Τα… απόνερα των διακοπών

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση:

Γιατί οι πόνοι μας και τα μυοσκελετικά προβλήματα βγαίνουν όταν κάνουμε διακοπές; Είστε κι εσείς σαν κι εμένα ή και άλλα άτομα που όποτε κάνουμε διακοπές νιώθουμε στο τέλος πόνους σε διάφορα μέρη του σώματος μας; Αν ναι, υπάρχει λόγος που ο πόνος στα ισχία, στα γόνατα, στην μέση, στους ώμους, στον αυχένα και όπου αλλού έχετε κι εσείς ενοχλήσεις, τα νιώθουμε πιο έντονα όποτε περνάμε μια περίοδο ξεκούρασης. Άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοι σε μικρότερο.

Τι μας λένε οι έρευνες και τα στατιστικά;

400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με χρόνιους πόνους ή αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από αρθρίτιδα και μυοσκελετικές νόσους, όπως η οστεοπόρωση.

4 στους 5 ανθρώπους πάνω στον πλανήτη θα υποφέρουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους από πόνο στην πλάτη.

Οι πόνοι και τα προβλήματα στην μέση και την πλάτη είναι ο δεύτερος λόγος απουσίας από την εργασία.

Η αρθρίτιδα και οι υπόλοιπες συνηθισμένες παθήσεις που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα είναι από τις βασικές αιτίες αναπηρίας και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Αίτια:

Στις διακοπές η έναρξη δραστηριοτήτων (σκι, κολύμβηση, ρακέτες κ.ά.), που δεν έχουν καμία σχέση με την μέχρι πρότινος ρουτίνα, μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια κάποιες παλιές, μικρές ή μεγαλύτερες κακώσεις, ή την εμφάνιση νέων κακώσεων που δεν είχαμε πριν.

Μεταφορά σακιδίων και αποσκευών ή εξαρτημάτων για την μετάβαση σε διάφορες παραλίες.

Αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης, όπως περισσότερο περπάτημα, μηχανάκια, μικρά σκάφη, ποδήλατο κ.ά.

Αλλαγή κρεβατιού, στρώματος, μαξιλαριού, καθώς και παρατεταμένη έκθεση σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Φροντίδα μικρών παιδιών στις διακοπές, που χρειάζονται 24ωρη φροντίδα και διαρκή επίβλεψη, αυξάνοντας, έτσι, το στρες και την σωματική κούραση.

Ακόμα και η υπερβολική χαλάρωση στις ξαπλώστρες της παραλίας μπορεί να επιφέρει ή να ξυπνήσει πόνους και ενοχλήσεις, εφόσον είναι και κάτι το οποίο δεν υπήρχε στην καθημερινό μας γενικά.

Η διασκέδαση, το ξενύχτι, η κατάχρηση γλυκών, παγωτών, αλκοόλ, αλλά και ο λιγότερος ύπνος, δημιουργούν στον οργανισμό αυξημένες συνθήκες φλεγμονών, με ανάλογες εκδηλώσεις.

Οι διακοπές στα εξοχικά και οι ασχολίες στον κήπο και στο σπίτι, προδιαθέτουν για το «ξύπνημα» κάποιων ευάλωτων αρθρώσεων, μυών και τενόντων.

Η επιλογή διακοπών απόλυτης ηρεμίας και αδράνειας, με ελάχιστες μετακινήσεις, καθώς και η έλλειψη στοιχειώδους κίνησης ή άσκησης, δημιουργούν συνθήκες δύσκολης επανένταξης στην επιστροφή.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό ;

Ένα καλό πρόγραμμα γυμναστικής και κίνησης προσαρμοσμένο στις δυνατότητες μας θα ξυπνήσει τις λειτουργίες μας, τόσο μυοσκελετικά όσο και ψυχολογικά.

Αν όμως έχουμε εμφάνιση κάποιου σοβαρότερου προβλήματος, όπως ένα βαρύ διάστρεμμα, οσφυαλγία ή οξεία περιαρθρίτιδα, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσουμε άμεσα. Οι ειδικοί υπάρχουν γι’ αυτόν τον λόγο.

Έχε κατά νου ότι οι αιτίες των πόνων προέρχονται από συνήθειες μιας ζωής, που αν δεν ξεπεράσεις, δεν πρόκειται ποτέ να γιατρέψεις! Τι μου εγγυάται όμως, πως αν λύσω το πρόβλημα στο σημείο που πονάω, δε θα εμφανιστεί ξανά; ή πως δε θα εμφανιστεί σε κάποιο άλλο σημείο του σώματός μου; Το σώμα μας λειτουργεί σαν μια ενότητα. Όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε, αφορά ολόκληρο το σώμα μας. Το σώμα είναι μια αλυσίδα ιστών που συνδέονται και αλληλοεπιδρούν, έτσι λειτουργεί, έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να με βρείτε στο  Instagram με όνομα χρήστη ntia_fitness και στο Facebook με όνομα χρήστη Ντία Τζιώτα.

Πείτε μας πώς σας φάνηκε το άρθρο
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο