Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συμβόλαια: Ψαλίδι και μαχαίρι!

Δημοφιλή

Κάποτε, πριν από μερικούς μήνες δηλαδή, δεν υπήρχε τίποτα πιο πολύτιμο για έναν ποδοσφαιριστή από το να μπορεί να διαπραγματευτεί μόνος του, το μέλλον του.

Δεν υπήρχε τίποτα πιο δελεαστικό από το να βλέπει τις ομάδες να πέφτουν στα πόδια του. Να βγάζει τον εαυτό του σε έναν άτυπο πλειστηριασμό, να δει πόσα πιάνει στην αγορά.

Η αίσθηση της λήξης συμβολαίου και της δυνατότητας διαπραγμάτευσης από το μηδέν, έφερνε τους περισσότερους ποδοσφαιριστές σε θέση ισχύος. Κανείς δεν βιαζόταν να υπογράψει ανανέωση. Όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά.

Χρειάστηκε ένας απειροελάχιστος ιός για να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε για το ποδόσφαιρο. Τώρα, οι μάγκες, οι ωραίοι της υπόθεσης είναι αυτοί που δεσμεύονται από πολυετή συμβόλαια. Αυτοί που έχουν δεμένο τον γάιδαρο τους. Αυτοί που θα βγουν στην αγορά για να ψάξουν προσφορές αυτό το καλοκαίρι, θα είναι πιο ζορισμένοι, πιο αβέβαιοι, πιο ανίσχυροι από ποτέ.

Τα νέα οικονομικά δεδομένα είναι σίγουρο ότι θα ρίξουν σε αισθητό βαθμό τις νέες συμφωνίες, η αγορά η οποία είχε ξεφύγει σε νούμερα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διορθωθεί, με βουτιά προς τα κάτω.

Δεν είναι μία εικασία, αλλά μία πραγματικότητα βασισμένη σε μελέτες. Μία πρόσφατη της ανεξάρτητης εταιρίας μετρήσεων KPMG, η οποία επιμελείται πολλές από τις μετρήσεις της Ε.Ε. έδειξε ότι η χρηματιστηριακή αξία όλων των ποδοσφαιριστών (ανάμεσα τους και οι Μέσι, Μπαπέ και Νεϊμάρ) υποχώρησε μέσα σε δύο μήνες κατά 20%! Εκεί, πάνω – κάτω υπολογίζεται και η χασούρα όσων θα κληθούν να διαπραγματευτούν νέα συμβόλαια.

ΜΕΤΡΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Ακόμα και οι πιο εύπορες ομάδες, αυτές που φαινομενικά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, όπως ο Ολυμπιακός, υπολογίζουν πια και το ευρώ. Μπορεί ο Ματιέ Βαλμπουενά να ανανέωσε άμεσα για ένα ακόμα χρόνο με ίδιες απολαβές με πέρσι (1,5 εκατομμύριο ετησίως, χωρίς μπόνους), αλλά δεν ισχύει για όλους το ίδιο. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος αναμένεται να κουνήσει μαντίλι, ενώ το σίριαλ με τον Ομάρ Ελαμπντελαουί είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Ο βασικός δεξιός μπακ του Ολυμπιακού είδε το συμβόλαιο του (με ετήσιες απολαβές 800.000 ευρώ) να τελειώνει και πίστευε ότι ως ελεύθερος, σε μία γόνιμη ηλικία (28), ως αρχηγός της Εθνικής Νορβηγίας θα μπορούσε να βρει ακόμα και τα διπλά λεφτά, είτε από Αγγλία, είτε από Τουρκία. Τελικά όμως, φαίνεται ότι δεν τα βρίσκει. Ο Ολυμπιακός του προτείνει ανανέωση με τα ίδια χρήματα και ο Ομάρ πια το σκέφτεται πολύ σοβαρά, από εκεί που δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα. Αυτό όμως που κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό στο λιμάνι είναι η πρόθεση που υπάρχει για αναπροσαρμογή σε κάποια πολύ υψηλά συμβόλαια, που ήδη τρέχουν, όπως αυτό του Κώστα Φορτούνη.

Ο αρχηγός των ερυθρόλευκων θα πάρει του χρόνου 1,6 εκατομμύριο ευρώ (καθαρά) και σχεδόν 4,5 την επόμενη τριετία, ποσά εξωπραγματικά για τα νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά, παρά την ελάφρυνση της φορολογίας που από 45% (επί του μεικτού ποσού), πηγαίνει στο 22%. Αν σε μία πιθανή νέα συμφωνία πολλά από αυτά τα χρήματα μπουν ως μπόνους (ή μειωθεί το καθαρό ποσό), τότε αυτή μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για νέα συμβόλαια που λήγουν το 2021, όπως για παράδειγμα αυτό του Γκιγέρμε.

ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Σε ανάλογη πολιτική οικονομικού εξορθολογισμού είχε αποφασίσει να μπει και ο ΠΑΟΚ πολύ πριν η πανδημία χτυπήσει την πόρτα. Τα τρία συμβόλαια που λήγουν αυτό το καλοκαίρι, παρουσιάζουν μεγάλες ιδιαιτερότητες αφού πρόκειται για παίκτες – σημαίες, που λογικά θα υπογράψουν το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του. Ακόμα κι έτσι όμως, Βιεϊρίνια, Λέο Μάτος και Μαουρίσιο θα πρέπει να ξεχάσουν τα κλειστά πολυετή συμβόλαια με τις καθαρές απολαβές του ενός (ή ακόμα περισσότερα) εκατομμυρίου ευρώ. Το ταβάνι αναμένεται να πέσει αισθητά και οι τρεις συγκεκριμένοι παίκτες (ειδικά Βιεϊρίνια και Λέο Μάτος) ήδη το γνωρίζουν και το κατανοούν από τις πρώτες συζητήσεις για την ανανέωση των συμβολαίων τους. Το σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ που έφτασε πέρσι να έχει στο ρόστερ του 5 παίκτες με συμβόλαια άνω του ενός εκατομμυρίου (Βιεϊρίνια, Πρίγιοβιτς, Μαουρίσιο, Βέρνμπλουμ, Χατσερίδης) και αρκετούς κοντά σε αυτό το ποσό (Ελ-Καντουρί, Βαρέλα μετά την νέα του συμφωνία, Μπίσεσβαρ) θα αργήσει να προσφέρει ξανά τέτοιες συμφωνίες, με τέτοια ποσά, κάτι που θα πρέπει να έχουν στο νου οι επόμενοι (Πέλκας, Λημνιός, Άκπομ) τα συμβόλαια των οποίων λήγουν το καλοκαίρι του 21.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΚΑΝΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Ίδια η κατάσταση και στην ΑΕΚ, στην οποία μάλλον τραβάνε τα μαλλιά τους, που δεν έδωσαν την συγκατάθεση τους τον Ιανουάριο στην Γουλβς για την πώληση του Νέλσον Ολιβέιρα. Όχι μόνο γιατί θα έβαζαν στα ταμεία τους ένα σημαντικό ποσό, αλλά γιατί θα γλίτωναν το συμβόλαιο του Πορτογάλου, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η σφιχτή στα συμβόλαια Ένωση, την τελευταία διετία ανοίχτηκε λίγο και έχει ουκ ολίγα θέματα να λύσει, όπως τα κλειστά συμβόλαια των Παουλίνιο (250.000 ευρώ ετησίως) και Νταβίντ Σιμάο (400.000) που ουσιαστικά δεν υπολογίζονται, ενώ στον αέρα βρίσκονται και οι δανεικοί με οψιόν αγοράς (2,7 και 1,5 εκατομμύριο ευρώ αντίστοιχα) Σέρχιο Αραούχο και Νταμιάν Σιμάνσκι τους οποίους αν η ΑΕΚ αποκτήσει έχει συμφωνήσει (προ πανδημίας) να τους δώσει συμβόλαια ύψους 800.000 και 400.000 ευρώ ετησίως. Σε ότι αφορά τον μνημονιακό Παναθηναϊκό, η εποχή λιτότητας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, η τωρινή συνθήκη δεν είναι κάτι που τους φέρνει αντιμέτωπους με κάτι που δεν γνωρίζουν. Το τριφύλλι κινείται με μετρημένα κουκιά, όμως έχει κάνει ήδη δύο σημαντικές (και ακριβές για τα δεδομένα του) προσθήκες με τους Καρλίτος (τριετές με 1,3 συνολικά) και Φραν Βέλεθ (κοντά στα τρία κατοστάρικα ετησίως μαζί με μπόνους για τρία χρόνια). Ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα ανέβει στα ποσά που ζητάνε Γιόχανσον και Ινσούα που θα φύγουν ως ελεύθεροι, ενώ προς συμφωνία οδεύει με τους Χρήστο Δώνη και Βαγιαννίδη, που δεν βρήκαν αυτά που ήθελαν στην ξένη αγορά.

ΧΡΕΗ ΚΑΙ… ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ

Ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για περικοπές υπάρχει στον Άρη, ο οποίος φέρεται να έχει «άνοιγμα» 2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο σκοπεύει να καλύψει με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Κι αυτό γιατί από πέρσι ο πήχης ψήλωσε αρκετά σε ότι αφορά το μπάτζετ, το ρόστερ έγινε πολύ ακριβό, ίσως επειδή είχαν εξασφαλισμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο και για την σεζόν 2020-21.

Οι κιτρινόμαυροι είχαν δύο 500άρια συμβόλαια (Ιντέγε, Γκάμα), τα οποία δεν είχε καμία άλλη ομάδα του βεληνεκούς τους και ουκ ολίγα από 2,5 έως 3,5 κατοστάρικα ετησίως (Μαντσίνι, Σάσα, Φετφατζίδης, Ροζ, Ματίγια, Σούντγκρεν, Ντουάρτε) φτιάχνοντας μία πανάκριβη (για τα κυβικά τους ομάδα).

Τώρα όμως, υποχρεωτικά έρχεται το… ψαλίδι. Ο «οικονομικός Φραν Βέλεθ ήδη συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό και ο Άρης περιμένει να πουλήσει κάποιον (και ίσως όχι μόνο έναν) εκ των Ροζ, Φετφατζίδη, Σάσα με ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ώστε να αναπνεύσει οικονομικά. Ο Θόδωρος Καρυπίδης μαζί με τον Άγγελο Χαριστέα καλούνται να φτιάξουν μία νέα και πιο φθηνή ομάδα σχεδόν από την αρχή, καθώς υπάρχουν άλλα 11 συμβόλαια που λήγουν αυτό το καλοκαίρι!

Για όλες τις άλλες ομάδες της Super League, τα εξαψήφια συμβόλαια (100.000 ευρώ) θα είναι όνειρα θερινής νυκτός ή το πολύ μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι εποχές των παχέων αγελάδων πέρασαν ανεπιστρεπτί…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Να κλείσει με νίκη την κανονική διάρκεια!

Για την 18η αγωνιστική της Α1 Χάντμπολ γυναικών, ο ΠΑΟΚ mαteco αντιμετωπίζει στο ΔΑΚ Πανοράματος, το Σάββατο 20 Απριλίου...

Στην ίδια κατηγορία