Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

«Στις αναπτυξιακές ηλικίες η χρονιά που φεύγει δεν ξανάρχεται»

Δημοφιλή

Από τη Δευτέρα οι παίκτες της Ακαδημίας του ΠΑΟΚ επέστρεψαν και πάλι στις ομαδικές προπονήσεις. Πώς βίωσαν, όμως, το πολύμηνο διάστημα της καραντίνας και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, σε κάθε επίπεδο, αυτής της κατάστασης;

Ο προπονητής της Κ-11 του Δικεφάλου, Γιώργος Γκούρτσας αναλύει στη FORZA το τοπίο που έχει διαμορφωθεί, τονίζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό των παιδιών για την επάνοδό τους στα γήπεδα.

Αρχικά, σημειώνει: «Οι παίκτες βίωσαν μια πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση. Και κανείς δεν ξέρει τι θ’ αντιμετωπίσουμε αργότερα. Προς το παρόν, μπορούμε ν’ αντιληφθούμε μόνο τις άμεσες επιπτώσεις, αυτές που συμβαίνουν τώρα. Αλλά το πώς θα επηρεαστούν μακροπρόθεσμα, σε κάθε επίπεδο, οι παίκτες μας, είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε. Οι επιπτώσεις, πάντως, θα είναι και στον ψυχολογικό τομέα και στον αντίστοιχο αθλητικό, όπως και στον κοινωνικό τομέα. Ειδικά για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, το ποδόσφαιρο για αυτά είναι, πέρα όλων των άλλων, μια δραστηριότητα κοινωνικοποίησης. Είναι, λοιπόν, κρίσιμες οι διαπιστώσεις, που θα γίνουν από εμάς τους προπονητές μετά το τέλος αυτής της πανδημίας, αλλά ακόμη πιο κρίσιμος θα είναι ο τρόπος, που θ’ αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες».

Πώς πέρασαν οι νεαροί παίκτες την πολύμηνη καραντίνα; Και τις τους περιμένει από εδώ και πέρα; «Εχουμε προετοιμαστεί, οργανωτικά και αγωνιστικά, για την επιστροφή. Ετσι κι αλλιώς, υπάρχει ένας σαφής προγραμματισμός, πάνω στον οποίο κινούμαστε. Βέβαια, μιλάμε για ένα μεγάλο διάστημα, σχεδόν επτά μήνες, που δεν έχουν γίνει ομαδικές προπονήσεις. Αυτό που περιμένουμε να διαπιστώσουμε από κοντά είναι η ανταπόκριση των παιδιών. Αυτό που ήδη εισπράττουμε, πάντως, είναι η απίστευτη ζωντάνια τους, η απίστευτη θέλησή τους για να επιστρέψουν και πάλι στα γήπεδα. Και αυτό το καταλαβαίνουμε μέσα από τις διαδικτιακές προπονήσεις, που κάναμε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Και εκεί τα παιδιά ήταν πολύ συνεπή, δείχνοντας κι εκεί μεγάλη διάθεση και ζωντάνια. Φυσικά, δεν έκρυβαν και τη στεναχώρια τους για το ότι δεν μπορούσαν να βρεθούν όλα μαζί στο γήπεδο. Από την πλευρά μας, σε ό,τι είχε να κάνει με τους μικρότερους σε ηλικία παίκτες, βγάζαμε προγράμματα, που είχαν να κάνουν με βασικές τεχνικές δεξιότητες, είτε μέσω επίδειξης από τον προπονητή, είτε άλλων βίντεο, που στόχευσαν στην ατομική βελτίωση. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, έμπαινε και το κομμάτι της φυσικής κατάστασης, με ασκήσεις ενδυνάμωσης και ταχύτητας. Για τα παιδιά, που μένουν μέσα στις πόλεις, όλα τα παραπάνω γίνονταν αναγκαστικά μέσα στο σπίτι. Οσα παιδιά ζούσαν στην περιφέρεια, είχαν την εναλλακτική να κάνουν το πρόγραμμά τους είτε σε αλάνες, είτε στις αυλές των σπιτιών τους. Δυστυχώς, πολλά παιδιά δεν είχαν καμία άλλη δυνατότητα, παραμένοντας μέσα στο σπίτι τους για τρεις και τέσσερις μήνες».

Σε κάθε περίπτωση, η ζημιά από την πανδημία μόνο αμελητέα δεν είναι: «Ετσι όπως έχει εξελιχθεί η σεζόν, θεωρώ ότι θα πρέπει να μιλάμε για μια χαμένη, ουσιαστικά, χρονιά για τους παίκτες, τουλάχιστον σε κάποιους τομείς. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, στις αναπτυξιακές ηλικίες η χρονιά που φεύγει δεν ξανάρχεται. Παραδείγματος χάρη, ο 11χρονος ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να κάνει στα δώδεκα του χρόνια την προπόνηση, που έπρεπε να κάνει στα έντεκα του. Και ούτω καθεξής. Κατά τη γνώμη μου, οι παίκτες μεταξύ δέκα και δεκατεσσάρων ετών είναι οι περισσότεροι ζημιωμένοι από αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση. Και το λέω αυτό γιατί η προπόνησή τους αφορά επαφές με την μπάλα, οπότε εκ των πραγμάτων έχουμε λιγότερες επαφές με την μπάλα, λιγότερες συγκινήσεις και δράσεις. Οι μεγαλύτερες ηλικίες θα μπορέσουν ν’ αναπληρώσουν πιο εύκολα το χαμένο έδαφος, εκτός βέβαια από τον αριθμό των αγώνων. Συνολικά, αυτό θα το βρούμε μπροστά μας ως ελληνικό ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια. Ολον αυτόν το καιρό, εμείς οι προπονητής συζητάμε μεταξύ μας, αναζητώντας λύσεις και να παρθούν αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, γιατί το ζήτημα να χαθεί μια ποδοσφαιρική χρονιά δεν είναι καθόλου απλό. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος και μόνο εμείς και στη Γερμανία, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν κάναμε ομαδικές προπονήσεις. Και εμείς στον ΠΑΟΚ, που έχουμε μια μεγάλη Ακαδημία και θέλουμε ν΄ αναδείξουμε παίκτες, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ



Τελευταία νέα

Τρομερά παιχνίδια στο Champions League

Η απίστευτη διπλή απόκρουση του Νταβίντ Ράγια στο Αταλάντα-Άρσεναλ (0-0), η ήττα της Μπαρτσελόνα στο Πριγκιπάτο (2-1) με τη...

Στην ίδια κατηγορία