Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα παιδία… δεν παίζει!

Δημοφιλή

Αν σκαλίσει κανείς τους μεταγραφικούς ισολογισμούς των ελληνικών ομάδων θα δει κάτι πολύ εντυπωσιακό. Με εξαίρεση τον Ολυμπιακό που παίζει σε άλλα οικονομικά επίπεδα (και λόγω της ανόδου τη Νότιγχαμ Φόρεστ στην Premier League), μόνο ο ΠΑΟΚ έχει δαπανήσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ μόνο για αποζημιώσεις ομάδων μόνο μέσα στο 2022!

Κι όμως, παρά τα τόσα λεφτά που δόθηκαν, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως το ρόστερ έχει σημαντικά ποσοτικά και ποιοτικά κενά και πως χρειάζονται ουκ ολίγες μεταγραφές για να στρώσει η κατάσταση.

Το πρόβλημα φαίνεται πως δεν ήταν τελικά η διάθεση πόρων, αλλά η αξιοποίηση του. Λεφτά δόθηκαν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει την απαιτούμενη ανταποδοτικότητα μέσα στο γήπεδο.

Στο πρόσφατο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, μία μεταγραφή των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο Πορτογάλος μέσος Φιλίπε Σοάρες δεν μπόρεσε να μπει καν στην αποστολή, κόπηκε για τεχνικούς λόγους!

Μία άλλη πανάκριβη μεταγραφή του 1,8 εκατομμυρίου ευρώ, ο Νικολάς Κουαλιάτα έμεινε για 90 λεπτά στον πάγκο, αφού στην παρούσα φάση κρίνεται ότι υστερεί σωματικά, τακτικά και πνευματικά για να μπορέσει να σταθεί σε αυτό το επίπεδο.

Ο Zοάν Σάστρε για τον οποίο εξασκήθηκε η οψιόν αγοράς ύψους 400.000 ευρώ από την Μαγιόρκα, βρίσκεται πια τρίτος στην ιεραρχία των δεξιών μπακ πίσω από Λύρατζη και Βιεϊρίνια, ενώ ο Ράφα Σοάρες που ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό δεν έχει καταφέρει να παίξει μετά από τα παιχνίδια με την Λέφσκι Σόφιας και προς το παρόν βρίσκεται πολύ πίσω στις επιλογές. Πολλά… λεφτά για να κάθονται, χωρίς ενεργό ρόλο.

Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- αυτοί οι παίκτες αποτέλεσαν προσωπικές επιλογές του Ζοσέ Μπότο, οι οποίες φυσικά έγιναν αποδεκτές από το διοικητικό και το προπονητικό επιτελείο, ωστόσο δεν έχουν βγει ακόμα.

Και για να μην είμαστε άδικοι θα πρέπει να πούμε πως τρεις άλλες επιλογές του Πορτογάλου δείχνουν να αποτελούν ήδη σταθερές του νέου ΠΑΟΚ. Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι δείχνει ήδη ένα «λαχείο» που στέκεται εξαιρετικά κάτω από τα δοκάρια του Δικεφάλου, ο Τιάγκο Ντάντας είναι ο μετρονόμος στα χαφ, ενώ ο Κάλεντ Νάρεϊ δίνει νούμερα (γκολ / ασίστ), ενέργεια, ταχύτητα και πράγματα που λείπουν από το ρόστερ.

