Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνεπής στα ραντεβού των ομίλων

Δημοφιλή

Για ένατη φορά τα τελευταία δώδεκα χρόνια πρόκειται να συμμετάσχει η ομάδα του Δικεφάλου σε φάση ομίλων μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Οι οχτώ προηγούμενες ήταν στο Γιουρόπα Λιγκ (καλύτερο ρεκόρ, με εννέα συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένης και της φετινής, έχουν μόνο η Λάτσιο, η Αϊντχόφεν και η Ραπίντ Βιέννης), ενώ φέτος θα παίξει για πρώτη φορά στην, έτσι κι αλλιώς, νεοσύστατη διοργάνωση του Κόνφερενς Λιγκ.

Η παρθενική, πάντως, παρουσία του Δικεφάλου σε φάση ομίλων ήταν τη σεζόν 2005-06, όταν η διοργάνωση λέγονταν ακόμη κύπελλο ΟΥΕΦΑ (δεν είχε μετεξελιχθεί σε Γιουρόπα Λιγκ) και οι όμιλοι δεν είχαν πάρει τη μορφή, που πλέον έχουν αποκτήσει. Οντας στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, ο ΠΑΟΚ είχε κληρωθεί στο 7ο όμιλο με αντιπάλους τη Στουτγκάρδη, τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, τη Ρεν και τη Ραπίντ Βουκουρεστίου. Κάθε ομάδα θα έδινε από δύο ματς στην έδρα της και άλλα δύο εκτός, ενώ οι τρεις πρώτες θα έπαιρναν το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Η παρθενική παρουσία του ΠΑΟΚ σε φάση ομίλων δεν συνοδεύτηκε με επιτυχία, αφού τερμάτισε 4ος και έμεινε εκτός συνέχειας της διοργάνωσης. Ο Δικέφαλος θ’ άρχιζε την προσπάθεια του στις 20 Οκτωβρίου 2005 με το εκτός έδρας ματς κόντρα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Το παιχνίδι είχε κριθεί από μια αμφισβητούμενη υπόδειξη πέναλτι του Ιρλανδού διαιτητή Αλαν Κέλι, ο οποίος στο 67΄ είχε καταλογίσει την εσχάτη των ποινών σε μαρκάρισμα του Χασιώτη επί του Ελάνο (σκόρερ ο Μπραντάο). Στις 24 Νοεμβρίου 2005 προηγήθηκε στην Τούμπα εναντίον της Στουτγάρδης με τον Καρυπίδη, αλλά στο τελευταίο πεντάλεπτο δέχτηκε δύο γκολ και ηττήθηκε με 2-1 (21.050 εισιτήρια). Μια εβδομάδα αργότερα, μετά από κακή εμφάνιση στο Βουκουρέστι, γνώρισε την ήττα από τη Ραπίντ του Ραζβάν Λουτσέσκου με 1-0, χάνοντας και τις τελευταίες τυπικές ελπίδες για πρόκριση στον επόμενο γύρο του ΟΥΕΦΑ. Και την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με εντυπωσιακή νίκη με 5-1 επί της Ρεν. Στην άδεια Τούμπα (1.012 εισιτήρια) σκόραραν για τον Δικέφαλο οι Γιασεμάκης (δύο), Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης (πέναλτι) και Ροσά (αυτογκόλ). Στην πρώτη θέση ισοβάθμησαν με εννέα βαθμούς η Ραπίντ, η Σαχτάρ και η Στουτγκάρδη (ουραγός η Ρεν χωρίς κανένα βαθμό).

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ

Τη σεζόν 2010-2011 ακολούθησε με έντεκα βαθμούς –ως δεύτερος-τη Βιγιαρεάλ στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ, αφήνοντας εκτός την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την Μπριζ. Ένα χρόνο αργότερα, σε όμιλο με τις Ρούμπιν Καζάν, Τότεναμ και Σάμροκ Ρόβερς, η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι, όχι μόνο προκρίθηκε, αλλά τερμάτισε και πρώτη με δώδεκα βαθμούς.

Την περίοδο 2013-14 η ομάδα του Χουμπ Στέφενς δεν είχε και τόσο δύσκολο έργο στον ευρωπαϊκό της όμιλο. Και με δώδεκα βαθμούς (όσους κι η Άλκμααρ) πήρε την πρόκριση για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, αφήνοντας εκτός τόσο τη Μακάμπι Χάιφα, όσο και τη Σαχτέρ Καραγκάντι. Ένα χρόνο μετά, η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη είχε συγκεντρώσει μόλις επτά βαθμούς, με συνέπεια να τερματίσει 3η στον όμιλο πίσω από τις Φιορεντίνα (13 β.) και Γκινγκάμπ (δέκα βαθμοί), ξεπερνώντας μόνο τη Ντιναμό Μινσκ (τέσσερις β.).

Τη σεζόν 2015-16 ο ΠΑΟΚ του Ιγκόρ Τούντορ έμεινε 3ος με μόνο επτά βαθμούς, βλέποντας την πλάτη των Κράσνονταρ (13 β.) και Μπορούσια Ντόρτμουντ (δέκα β.) και έχοντας αφήσει πίσω του μόνο την Γκαμπάλα (δύο βαθμοί, που προήλθαν από ισάριθμες ισοπαλίες χωρίς σκορ κόντρα στο Δικέφαλο). Ένα χρόνο αργότερα, η ομάδα του Βλάνταν Ιβιτς συγκέντρωσε δέκα βαθμούς στον όμιλο της. Πρόλαβε, έτσι, το τρένο της πρόκρισης, ακολουθώντας τη Φιορεντίνα στη φάση των νοκ άουτ αγώνων. Εκτός συνέχειας της διοργάνωσης έμειναν οι Καραμπάχ και Σλόβαν Λίμπερετς.

Την περίοδο 2018-19, μετά τη νίκη με 4-1 στο Μπορίσοφ επί της Μπάτε για τη 2η αγωνιστική, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε… αγγαρεία στα εναπομείναντα ματς του ομίλου (μέτρησε μόνο ήττες), από τον οποίο προκρίθηκε, εκτός των Λευκορώσων (εννέα βαθμοί), και η Τσέλσι με 16 βαθμούς (Βίντι επτά β., ΠΑΟΚ τρεις β.). Αλλά και πέρσι ο ΠΑΟΚ είχε αποτύχει, αφού είχε μόνο μια νίκη και με έξι βαθμούς ήρθε 3ος, πίσω από Αϊντχόφεν και Γρανάδα.

ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

H κύρια διαφορά με το Γιουρόπα Λιγκ έχει να κάνει με το πώς προκρίνονται οι ομάδες από τη φάση των ομίλων. Ο πρώτος των ομίλων του Κόνφερενς Λιγκ παίρνει αυτομάτως το εισιτήριο για τους «16», δηλαδή για τα παιχνίδια, που θα διεξαχθούν μήνα Μάρτιο. Οσο για το δεύτερο, θα συμμετάσχει στη φάση των πλέι οφ, που θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο, όπου θα έχει ν’ αντιμετωπίσει μια ομάδα, απ’ όσες θα έχουν τερματίσει στην τρίτη θέση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ… ΑΛΜΑ

Η Eλλάδα παραμένει στην 21η θέση της ειδικής βαθμολογίας με 22.450 βαθμούς, στοχεύοντας να βρεθεί στην 15η θέση. Εφόσον τα καταφέρει, από τη σεζόν 2023-24 θα βγάζει δύο ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ (β΄ προκριματικό), ο κυπελλούχος θα μετέχει στο Γιουρόπα Λιγκ (γ΄ προκριματικό) κι ο τρίτος κι ο τέταρτος στο β΄ προκριματικό του Κόνφερενς Λιγκ. Ποιες χώρες βρίσκονται πάνω από την Ελλάδα (σε παρένθεση ο αριθμός των ομάδων, με τις οποίες συνεχίζουν); Η 15η Κροατία (μία) με 24.400 βαθμούς, η 16η Κύπρος (δύο) με 24.125 βαθμούς, η 17η Τουρκία (τρεις) με 23.100 βαθμούς, η 18η Τσεχία (τρεις) με 23.000 βαθμούς, η 19η Σουηδία (μία) με 22.625 βαθμούς και η 20η Νορβηγία (μία) με 22.450 βαθμούς.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ

Πόσα χρήματα θα βάλει ο ΠΑΟΚ στα ταμεία του και πόσα αντίστοιχα θα κερδίσει ο Ολυμπιακός;

Το μπόνους για την είσοδο στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ είναι 2,94 εκατομμύρια ευρώ και το αντίστοιχο για το Γιουρόπα Λιγκ φθάνει τα 3,63 εκατομμύρια ευρώ.

Η ψαλίδα, όμως, ανοίγει στο Coefficient Bonus, που είναι τα χρήματα που εισπράττουν οι ομάδες που μπαίνουν στους ομίλους με βάση την 10ετή βαθμολογία τους στην ΟΥΕΦΑ. Πρόκειται για 32 χρηματικά μερίδια, η ομάδα με τον χαμηλότερο συντελεστή παίρνει ένα μερίδιο, ενώ αυτή με τον υψηλότερο εξασφαλίζει 32.

Ο Ολυμπιακός είναι 4ος στο ranking της τελευταίας 10ετίας (108.000), συνεπώς εισπράττει 29 μερίδια των 132.000 ευρώ. Εξασφαλίζει 3.828.000 ευρώ, που αν αθροιστούν με τα 3.630.000 του πριμ εισόδου, φθάνουν τα 7.458.000 ευρώ.

Το ανάλογο μερίδιο για το Κόνφερενς Λιγκ είναι αρκετά χαμηλότερο, μια κι η ΟΥΕΦΑ το έχει ορίσει στις 44.500 ευρώ. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην 6η θέση (51.000) πίσω μόνο από Τότεναμ, Βασιλεία, Ρόμα, Κοπεγχάγη και Άλκμααρ. Αυτό του δίνει 27 μερίδια των 44.500 που μας κάνουν 1.201.500, που αν αθροιστούν με το μπόνους εισόδου στους ομίλους, μας βγάζουν 4.141.500 που είναι τα εγγυημένα έσοδα, χωρίς να υπολογίζεται (όπως και με τον Ολυμπιακό) το market pool, αλλά και τα έσοδα από την βαθμολογική συγκομιδή.

Κάθε νίκη για τον Ολυμπιακό από εδώ και πέρα θα του δίνει 630.000 ευρώ (η ισοπαλία 210.000), ενώ κάθε νίκη του ΠΑΟΚ θα του δίνει 500.000 ευρώ (η ισοπαλία 166.000).

Η πρωτιά στον όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ θα δώσει άλλες 650.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη θέση 325.000 ευρώ. Από εκεί και μετά, η συμμετοχή στα πλέι-οφ θα δώσει 300.000, η πρόκριση στους «16» 600.000, η συμμετοχή στα προημιτελικά ένα εκατομμύριο, στα ημιτελικά δύο εκατομμύρια, ο φιναλίστ θα πάρει τρία και ο νικητής πέντε εκατομμύρια ευρώ!

Συνολικά την τελευταία οκταετία ο ΠΑΟΚ έχει έσοδα λίγο πάνω από τα 55 εκατ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές παρουσίες και είναι στη δεύτερη θέση των ελληνικών ομάδων, αλλά παράλληλα πολύ μακριά από τους Πειραιώτες, που άγγιξαν τα 200 εκ. ευρώ! Την περσινή σεζόν, τα έσοδα του ΠΑΟΚαπό την Ευρώπη ανήλθαν στα 15.600.000 ευρώ, την ίδια ώρα που η ερυθρόλευκη» ΠΑΕ συμμετέχοντας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και φτάνοντας μέχρι τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ έβαλε στο ταμείο της 37.562.000 ευρώ.

 

 

Προηγούμενο άρθροΜε Ουόλς κι άλλους δύο
Επόμενο άρθροΑρχή με τη Ζίλινα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Κανσέλο: «Μου εύχονται θάνατο στην αγέννητη κόρη μου»

Ο Ζοάο Κανσέλο κατήγγειλε προσβλητικά και σκληρά σχόλια που δέχθηκε εκείνος και η οικογένειά του στα κοινωνικά δίχτυα μετά...

Στην ίδια κατηγορία