Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στην ακμή επί Σάντος

Δημοφιλή

Το καλοκαίρι του 2009 η ομάδα του ΠΑΟΚ είχε επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο κι οι στόχοι για τη χρονιά που ακολουθούσε, έφθαναν μέχρι τη διεκδίκηση και την κατάκτηση του τίτλου. Οι κινήσεις για τη ενίσχυση του ρόστερ είχαν αρχίσει από νωρίς, έστω και αν η… κεντρική ιδέα ήταν να «γεμίσει» το ρόστερ, προσφέροντας στον Πορτογάλο τεχνικό εναλλακτικές λύσεις, μια και ο βασικός κορμός είχε ήδη σχηματιστεί από την προηγούμενη σεζόν.

Στις 22 Μαΐου 2009 οι Θόδωρος Ζαγοράκης, Ζήσης Βρύζας και Βασίλης Γκαγκάτσης έρχονταν σε προφορική συμφωνία με τους ανθρώπους του Εργοτέλη για την απόκτηση του (τότε πολλά υποσχόμενου) Βασίλη Κουτσιανικούλη. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Θεσσαλός μεσοεπιθετικός γίνονταν και επίσημα παίκτης του ΠΑΟΚ, γνωρίζοντας αποθεωτική υποδοχή από φιλάθλους της ομάδας. Την πρώτη σεζόν κατέγραψε αρκετές συμμετοχές, την περίοδο, όμως, που ακολούθησε, ουσιαστικά τέθηκε στο περιθώριο.

Πριν την εκπνοή της σεζόν 2008-09, ο ΠΑΟΚ είχε επισημοποιήσει άλλη μια μεταγραφική κίνηση. Στις 27 Μαΐου είχε ανακοινωθεί η απόκτηση του Μοχάμεντ Αμπουμπακάρι, ο οποίος είχε ξεχωρίσει με την παρουσία του στον Πανσερραϊκό. Ο Γκανέζος χαφ, πάντως, δεν κατάφερε να προσαρμοστείς στις απαιτήσεις του Δικεφάλου, τη φανέλα του οποίου φόρεσε μόλις μία φορά. Και το Δεκέμβριο που ακολούθησε, παραχωρήθηκε δανεικός στο Λεβαδειακό.

Μέσα στο Μάϊο είχαν επιτευχθεί συμφωνίες με άλλους τρεις παίκτες, έστω και αν οι τυπικές ανακοινώσεις έγιναν τις δύο πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Ο λόγος για τους Γιώργο Φωτάκη και Θανάση Παπάζογλου, που προέρχονταν από την ΑΕΛ και τον Αρη αντίστοιχα, όπως και για τον Ντάριο Κρέσιτς, που είχε διακριθεί τα χρόνια που προηγήθηκαν υπερασπιζόμενος την εστία του Πανιωνίου.

Ποιοι ακολούθησαν; Οι Μπρούνο Τσιρίλο, Λούσιο Φιλομένο, Μίρκο Σαβίνι και Μπράις Μουν (δανεικός από τον Παναθηναϊκό). Από την άλλη, ο Μπαλάφας θα συνέχιζε δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννενα, ενώ στη λήξη της μεταγραφικής περιόδου ο Αναστασάκος θα έπαιρνε μεταγραφή για τον Ατρόμητο. Οσο για τον Βερόν, αφού έμεινε αρχικά εκτός ευρωπαϊκής λίστας για τα παιχνίδια με τη Χέρενφεϊν, τέθηκε ουσιαστικά στο αγωνιστικό περιθώριο για ολόκληρη τη σεζόν, που ακολούθησε.

*Δύο βασικοί παίκτες, που μέχρι τότε αγωνίζονταν ως δανεικοί στον ΠΑΟΚ, οι Ολιβιέ Σορλέν (από τη Ρεν) και Αντρέ Βιεϊρίνια (από την Πόρτο) αποδεσμεύτηκαν από τις πρώην ομάδες τους, υπογράφοντας νέα συμβόλαια συνεργασίας με το Δικέφαλο

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Στις 9 Απριλίου 2009, σχεδόν δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, οι Ζήσης Βρύζας και Γιώργος Γεωργιάδης αναχώρησαν για μεταγραφικούς λόγους για την Αργεντινή. Από εκείνο το ταξίδι είχαν «ξεπηδήσει» αρκετά ονόματα Αργεντινών παικτών, χωρίς κάποιος από εκείνους να βρεθούν τελικά στην Τούμπα. Ο Ραμόν Οκάμπο, δεξί χαφ της Βελέζ, συνέχισε ως δανεικός στη Ροζάριο, ο Ντιέγκο Νοβαρέτι (στόπερ) της Μπελγράνο πήγε επίσης δανεικός στην Τολούκα (τη διετία 2013-15 ήταν παίκτης της Λάτσιο) και ο Λουτσιάνο Λεγκιζαμόν, επιθετικός της Αρσεναλ Σαραντί, είχε προτιμήσει την Αλ Ιτιχάντ, ομάδα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Βρύζας είχε ταξιδέψει και στο Βουκουρέστι για να δει από κοντά αγωνιζόμενο τον Ζοάο Πάολο Αντράντε. Ο Πορτογάλος στόπερ αγωνίζονταν ως δανεικός από την Πόρτο στη Ραπίντ, συνεχίζοντας τελικά την καριέρα του στη γαλλική Λε Μαν.

Από τους παίκτες, που είχαν απασχολήσει σ’ εκείνη τη μεταγραφική περίοδο ήταν ακόμη ο Ρουμάνος μεσοεπιθετικός Φλορίν Τσέρνατ της Ντιναμό Κιέβου (συνέχισε στη Χάιντουκ), ο Αυστριακός (αλβανικής καταγωγής) αμυντικός Ρόναλντ Γκερκάλιου της Σάλτσμπουργκ (παρέμεινε στην Αυστρία για λογαριασμό της Βίνερ Νόισταντ), ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός Νούνο Ασίς (συνέχισε στην Γκιμαράες), καθώς και o Ουρουγουανός εξτρέμ Mάριο Ρεγκέιρο του Αρη (επέστρεψε στην πατρίδα του για τη Νασιονάλ).

*Η αναζήτηση επιθετικού είχε φέρει στο προσκήνιο και τα ονόματα του Αργεντινού Χοακίν Λαριβέι (δανεικός από την Κάλιαρι στη Βελέζ Σάρσφιλντ) και του Μεξικανού Αντόλφο Μπαουτίστα (παρέμεινε στην Τζαγκουάρες Τσιάπας)

*Από τους παίκτες, που επίσης αγωνίζονταν στο ελληνικό πρωτάθλημα, είχαν εξεταστεί οι περιπτώσεις των Λεονάρντο (από το Λεβαδειακό στην ΑΕΚ), Δημήτρη Ανάκογλου (παρέμεινε στον Πανσερραϊκό), Δημήτρη Παπαδόπουλου (από τον Παναθηναϊκό στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ), όπως και του Πέτρου Κανακούδη (από τον Αστέρα Τρίπολης στον ΠΑΣ Γιάννενα).

ΣΙΡΙΑΛ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ ΜΕ ΒΙΤΟΛΟ

To μεταγραφικό σίριαλ εκείνου του καλοκαιριού είχε κεντρικό πρόσωπο τον Βίκτορ Βιτόλο. Εχοντας αγωνιστεί την προηγούμενη σεζόν στον Αρη, δανεικός από τη Ρασίνγκ Σαντατέρ, ο Ισπανός αμυντικός χαφ είχε προσελκύσει από νωρίς το ενδιαφέρον των ανθρώπων του ΠΑΟΚ. Εκείνοι, όμως, θα έπρεπε να κάνουν για πολύ καιρό υπομονή, μέχρι ο ποδοσφαιριστής (δεν πρόλαβε την προετοιμασία στην Ολλανδία) να λύσει το συμβόλαιο του με την ισπανική ομάδα. Τελικά, ο Βιτόλο υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ στις 28 Ιουλίου, την ημέρα που η αποστολή αναχωρούσε για το πρώτο ματς με τη Βαλερένγκα στο Οσλο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

