/8 σε προσπάθειες από τον άξονα. Ωστόσο, το γενικότερο επιθετικό μοτίβο ήταν αποτελεσματικό, με τα περισσότερα σουτ να εκτελούνται σε υψηλής ποιότητας συνθήκες.
Οι χρωματικές ενδείξεις στον χάρτη δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι βασικές περιοχές του παρκέ (ζωγραφιστό και γωνίες) ήταν πάνω από τον μέσο όρο ευστοχίας της λίγκας, επιβεβαιώνοντας την ορθολογική προσέγγιση του ΠΑΟΚ στο κομμάτι της εκτέλεσης.
Στην άλλη πλευρά, η Τρέπτσα παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική επιθετική εικόνα. Παρότι επιχείρησε 37 σουτ στο ζωγραφιστό, ευστόχησε μόλις στα 17, έχοντας ποσοστό μόλις 45%, δηλαδή αισθητά χαμηλότερο από τον ΠΑΟΚ. Η δυσκολία των παικτών της να τελειώσουν φάσεις με επαφή ή κάτω από πίεση φάνηκε ξεκάθαρα. Από την περιφέρεια, η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη, καθώς σούταραν με πολύ χαμηλό ποσοστό (5/21 τρίποντα, 24%), με χαρακτηριστική αστοχία τόσο από την κορυφή όσο και από τις γωνίες, όπου είχαν 0/1 σε κάθε πλευρά.
Ολόκληρος ο shotmap της Τρέπτσα είναι «βαμμένος» σε σκούρες αποχρώσεις, κάτι που σηματοδοτεί πως σχεδόν σε κάθε επιθετική ζώνη οι παίκτες της σούταραν κάτω από τον μέσο όρο της διοργάνωσης. Η αδυναμία τους να μετατρέψουν σε σκορ τις πολλές δεύτερες ευκαιρίες από τα ριμπάουντ αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς δημιούργησαν φάσεις αλλά δεν κατάφεραν να τις εκμεταλλευτούν.




