Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα «λειψά» πρωταθλήματα

Δημοφιλή

Με τον πλανήτη να έχει μπει σε μια καραντίνα και να βιώνει την πανδημία, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, είναι απολύτως λογικό να έχουν σταματήσει όλες οι αθλητικές διοργανώσεις, ανάμεσα τους και το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας.

Με αβέβαιη την ημερομηνία επανέναρξής το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται ενώπιον πρωτοφανών καταστάσεων, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο πρωτάθλημα ακυρώθηκε ή δεν ολοκληρώθηκε.

Οι επίσημες αιτιολογίες για τη μη ολοκλήρωσή των πρωταθλημάτων πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ήταν είτε «σοβαρά οικονομικά προβλήματα», είτε «υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας», όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Τη σεζόν 1928-1929 δεν έγινε πρωτάθλημα λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και τη σεζόν 1934-1935 άρχισε, αλλά δεν τελείωσε, καθώς σύμφωνα με την ΕΠΟ «η χώρα μας είχε αναλάβει τη διοργάνωση του 4ου Βαλκανικού Κυπέλλου ποδοσφαίρου». Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός τότε δεν θέλησε να κατέβει στο Πρωτάθλημα του Πειραιά γιατί δεν μπορούσε να δεχτεί το γεγονός ότι χαρίστηκαν οι τιμωρίες σε τρεις παίκτες του Εθνικού. Αντί να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός η ΕΠΟ περίμενε τι θα αποφασίσουν οι Πειραιώτες και τους έδωσε άφεση αμαρτιών, έτσι ο Ολυμπιακός πήρε το Πρωτάθλημα Πειραιά, αλλά στο Πρωτάθλημα του Νοτίου ομίλου (αντίστοιχα υπήρχε και Βόρειος όμιλος), που ακολούθησε βγήκε τρίτος στην ισοβαθμία πίσω από Παναθηναϊκό και Εθνικό. Οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν τις πιέσεις για να αλλάξει το καταστατικό ώστε να συμμετάσχουν στην τελική φάση, είχαμε φτάσει μέσα Ιουνίου, ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να παιχτεί, έτσι η τελική φάση δεν έγινε ποτέ!

ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου σταμάτησε κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα σε επίπεδο επίσημων αγώνων. Η πρώτη μεταπολεμική διοργάνωση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αν και αγωνίστηκαν αρχικά 8 σύλλογοι η διαμάχη του Παναθηναϊκού με την ΕΠΣΑ είχε ως αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του τον Δεκέμβριο. Η μόνη «επίσημη» διοργάνωση της αγωνιστικής περιόδου 1944-45 υπήρξε το “Κύπελλο Ελευθερίας”, που διεξήγαγε η ΕΠΟ μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του 1945 με συμμετοχή των περισσότερων από τους συλλόγους των Α’ κατηγοριών Πειραιώς και Αθηνών, του οποίου ο τελικός επίσης δεν ολοκληρώθηκε.

Το 1945-1946 το πρωτάθλημα ξανάρχισε, πάλι με τη μορφή πρωταθλήματος πόλεων και τελικών μεταξύ των τριών πρώτων της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Όμως ακολούθησαν δύο διακοπές, «λόγω υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας», η πρώτη το 1949-50 και η δεύτερη το 1951-52.

ΠΑΟΚ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ’50

Ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε της κατοχής στη χώρα επηρέασε και τον αθλητισμό. Μπορεί να μη διακόπηκε η αγωνιστική δράση, όσο διαρκούσε εμφύλια διαμάχη (1946- 49), όμως η στράτευση των ποδοσφαιριστών των σωματείων προκάλεσε ανωμαλίες στη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.

Η… παράπλευρη απώλεια του εμφυλίου ήταν το πρωτάθλημα της σεζόν 1949-50 που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, με τον ΠΑΟΚ να χάνει μια μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσει και πάλι τον τίτλο. Η κυριαρχία του «Δικεφάλου» στην πόλη, την οκταετία 1948-1956, ήταν αδιαμφησβήτητη (πέντε τίτλοι Θεσσαλονίκης και δύο τελικοί κυπέλλου).

Το 1949-50 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε την πρωτιά στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, με 7 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα (στα χαρτιά από τον Ηρακλή) και ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει ΑΕΚ και Ολυμπιακό στην τελική φάση. Η αύξηση των ομάδων της Κατηγορίας της ΕΠΣ, ώστε να ικανοποιηθούν όλοι για τις χάρες που είχαν κάνει νωρίτερα σε άλλους, είχε ως συνέπεια να αργήσει να τελειώσει διοργάνωση και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα να μην πραγματοποιηθεί ποτέ.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ’40

Το 1939, με την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία, το πέπλο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου απλωνόταν σταδιακά πάνω απ’ όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα η κατάσταση το φθινόπωρο του 1940, όταν άρχισαν τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, έμοιαζε με αυτό που ζούμε τώρα από τον Φεβρουάριο. Επί ένα χρόνο, η χώρα μας παρακολουθούσε από απόσταση, με τον ΠΑΟΚ να φτάνει τον Ιούνιο του 1940 μια ανάσα από το να στεφθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του Πρωταθλητής Ελλάδας.

Η απώλεια του τίτλου μέσα στο γήπεδο του Συντριβανίου από την ΑΕΚ, αν και προηγήθηκε 2-0 τελικά ηττήθηκε με 3-4, δεν άλλαξε τα πλάνα της ομάδας που ξεκίνησε ως φαβορί και την σεζόν 1940-41. Μέσα στον Οκτώβριο έδωσε τρεις αγώνες και παρέμενε αήττητος (ΠΑΟΚ-ΜΕΝΤ 5-3, ΠΑΟΚ-Άρης 2-2) με το παιχνίδι ΠΑΟΚ – Μακεδονικός (2-1) στις 20 Οκτωβρίου να είναι το τελευταίο πριν την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η πρόκριση έφερε… τραπέζι στον ΠΑΟΚ!

Τραπέζι παρέθεσαν οι Αδερφοί Νικολαΐδη στην ομάδα Πόλο του ΠΑΟΚ Domus Ergo, μετά την μεγάλη πρόκριση στους ημιτελικούς Α1...

Στην ίδια κατηγορία