ΟΙ 24+4 ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Η αποστολή είχε αναχωρήσει στις 8 Ιουλίου για το Ντόορβερτ της Ολλανδίας, όπου έκανε το βασικό στάδιο προετοιμασίας. Ο Σάντος είχε μαζί του τους Κρέσιτς, Χαλκιά, Αραμπατζή, Κοντρέρας, Λίνο, Μαλεζά, Μπιζέρα, Σνάουτσνερ, Τσιρίλο, Αμπουμπακάρι, Βερόν, Γκαρσία, Ιβιτς, Κονσεϊσάο, Κουτσιανικούλη, Μπαλάφα, Σορλέν, Φωτάκη, Αναστασάκο, Μουσλίμοβιτς, Παπάζογλου, Φιλομένο, Κουτζαβασίλη, Αποστολόπουλο, Καραντασιάδη, Καρασαλίδη, Μωϋσιάδη και Παντίδη (οι τέσσερις τελευταίοι επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη μετά από μια εβδομάδα). Οσο για τον απολογισμό των φιλικών; Τρεις νίκες (5-0 επί της Ζούντφεν, 2-0 επί της Βίλεμ και 1-0 επί της Σπάρτα Ρότερνταμ), μία ισοπαλία (1-1 με τη Ναϊμέγκεν) και μια ήττα (1-0 από την Τσίβας).

*Και τα 21.100 εισιτήρια διαρκείας είχαν εξαντληθεί ήδη από τις 11 Ιουλίου, έστω κι αν οι τιμές τους ήταν αυξημένες κατά 10%  σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη σεζόν.

*Η σεζόν για τον ΠΑΟΚ άρχισε νωρίς, μια και στις 30 Ιουλίου αντιμετώπισε τη Βαλερένγκα (1-2). Από τα ματς με τους Νορβηγούς έλειψε ο Βιεϊρίνια (όπως και ο Σαβίνι) επειδή είχε ενσωματωθεί αργά στην προετοιμασία.

*Κατόπιν σχετικής άδειας, που είχε εξασφαλίσει η ΠΑΕ, είχαν τοποθετηθεί δύο γιγαντοοθόνες στην παραλία της Θεσσαλονίκης (στο χώρο όπου βρίσκεται το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου), προκειμένου οι φίλαθλοι να δουν το ματς με τη Βαλερένγκα ( μετάδοση από το CONN-X TV). Το ίδιο είχε συμβεί και στο Παλατάκι για τη ρεβάνς με τη Χερενφέιν.

ΠΑΟΚ επρόκειτο να δώσει το ματς πρεμιέρας του πρωταθλήματος στις 23 Αυγούστου κόντρα στον Πανιώνιο, μεταξύ, δηλαδή, των δύο αγώνων με τη Χέρενφεϊν για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Κι ενώ η αποστολή είχε βρεθεί από την προηγούμενη ημέρα σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, τα μέλη της ειδοποιήθηκαν λίγες ώρες πριν τη προγραμματισμένη σέντρα για την αναβολή του αγώνα εξαιτίας των πυρκαγιών, που έπλητταν εκείνες τις ημέρες την Αττική.

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Όταν οι ΠΑΟΚτσήδες έβαλαν… φωτιά στη Θεσσαλονίκη (videos)

Ο ΠΑΟΚ γιορτάζει τα 98 χρόνια ζωής του, με την 20η Απριλίου να είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα του...

Στην ίδια κατηγορία