Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα γενέθλια της Τούμπας

Δημοφιλή

Τα 63α… γενέθλια γιορτάζει το γήπεδο της Τούμπας, που εξακολουθεί να στεγάζει τον ΠΑΟΚ.

Μέχρι την άνοιξη του 1959 ο Δικέφαλος είχε έδρα το Συντριβάνι. Τρία χρόνια νωρίτερα η σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου είχε ζητήσει την απαλλοτρίωση του εκεί γηπέδου για τη δημιουργία στη θέση του της Θεολογικής σχολής. Στον ΠΑΟΚ ήταν υποχρεωμένοι να ξεσπιτωθούν. Και η έκταση ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμύνης στην περιοχή της Τούμπας κρίθηκε ως ο κατάλληλος χώρος. Ο τότε Υπουργός Εθνικής Αμύνης πτέραρχος Γιώργος Θέμελης παραχώρησε τα 30 στρέμματα με την υπ’ αριθμόν 41485 της 11ης Μαΐου 1957 απόφαση παραχωρητηρίου και, μάλιστα, ανέλαβε ο ίδιος πρόεδρος της επιτροπής ανεγέρσεως νέου σταδίου. Το τίμημα της έκτασης ορίστηκε στο 1,5 εκατ. δραχμές και αποπληρώθηκε από την διοίκηση της ομάδας σε 20 εξαμηνιαίες δόσεις των 75.000 δραχμών. Στις 7 Φεβρουαρίου 1958 παραδόθηκε από επιτροπή αξιωματικών του Γ’ Σώματος Στρατού στους εκπροσώπους του ΠΑΟΚ ο χώρος στην περιοχή της Τούμπας. Εκεί υπήρχαν ακόμη τολ, τα στρατιωτικά παραπήγματα, όπου διέμεναν προσφυγικές οικογένειες, η μετεγκατάσταση των οποίων κόστισε στον ΠΑΟΚ 70.000 δραχμές. Το συνολικό κόστος της δημιουργίας του γηπέδου υπολογίστηκε στα 6 εκατ. δραχμές και μάλιστα μόλις το 1,1 εκατ. δραχμές εκταμιεύθηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Από την άνοιξη του 1958 άρχισαν οι χωματουργικές εργασίες και ακολούθησε η κατασκευή του γηπέδου, που σχεδίασαν ο αρχιτέκτονας Μηνάς Τρεμπέλας και ο πολιτικός μηχανικός Αντώνης Τριγλιανός. Τις εκσκαφές πραγματοποίησαν συνεργεία του στρατού και το φθινόπωρο ξεκίνησαν τα έργα θεμελίωσης, αφού είχε ολοκληρωθεί η περίφραξη. Προκειμένου να καλυφθούν τα  έξοδα της ανέγερσης του σταδίου, η διοίκηση του ΠΑΟΚ προχώρησε τον Απρίλιο του 1958 στη έκδοση «Λαχείου Υπέρ Ανεγέρσεων του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ», το οποίο κόστιζε 20 δραχμές. Ηδη, πάντως, από το 1956 είχε προχωρήσει στην παρακράτηση του 15% των εισπράξεων από τα εισιτήρια για το ταμείο του νέου γηπέδου. Οι φίλοι του Δικέφαλου, εκτός από χρήματα από το περίσσευμά τους, συνείσφεραν στην ανέγερση του γηπέδου και με αρκετές εργατοώρες εθελοντικής εργασίας.

Ο πρώτος αγώνας στην Τούμπα διεξήχθη την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 1959 με αντίπαλο την ΑΕΚ. Και είχε διάρκεια δύο 35λεπτα.

Φυσικά, τα 15 χιλιάδες εισιτήρια του φιλικού αγώνα (1-0 με σκόρερ τον Κιουρτζή) είχαν εξαντληθεί. Η παρουσία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, ωστόσο παραβρέθηκαν αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης του. Άξιο αναφοράς και το γεγονός ότι η μπάλα για την πρώτη σέντρα έπεσε από αεροπλάνο, που νωρίτερα είχε απογειωθεί από τη βάση του Σέδες. Στο ημίχρονο του αγώνα ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα του γηπέδου η χορήγηση 50 χιλιάδων δραχμών από τις διοικήσεις της Ιονικής, Λαϊκής και Εμπορικής τράπεζας για την αποπεράτωση των εργασιών του γηπέδου.


Τελευταία νέα

Χρόνια Πολλά ΠΑΟΚάρα!

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 98 χρόνια το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενέκρινε σχετική αίτηση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΟΚ...

Στην ίδια κατηγορία