Από την περασμένη Τρίτη ο Ιβάν Σαββίδης άρχισε να διανύει το δέκατο χρόνο της παρουσίας του στο τιμόνι του ΠΑΟΚ, έχοντας σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ μακροβιότερου ηγέτη από εποχής ιδρύσεως της ΠΑΕ.
Ποιός αμφιβάλει ότι ο ΠΑΟΚ ήταν μεγάλος και πριν την έλευση Σαββίδη; Ποιός μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είχε τεράστια δυναμική και ότι δεν συγκαταλέγονταν σταθερά στους ισχυρούς του ελληνικού ποδοσφαίρου; Αλλά, βέβαια, ποιός αμφιβάλλει ότι επί εποχής Σαββίδη, τουλάχιστον στο δεύτερο μισό της μέχρι τώρα παρουσίας του ομογενή επιχειρηματία, δεν μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, δεν καθιερώθηκε στην «πρώτη ταχύτητα» και δεν έγινε μόνιμος διεκδικητής των τίτλων;
Ο ΠΑΟΚ προ Σαββίδη είχε, κατά κανόνα, ως ταβάνι των επιδιώξεών του την 3η-4η θέση στο πρωτάθλημα. Σήμερα «παίζει» στην κορυφή. Όπως και να το κάνουμε, η οικονομική άνεση, που απολαμβάνει ο Δικέφαλος τα τελευταία χρόνια, τον έχει μεταμορφώσει, τον έχει ανεβάσει επίπεδο και του επιτρέπει να προσδοκά ακόμη καλύτερες ημέρες για το κοντινό και πιο μακρινό μέλλον του.
Όμως, ποια ήταν η κατάσταση στον ΠΑΟΚ τους πρώτους μήνες του 2012, πριν δηλαδή έρθει (για δεύτερη φορά, αφού είχε προηγηθεί το 2006 η αποτυχημένη, τότε, προσπάθεια του ν΄ αναλάβει τις τύχες του ασπρόμαυρου συλλόγου) ο Σαββίδης και σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής για ολόκληρη την οικογένεια του Δικεφάλου;
Η (ημερολογιακή) χρονιά άρχιζε με την αποχώρηση δύο βασικών (και αναντικατάστατων, στην ουσία) παικτών του, των Βιεϊρίνια και Κοντρέρας, την οποία υπαγόρευε η ανάγκη για μείωση του μπάτζετ κατά τουλάχιστον 20% . Στο ίδιο πλαίσιο γίνονταν κι άλλες κινήσεις, όπως η πρόταση ανανέωσης με μείωση αποδοχών στον Σαλπιγγίδη.
Την ίδια στιγμή, οι μεταγραφικές επιλογές της εποχής αφορούσαν παίκτες επιπέδου Νιμανί, που έρχονταν στην Τούμπα για να δοκιμαστούν και έπειτα ν΄ αποκτηθούν ως δανεικοί από τις ομάδες τους…
Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΑΟΚ δεν είχε αποφύγει (Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012) την ποινή του μονοετή αποκλεισμού του από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τριετή αναστολή, που του είχε επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ για τα οικονομικά του. Δεκαπέντε ημέρες αργότερα ο Θόδωρος Ζαγοράκης θα αποχωρούσε, μετά από 4,5 χρόνια θητείας, από την προεδρία, μετά τον επεισοδιακό αποκλεισμό στο κύπελλο από τον Ατρόμητο, δίνοντας τη σκυτάλη στον Ζήση Βρύζα. «Θα παλέψω με όλες τις δυνάμεις για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για την ΠΑΕ» δήλωσε ο τελευταίος (Παρασκευή 27 Απριλίου) σε συνέντευξη Τύπου, κι ενώ ήταν γνωστό από το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι απαιτούνταν η εξασφάλιση πέντε εκ. ευρώ μέχρι τις 30 Ιουνίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η αδειοδότηση της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Σαββίδης, που διαπίστωσε ότι η κατάσταση ήταν απολύτως οριακή. Και στις 21 Μαΐου 2012 κατέβαλε στην ΠΑΕ δάνειο ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες άμεσες ανάγκες. Λίγες ημέρες αργότερα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος (4 Ιουνίου 2012) συναντούσε τον Βρύζα τόσο στο Πρόχωμα, όσο και, λίγο αργότερα, στις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας, δηλώνοντας: «Πρέπει να επιβιώσει οικονομικά ο ΠΑΟΚ». Τα πράγματα, πλέον, είχαν πάρει το δρόμο τους.
Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
Εννέα χρόνια μετά, οι ομοιότητες του ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής με την αντίστοιχη σημερινή ομάδα είναι λίγες. Μόνο από το 2017 και μετά έχουν μπει στην τροπαιοθήκη του τέσσερα κύπελλα και ένα πρωτάθλημα, όταν στη μέχρι τότε διαδρομή του μετρούσε συνολικά τέσσερα κύπελλα και δύο πρωταθλήματα. Οι τίτλοι θα ήταν κατά ένας περισσότερος, αν δεν χάνονταν άδικα το πρωτάθλημα της σεζόν 2018-19, στο καθοριστικό ντέρμπι με την ΑΕΚ, με το γκολ του Βαρέλα στο 89΄ της αναμέτρησης, την κατακύρωση του τέρματος από τον Κομίνη και η εν συνέχεια ακύρωση του, σε συνεννόηση με τον β΄ επόπτη Ποντίκη ως οφ-σάιντ. Ο Σαββίδης δεν μπόρεσε συγκρατηθεί, εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο, φέροντας και το όπλο του, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή τριών χρόνων απαγόρευσης εισόδου σε όλα τα γήπεδα της ελληνικής επικράτειας, την οποία κι έχει εκτίσει.
Για ένα έρθουν, βέβαια, οι τίτλοι (ο Σαββίδης χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν πέντε χρόνια για το πρώτο του τρόπαιο, στον τελικό κυπέλλου του 2017 εναντίον της ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό στάδιο) δεν αρκούσε μόνο η συγκρότηση μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής ομάδας. Ο Σαββίδης είχε διαπιστώσει ήδη από τις πρώτες του ημέρες στον ΠΑΟΚ το πρόβλημα με τη διαιτησία στο ελληνικό πρωτάθλημα, θέτοντας στις υψηλές του προτεραιότητες την κάθαρση και την εξυγίανση στον πολύπαθο αυτόν χώρο. Δε δίστασε να αποσύρει την ομάδα του από τη διοργάνωση του κυπέλλου της σεζόν 2015-2016, αντιδρώντας στη διαιτησία του Ανδρέα Παππά στον πρώτο αγώνα της Τούμπας εναντίον του Ολυμπιακού (ήταν τότε που η κατάσταση έφθασε στο μη παρέκει), αλλά και στην καθυστέρηση στη διαδικασία κάθαρσης του ποδοσφαίρου. Kαι ήταν ο ίδιος που πρωτοστάτησε για τον ορισμό ξένων διαιτητών στα ντέρμπι του πρωταθλήματος και στους τελικούς κυπέλλου, για την έλευση ξένων παραγόντων για τη στελέχωση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και, φυσικά, για τη χρήση του VAR.
Από την αρχή της θητείας του στον ΠΑΟΚ πάλεψε επίσης πολύ το ζήτημα των χρεών προς το κράτος, θεωρώντας ότι μόνο με την οριστική διευθέτηση του ζητήματος θα μπορούσε η ομάδα να πατήσει στέρεα στο έδαφος και να προγραμματίσει με ασφάλεια το μέλλον της. Οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν έφεραν αποτέλεσμα, ωστόσο, όταν η σχετική νομοθεσία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του έδωσε το δικαίωμα, φρόντισε να κάνει πράξη τις κατά καιρούς εξαγγελίες του. Και, τελικά, στις 12 Μαΐου 2015 να καταβάλει στην εφορία το ποσό των 10,89 εκατομμυρίων ευρώ, εξοφλώντας το σύνολο των χρεών της ΠΑΕ προς την πολιτεία. (σχεδόν ενάμισι χρόνο αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου 2016, ανέλαβε και την προεδρία της ΠΑΕ).
Η προσφορά του, πάντως, δεν εξαντλείται στην ποδοσφαιρική ομάδα, αφού έχει βοηθήσει οικονομικά τόσο την ΚΑΕ, όσο και τον ΑΣ ΠΑΟΚ.