Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα σχέδια για νέο αθλητικό κέντρο κι η… ιστορία της Μεσημβρίας

Δημοφιλή

Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια ο ΠΑΟΚ έχει το δικό του αθλητικό κέντρο στη Μεσημβρία, ωστόσο ο Σαββίδης δεν εγκαταλείπει την ιδέα ενός ακόμη πληρέστερου προπονητικού κέντρου, που θα καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες της πρώτης ομάδας και της ακαδημίας.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ έχει δώσει εντολή, προκειμένου να καταρτιστεί άμεσα σχέδιο για τη δημιουργία νέων προπονητικών εγκαταστάσεων, εφάμιλλων με εκείνες που απολαμβάνουν καθημερινά μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι.

Μέχρι, βέβαια, να γίνουν πράξη τα σχέδια του Σαββίδη για ένα νέο αθλητικό κέντρο, η Μεσημβρία θα παραμένει το… ορμητήριο της ομάδας. Το πώς έφθασε ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει εκεί το δικό του σπίτι είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Οι εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν ουσιαστικά από τις πρώτες κιόλας ημέρες, που η διοίκηση του Θόδωρου Ζαγοράκη έπιασε δουλειά στην ΠΑΕ τον Ιούνιο του 2007. Και την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008, ο Ζαγοράκης ήταν σε θέση να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις. «Είναι μια ιστορική, μεγάλη και σημαντική μέρα για τον ΠΑΟΚ και, εφόσον πέσουν οι υπογραφές, θα δρομολογηθούν σύντομα οι εργασίες, που μπορεί να ξεκινήσουν άμεσα για την δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου, που να αρμόζει σε ένα σύλλογο σαν τον ΠΑΟΚ» τόνιζε από τα…χωράφια ακόμη της Ν. Μεσημβρίας, προσθέτοντας: «Η απόκτηση του αθλητικού κέντρου για την ομάδα αποτελεί όνειρο προσωπικό, αλλά και όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τον ΠΑΟΚ».

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 10 Ιουλίου 2008, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αγίου Αθανασίου, έπεσαν οι υπογραφές για την παραχώρηση της έκτασης στον ΠΑΟΚ έναντι συμβολικού τιμήματος για 25 χρόνια. Αυτό που απέμενε στη συνέχεια ήταν να υπογραφούν τα απαραίτητα έγγραφα για την έναρξη εργασιών στη Νέα Μεσημβρία από το ΥΠΕΧΩΔΕ, διαδικασία που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009. Και σχεδόν ένα μήνα αργότερα (26 Φεβρουαρίου) οι φαγάνες και οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά.

Οι εργασίες προχωρούσαν με γοργούς ρυθμούς. Ο Ιβάν Σαββίδης, βέβαια, δεν είχε ακόμη εμπλακεί στο σύλλογο, οι οικονομικοί πόροι ήταν συγκεκριμένοι, αλλά, παράλληλα με την αγωνιστική αναγέννηση της ομάδας, η διοίκηση το είχε βάλει σκοπό να προχωρήσει στην κατασκευή του αθλητικού κέντρου.

Σ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών οι αυτοψίες των μελών της ήταν πολύ συχνές. Ειδικά ο Γιώργος Μιχαηλίδης, μέλος της διοίκησης, πέρασε… άπειρες ώρες, επιβλέποντας προσωπικά την πρόοδο των εργασιών.

ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Οι πρώτες προπονήσεις, που έγιναν στο νέο αθλητικό κέντρο, ήταν στις 26 Οκτωβρίου 2009. Και αφορούσαν τμήματα υποδομής της ομάδας. Και τον Απρίλιο του 2010 οι εγκαταστάσεις της Μεσημβρίας φιλοξένησαν για πρώτη φορά το τουρνουά ακαδημιών «Παναγιώτης Κατσούρης».

Μέχρι που στις 31 Αυγούστου 2011 έγινε η πρώτη προπόνηση της ανδρικής ομάδας. Έλειπαν, βέβαια, αρκετοί παίκτες με τις εθνικές τους ομάδες (ήταν περίοδος διακοπής του πρωταθλήματος), ακόμη και ο Λάζλο Μπόλονι, που είχε άδεια και θα επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη δύο ημέρες αργότερα.

Οι εργασίες, βέβαια, δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί, απέμεναν αρκετά πράγματα για να γίνουν, προκειμένου το αθλητικό κέντρο να αποκτήσει τη μορφή, που έχει σήμερα, ωστόσο δεν παύει εκείνη η ημερομηνία να έχει καταγραφεί ως μια από τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.

ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Η έλευση του Σαββίδη (για πρώτη φορά βρέθηκε στις εκεί εγκαταστάσεις τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012, όταν συναντήθηκε με τον Βρύζα, λίγους μήνες πριν αναλάβει το τιμόνι της ΠΑΕ), ασφαλώς συνέβαλε στην ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του προπονητικού κέντρου.