Ένας άτυπος ποδοσφαιρικός νόμος λέει ότι αν η μεταγραφική ευστοχία ξεπεράσει το 50%, τότε το ποσοστό είναι καλό. Προς το παρόν, από τα 11 νέα αποκτήματα που ήρθαν στον ΠΑΟΚ μέσα στο 2022, μόνο οι τρεις έχουν δικαιολογήσει τις προσδοκίες που υπήρχαν. Το ποσοστό είναι προβληματικό, όμως ακόμα βρισκόμαστε στο 1/6 της σεζόν, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να βελτιωθεί το ποσοστό και να γυρίσει το φύλλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μεταγραφές από μόνες τους δεν αρκούν για να φτιάξεις ομάδα. Κάτι ξέρει και ο Ολυμπιακός που μετά από 15 παιχνίδια έχει χρησιμοποιήσει 37 διαφορετικούς παίκτες (πολλοί εξ’ αυτών πανάκριβα αποκτήματα) και δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι…

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΥΑΛΙΑΤΑ

Στα δύο παιχνίδια απέναντι στην Λέφσκι που ξεκίνησε στην ενδεκάδα έδειξε σαν μικρό παιδί, ανάμεσα σε άντρες, παίζοντας ως αριστερός μεσοεπιθετικός, θέση που έπαιζε πολύ συχνά και στην χώρα του. Δύσκολη πρώτη σεζόν, δύσκολη προσαρμογή για ένα παιδί που δείχνει σωματικά, τακτικά και πνευματικά πίσω. Το κακό είναι πως δεν είναι μικρός, αλλά ήδη 23.

ΦΙΛΙΠΕ / ΡΑΦΑ ΣΟΑΡΕΣ

Ο Φιλίπε ήρθε ως μία από τις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αλλά σε όλες τις ευκαιρίες που πήρε ήταν επιρρεπής στο λάθος και στις κάρτες, προβληματικός τακτικά, πηγή κινδύνων. Πρέπει να μέσα του να ηρεμήσει και να καθαρίσει το μυαλό του, κάτι που ισχύει και για τον Ράφα που έμεινε πίσω από έναν τραυματισμό, αλλά δεν γίνεται να ξέχασε την μπάλα. Μιλάμε για αριστερό μπακ που έπαιζε βασικός στην Primera Division πρόπερσι…

ΑΝΤΡΕ ΡΙΚΑΡΝΤΟ

Δημιούργησε προσδοκίες στην προετοιμασία, όταν τα «κολλούσε» από παντού στις προπονήσεις, όμως ακόμα δεν έχει παίξει λεπτό. Κι αυτός υστερεί τακτικά, κι αυτός προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Τουλάχιστον κόστισε ελάχιστα. Υπάρχει πάντως η αίσθηση πως μπορεί να βελτιωθεί και να μπει σταδιακά στην εξίσωση, ίσως ένας δανεισμός τον ωφελούσε να βρει ρυθμό και λεπτά συμμετοχής.

ΠΗΡΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΘΟΥΝ

Υπάρχει και μία κατηγορία μεταγραφικών αποκτημάτων που ήρθαν για να δώσουν βάθος στο ρόστερ και πρέπει να κριθούν με διαφορετικό πρίσμα.

Ο Μπράντον Τόμας ήρθε ως ένας περιφερειακός επιθετικός με άλλα χαρακτηριστικά από τον Ολιβέιρα, η μέτρια σχέση του με το γκολ ήταν γνωστή, όμως όσο έπαιξε ήταν τίμιος, βοήθησε στο πρέσινγκ ψηλά, πέτυχε ένα νικητήριο γκολ και ήταν φιλότιμος. Ο τραυματισμός του ήρθε στην χειρότερη στιγμή.

Τραυματισμό πέρασε και ο Ιβάν Νέσμπεργκ που χρειάστηκε να φτάσουμε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για να κάνει ένα (μάλλον μέτριο ντεμπούτο), ενώ ο Γιάννης Κάργας μετά τα ματς με την Λέφσκι βγήκε από την εξίσωση αφού η εκτόξευση του Κουλιεράκη τον άφησε σε ρόλο αναπληρωματικού.

 


Τελευταία νέα

Σήμερα (29/3) βγαίνει η απόφαση για την Ρούλα Πισπιρίγκου

Την απάντηση του για το αν η Ρούλα Πισπιρίγκου ευθύνεται για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη...

Στην ίδια κατηγορία