Κι όταν διαπιστώθηκε ότι οι δυνατοί άνεμοι, που συχνά πνέουν στην περιοχή, εμπόδιζαν ακόμη και τη διεξαγωγή των προπονήσεων, ορθώθηκε ανεμοφράκτης, απαλλάσσοντας τους παίκτες από το πρόβλημα. Μεγάλη σημασία δίνεται στην καλή κατάσταση των αγωνιστικών χώρων. Στο παρελθόν «ενοχοποιήθηκαν» ακόμη και για τις αλλεπάλληλες θλάσεις, που μια εποχή έπλητταν την ομάδα. Το ζήτημα, πλέον, με τα χρόνια, έχει διευθετηθεί…

ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για…δεκαετίες στον ΠΑΟΚ ονειρεύονταν ένα ιδιόκτητο αθλητικό κέντρο. Και, σίγουρα, η κατάσταση που αντιμετώπισαν προπονητές και παίκτες για σειρά ετών, αναφορικά με τις βοηθητικές εγκαταστάσεις και τις καθημερινές προπονήσεις, δεν άρμοζαν στο μέγεθος της ομάδας.

Στη δεκαετία του 1980, όταν οι προπονήσεις δεν γίνονταν στην Τούμπα, αναζητούνταν γήπεδα λιγότερο ή περισσότερο μακριά από την έδρα της ομάδας. Πότε στη Θέρμη, πότε στο Καλοχώρι, πότε στο Φιλίππειο ή και στο βοηθητικό του Καυτανζογλείου. Όχι σπάνια οι παίκτες έβγαιναν αρκετά χιλιόμετρα εκτός Θεσσαλονίκης για να κάνουν προπόνηση στη Μεσημβρία (στο γήπεδο του χωριού), στα Λαγυνά και στο Περιβολάκι. Το καλοκαίρι του 1987, μάλιστα, πριν η αποστολή αναχωρήσει στο εξωτερικό για το βασικό στάδιο προετοιμασίας, έφθασαν μέχρι την Αλεξάνδρεια Ημαθίας!

Επί εποχής Θωμά Βουλινού η ομάδα απέκτησε ένα σταθερό σημείο, μια και οι καθημερινές προπονήσεις διεξάγονταν στις εγκαταστάσεις (ιδιοκτησίας του μεγαλομετόχου) του Αγίου Βασιλείου. Βέβαια, οι εκεί συνθήκες κάθε άλλο παρά κολάκευαν τη φήμη και το γόητρο της ομάδας. Μέχρι που τον Απρίλιο του 1996, κι αφού ο Βουλινός είχε αποχωρήσει από την ΠΑΕ, ο Γκίντερ Μπένγκτσον έκρινε ακατάλληλες τις εκεί εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα ν’ αναζητηθεί νέος χώρος.

Η ΠΑΕ είχε περάσει στα χέρια του Γιώργου Μπατατούδη, που άρχισε να κάνει σχέδια για ιδιόκτητο αθλητικό χώρο (στα ρεπορτάζ της εποχής αναφέρονταν η περιοχή της Νέας Ραιδεστού). Ωστόσο, για σχεδόν δέκα χρόνια, έγινε χρήση των προπονητικών εγκαταστάσεων του Μακεδονικού.

Η ΣΟΥΡΩΤΗ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ

Όπως ο Μπατατούδης, έτσι και ο διάδοχός του, Γιάννης Γούμενος, τον πρώτο καιρό ανάληψης των καθηκόντων του, έθεσε ψηλά το στόχο κατασκευής αθλητικού κέντρου. Είχε βρεθεί και η τοποθεσία, στην Περιστερά, αλλά τα σχέδια έμειναν επί χάρτου.

Κι όταν ήρθε η στιγμή για να αφήσει ο ΠΑΟΚ τις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού, επελέγη η λύση του αθλητικού κέντρου «Λόλας» στη Σουρωτή. Εκεί, μάλιστα, έγινε και το βασικό στάδιο της προετοιμασίας το καλοκαίρι του 2006, μια και η κάκιστη οικονομική της ΠΑΕ δεν επέτρεπε πολυήμερη παραμονή σε κάποιο αθλητικό κέντρο του εξωτερικού. Ένα χρόνο αφότου ο έλεγχος της ΠΑΕ πέρασε στα χέρια του, ο Σαββίδης είχε προχωρήσει το θέμα κατασκευής νέου αθλητικού κέντρου. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 επιτυγχάνεται κατ’ αρχήν συμφωνία με τον δήμο Θέρμης για συγκεκριμένη έκταση, ενώ ένα μήνα αργότερα, μαζί με τον Βρύζα, ταξίδεψαν στο Λονδίνο για συναντήσεις με ανθρώπους της Τότεναμ σχετικά με το αθλητικό κέντρο που σκόπευαν να δημιουργήσουν στη Θέρμη. Ο χρόνος περνούσε, τα γραφειοκρατικά εμπόδια αποδείχτηκαν απροσπέλαστα και έτσι στα τέλη του 2014 εγκαταλείφθηκε και η υπόθεση της Θέρμης. Ακολούθησαν συζητήσεις για την αγορά των εγκαταστάσεων του Λόλα στη Σουρωτή, χωρίς όμως να επέλθει συμφωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Μια ανάσα από την Μπάγερν ο Ζιντάν

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι ένα... βήμα πριν από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μπάγερν Μονάχου! Ο...

Στην ίδια κατηγορία